Hava Durumu

BURSA’YA VE BURSASPOR’A HERKES SAHİP ÇIKMALI

On ’da Son Nokta Programının konuğu olan Bursa’nın tanınmış iş insanlarından Tüyap Karataş İnşaat Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı ve Bursaspor eski kongre üyesi Sedat Karataş, inşaat sektörünün sorunları başta olmak üzere, kentsel dönüşüm ve Bursaspor’un içinde bulunduğu durum konularında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2023 15:07
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2023 15:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenimarmaragazetesi.com/
BURSA’YA VE BURSASPOR’A HERKES SAHİP ÇIKMALI

HABER / FATMA ÖZTÜRK

   Bursa’da 70 bini acil olmak üzere 650 bin binanın acilen kentsel dönüşümden geçirilmesi konusuna katılmadığını vurgulayan Sedat Karataş, “Bursa’nın yüzde 80’i dönüşümden geçirilmelidir. Deprem bir gerçeğimiz. Herkes elini taşın altına koymalı, radikal kararlar alınmalı ve güzel Bursa’yı yeşilini de koruyarak hak ettiği güzelliklere dönüştürmeliyiz” dedi. Kentsel Dönüşüm için Müteahhitlere çağrıda bulunan tanınmış iş insanı Sedat Karataş, “Birleşme” teklifinde bulunarak, el birliğiyle dönüşüm mesajları verdi. Kentsel Dönüşüm gibi Bursaspor’un da dönüşmesi gerektiğine işaret eden Karataş, çözümün şirketleşmeden ve birleşmeden geçtiğini ifade etti.

   Gazeteci Cemal Kırgız’ın hazırlayıp sunduğu On’ da Son Nokta Programının konuğu olan Tüyap Karataş İnşaat Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı, İş İnsanı ve Bursaspor Kongre eski üyesi Sedat Karataş, inşaat sektöründeki en büyük sorunun, enflasyon ve pahalılık olduğunu anlattı. Karataş,  “ İstikrarsız döviz kuru, istikrarsız faizler, enflasyon ve pahalılık vatandaşlarımız gibi inşaat sektörünü de olumsuz etkiliyor. Malzemeler zam yedikçe bu da tüketiciye yansıyor.  Alım gücü çok düşük. Her gün her şeye zam geliyor. Bize 50 ton demir veren bir firma, ertesi gün aynı oranda aynı demiri bize sattığı paraya bile alamıyor. Satmasaydım daha iyiydi diye düşünüyor. Böyle bir piyasa olamaz. Ekonomide istikrar şart. Enflasyon, hayat pahalılığı önlenmelidir. Kredilerin de önü açılmalıdır. 5 Milyona bir daire satıyoruz, halka banka 300 bin lira konut kredisi veriyor. Bu insanlar kalan 4 milyon 700 bin lirayı nereden bulacaklar? Yine de umudumuzu kaybetmedik, enflasyonun, hayat pahalılığının önlenebileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

   Asrın Felaketi Kahramanmaraş ve Hatay Bölgesi depremlerine de değinen İş İnsanı Sedat Karataş, bir inşaatın yıkımında sadece müteahhitlerin günah keçisi olarak gösterilmesinin yanlış olduğunu belirterek, “imza yetkisi kimlerdeyse, hepsi el birliğiyle bu suça ortaktır demektir. Mimar, Mühendis, Şantiye Şefi, Yapı Denetim Firması, betonu, demiri test eden yetkililer, belediyeler, belediyede inşaat için imza yetkisi olanlar, silsile yoluyla herkes suçludur. Müteahhit, bu kurum ve kuruluşlara parasını veriyor. İşini herkes iyi yapsa, bu yıkımlar olmaz. Tabii ki istisna olarak, müteahhitler arısında da bu konuları suiistimal edenler oluyor. Ama bir yıkımda sadece müteahhitler suçlu değildir. Heres ayağını denk alıp, işini iyi yapmalıdır. Allah korkusuyla hareket edip, yasalara, kurallara uyulursa bu kadar büyük yıkımlar olmaz” dedi.

