Hava Durumu

#4

Yeni Marmara Gazetesi - 4 haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, 4 haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

NASA, 4 kara delik keşfetti Haber

NASA, 4 kara delik keşfetti

Milliyet'in haberine göre, NASA'nın Chandra X-ışını Gözlemevi, çarpışmak ve birleşmek üzere olan cüce galaksi çiftlerini gözlemledi. İlk çiftin 760 milyon ışık yılı uzaklıktaki bir kümede, ikinci çiftinse 3,2 milyar ışık yılından daha uzakta olduğu belirlendi. Bu birleşmeler sayesinde galaksilerin merkezinde yer alan kara delikler de çarpışacak. Sonuçta daha büyük galaksiler ve daha yüksek kütleli kara delikler haline gelecekler. NADİR BİR FIRSAT Cüce galaksiler, Güneş'in yaklaşık 3 milyar katı yıldız kütlesine sahip küçük gökadalar. Karşılaştırmak gerekirse Samanyolu Galaksisi'nin yıldız kütlesinin Güneş'in yaklaşık 60 milyar katı olduğu düşünülüyor. Yeni araştırmada birleşme sürecindeki ikişer cüce galaksiye yakından bakma fırsatı yakalandı. Birleşmekte olan tek bir galaksi çifti görmek bile bilim insanları için büyük bir şansken, iki çift galaksiyi gözlemlemek, son derece nadir bir fırsat sağlıyor. EVRENİN İLK ZAMANLARINA IŞIK TUTUACAK Aynı zamanda bu gözlemler, çarpışmak üzere olan cüce galaksilerdeki kara deliklerin ilk gözlemsel kanıtı oldu. Ayrıca bu galaksilerin birleşmesinin, merkezlerindeki kara deliklerin de daha fazla gaz çekmesini ve büyümesini sağladığı belirlendi. Sonunda kara deliklerin kendilerinin de çarpışacağı ve daha büyük cisimlere dönüşeceği belirtiliyor. Yeni gözlemler, evrenin ilk zamanlarının daha iyi anlaşılmasını sağlayacak. Zira evreni meydana getirdiği varsayılan Büyük Patlama'dan sonraki yıllarda evrenin bu cüce galaksilerle dolduğu düşünülüyor. Astronomlara göre bu cüce galaksiler zamanla birleşti ve Samanyolu gibi daha büyük gökadaları meydana getirdi.

Bogdan Bogdanovic'ten 4 yıllık sözleşme Haber

Bogdan Bogdanovic'ten 4 yıllık sözleşme

Bogdan Bogdanovic ve Atlanta Hawks'ın dört yıllığı 68 milyon dolarlık sözleşme uzatma konusunda anlaştıkları bildirildi. ESPN'den Adrian Wojnarowski, Bogdanovic'in uzatma kapsamında 2023-24 sezonu için 18 milyon dolarlık opsiyonunu reddettiğini söyledi. Bogdanovic bu sezon %40 üçlük isabetiyle 14 sayı ortalama yakalıyor. Hawks, Bogdanovic'i ilk olarak 2020'de dört yıllığı 72 milyon dolarlık sınırlı serbest oyuncu anlaşmasıyla kadrosuna katmıştı. ESPN'de yer alan haberde şu ifadeler kullanıldı: "Kaynakların Perşembe günü ESPN'ye verdiği demeçte, Atlanta Hawks guardı Bogdan Bogdanovic dört yıllık, 68 milyon dolarlık bir sözleşme uzatma imzaladı. Hawks, Bogdanovic için çok yıllık bir uzatma duyurdu ancak takım herhangi bir şart açıklamadı. Kaynaklar, Bogdanovic'in 2023-24 sezonu için 18 milyon dolarlık oyuncu opsiyonunu geri çevirdiğini ve yerine yeni bir uzun vadeli anlaşma koyduğunu söyledi. Kaynaklara göre Bogdanoviç'in Wasserman'daki temsilcileri, Hawks genel menajeri Landry Fields ile anlaşmayı bu hafta tamamladı. 30 yaşındaki Bogdanovic, bu sezon 14 sayı ve %40 3 sayılık atış ortalaması yakaladı. Bogdanovic, 2020'de Sacramento Kings'ten dört yıllık, 72 milyon dolarlık bir anlaşmayla kısıtlı bir serbest oyuncu olarak geldi ve Hawks kadrosunun temelini oluşturdu. Kings and Hawks formasıyla geçirdiği altı sezonda ortalama 14.2 sayı yakaladı."

