Hava Durumu

Bankalara Borçlu Vatandaşlar Artıyor: Türkiye'de 40 Milyonu Aşan Borçlu Sayısı

Türkiye'de Bankalara Borçlu Vatandaş Sayısı 40 Milyonu Geçti

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2024 23:55
Haber Güncellenme Tarihi: 25.03.2024 23:55
Kaynak: HANDAN EFE
Bankalara Borçlu Vatandaşlar Artıyor: Türkiye'de 40 Milyonu Aşan Borçlu Sayısı

Türkiye'deki bireysel kredi ve kredi kartı borcu bulunan vatandaş sayısı, bankaların yüksek faiz oranlarına rağmen hız kesmeden artmaya devam ediyor. Son verilere göre, borçlu vatandaşların sayısı 40 milyonu aşarken, bireysel kredi borçları 1 trilyon 642 milyar lira, kredi kartı borçları ise 1 trilyon 330 milyar lira seviyesine ulaştı.

CHP tarafından yayınlanan haftalık ekonomi raporuna göre, Ocak ayında bankalara ve diğer finansman kuruluşlarına borcu olan vatandaşların sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre 739 bin kişi artışla 40 milyon 30 bine ulaştı. Aynı dönemde kredi kartı borcu olan vatandaş sayısı 2 milyon 636 bin kişi artarak 36 milyon 825’e, kredili mevduat borcu olanların sayısı ise 1 milyon 297 bin artarak 28 milyon 865 bine yükseldi.

Raporda, Merkez Bankası'nın kredi kartı ve kredili mevduat hesapları için faiz oranlarının aylık yüzde 5'e kadar çıkartılabilmesine olanak tanıdığı ve tüketici kredisi faizlerinin de yükseldiği hatırlatılırken, vatandaşların bankalara olan borçlarının yılın ilk çeyreğinde 245 milyar lira arttığı vurgulandı. Vatandaşın bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının toplamı 8 -15 Mart haftasında 2 trilyon 973 milyar lira olarak kaydedildi.

Bankaların icra takibine aldığı alacak miktarı 54.6 milyar liraya ulaşırken, batık tüketici kredilerinde yılbaşından bu yana 9.3 milyar liralık bir artış gözlendi. Varlık yönetim şirketlerinin elinde bulunan batık tüketici kredisi alacaklarının toplamı ise 41 milyar lira olarak belirlendi. Rapora göre, vatandaşların faiz ve icra masrafları hariç olmak üzere 86 milyar liraya yakın icralık borcu bulunuyor.

Kaynak: HANDAN EFE

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.