Hava Durumu

Bursa Otizm Derneği Başkanı Emel Kanberoğlu: “OTİZM ENGEL DEĞİL, SADECE FARKLILIKTIR”

  Bursa Otizm Derneği Başkanı ve Türkiye Otizm Meclisi Başkan Yardımcısı Emel Kanberoğlu, Otizm’in engel değil, sadece farklılık olduğunu bir kez daha vurgulayarak, otizmli çocukların yeterince özel eğitim alması halinde başaramayacağı bir iş olmadığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 18.12.2023 11:23
Haber Güncellenme Tarihi: 18.12.2023 11:23
Kaynak: İSMAİL KEMAL KEMANKAŞ
Bursa Otizm Derneği Başkanı Emel Kanberoğlu:  “OTİZM ENGEL DEĞİL, SADECE FARKLILIKTIR”

 On Medya ekranlarında yayınlanan On’ da Son Nokta Programının konuğu olan Emel Kanberoğlu, yerel seçimler öncesinde Bursa Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyeleri Başkan adaylarına da seslenerek, “Otizmli evlatlarımızın faydalanacağı, sanat ve meslek edinme okulları yapılmalıdır. Bunun eksikliğini hissediyoruz. Fırsat ve iyi eğitim verilirse bu evlatlarımız her şeyi başarıyor. Bu proje ve yatırımların yaşama geçirilmesini istiyoruz” dedi.

Gazeteci Cemal Kırgız’ın hazırlayıp sunduğu On’ da Son Nokta Programının konuğu olan Emel Kanberoğlu, otizm nedir sorusuna da detaylı yanıt verdi. Kanberoğlu, “Otizm Spektrum Bozukluğu; belirtileri yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan nörogelişimsel bir bozukluktur. Her coğrafyada ve her sosyoekonomik düzeyde görülebilmektedir. Erkeklerde kızlardan 3-4 kat daha fazla görüldüğü bilinmektedir. Otizmin sebebi halen bilinmemekle birlikte tıbbi araştırmalar genetik faktörler ile birlikte çevresel faktörlerin de rolü olabileceğini göstermektedir. Bir çocuğunda otizm olan ailenin diğer çocuğunda da otizm görülme oranı yüzde 4-10 arasındadır. Ben de 26 yaşında otizmli bir evladı olan anneyim. Biz otizmle tanıştığımızda, 88 çocukta bir görülen bir rahatsızlıktı. Günümüzde 34 çocukta bir görülmeye başlandı. Uzmanlar, on veya on beş yıl içinde iki çocukta bir görüleceğini ifade ediyorlar. Henüz bilimsel olarak neden kaynaklandığı çözülmüş değil. Ancak araştırmalarımızda İsrail’de otizmli hiç çocuk olmadığını görüyoruz. Batı’da da Türkiye’deki kadar görülmüyor” dedi.

   Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre otizmli çocukları olan ailelerinin yüzde 80’inin boşandığını ve genelde babaların bırakıp giderek, anneleri ve evlatlarını yalnız bıraktığını anlatan Emel Kanberoğlu, otizm spektrum bozukluğunun sıfır üç yaş arasında anlaşıldığını bildirdi. Kanberoğlu, “Sessiz, içine kapanık, nasılsa konuşur gibi bazı yanlış inanışlar ya da toplum tarafından damgalanma kaygıları otizmli çocukların tanı ve tedavisinde gecikmelere yol açabilmektedir. Unutulmamalıdır ki Otizm, ne kadar erken yaşta tanınır ve uygun bir şekilde yönlendirilirse, tedavisinde o kadar olumlu sonuçlar alınan bir bozukluktur. Otizm ismi aynı olsa bile her çocukta farklı belirtilerle görülebilir, her çocuğun klinik görünümü, tedavisi ve ilerleyişi aynı olmaz. En etkili tedavi yöntemi otizme yönelik özel eğitimdir. Otizmin tedavisine özel ilaç ya da aşı yoktur, ilaç tedavisi çoğunlukla otizme eşlik eden hırçınlık, aşırı hareketlilik, depresyon, yoğun takıntılar ve tekrarlayıcı hareketler için kullanılmaktadır. Dikkat edilmesi gerekir ki, güncel bilimsel verilere bakıldığında hiçbir alternatif tedavi yönteminin otizmi tedavi ettiğine dair kanıt bulunmamaktadır. Ancak aileler bu yöntemlere başvurarak ciddi maddi kayıplara uğrayabilmektedir. Bu yöntemlere yönelmeden önce mutlaka bir çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanından danışmanlık alınması gerekmektedir” diye konuştu.

   Eğitimde ve sağlık sisteminde yaşanan sorunların aşılmaya çalışıldığını, bu konuda sağlık bakanlığı, aile bakanlığı ve milli eğitim bakanlığının projelerini yaşama geçirdiğini bildiren Bursa Otizm Derneği Başkanı Emel Kanberoğlu, özel eğitim ve özel sağlık konusundaki çabaların artmasını istedi. Otizmli çocukların ve gençlerin faydalanabileceği, eğitim, sanat, spor ve mesleki eğitim okullarının Bursa’da da faaliyete geçmesini ve ülke genelinde de çoğaltılmasını talep eden Kanberoğlu, istihdamda da otizmli çocukların daha fazla değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Emel Kanberoğlu, “Fırsat, eğitim ve imkân verilirse bu çocuklarımızın başaramayacağı bir şey yok” dedi.

   Önümüzdeki günlerde yayınlanacak olan ‘Otizm Mavi Düşler’ isimli kitabı konusunda da bilgi veren Emel Kanberoğlu, “Bu kitapta, otizmli bir evlat sahibi olarak yaşadıklarımı anlattım. Yeni tanı alan ailelere rehber olacak, yol gösterecek bir kitap oldu. İkinci kitabımı da yazıyorum. Farkındalığı artırmak için yazmaya devam edeceğim” diye konuştu. Emel Kanberoğlu, önümüzdeki süreçte de “Sanatta Engel Yok” projesini yaşama geçireceklerini, spor dersleri düzenleyeceklerini ifade ederek, farkındalık için vatandaşları ODER’e üye olmaya ve katkı sağlamaya davet etti.

Kaynak: FERHAT ŞAHİN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.