DEPREM BÖLGESİNDEKİ 4 İL VE İLÇELERİNDE BAZI SINAVLARIN YAPILMAMASINA KARAR VERİLDİ Haber

DEPREM BÖLGESİNDEKİ 4 İL VE İLÇELERİNDE BAZI SINAVLARIN YAPILMAMASINA KARAR VERİLDİ

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, 'Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerimiz ile bu illere bağlı ilçelerimizde MSÜ, YÖKDİL/1, YDS/1 ve TUS/1 sınavlarının yapılmamasına karar verdik' dedi.Deprem bölgesindeki illerde yerinde inceleme yapan ÖSYM Başkanlığı, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerinde yapılan incelemeler sonucu MSÜ, YÖKDİL/1, YDS/1 ve TUS/1 sınavlarının bu illerde yapılamayacağına Yönetim Kurulu olarak karar verdi.Alınan karar ile ilgili açıklama yapan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, 'Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerimizde incelemelerde bulunduk. Deprem Bölgesi il ve ilçelerindeki yetkililerle yaptığımız toplantılar ve bölgedeki yerinde incelemeler sonrasında Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerimiz ile bu illere bağlı ilçelerimizde MSÜ, YÖKDİL/1, YDS/1 ve TUS/1 sınavlarının yapılmamasına karar verdik' dedi.Ersoy, 'Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya sınav merkezlerinde sınava girmek için tercihte bulunan adaylarımız; MSÜ sınavı için 1-6 Mart 2023 tarihleri arasında, YÖKDİL/1 sınavı için 2-6 Mart 2023 tarihleri arasında, YDS/1 sınavı için 8-9 Mart 2023 tarihleri arasında, TUS/1 sınavı için 1-8 Mart 2023 tarihleri arasında geç başvuru yapabilecektir. Bu illerde sınavların yapılamaması nedeniyle; daha önce bu illeri sınav merkezi olarak seçen adaylarımız, sınav merkezlerini değiştirmek zorunda olup Türkiye’deki diğer merkezlerden istediklerini sınav merkezi olarak seçebilecekler' diye konuştu.Sağlıklı sınav uygulamaları yapmaya gayret ettiklerini kaydeden Ersoy, önceliklerinin sınav adayları ve görevlilerinin güvenliği olduğunu, bölgede yaşayanların mağduriyet yaşamaması için gayret gösterdiklerini ifade etti.Öte yandan bu 4 sınava başvuran adaylar, ÖSYM aday işlemleri sisteminden (https://ais.osym.gov.tr) ve mobil uygulamasından sınav merkezi tercihlerini yenileyebilecekler.Adaylar, sınavlarla ilgili değişiklik ve düzenlemeleri ÖSYM web sitesinden takip edebilecek.

4 yıl önce 2 kadına çilek fidesi verdiler, şimdi herkes üretiyor Haber

4 yıl önce 2 kadına çilek fidesi verdiler, şimdi herkes üretiyor

Bursa’nın Nilüfer ilçesi İnegazi Mahallesi’ndeki vatandaşlar 7 ay boyunca çilek üretiyor. Damla sulama sistemi sayesinde çevreci bir şekilde ürettikleri çilekler pazara inmeden satılıyor. 40 hanenin bulunduğu kırsal mahallenin tamamı çilek üretirken, bir dönüm çilek hasadı ayda 10-12 bin lira arasında gelir sağlıyor. Mahallenin tamamında yaklaşık 100 dönüm çilek üretimi yapılırken, Nilüfer Belediyesi de başta fide desteği olmak üzere üreticiye destek veriyor. Bu mevsimde kilogramı 25 ile 30 lira arasında satılan çileğin 12 ay boyunca üretilmesi için seralar kurulması hedefleniyor. Çevredeki taş ocaklarının kuru kesim yapmasından kaynaklı oluşan tozlar çilek veriminde düşüşe de sebep oluyor. İnegazi Muhtarı Nurettin Aydın, “4 yıl önce köyümüzde örnek proje olması açısından Nilüfer Belediyesi iki kadın üreticimize birer dönüm çilek fidesi verdiler. Bu kadın üreticilerimiz gelir elde ettiler ve diğer kadınlara örnek oldular. Çilek mayıs ayında başlıyor, kasım ayının sonuna kadar devam ediyor. Çileğimizin verimi güzel. Çoğunu köyden çıkartmadan buradan gelip alıyorlar. Şu anda 25-30 lira arasında satılıyor. Bir dönüm çilekten ayda 10-12 bin lira gelir elde ediliyor” dedi. Kadınların imece usulü ile çilek tarlaların bakımını yaptığını anlatan Aydın, “Buna vesile olan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’e çok teşekkür ederiz. Çilek yerlerini hazırladık, fide fiyatlarından dolayı başkanımızdan rica ettik ve desteklerini bizlere gösterdiler. Çilek üretimine devam edeceğiz. Köyde şu an 100 dönüm çilek ekiliyor. Bunun daha da artmasını için çalışıyoruz. Köydeki 40 hanenin tamamı çilek üretimi yapıyor. Sera şeklinde 12 ay boyunca bunu üretmek istiyoruz. Eylül ayından itibaren değeri de ikiye katlanıyor” şeklinde konuştu. Yaylacık ve İnegazi mahalleleri arasında bir taş ocağının olduğunu dile getiren Muhtar Aydın, “Mıcır kırma tesisimiz var. Bu tesisi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na şikayet etmemize rağmen, susuz kırım yapıyorlar. Böyle olunca da tozlu bir ortam oluşuyor. Bu tozda İnegazi’nin dere havzasından bizim çilek bahçelerimizin üzerine yapışıyor. Çilek verimini de düşürüyor. Biz taş da olsun, çilek de olsun diyoruz. Ama bunu dengeli ve kriterlere uygun olarak yapılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. Üreticisi Sultan Demir de eskiden sadece bir ay çilek üretimi yaparken, şimdi mayıstan aralık ayına kadar üretim yaptıklarını anlattı. Çileğin çok güzel ve lezzetli olduğunu sözlerine ekleyen Demir, destek oldukça üretmeye devam edeceklerinin altını çizdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.