Hava Durumu

#Ama

Yeni Marmara Gazetesi - Ama haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ama haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Küflü yiyecek tüketenler dikkat! Kimi 'Bir şey olmaz' deyip tüketiyor ama... Haber

Küflü yiyecek tüketenler dikkat! Kimi 'Bir şey olmaz' deyip tüketiyor ama...

Günümüzde pek çok kişi küflenmiş yiyecekleri yemeyi tercih etmemekte. Ancak zarar gelmeyeceğini düşünerek tüketen bazı kişiler de bulunmakta. Yiyecekler ve gıda maddelerinde belirli koşullar altında 'mikotoksin' adıyla bilinen metabolik ürünler ve mantar toksinlerinin oluştuğunu belirten uzman isimler, bu tür gıdaların hem insanlar hem de hayvanlar için zehirli olabileceği uyarısını yapıyor. Küflü yiyecekler tüketenler dikkat! .Küflü yiyeceklerin tüketilmeden atılması gerektiğini ifade eden uzmanlar, üzerindeki mikotoksinlerin hastalığa neden olabileceğini söylüyor. Ayrıca yalnızca insanlar değil, besi hayvanları ya da diğer başka hayvanlara da küflü yiyeceklerin verilmemesi gerektiği uzmanların söylediği bir gerçek. Bazı gıdalar üretimden tüketimine kadar geçen sürede çeşitli faktörlere bağlı olarak bozulabiliyor. Bozulmaya sebep olan mikroorganizmalardan biri olarak bilinen küfler uygun sıcaklık ve neme bağlı şekilde çoğalıyorlar. Bazı küfler tatta ve kokuda değişimlere sebep oluyor ancak bazıları toksik özellik gösteriyor. Söz konusu toksik etkiye mikotoksinler sebep olmakta. Ölümle dahi sonuçlanan toksisitelerinin yanında kanserojen, mutajen, DNA-RNA ve protein sentezini engelleyici, bağışıklık sistemini bastırıcı farklı etkiler de görülebilmekte. "Pek çoğunda risk var" Küfün kendisinin aslında zehirli olmadığı bilinirken, belirli koşullar altında oluşan mikotoksinin zehirli olabileceğini ifade ediliyor. En çok bilinen kanserojen mikotoksinler arasında aflatoksin B1 ve okratoksin A bulunmakta Bu sebeple risk olup olmadığı bilinmediğinden, küflü yiyecekler tüketilmemeli.

Enkazdan hayat kurtaran madenci: Yorulduk ama bizim için hayat kurtarmak daha önemli Haber

Enkazdan hayat kurtaran madenci: Yorulduk ama bizim için hayat kurtarmak daha önemli

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden en çok etkilenen ve binlerce binanın yıkıldığı Hatay'ın Antakya ilçesinde arama-kurtarma çalışmalarına devam ediliyor. Çalışmalarda Zonguldak'tan gelen madenciler de yer alıyor. Yaşam belirtisi alınan enkaz alanında, tonlarca ağırlığındaki enkaz altında saatlerce çalışıp, depremzedeleri kurtarmaya çalışırken yorgun düşen madenciler, molalarda ise ateş başında dinleniyor; bazılarının ise yorgunluktan gözleri kapanıyor. 'YORGUNLUK BİZİM İÇİN ÖNEMLİ DEĞİL' Kurtarma çalışmalarını sürdüren ekibin amiri madenci Murat Çoban, 10 gündür devam edilen çalışmalarda yorulduklarını ancak kendileri için hayat kurtarmanın, yorgunluktan daha önemli olduğunu belirtti. 3 çocuk babası Çoban, ''11 yıllık madenciyim. Buraya yardıma geldik. 10 gündür buradayız. Gündüz çalışıyoruz. Akşam canlı haberi aldığımızda olay yerine gediyoruz. Biz buraya sabah geldik. Canlı olabilir, diye. İnşallah çıkar. Canlı varsa biz tahkimat yaparak giriyoruz. Madende yaptığımız gibi domuzdamı, sarma çekiyoruz. 3 kişi sağ olarak çıkardık. Yorulduk ama yorgunluk bizim için önemli değil. Hayat kurtarmak bizim için daha önemli. Ne kadar can kurtarabilirsek o kadar daha iyi. Hiç tereddüt etmeden bırakıp geldim. Onlarla görüntülü telefonla görüşüyoruz" diye konuştu. Mola sırasında ateş başında yorgunluktan gözleri kapatıp, dinlenmeye çalışan madenci Umut Üstünyer ise "2021 yılında madenciliği başladım. 10 gündür bölgede çalışıyoruz. Mola sırasında burada dinleniyoruz. Kendi ekibimizde 2 kişiyi sağ olarak kurtardık, diğer ekipler hariç. Ailem Bartın'da, annem ve babamın yanındalar. İster istemez ailemi özlüyorum, yapacak bir şey yok'' dedi. 

Dev kurumdan flaş altın fiyatı tahmini! Şu an 2000 dolar ama 3 ay içinde… Haber

Dev kurumdan flaş altın fiyatı tahmini! Şu an 2000 dolar ama 3 ay içinde…

Son dakika: Ukrayna'ya saldırması nedeniyle Rusya'ya uygulanan ağır yaptırımların tetiklediği emtia fiyatı krizinin küresel ekonomide stagflasyona yol açacağı endişeleri yatırımcıları güvenli limanlara yöneltiyor. Yüksek emtia fiyatlarının enflasyonu küresel olarak yükselteceği endişeleri karşısında yatırımcılar altına yöneldi ve uluslararası piyasalarda spot altın fiyatı bugün 11 Ağustos 2020'den bu yana ilk kez 2020 dolar/ons seviyesinin üzerini gördü. BOJ Başkanı Kuroda'nın maliyetlerin yükselttiği enflasyon karşısında para politikasını sıkılaştırmanın uygun olmayacağı ifadeleri de yatırımcıların altına yönelmesinde etkili oldu. 2020,97 dolar/ons seviyesini gören spot altın şu sıralarda düne göre yüzde 0,67 artışla 2010 dolar/ons seviyesinde. Ons fiyatındaki artışın yanında dolar/TL'de de yükseliş yaşanması sebebiyle gram altın yüzde 2’ye yakın yükselerek 941 lirayı gördü. ALTIN İÇİN KRİTİK SEVİYELER Analistler, 1999 dolar/ons seviyesinin üzerine çıkan altın için direnç olarak 2028 dolar/ons seviyesini işaret ediyorlar. Buranın geçilmesi halinde ise yukarı hareketin 2073 dolar/ons seviyesine kadar devam etme potansiyeli olduğu vurgulanıyor. Aşağı hareketlerde ilk destek ise 1976 dolar/ons seviyesinde. GOLDMAN’DAN ALTIN TAHMİNİ Bu gelişmelerin üzerine Goldman Sachs altın fiyatlarına yönelik tahminini yukarı yönlü revize etti. Goldman Sachs analistleri altının ons fiyatı için 3 aylık tahminlerini 1950 dolardan 2 bin 300 dolara, 6 aylık tahminlerini 2 bin 50 dolardan 2 bin 500 dolara, 1 yıllık beklentilerini ise 2 bin 150 dolardan 2 bin 500 dolara yükseltti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.