Hava Durumu

#Anlatti

Yeni Marmara Gazetesi - Anlatti haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Anlatti haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kadın Doğum Uzmanı Bahar Yüksel, çikolata kisti olarak bilinen endometriozisi anlattı Haber

Kadın Doğum Uzmanı Bahar Yüksel, çikolata kisti olarak bilinen endometriozisi anlattı

Endometriozisi, sıklıkla ağrılı ilerleyen bir hastalık olarak biliniyor. Halk arasında çikolata kisti olarak anılan bu hastalıkla ilgili önemli noktaları Kadın Doğum Uzmanı Doç. Dr. Bahar Yüksel'e sorduk. Çikolata kisti hastalığı Ensonhaber yayınına katılan Yüksel, belirgin bir karın ağrısı ile kendisini gösteren hastalık için "Buz dağının görünen kısmı." ifadesini kullandı. Başka organların da bundan etkilenebileceğini söyleyen Yüksel, hastalığın belirtilerini ve tedavi yöntemlerini anlattı. "Ulaşabildiği her organa yapışabiliyor" Karın ağrısının en sık görülen belirti olduğuna işaret eden Yüksel, şöyle devam etti: Bütün sistemleri etkileyebiliyor. Aslında bir doku hastalığı. Rahim içerisinde bir doku var. Bu doku her ay adet kanıyla beraber dışarıya atılıyor. Ama bazı insanlarda bazı genetik yatkınlıklardan dolayı bu doku bir şekilde karın içerisine geçmeye başlıyor. Ulaşabildiği her organa yapışabiliyor. Çikolata kistinin tedavi yöntemleri Doç. Dr. Bahar Yüksel, tedavi yöntemlerinden de bahsetti: Tamamen kişisel. Hangi organınız tutulduysa, nasıl ki şikayetiniz farklı oluyorsa, o organa yönelik tedavi yapmak zorundayız. Bazen birtakım ilaçlardan faydalanabiliyoruz. Yanına mutlaka destekleyici tedaviler eklemek zorundayız. Bunların yetişmediği durumlarda mutlaka ameliyatlara başvurmak zorundayız

Sait Faik ödülü sahibi yazarlar Sait Faik’i anlattı Haber

Sait Faik ödülü sahibi yazarlar Sait Faik’i anlattı

2022 yılını, modern Türk öykücülüğünün kurucu ismi olarak gösterilen Sait Faik Abasıyanık’a adayan Nilüfer Belediyesi, yılın yazarı etkinlikleri çerçevesinde Akkılıç Kütüphanesi’nde bir söyleşi düzenledi. “Sait Faik’in İzinden Giden Öykücüler” isimli söyleşiye, her biri Sait faik Öykü ödülü sahibi olan Ethem Baran, Oya Baydar ve Sine Ergün konuk oldu. Sait Faik Abasıyanık’ın Türk edebiyatı ve kendi yazın yolculuklarına etkisi hakkında düşüncelerini paylaşan yazarlar Sait Faik’in yalın ve etkileyici üslubunun, onu Türk edebiyatının en etkili kişilerinden biri yaptığını vurguladı. Aynı zamanda gazeteci ve sosyolog olan Oya Baydar, sıradan, yalın, sokaktaki insanın gündelik yaşamın ve yalnızlığın şiiri olarak tanımladığı Sait Faik edebiyatının kendisi üzerinde oluşturduğu duyguları ve yazın hayatı üzerindeki etkisini “Onun edebiyatı, bizi başka atmosferlere, başka insanların dünyasına yalın bir üslupla götüren bir edebiyattır” sözleriyle özetledi. Eğitimci ve yazar Ethem Baran da “Sait Faik, yalınlığın içinde şaşırtıcı bir derinlik oluşturan anlatımı ile modern Türk öykücülüğünde öncesi ve sonrası olmayan bir yazardı. Hayatını, yazıları içinde, yazmak içinde yaşamış yalnızlardan biriydi” dedi. Öykü yazarı Sine Ergün de çocukluk yıllarından itibaren Sait Faik Abasıyanık’ın hayatı ve eserleri üzerindeki etkisini, söyleşi için kaleme aldığı ve katılımcılar için seslendirdiği öykü tadındaki metni ile paylaştı. Söyleşinin ardından Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Baba Pala, konuk yazarlara, yılın yazarı etkinliklerine katkıları nedeniyle teşekkür etti.

Sinan Logie mimarlık ve sanat ilişkisini anlattı Haber

Sinan Logie mimarlık ve sanat ilişkisini anlattı

Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen “Etüt: Güncel Sanata Doğru İlk Adımlar” isimli çevrimiçi etkinlik, alanında uzman değerli isimleri ağırlamaya devam ediyor. Programın bu haftaki konuğu hem Türkiye’de hem de yurt dışında önemli çalışmalara imza atan sanatçı-mimar ve akademisyen Sinan Logie oldu. Mimarlık ve sanat ilişkisine farklı çerçeveden bakan Sinan Logie, dünyadaki mimari eserlerin sanatsal ilişkisi hakkında detaylı bilgiler verdi. Murat Alat’ın moderatörlüğünü yaptığı söyleşide mimarlık ve sanata tanım açısından bakan Sinan Logie, “Her zaman çalışmalarımda temkinli olmaya çalışırım. Mimari açıdan çok zengin bir coğrafyada yaşıyoruz. Türkiye’de çok değerli uzun ömürlü mimari eserler var. Burası buzul çağının en az etkilediği coğrafya. Dolayısıyla burada arkeolojik buluntular ve ilk mimari formlar açısından çok sayıda eser var. Örneğin Göbeklitepe, 12 bin yıl önce oluşmuş ama gün yüzüne yeni çıkmasına rağmen mimari ve arkeolojik tarihi alt üst etti. Süleymaniye Camii başta olmak üzere ülkemizde mimari açıdan çok değerli eserler mevcut” dedi. Dünyadaki önemli mimarlardan ve eserlerinden de kesitler sunan Sinan Logie, Le Corbusier, Kazimir Malevitch, Leon Krier’in çalışmalarından da örnekler verdi. Logie eğitimde, İpekyolu’ndan Akdeniz Havzası’na ve Avrupa’ya uzanan 1950 yıllarında sermaye birikimi sonucu ortaya çıkan yapıları da ekrandan paylaşarak bilgi verdi. Son 20 yılda dünyada nüfusa göre yapılar inşa edildiğini belirten Logie, bu yapılarda sanatsal ilişki görülmediğini sözlerine ekledi. Bursa’daki Hanlar Bölgesi’ne büyük hayranlık duyduğunu ifade eden Sinan Logie, Bursa’da eleştirilere konu olan Doğanbey projesine de bir anlam veremediğini söyledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.