Hava Durumu

Tedbir amaçlı boşaltılmıştı, inceleme başlatıldı

2018 yılında olası bir depremi 45 gün önce uyaran bir sistem kurduklarını söylemişti. O günden beri hiçbir depremi öngörmedi. Son olarak 4 Aralık'ta meydana gelen 5,1'lik depremi de uyarmadı.

Haber Giriş Tarihi: 12.12.2023 16:16
Haber Güncellenme Tarihi: 12.12.2023 16:16
Kaynak: ENGİN ÖZKONUK
Tedbir amaçlı boşaltılmıştı, inceleme başlatıldı

Uyan Hayri Bey Bademli'ye geldik!

İki dönemdir belediye başkanlığı yaptığı Mudanya'da belediye hizmet binasının çürüklüğünü son yaşanan depremle anlayan ve tahliye ettiren Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, yine eleştirilerin odağında oldu.

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz'ın yaşanan her olumsuzluk ardından üste çıkma çalışmaları son yaşanan depremle de kendini gösterdi. İlçede hafta başında 5,1 ve 4,5 büyüklüklerinde merkez üssü olarak kaydedilen iki büyük sarsıntı sonrasında sosyal medya hesabından "Mudanya'mızda deprem sonrası sahadayız" diyerek paylaşımında bulunan Başkan Türkyılmaz'ın, belediye personeliyle toplu pozu muhalefetin de tepkisini çekti.

MHP: DEPREM SONRASI TÜRKYILMAZ'IN 'SIVAMA' PAYLAŞIMI!

Başkan Türkyılmaz, paylaşımında, "Depremin ardından Fen İşleri Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Kentsel Tasarım Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, Mudanya Arama Kurtarma Birimi ile saha çalışmalarını sürdürüyoruz. Tek bir canımıza dahi zarar gelmemesi tek tesellimiz. Tedbir amaçlı olarak belediye ana hizmet binamızı boşalttık. Hepimize geçmiş  olsun" ifadeleri Mudanya Belediye Meclis Üyesi MHP Grup Sözcüsü Bülent Erden tarafından "Hayri Bey'in sıvama paylaşımı" olarak yorumlandı. Belediye Meclisi'nin Memleket Partili Üyesi ve aynı zamanda partinin Mudanya İlçe Başkanı Mehmet Er ise, "Televizyonlara bağlanarak 'hiç bir sorun yok. 1999 öncesi yapılmış binalara hemen girmeyin' demekle olmuyor bu işler" dedi.

AK PARTİ: BU AYIP SANA YETER!

"İroni değil gerçek" diyen AK Parti Mudanya İlçe Başkanı Orhan Samast ise, "10 yıldır her türlü risk altında!!! Mudanya’daki riskli binaları tespit edecek personelin olduğu belediye binası kapatıldı ve personel tahliye edildi. 10 yıllık görev sürenin sonunda bu ayıp sana yeter" dediği paylaşımına Hayri Türkyılmaz'ı etiketledi.

Vatandaşlar ise, 10 yıldır algılarla yönetilen Mudanya'da çürük binada başkanlık yapan Türkyılmaz'ın belediyenin dökülen sıvasına dahi bakım yapmaktan biçareliğine eskilerin Bursa'ya yaptığı otobüs yolculuklarında kullandığı "Uyan Bademli'ye geldik!" sözüyle göndermede bulundu.

--**---

 Merkez üssü Mudanya'nın Kumyaka Mahallesi olan 4 Aralık sabahında art arda meydana gelen iki depremin en çok etkilediği noktalardan olan ilçede belediye hizmet binası tedbir amaçlı boşaltılmıştı. Binada, dayanıklılık konusunda test ve incelemeler başlatıldı.

Merkez üssü Mudanya olan 5.1 ve 4.5 büyüklüğünde depremin ardından tedbir gereği boşaltılan Mudanya Belediyesi Ana Hizmet Binası, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş kurum tarafından ilgili mevzuat kapsamında test ve incelemelere tabi tutuldu. 1976 yılında inşası yapılan ve 1999 depreminden sonra da güçlendirilme çalışmaları gerçekleştirilen binanın durumu, çıkacak rapor sonrasında belli olacak.

