Hava Durumu

Galeria Sitesi Faciası Davasında Yeni Gelişmeler: Müteahhitler ve Mühendisler Hakkında Suçlamalar

Tanıklar arasında yer alan inşaat mühendisi, sitenin inşa edildiği dönemde yapılan zemin etüt çalışmalarında, temelin riskli olduğunu belirlediklerini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 27.02.2024 10:28
Haber Güncellenme Tarihi: 27.02.2024 10:28
Kaynak: İHA
Galeria Sitesi Faciası Davasında Yeni Gelişmeler: Müteahhitler ve Mühendisler Hakkında Suçlamalar

Diyarbakır'da, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve geniş bir coğrafyada yıkıma neden olan iki büyük depremin ardından, yıkılan Galeria Sitesi'nde yaşanan facia ile ilgili devam eden dava sürecinde önemli gelişmeler yaşandı. Yıkım sonucu 89 kişinin hayatını kaybettiği Galeria Sitesi'ne ilişkin yargılanan 3 müteahhit ve 1 inşaat mühendisi hakkında, duruşmada çarpıcı ifadeler ortaya çıktı.

Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde SEGBİS aracılığıyla görülen duruşmada, tutuklu sanıkların savunmaları alındı. Müteahhitlerin yanı sıra, projede fenni mesul olarak görev alan inşaat mühendisi Tevfik Demir'in de aralarında bulunduğu sanıklar, suçlamaları reddetti.

Tanıklar arasında yer alan inşaat mühendisi, sitenin inşa edildiği dönemde yapılan zemin etüt çalışmalarında, temelin riskli olduğunu belirlediklerini ifade etti. Zeminin taşıma gücünün zayıf olduğu, dolayısıyla ek önlemler alınması gerektiğini vurgulayan mühendis, bu bulguların raporlandığını ancak projede gerekli düzenlemelerin yapılmadığını belirtti.

Davanın diğer bir tanığı ise, 25 yıl boyunca Galeria Sitesi'nde yaşamış Feride Laçin oldu. Laçin, sitedeki bazı bölümlerde kolon eksikliği ve yapısal sorunlar olduğuna dair gözlemlerini paylaştı. Sitenin altında bulunan markette ve bir spor salonunda kolonların bulunmadığını, bu durumun yapısal güvenlik açısından endişe verici olduğunu dile getirdi.

Cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki mütalaasında, sanıkların "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılmalarını talep etti. Davanın önümüzdeki duruşması 22 Mart'ta yapılacak olup, mahkeme sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Bu dava, Türkiye'de inşaat sektöründe yaşanan denetim eksiklikleri ve yapısal güvenlik sorunlarının yarattığı trajedileri bir kez daha gündeme getirirken, adaletin sağlanması adına yürütülen sürecin sonuçları merakla bekleniyor.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.