Bursa’nın deprem bölgesi olduğuna dikkat çekerek, yüzde 80’inin mutlaka dönüşümden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Sedat Karataş, kentsel dönüşüm için müteahhitlere de birleşme ve birlikte dönüşüm gerçekleştirme çağrısında bulundu. Karataş, “Bin tane daire yapmışsın ama bin tane mağdur insan, aile yaratmışsın. Bu proje, bu emek neye yarar. Müteahhitler birleşip, Bursa’yı daha güzel hale getirmelidir. Yeşili yok etmeden, yatay mimari de, 4-5 katlı binalar yaparak, hep birlikte dönüşümü gerçekleştirebiliriz. Herkes bütçesi kadar bir havuza para koyup, birlikte proje yaparak, belki biraz daha az kazanarak ama halkı mutlu ederek, şehrin geleceğini kurtararak bu dönüşümü yapabiliriz. Biz Tüyap Karataş Firması olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız. Bursa’da bugün itfaiyenin giremediği, cadde ve sokaklar var. 50 yıllık, 60 yıllık, 70 yıllık binalar var. Boyanıp, boyanıp insanlara satılıyor. İnsanlar bu konutlarda oturuyor. Yazık değil mi? Bursa’nın yıkılması mı bekleniyor? Hep birlikte bu dönüşümü yapabiliriz” diye konuştu.

Vatandaşların kentsel dönüşüm sürecindeki ikna edilmesi konuşunda da tavsiyelerde bulunan İş İnsanı Sedat Karataş, rayiç bedellerin belirlenmesini, bu konuda radikal kararlar alınmasını istediğini bildirdi. Yeni hafriyat döküm alanlarının da oluşmasını isteyen Karataş, sektördeki maliyet artışlarının bir nebze de olsa önüne geçilebileceğini kaydetti.

   Eski kongre üyesi olarak Bursaspor’un içinde bulunduğu durum hakkında da çarpıcı açıklamalarda bulunup, öneriler getiren Sedat Karataş, Bursaspor’un bu durumlara, yönetimi hak etmeyen insanların getirilip, bunların desteklenip, zarara uğratıldıktan sonra bırakıp gitmelerinin sebep olduğunu söyledi. Birçok geçmiş dönem başkanının ve yönetim kurulu üyelerinin parasız olarak seçildiğini, Bursaspor sayesinde sonradan zengin olduklarını öne süren Karataş, “Bursaspor’u, Bursasporluyum, Bursa’yı çok seviyorum, Bursalıyım diyen bu insanlar bu hale getirdi. Parasız başkan olup, Bursaspor’u zarara uğrattıktan, borçlandırdıktan sonra zengin olanları mali polis araştırsın. Bursaspor’u zarara uğratıp gidiyorlar, federasyon dâhil sonra hiç kime hesap sormuyor. Böyle bir şey olabilir mi? 1,5 milyar borç ve transfer yasağı var. Kimse bu borcun, bu sorumluluğun altına girmiyor. Bursaspor bu haliyle bitmiştir. Bursaspor’u zarara uğratan eski başkan ve yönetimlere sesleniyorum, gelip birleşsinler, yaptıkları hataları el birliğiyle düzeltsinler. Bu olmazsa Bursaspor bitmiştir. Bundan başka tek çare şirketleşmedir. Yeni Bursaspor kurulmasıdır. Yeniden inşa edilmesi için bu şirketleşme şarttır” dedi.

Bursaspor Başkanı Ömer Faruk Banaz’a da teşekkür edip, destek verilmesi gerektiğini vurgulayan İnşaat, Kuyumculuk, Hayvancılık ve Mobilya sektörünün tanınmış ismi Sedat Karataş, kongre üyeliğinden uzaklaştırılması sürecini de On ‘da Son Nokta Programında anlattı. “Bursaspor’un Antalyaspor deplasmanı vardı. Birkaç grup geldi, araç istedi. Temin ettim. Bir grup daha geldi, araç değil para istedi. Onlara para değil, araç teklifinde bulundum. Onlarda benim çok eski bir fotoğrafımı bulup, aleyhimde kampanya yürüttüler. 20 yıl önce Beşiktaş’ın bir Avrupa maçı sonrasında vapurda, Beşiktaş grubu ve Beşiktaş bayrağı ile fotoğraf çektirmişim. Bunu bahane ettiler. Oysa benim 10 bin tane Bursaspor ile fotoğrafım var. Ben Bursasporluyum. Bundan da gurur duyuyorum. Yeniden üye olmam için hukuki süreç gerekiyor ancak ben mahkeme falan uğraşmadan, konuşarak, diyalogla bu durumu çözmek istiyorum. Bu süreç olmazsa, Bursaspor’a değil başkan adayı olmak, Bursaspor’un bekçisi bile olurum. Bu süreç olmasaydı, zaten Başkan adayı olarak çıkar, bu camiayı başkan adaysız bırakmazdım. Ama maalesef, tek kurtuluş reçetesi şirketleşmeden geçmektedir. Bursa halkı, Bursalılar, kentsel dönüşümde olduğu gibi Bursaspor konusunda da birlikte hareket etmeli, bu güzelim camiaya, Bursa’nın marka değeri olan Bursaspor’a sahip çıkmalıdır” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.