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, binada bugün başlatılan yüzeysel inceleme çalışmalarına katıldı. Türkyılmaz’a Başkan Yardımcısı Nisa Kartaltepe, İmar ve Şehircilik Müdürü Cihan Cengiz, Fen İşleri Müdürü Sadık Sadıkoğlu, Kentsel Tasarım Müdürü Cemile Öztürk, Yapı Kontrol Müdürü Sevgi Semerci de eşlik etti.

Gerek Mudanya, gerekse de Marmara Denizi merkezli artçıların devam ettiğini kaydeden Başkan Türkyılmaz, "Muhtemel bir felaketi en az hasarla atlatmak için tüm ekiplerimizle hazır haldeyiz.  Önceliğimiz, belediye çalışanlarının ve işlemler için belediyemize gelmek zorunda kalan Mudanyalı hemşehrilerimizin güvenliğini sağlamak. Bu sebeple ana binamızda bulunan birimlerimizi, belediyemizin diğer ek hizmet binalarına yerleştirdik. Depreme karşı dirençli ve güvenli bir kent oluşturmayı hedefliyoruz. Hepimize tekrar geçmiş olsun" dedi.

Bu arada personel, belediyenin ana hizmet binası dışarıdaki birim, müdürlükleri ve tesislerine yönlendirildi. Başkanlık Makamı ile Mali İşler Müdürlüğü ise şimdilik, Mustafa Kemal Paşa Caddesi’nde bulunan ana hizmet binasının 30 metre gerisinde bulunan Zabıta Müdürlüğü kullanılan eski belediye binasına taşındı.

**

MHP'li Erden 'yeter' diyerek isyan etti!

Mudanya Belediye Meclisi'nin MHP Grup Sözcüsü Bülent Erden, belediye binasının tedbir amaçlı tahliyesi ardından yaptığı yazılı açıklamada, "Yeter! Mudanya'mızda 10 yıllık beceriksizlik öyküsü artık son bulsun" çağrısında bulunarak, "Neden Mudanyalı acı çekerek bedel ödesin" sorusunu yöneltti.

4 Aralık Pazartesi günü saat 10:42'de Mudanya merkezli gerçekleşen deprem sonrası belediye hizmet binasının kapatılarak boşaltıldığını anımsatarak, "En kritik zamanlarda devam etmesi gereken tüm belediye hizmetleri akamete uğradı. 10 Yıldır başkanlık koltuğunda oturan Sayın Türkyılmaz bugüne kadar hizmet siyaseti yerine barış ve kardeşlik gibi insani söylemlerin kılıfı altında uyguladığı kin ve hamaset siyasetine Mudanya'yı kurban etti" dedi.

10 yıldır Mudanya'da ciddi anlamda yerel yönetimin olmadığını öne süren MHP'li Erden, "Mudanya'da adeta çadır tiyatrosu var! Sayın Başkan bu depremde neden senin 45 gün önceden depremi haber veren 'Deprem Erken Uyarı İstasyonların' yine haber vermedi! Bunu halkımıza bir anlatsan da öğrensek. Yıllardır verileri nereye gittiği belli olmayan bir derneğe ait göstermelik istasyonlar için kaç para ödedin? Bunu da açıkla" dedi.

YIKIMSIZ BİR DEPREMDE İLÇENİN KALBİ ATIL KALDI!

Herhangi bir yıkım olmadan gerçekleşen depremde ilçenin kalbi durumundaki belediye binasının atıl kaldığını belirten Erden, yazılı açıklamasında "10 yıldan bu yana öncelik sırası gözetilmeden gereksiz etkinlik, sözde fuar, marka değeri oluşturmayı amaçlamayan sözde şenlikler ve doğru yere afaki bütçe ile kondurulan ve kamu zararı yazan yanlış proje Yıldıztepe Sosyal Yaşam Merkezi Başkan Hayri Türkyılmaz dışında herkesin gördüğü beklenen neticenin yaşanmasını sağlamıştır. Sayın Başkan tüm Mudanyalılardan 10 Yıllık Beceriksizlik Öyküsü için özür dilemeli vicdanı varsa 'helallik' istemelidir" ifadelerini kullandı.

