Hava Durumu

Yabancı bebeklere insanlık dışı muamele: Fransa suçlu bulundu

Fransa, sınır dışı edilmek üzere gözaltı merkezinde bulunan farklı milliyetlerden bebek ve çocukları 'insanlık dışı muameleye maruz bıraktığı' gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde açılan iki davada suçlu bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2023 11:10
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2023 11:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenimarmaragazetesi.com/
Yabancı bebeklere insanlık dışı muamele: Fransa suçlu bulundu

Fransa'ya karşı Gineli ve Angolalı iki annenin bebek ve çocuklarıyla gözaltı merkezinde tutulma şartlarına dair açılan iki davaya ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları açıklandı.

AİHM, Gineli bir anne ile 7,5 aylık bebeğinin 2021'de Bas-Rhin Valiliği kararıyla İspanya'ya sınır dışı edilmek üzere 9 gün boyunca tutuldukları gözaltı merkezinde çocuğun yaşı, kalma koşulları ve tutulma süresi göz önüne alındığında insanlık dışı şartlara maruz bırakıldıklarına kanaat getirdi.

Böylelikle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleleri yasaklayan 3. maddesinin ihlal edildiğini kararlaştıran AİHM, Fransa'nın davalıya 19 bin avro para cezası ödemesine hükmetti.

Angolalı anne ve 3 çocuğu da benzer muameleye maruz bırakıldı

AİHM, ikinci davada da yine aynı valiliğin talimatıyla Portekiz'e sınır dışı edilmek üzere 2020'de gözaltı merkezinde 10 gün tutulan Angolalı bir anne ve 8 aylık ile 6 ve 13 yaşlarındaki 3 çocuğunun benzer muameleye maruz kaldığına hükmetti.

Fransız devletinin Avrupa Konseyi'nin uyarılarına rağmen yasaları ihlal ettiğine kanaat getiren mahkeme, davalıya maddi zararları nedeniyle 8 bin avro ödenmesine hükmetti.

AİHM, her iki davada da ayrıca AİHS'nin özgürlük ve güvenlik hakkını kapsayan 5.1 ile gözaltıların hukuka uygunluğu için yerinde karar verilmesini şart koşan 5.4 maddelerinin ihlal edildiğine dikkati çekti.

Fransız basını AİHM'nin 2012'den bu yana Fransa'yı 12 kez 'insanlık dışı muamele' suçlamalarından mahkum ettiğini aktardı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.