Hava Durumu

Almanya'nın ABD'den 8 Milyar Euroluk Füze Alımı: Rusya Tehdidine Karşı Güç Gösterisi

Almanya, Rusya'nın olası tehditlerine karşı savunma kapasitesini artırmak amacıyla Amerika Birleşik Devletleri'nden 8 milyar Euro değerinde 75 adet seyir füzesi satın alma hazırlığında.

Haber Giriş Tarihi: 20.03.2024 13:19
Haber Güncellenme Tarihi: 20.03.2024 13:19
Kaynak: FERHAT ŞAHİN
Almanya'nın ABD'den 8 Milyar Euroluk Füze Alımı: Rusya Tehdidine Karşı Güç Gösterisi

Almanya, Rusya'nın olası tehditlerine karşı savunma kapasitesini artırmak amacıyla Amerika Birleşik Devletleri'nden 8 milyar Euro değerinde 75 adet seyir füzesi satın alma hazırlığında. Bild gazetesinin raporuna göre, bu hamle, Almanya'nın NATO ile potansiyel bir Rusya çatışmasına karşı önlem olarak görülüyor.

JASSM-ER adı verilen bu füzeler, tahmini 900 km menzile sahip olup, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un Ukrayna'ya sevkiyatını reddettiği Taurus füze sistemine yakın özellikler taşıyor. Bu gelişme, Alman Savunma Bakanı Boris Pistorius'un Bundeswehr'e daha fazla kaynak ayrılacağını ve ülkenin savaşa hazır hale getirileceğini duyurmasının ardından geldi.

Bu adımlar, NATO ve Rusya arasında gelecek beş ila sekiz yıl içinde bir çatışma ihtimaline karşı Almanya'nın tedbirlerini artırma çabasını gösteriyor. Füzelerin stok amacıyla mı yoksa başka bir ülkeye yönelik potansiyel bir sevkiyat için mi kullanılacağı henüz netleşmiş değil.

Almanya'nın JASSM-ER füzelerine olan ilgisi 2022'den bu yana sürüyor ve bu füzelerin, mevcut Taurus stokunu tamamlayıcı nitelikte olabileceği belirtiliyor. Resmi satın alma sözleşmesinin sonbaharda imzalanması bekleniyor.

Lockheed Martin tarafından geliştirilen JASSM-ER, 2009 yılından bu yana Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri hizmetinde olup, 450 kg savaş başlığı taşıma kapasitesine sahip. Bu füze, Finlandiya, Polonya ve Avusturya gibi ülkelerin ordularına da sunuldu.

Kaynak: FERHAT ŞAHİN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.