Hava Durumu

Dört saatlik görüşme sonrası kriz!

ABD Başkanı Joe Biden, Çin lideri ile yaptığı görüşmenin verimli geçtiğini belirtti ancak gazetecilere verdiği demeçte Washington-Pekin arasındaki gerilimi tavan yaptıracak bir açıklamada bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 16.11.2023 11:34
Haber Güncellenme Tarihi: 16.11.2023 11:34
Kaynak: İHA
Dört saatlik görüşme sonrası kriz!

SAVUNMA KALKANI

Geride kalan yıllarda Güney Asya'daki en ciddi rakibi Çin'le özellikle Tayvan üstünden restleşen ABD, tartışmalı Güney Çin Denizi etrafındaki ülkelerle teker teker anlaşıp Pekin yönetiminin etrafını sardı. 30 yıl sonra Amerikan birliklerinin ilk kez Filipinler'e dönüşünü sağlayan anlaşmayla, Şubat 2023 itibarıyla ABD'nin Güney Çin Denizi çevresinde oluşturmaya çalıştığı savunma kalkanı tamamlanmış oldu. En güneyde Avustralya'nın, en kuzeyde ise Japonya ve Güney Kore'nin yer aldığı hatta, tek eksik Filipinler'di.

HAZİRAN AYINDA İPLER GERİLDİ

Geçtiğimiz Haziran ayında Çin'e gitti. Ziyaret Blinken'ın 2018'den beri Çin'e ilk kez tekrar gelişi olarak kayıtlara geçti. Blinken'ın tarihi ziyaretinden tam bir gün önce nükleer enerjiyle çalışan USS Michigan güvenlik önlemi nedeniyle bölgeye gönderildi. İki ülke arasında devam eden Tayvan krizi konusunda önemli adımların atıldığını söyleyen Blinken görüşmeleri 'olumlu' olarak yorumladı.

Tarihi ziyaretten tam 3 gün sonra ise ABD Başkanı Joe Biden, Çin lideri Xi için sert ifadeler kullandı. Biden Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'i bir diktatör olarak nitelendirdi ve bu yılın başlarında ABD Çin balonunu kendi sınırları içinde tespit ettiğinde, Jinping'in 'çok utandığını' öne sürdü. Çin ise Biden'ın bu sözlerine yanıt olarak "Gülünç ifadeler" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.