Hava Durumu

#55

Yeni Marmara Gazetesi - 55 haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, 55 haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bu kurslar sadece 55 yaş üstüne özel Haber

Bu kurslar sadece 55 yaş üstüne özel

Altınşehir Mahallesi’nde hizmet veren Olgun Gençlik Merkezi bünyesinde kurslar ilgi görüyor. Merkezde resim, müzik, seramik, ahşap boyama gibi çalışmaların ve kursların yapılacağı atölyeler, satranç ve tavla gibi oyunların oynanabileceği kafeterya bulunuyor. 55 yaş ve üstü vatandaşların sosyalleşmesi maksadıyla açılan ve katılımcılarını yaşlılıkla ilgili olumsuz inançlardan uzaklaştırdığı ifade edilen Olgun Gençlik Merkezi’nin ikincisi Beşevler Mahallesi’ne kazandırılacak. Bin 300’ün üzerinde vatandaşın kayıtlı olduğu merkezde kurslar ücretsiz olarak veriliyor. Talep olması durumunda farklı kurslar da açılabiliyor. Merkezlerin ikincisi ve üçüncüsü de yapılacak Olgun Gençlik Merkezi’ni ziyaret eden Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, “Bu merkezimiz adını da verdiğimiz gibi emeklilerin, daha çok belli bir yaş grubuna gelmiş olan insanlarımızın daha rahat vakitlerini geçirebilecekleri bir ortam hazırlamak için yapıldı. Geçtiğimiz dönem Mustafa Bozbey Başkanımızla beraber bu konuyla ilgili yapmış olduğumuz değerlendirmeler de bu alanın bu şekilde değerlendirilmesinin güzel olacağını düşündük ve bu çalışmayı başlattık. Bugün burada bin 300’ün üzerinde kayıtlı üyemiz var. Bugün bağlama kursları var. Değerli kursiyerler benden ut kurslarıyla ilgili talepte bulundular. Diğer atölyelerimizde resim, İngilizce, çini kurslarını içerisinde barındırıyor. Biz bu alanları daha çok genişletmek istiyoruz. İkinci merkezimizi Beşevler’de Yumurta Tepe adını vermiş olduğumuz bölgede açmayı düşünüyoruz. Çok yakın bir zaman içerisinde orasını da faaliyete geçireceğiz. Üçüncü merkezimiz için ise Cumhuriyet Mahallemizde düşündüğümüz bir alan var. Orasını da önümüzdeki yılın yazına yetiştirmeye çalışacağız. Bu aktiviteleri hep beraber bütün Nilüfer’de yaygınlaştırarak devam etmek istiyoruz” dedi. Bursa’nın her yerinden katılım sağlanabilir Pandemi döneminin kursları biraz engellediğini sözlerine ekleyen Erdem, “Evlerimizden çıkamadık. Belli yaş grupları maalesef evlerde kalmak zorunda kaldı. Ama bugün kendimizi daha rahat hissediyoruz. Yine korunmaya devam ederek, tedbirlerimizi alarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu merkezlerimiz ücretsiz ve 55 yaş üzerindeki bütün vatandaşlarımız kayıt olabilirler. Bursa’nın her ilçesinden vatandaşlarımız bu kurslara katılabilir” diye konuştu. Bağlama kursuna gelen Güler Ganis, “Bağlama kursuna biraz geç başladım. Öğrenemem diye korktum ama hocam bana yardım etti. Arkadaşlara yetişmek üzereyim. Şimdiye kadar çalışıyordum, sonra da torunlara baktım. Ama içimde ukdeydi. Ben buradan çok memnunum” ifadelerini kullandı. Bir diğer kursiyer ise, bağlama çalmanın insanı rahatlattığını kaydederek, “3 yıldır bu kursa geliyordum fakat bağlamaya yeni başladım. Daha önce İngilizce kursuna geldim. Ritim kursu da aldım onlar bitince bağlamaya başladım” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sayesinde 55 yıllık mesleğine devam etti Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan sayesinde 55 yıllık mesleğine devam etti

Trabzonlu olup 1953 yılında Adapazarı Hendek İlçesinde dünyaya gelen ve 1966 yılında İznik'e yerleşen Ali Topkara 13 yaşında çırak olarak bu mesleğe başladığını ve tam 55 yıldır yorgan ustalığı yaptığını belirtti. Yünlerin içinde büyüdüğünü ve yünleri yorganlara ilmek ilmek işleyerek modellediklerini dile getiren Topkara, ''Yıllardır süre gelen Ekim ayının ilk günleri yapılan İznik Panayırı bizim vazgeçilmezimizdir. Yüzlerce yorgan dikerek İznik Panayırı diğer panayırlarda satışlarımızı yaptık. Çocuklarımızı bu meslekle okutup baş göz edip evlendirdik. Ailemizin geçimini bu meslekle kazandık ve kazanmaya devam ediyoruz” dedi. Yorgancılık zanaatını bir süre ekonomik koşullar nedeni ile bırakıp kapattığını belirten Yorgan Ustası Ali Topkara, "Cumhurbaşkanımız 20 tane meslek dalını vergiden muaf tuttuktan sonra yeniden bu mesleğe başladım. Allah ondan razı olsun. Memleketimizin başından eksik etmesin" dedi. “Biz bu yünleri döverek büyüdük" Yorgan Ustalığının inceliklerini ve yapımını paylaşan Ali Topkara, “Hendek doğumluyum.1966 yılında ve 13 yaşında İznik'e yerleştik. İznik'e gelmemizin sebebi ise İznik Tarihi bir yer. Doğal güzelliklerinin yanı sıra Ulemalar şehri olduğu için İznik'i tercih ettik. Yorgan Ustası Osman Bahçekapılı'nın yanında çıraklığa başladım. Çıraklık döneminde diğer çıraklarla kim daha çok ve güzel yapacak diye yarış ederdik. Sabır, Azim, Dikkat isteyen bir meslek yorgancılık. Bu zanaat için Yün, İğne, İplik, Makas, Yüzük, Makine, Sopa, Astar bezi ve benzeri birçok malzeme olmazsa olmazımızdır. Yünleri sopa ile döver ilmek ilmek, desen desen yorganlara işlerdik. Soğuk bölgelerde yaşayanlar yün yorgan, Sıcak bölgelerde yaşayanlar pamuk ve elyaf yorganlar dikiyoruz. Şükürler olsun Rızkımı geçimimi buradan sağlıyorum. Bu zanaatı devam ettirmek için hala mücadele ediyorum. Yanımda Üç çırak yetişti ama onlar bu zanaatı sürdürmedi. Bu zanaatı ne zahmetler içinde yaz, kış demeden İznik Panayırı başta olmak üzere Göynük, Nallahan, Geyve panayırlarına yüzlerce yorgan hazırlayıp satıyorduk. Bu meslek Fabrikalardan sonra artık bitme noktasına geldi. Bizler bu zanaatın son kuşaklarıyız. Şükürler olsun yıllardır güneşi üzerime doğdurmam ve işimize besmele ile başlar, nasibimizde, rızkımızda ne varsa ona razı oluyoruz. Sabır ve dikkat çok önemlidir. Gerek dikiş makinesi gerekse yün açma makinesi hata kabul etmez. Eskiden Düğün çeyizlerine, sünnet ve lohusalıklara model model ürünler üretiyorduk. İznik'te eskiden dört yorgancı vardı şimdi iki kişi kaldık. Gençlerimize şunu tavsiye ederim. Bizler son kuşaklarınız bu mesleği öğrensinler. Kendilerini geliştirerek bu mesleği yapsınlar" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.