Hava Durumu

Merkez Bankası, Faiz Oranını Yükseltti!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan artırarak yüzde 42.5 seviyesine yükseltti. Toplantıda alınan kararlar doğrultusunda faiz oranlarına ilişkin açıklamalar yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2023 13:45
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2023 13:45
Kaynak: BÜŞRA ÇAKIR ADALI
Merkez Bankası, Faiz Oranını Yükseltti!

Kasım ayında sınırlı bir artış kaydeden enflasyonun, son Enflasyon Raporu'nda sunulan görünümle uyumlu seyrettiği belirtildi. Yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik risklerin enflasyon baskılarını canlı tuttuğu ifade edilirken, aynı zamanda enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığı değerlendirildi.

Dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış, talepteki dengelenme ve Türk lirası varlıklara talebin artması gibi faktörlerin döviz kuru istikrarı ve para politikasının etkinliğine katkı sağladığı belirtildi.

Kurul, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığına dikkat çekerek parasal sıkılaştırma hızını yavaşlattı. Fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gerekli parasal sıkılığın gerektiği müddetçe sürdürüleceği vurgulandı.

Kurul, politika kararlarını enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlemeye devam edeceğini açıkladı. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edileceği ifade edildi.
 

Kaynak: BÜŞRA ÇAKIR ADALI

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.