Hava Durumu

YUSUF FERHAT İLE…‘’KIŞ SÜRGÜNÜ GÜNLER’’

Yazının Giriş Tarihi: 25.07.2021 16:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.07.2021 16:42

Annem babam için aşk şiirleri yazmış. 

Babam bununla gururlanır mutlu olur; bazen anneme annemin ezberindeki o şiirlerden birini okumasını rica eder; annem babamı kırmaz; utanarak da olsa mutlaka okurdu.

Şiir bitince nemlenen gözlerini acemice saklamaya çalışarakbirbirlerine sarılırlardı.

Bu anları çok severdim,aralarındaki aşk bana ilham verirdi; büyüyünce sevdiğim kıza tutku dolu aşk şiirleri yazmaya heveslenirdim.

***************************

İlk gençliğimde her hafta mutlaka bir iki şiir kitabı almışsam; üniversite yıllarımda dostum fotoğraf sanatçısı Ünal Özfuçucu ile, bir karlı Şubat öğleden sonrası onun evinde, annesinin yaptığı keki böreği atıştırarak, seçtiğimiz şiirlerin fonuna klasik müzik parçaları ekleyip bir şiir kaseti doldurmuşsak ve şimdiher gün mutlaka ama mutlaka bir şiir okuyorsam; annemim o aşk şiirleri yüzündendir.

‘’ŞİİR BİR AĞLAMA DUVARI’’

Öğrencilik yıllarından bu yana şiir yazan; TEDAŞ ’tan emekli, Bursa Yazın Derneği (BUYAZ) üyesiYusuf Ferhat’ın şiirleri Çini, Üvercinka, Sarmal Çevrim, Berfin, Bahar, Kara Kedi, Ekin Sanat, Gökkuşağı, Soldan Esintiler dergilerinde yayınlanırken bir şiiri Türk Şairler Seçkisi Antolojisinde yer aldı.

********************************

Dostluğuyla onurlandığım, nezaketine hayran olduğum Yusuf Ferhat ile cumartesi öğleden sonra Nilüfer’deÜlkü Pastanesi’nde buluştuk;dondurmalarımızı yedik, ardından çay eşliğinde sohbetin demini koyulttuk.Değerli şair dostumla şiirden, sanattan, siyasetten, hayattan, hatıralardan Bursa’dan, Tunceli’den (Dersim) konuştuk.

Sevgili Yusuf Ferhat sağ olsun Alp Yayınları’ndan çıkan, ‘’Yamalı Bir Abaydı Yaşamak’’ın ardından, Kiaros Yayınları’nca basılan,‘’Kış Sürgünü Günler’’ adlı şiir kitabını benim için imzaladı.

Dostum bana, ‘’şiir tadında bir yaşam’’ dilemiş imzasının yanında.

*****************************

Ferhat, ‘’niçin şiir?’’ dediğimde şöyle yanıtladı:

‘’Duygusal bir boşalım şiir yazmak. Bir ağlama duvarı. Şiir yazdıran etkenlerin yoğun ve süreğen olmasının, duygusal yapımla, hayal gücümle bütünleşmesi beni şiire yönlendirdi. Yaşanmışlıklar, yaşadığım coğrafya da etken oldu.Şiir, şairin gönlündeki güzelliklerin,duyguların ritim ve estetizmle beslenerek dile gelmesi, dizelerden yüreklere akmasıdır.Duygulara düşüncelere imge katarak estetik duygu vermektir şiir’’.

*********************************

Sevgili dostum sanatın işlevine de değindi sohbetimizde:

‘’Şiir, sanat hak ettiği yere gelecek. Çünkü,toplumu güçlü kılan birleştiren, yön veren, değişim ve atılım sağlayan direngen ve aydınlık bir damar olan sanat; aynı zamanda toplumu yansıtan bir aynadır.’’

Yusuf Ferhat sevdiği şairleri saydı: ‘’Nâzım Hikmet, Sabahattin Ali, Cemal Süreya, Özdemir Asaf, VladimirMayakovski, Ahmet Telli, Hasan Hüseyin Korkmazgil,Ataol Behramoğlu.’’

******************

Memur emeklisi (Hemşire )Şirin Songün Ferhat ile mutlu bir evliliği sürdüren Yusuf Ferhat’ın üç evladı var: Taylan Ferhat (Öğretmen); Derya Ferhat Çeşmeli (Öğretmen);Duygu Ferhat (İnşaat Mühendisi).

Gönüller bir olunca zamanı unutmuşuz, günün renkleri solmaya başladı; daha sık görüşmek üzere sözleştik, ayrıldık.

*************************

Yusuf Ferhat’ın dizeleri koysun yazıma noktayı:

‘’Kamburu çıkan kaderimin aksayan ayağıyım / Acılar sergi açmış yamacımda / Bulanık suyunda kirlendim gurbetin / Derme çatma bir hayatın mimarıyım / Günleri düş kırığında.’’

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.