Hava Durumu

Kobani Davası'nda Selahattin Demirtaş'a 42 Yıl Hapis Cezası: "Bu Davanın Siyasi Olduğu Bir Kez Daha İspatlandı"

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırıldıktan sonra yaptığı ilk açıklamada, kararın siyasi bir dava olduğunu vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2024 23:10
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2024 23:10
Kaynak: HANDAN EFE
Kobani Davası'nda Selahattin Demirtaş'a 42 Yıl Hapis Cezası: "Bu Davanın Siyasi Olduğu Bir Kez Daha İspatlandı"

Kararın Ardından İlk Açıklama

Demirtaş, t24'ten Murat Sabuncu'nun sorularını yanıtlayarak mahkemenin kararının sürpriz olmadığını belirtti. "Mahkemenin açıkladığı karar, yıllar öncesinden bizzat iktidar ve ortakları tarafından verilmiş ve miting meydanlarında defalarca ilan edilmişti. Mahkemedeki ağır ceza heyeti, sadece şekli bir görevi yerine getirerek siyasetin verdiği kararı okumuş oldu." dedi. Kararı hücrede televizyondan izlediğini söyleyen Demirtaş, "Biz halk için tüm gücümüzle direnirken morali de yine halkımızdan alıyoruz. Kimse merak etmesin; bizim boynumuz bükülmez, dizimiz çökmez." şeklinde konuştu.

 "Sadece Düşüncelerimden 42 Yıl Ceza Verildi"

Demirtaş, verilen cezaların tamamen düşüncelerinden ve söylediklerinden kaynaklandığını belirtti. "Yıllardır yalan ve iftirayla yarattıkları algılara dayalı. Ne bir şiddet eyleminden ceza verildi ne de şiddeti teşvik ya da destekten. Sadece düşüncelerimden, söylediklerimden 42 yıl ceza verilmiş oldu." ifadelerini kullandı. Bu durumun davanın siyasi olduğunu bir kez daha kanıtladığını belirten Demirtaş, "Bir insanı öldürmek veya yaralamak bir yana, bir karıncayı bile incitmedik. Bunu devlet de hükümet de mahkeme heyeti de çok iyi biliyor." dedi.

"Dosyada Sıfır Delil Vardı"

Demirtaş, dosyada hiçbir delil olmadığını vurgulayarak, "Bizi cinayetle suçlayanlar da bunu biliyordu ancak açıkça yalan söyleyip halkın bir kesimini kandırmayı başardılar. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları uygulansaydı bu dava beraatle sonuçlanmalıydı. Elbet bir gün, hepimizin beraat edeceğimizden kuşkum yok." dedi.

Kobani Davası'nın Arka Planı

6-8 Ekim 2014 tarihinde çıkan sokak eylemlerine ilişkin görülen Kobani Davası'nda Selahattin Demirtaş, 42 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Demirtaş, kararın siyasi olduğunu ve yıllardır yaratılan algılar üzerinden cezalandırıldığını belirtti. Mahkemenin kararını ağır ceza heyetinin sadece şekli bir görev yerine getirerek okuduğunu ifade eden Demirtaş, bu kararın arka planında siyasi bir motivasyon olduğunu dile getirdi.

Yorumlar ve Tepkiler

Demirtaş'ın açıklamaları, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Kararın siyasi olduğunu savunan birçok kesim, Demirtaş'ın düşüncelerinden dolayı cezalandırılmasının ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu belirtti. Kobani Davası'nın sonuçları, Türkiye'de hukuk ve siyaset tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

Kaynak: HANDAN EFE

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.