"MUDANYALI NEDEN BEDEL ÖDESİN?"

Mudanya Belediye Meclis Üyeliği'ne seçildiği 2019'dan bu yana mecliste defalarca deprem gerçeğine dikkati çektiğini belirten MHP'li Bülent Erden, " Mudanya'mızın yumuşak karnı olan noktaları, belediye binamızın güncel ihtiyaçlar doğrultusunda uygun bir yer oluşturularak yeniden inşa edilmesi gerektiğini vurguladım. Ve daha pek çok ayrıntı adeta bir belgesel niteliğinde açıklamalarımda bulunmaktadır. Birilerinin beceriksizliği, egoları, kibir abidesi tavırları nedeniyle Mudanyalı neden bedel ödesin? 10 yılda bir belediye başkanı sadece 4 Bursa Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısına katılmış birini de yarıda bırakıp çıkmış gitmiş.  Hangi yüzle tekrar aday adayı oldun? Bu halktan nasıl oy isteyeceksin? Bu defa hangi palavraları sıkacaksın?" sorularıyla sert çıktı.

YILDIZTEPE'YE BÜYÜK SERVET GÖMDÜN DE NE OLDU?

"Doğru yere çok yanlış bir proje yaptın" diyen Erden, açıklamasında şunları kaydetti:

"Sözde sosyal yaşam merkezi Yıldıztepe'ye günün dolar kuru baz alındığında 2 milyon 700 bin dolar harcadın. O parayla Mudanya'da belediye binası yapılacak yer kamulaştırılarak güzel bir başlangıç yapılamaz mıydı?  10 yıldır konser, şenlik, sözde fuar derken Hasköy'de halkın mülkleri çatır çatır satıldı ve satılmaya devam ediliyor.  Yanlışlara göz yuman, oy çoğunluğu avantajı ile yanlış kararlara el kaldıran CHP meclis üyeleri, susan ilçe ve il yönetimi de vebal altındadır. Mudanya beklenen durumlara bile hazırlıksız bir vaziyettedir. Siyaseti bir kenara bırakarak artık ortak uzlaşıyı yakalamak ve Mudanya'yı bekleyen çok büyük acılardan kurtarmak için akıl, bilim, empati ve istişare kültürüyle hareket etmeli, el de kalan kaynaklarımızı sorunlarımızın öncelik sırasını dikkate alarak akılcı kullanmalıyız. Yoksa yarın çok geç olabilir".

---**---

Memleket'ten Türkyılmaz'a soru depremi!

Memleket Partisi Mudanya İlçe Başkanı ve Mudanya Belediye Meclis Üyesi Mehmet Er, Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz'ın yıllardır övündüğü 'deprem haber alma istasyonu'na yönelik sorular yöneltti.

Sözde istasyonun Kocaeli merkezli Deprem Ön İzleme Derneği tarafından mı kurulduğunu soran Mehmet Er, Başkan Türkılmaz'a yönelttiği sorularda, "Derneğin 8 üyesi bulunduğu ve bu üyelerden birinin de senin olduğun doğru mu? 8 üyeye bu hizmet karşılığında belediyeden her ay alınan parayla maaş ödendiği gerçek mi? Bu istasyon iddia ettiğin gibi 5,1'lik depremi 45 gün önceden haber verdi mi? Verdiyse kamuoyu ile paylaşıp neden önlem almadın" dedi.

Er, sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada, ayrıca belediye hizmet binası ile ilgili de Başkan Türkyılmaz'dan şu sorulara da yanıt aradı.

"Depremden aylar önce, Mudanya Belediyesi personelinden bazı uzman kişiler, 'belediye binasının çürük olduğunu' belirten bir raporu sana sundu mu" diye soran Er, "Bu raporu ciddiye almayıp sümenaltı ettiğinde raporu hazırlayan personelden istifa edenler oldu mu?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş bir kuruma, Yıldıztepe’deki deprem olmadan önce çökmeye başlayan ve depremde de hasar görüp çökmelerin devam ettiği 'vizyon projeni' denetlemesi için de müracaat edecek misin?" dedi.

Kaynak: ENGİN ÖZKONUK

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.