Hava Durumu

Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Önder Aksakal: “Devletimizin yanındayız”

On TV’de yayınlanan Son Nokta programında konuşan Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı ve 28. Dönem Ak Parti İstanbul Milletvekili Önder Aksakal, Cumhur İttifakını destekleme kararını ve bu karar sonrasında Ak Parti listelerinden Milletvekili adayı yapılıp, seçilmesi konusunu değerlendiren Önder Aksakal, “Devletimizin yanındayız” diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 22.05.2023 13:40
Haber Güncellenme Tarihi: 22.05.2023 13:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenimarmaragazetesi.com/
Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Önder Aksakal: “Devletimizin yanındayız”

HABER / BÜŞRA ÇAKIR 

  Gazeteci Cemal Kırgız’ın hazırlayıp sunduğu On’da Son Nokta Programının konuğu olan DSP Genel Başkanı ve Ak Parti İstanbul Milletvekili Önder Aksakal, program öncesinde DSP Genel Başkan Yardımcısı merhum Murat Özbilge’nin kırk mevlidine katıldı. Bursa’da İl Başkanı Cahit Akıncı ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte bir dizi programa daha katılan Aksakal, On’da Son Nokta Programında da Gazeteci Cemal Kırgız’ın gündeme dair sorularına samimi yanıtlar verdi. Merhum Bülent Ecevit tarafından 1985 yılında kurulan Demokratik Sol Partinin her dönem ve özellikle Ecevit’in başbakanlık yaptığı dönemde küresel emperyalizmle kafa kafaya çarpıştığını öne süren Önder Aksakal, Anayasamızın ilk dört maddesinin tartışmaya açılamayacağını söyledi.  Bunu değiştirmek istediğini öne sürdüğü Millet İttifakı’na bu nedenle katılmadıklarını kaydeden Aksakal, antiemperyalist ve milli bir duruş sergileyerek, Cumhur İttifakında ve devletin yanında yer aldıklarını söyledi. Ak Parti’yi 1913 öncesi ve sonrası olarak değerlendirdiklerini anlatan Aksakal, Gezi olaylarını küresel emperyalizmin desteklediği ‘Vandalizm’, 15 Temmuz’u da ABD ve emperyalist destekli faşist darbe girişimi olarak nitelendirdi. FETÖ’nün güçlenmesinde ve Kozmik Odaya girmesinde hatalı olarak nitelendirdiği, dönemin Ak Partisini eleştiren Aksakal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin iktidarının bu yanlışlarından 15 Temmuz darbe kalkışması sonrasında döndüğünü iddia etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Malatya Mitingine katıldığı sırada yaptığı konuşmada kullandığı “Küffar” nitelendirmesine On’da Son Nokta Programında bir kez daha açıklık getiren Önder Aksakal, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti her zaman emperyalist saldırıların odağında bir ülke oldu. Osmanlı’da da böyleydi. Cumhuriyet dönemimizde de böyle. ABD ve bazı Avrupa ülkeleri, PKK-PYD ve FETÖ ile birlikte böylesi bir yapı oluşturdu. Ben o mitingde küffar kelimesini böne yönelik sarf ettim. Emperyalist saldırıları kuran, maşa olan bu yapılara dedim. Yüzde 99’u Müslüman olan bu ülkenin vatandaşlarına neden küffar diyeyim k, bu ülkeye göz koyanlara yönelikti sözlerim” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı adaylığından son anda çekilen Muharrem İnce’ye sahip çıkan Aksakal, İnce’ye yapılan sahte montaj ve sosyal medya saldırılarını ‘ahlaksızlık’ olarak nitelendirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, terörist elebaşının el çırparken montajlı Millet İttifakı seçim şarkısına eklenip, propaganda malzemesi yapıp, mitinglerde göstermesini de tasvip etmediğini açıklayan Önder Aksakal, “Montaj kasetler siyasetin öznesi olmamalı. Buna gerek de yok zaten. Ancak Kandil’in kimi desteklediğini herkes biliyor. Kasetle, montajla belki üstü kalın olarak çizilmek istenmiş olabilir, ama ben Selahattin Demirtaş’ın, Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılmasını istemiyorum ki, buna neden razı olayım” dedi.

