Hava Durumu

AYM'den kritik karar: Bekçi Kanunu'nun 7 maddesine iptal

AYM, CHP'nin yaptığı başvuruyu değerlendirerek bekçilere ilişkin kanunda 7 maddeyi iptal etti. Buna göre bekçilerin el ile dıştan arama ve kolluk kuvveti gelene kadar gösteri ve yürüyüşlere karşı önlem alma gibi yetkileri iptal edildi ancak silah taşıyabilecek ve kimlik kontrolü yapabilecek. AYM'nin bu kararları, 9 ay sonra yürürlüğe girecek.

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2023 11:22
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2023 11:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenimarmaragazetesi.com/
AYM'den kritik karar: Bekçi Kanunu'nun 7 maddesine iptal

AYM, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu'ndaki bazı maddelerinin iptali için yaptığı başvuruyu karara bağladı.

Bekçilere verilen toplantı, gösteri ve yürüyüşlere müdahale yetkisinin kural ve çerçevesinin çizilmediğini belirten Yüksek Mahkeme, düzenlemenin toplantı ve yürüyüş hakkına müdahale olduğuna hükmetti.

EL İLE DIŞTAN ARAMA VE ÖNLEYİCİ TEDBİR MADDELERİ İPTAL EDİLDİ

El ile dıştan kontrol yetkisinin de "kişilerin özel hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına" sınırlama getirdiği vurgulandı.

"Halkın sükun ve istirahatini bozanları ve başkalarını rahatsız edenleri engelleme" yetkisine ilişkin madde de iptal edildi.

Gerekçe olarak da düzenlemenin çerçevesinin ve sınırlarının çizilmediği belirtildi.

Mahkeme, "Engelleme yetkisinin uyarma yetkisini aşması ve temel haklara müdahale boyutuna ulaşması mümkündür" değerlendirmesi yaptı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.