Hava Durumu

 Kudüs'te Gerginlik: Bayrak Yürüyüşü ve Mescid-i Aksa Baskını

Provokatif Yürüyüş: Yahudilerden Kudüs'te Bayrak Gösterisi

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2024 15:16
Haber Güncellenme Tarihi: 06.06.2024 15:16
Kaynak: BÜŞRA ÇAKIR ADALI
 Kudüs'te Gerginlik: Bayrak Yürüyüşü ve Mescid-i Aksa Baskını

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te Altı Gün Savaşları'nın yıl dönümü nedeniyle düzenlenen "Bayrak Yürüyüşü" büyük tartışmalara yol açtı. Radikal Yahudilerden oluşan büyük bir grup, Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi. Yaklaşık 60 bin kişinin katılması beklenen yürüyüşte, İsrailliler Filistin basın çalışanı Saif Kwasmi'ye ve yerel halka saldırdı. Kwasmi, daha önce nisan ayında İsrail güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınmıştı.

1967'deki Altı Gün Savaşı'nın yıl dönümü, İbrani takvimine göre "Kudüs Günü" olarak kutlanıyor. Binlerce Yahudi milliyetçinin, Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesine girmesi bekleniyor. Yürüyüş rotası Şam Kapısı'ndan ve Müslüman Mahallesi'nden geçiyor. İsrail polisi, bölgede yaklaşık 3.000 polisin görevlendirileceğini ve birçok ana yolun kapatılacağını duyurdu.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin açıklamasına göre, şu ana kadar 28 grup halinde 1119 İsrailli Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi. İsrailli protestocular, "Araplara ölüm" sloganları atarak Filistinli gazetecilere ve yerel halka saldırdı. AFP haber ajansı, Filistinli basın çalışanı Saif Kwasmi'ye yapılan saldırıyı belgeledi.

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, yürüyüşe katılacağını açıklamış ve destekçilerini davet etmişti. Hamas, bu yürüyüşe sert tepki gösterdi ve "Bayrak Yürüyüşü, halklarımıza ve kutsal mekanlarımıza karşı bir saldırıdır" açıklamasında bulundu.

Kaynak: BÜŞRA ÇAKIR ADALI

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.