   Anayasanın ilk dört maddesinin değiştirilme yanlısı olan Cumhur İttifakı ortaklarından Hüda-Par’ın 150 bin, HDP’nin ise 6-7 milyon oyu olduğunu vurgulayan DSP Genel Başkanı ve Ak Parti İstanbul Milletvekili Önder Aksakal, “Aradaki dengeyi nereye koyacağız?” diye sordu. Hizbullah’ı bitirenin Ecevit dönemi iktidarı olduğunu hatırlatan Önder Aksakal, Hüda-Par’ın ise 2012 yılında kurulduğunu belirterek, Hüda-Par yetkililerinin de artık terörün geçerli yol olmadığını savunduklarını öne sürdü. Ak Parti Hükümetlerinin, Oslo, Dolmabahçe görüşmelerini, Habur’dan terörist geçiş törenini, Barzani Ziyaretinde Ankara’da Kürdistan Bayrağı çekilmesini eleştiren Aksakal, buna karşın Millet İttifakını Ak Parti’nin terk ettiği bu hatalara sahip çıkmakla suçladı. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi için hayır kampanyaları düzenledikleri hatırlatılan Aksakal, sistemin denge, denetim ve kuvvetler ayrılığı prensibi olmaması nedeniyle işlemeyen bir sistem olduğunu savundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bunu yaşayarak gördüğünün altını çizen Aksakal, “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir deyip, tüm yetkileri bir kişiye bırakmak olmaz. Ya bu sözü millet meclisinden çıkartacaksın, ya da sistemin açmazlarını düzelteceksin. Kuvvetler Ayrılığı prensibi mutlaka uygulanmalıdır. TBMM eski ve güçlü haline dönüşmeli, denge denetim mekanizması oluşturulmalıdır. Yasama da, yürütme de kendi asli görevlerini yapmalıdır” dedi.

   Millet İttifakı’nın denge denetim mekanizması için, TBMM’de çoğunluğu alan Cumhur İttifakı’na karşın, 28 Mayıs’ta Kemal Kılıçdaroğlu’nun desteklenmesi çağrılarını, ‘Fantezi’ yapıyorlar diye yorumlayan Aksakal, anayasa değişikliği açısından 400 milletvekilinin gerekiyor oluşunu, buna örnek gösterdi. Türkiye’nin en büyük sorununun üretimden uzaklaşmış olması olarak açıklayan Önder Aksakal, AB dayatmasıyla, kırsal alanların boşaltılıp, tarımın görmezden gelinmesinin hata olduğunu bildirdi. Aksakal, üretim alanlarının yeniden köylülere verilmesi gerektiğini, ekim ve dikime dayalı politikalarda, vergi alınmaması gerektiğini ve ekime dikime, hayvancılığa uygun alanlarda üretimin ve istihdamın artırılması gerektiğini söyledi. DSP Genel Başkanlığına devam edeceğini ve 2028 seçimlerinde DSP’nin temsil gücünü artıracaklarını iddia eden Aksakal, Cumhur İttifakına geçmesine tepki olarak, sanıldığı kadar partiden istifa olmadığını da anlatarak, “İstifalar kayda değer boyutta değildi” dedi.

   Demokratik Sol Partinin Atatürkçü ve antiemperyalist bir parti olduğunu vurgulayan Aksakal,” Aksi halde Atatürk’ün, Deniz Gezmişlerin ruhu sızlar. ABD neredeyse, emperyalizm neredeyse, DSP onun karşısındadır” diye konuştu.  Önder Aksakal, 28 Mayıs’ta da soğan, patates, sarımsağın değil, Türkiye’nin Beka sorununun oylanacağını ifade ederek, “Ne ezilen ne ezen, insanca hakça düzen” diyerek, 28 Mayıs’ta herkesin sandığa gitmesi gerektiğini ve mührü, adaylardan en solda olanına basmalarını istedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.