Hava Durumu

"Milli Eğitim Bakanlığı Açıkladı: Sınavlarda Yeni Dönem Başlıyor!"

MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül, 26-27 Mart 2024'te yapılacak ikinci dönem birinci yazılılarına yönelik açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 04.03.2024 13:57
Haber Güncellenme Tarihi: 04.03.2024 14:03
Kaynak: FERHAT ŞAHİN
"Milli Eğitim Bakanlığı Açıkladı: Sınavlarda Yeni Dönem Başlıyor!"

Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin gelişimini izlemek ve müfredatın işlenişinde bütünlük sağlamak amacıyla 26-27 Mart'ta gerçekleşecek ülke geneli ortak sınavlarda önemli bir değişikliğe gidiyor. İlk kez, öğrencilerin kendi cümleleriyle cevap vereceği açık uçlu ve kısa cevaplı sorular kullanılacak.

MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül, 26-27 Mart 2024'te yapılacak ikinci dönem birinci yazılılarına yönelik açıklamalarda bulundu. Bülbül, ölçmenin temel amacının öğrencilere geri bildirimde bulunmak ve sınıf genelinde eksik öğrenmeleri tespit etmek olduğunu belirterek, bu amaçla açık uçlu soru sistemine geçtiklerini söyledi.

Bülbül, ortaokul ve liselerdeki tüm sınavlarda soruların artık açık uçlu veya kısa cevaplı olacağını vurgulayarak, ülke genelindeki ortak sınavların; ülke genelinde, il ve ilçe genelinde ve okul genelinde olmak üzere üç şekilde düzenleneceğini açıkladı.

Bülbül, bu değişikliğin yeni bir sınav uygulaması getirme amacında olmadığını, sadece öğrencilerin ilan ettiği kademelerdeki derslerden birini Bakanlık olarak yaptıklarını belirtti. İlk dönemde yapılan ortak yazılı sınavlarda çoktan seçmeli sorular kullanıldığını hatırlatan Bülbül, 26-27 Mart'taki ikinci dönem sınavlarında ise öğrencilerin kendi cümleleriyle cevap verecekleri açık uçlu ve kısa cevaplı soruların kullanılacağını bildirdi.

Analizlerden Sonra Nihai Sorular Belirleniyor

Bülbül, ülke genelindeki ortak yazılı sınav sorularının, Genel Müdürlüklerinde görevli uzmanlar tarafından hazırlandığını ve bu soruların konu ve kazanımlara uygun olarak seçilen okullarda pilotlanarak, yapılan analizler sonucunda nihai sınav sorularının belirlendiğini ifade etti.

Açık uçlu soruların kullanıldığı bu sınavlarda değerlendirme işlemlerinin iki aşamada gerçekleşeceğini belirten Bülbül, puanlama işlemlerinde hata payının olmayacağını vurguladı. 6'ncı sınıf Türkçe dersi ortak yazılı sınavının puanlama işlemlerinin ülke genelinde ortak yapılacağını belirten Bülbül, öğretmenlere puanlama eğitimleri verileceğini ve her öğrenci cevabının bağımsız iki puanlayıcı tarafından değerlendirileceğini açıkladı.

Sonuçlar E-Okul Sistemine İşlenecek

Türkçe dersi 6'ncı sınıf ortak yazılı sınav sonuçlarının 'ortakyazilisinav.meb.gov.tr' adresinde okul müdürlüklerinin erişimine açılacağını belirten Bülbül, 6'ncı sınıf matematik, 9'uncu sınıf Türk dili ve edebiyatı ile 9'uncu sınıf matematik derslerinin ortak yazılı sınav sonuçlarının ise ilgili dersin öğretmenlerince e-Okul sistemine işleneceğini ve öğrencilere bildirileceğini ifade etti. Bu değişiklikle, öğrencilerin sınavlardaki başarılarının daha etkili bir şekilde değerlendirilmesi hedefleniyor.

Kaynak: FERHAT ŞAHİN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.