Hava Durumu

#Arabuluculuk

Yeni Marmara Gazetesi - Arabuluculuk haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Arabuluculuk haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türkiye'nin Yargı Sistemine Yenilikler Getiren 8'inci Yargı Paketi Haber

Türkiye'nin Yargı Sistemine Yenilikler Getiren 8'inci Yargı Paketi

Evlenen Kadınlara Soyadı Seçim Özgürlüğü "Yargı Hizmetlerinin Etkinliğinin Artırılması Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklif Taslağı", Adalet Bakanlığı tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne gönderildi. Milliyet'in ulaştığı bilgilere göre, 8'inci yargı paketinde yer alan önemli bir düzenleme, 24 Ocak 2024 tarihinden itibaren evlenen kadınların, eşlerinin soyadı yerine kendi soyadlarını kullanabilme özgürlüğüne sahip olacakları yönünde. Bu değişiklik, kadın hakları ve özgürlükleri açısından önemli bir adım olarak görülüyor.   Çocukların Soybağı ve Evlat Edinme Süreçlerinde Değişiklikler Anne ve Babanın Soybağına İlişkin Yeni Düzenlemeler Yargı paketinde, annelere çocukları ile baba arasındaki soybağının reddi davasını açma hakkı verilecek. Ayrıca, çocuk evlat edinen bireylerin isimleri, evlatlığın kimliğine ana ve baba adı olarak yazılabilecek. Bu düzenlemeler, aile hukukunda önemli değişiklikler olarak dikkat çekiyor.   Hapis Cezaları ve Adli Para Cezalarında Önemli Değişiklikler HAGB Kararlarına ve Adli Para Cezalarına İlişkin Yenilikler 1 Nisan 2024'ten itibaren HAGB (hükmün açıklanmasının geri bırakılması) kararlarına karşı istinaf mahkemesine başvurulabilecek. Hapis cezası gerektiren suçlarda ön ödeme miktarı bir gün karşılığı olarak 30 TL'den 100 TL'ye yükseltilecek. Doğrudan verilen adli para cezalarında kesinlik sınırı ise 3 bin TL'den 15 bin TL'ye çıkarılacak.   Koşullu Salıverilme ve Denetimli Serbestlikte Yeni Kurallar Hükümlülere Yönelik Koşullu Salıverilme ve Denetimli Serbestlik Düzenlemeleri Yeni yargı paketi, hükümlülerin koşullu salıverilme sürelerine ilişkin de önemli değişiklikler getiriyor. Hükümlüler, cezalarının en az yüzde 40'ını cezaevinde geçirecek ve denetimli serbestlik süresi 3 yılla sınırlandırılacak. Ayrıca, belirli şartları taşıyan hükümlüler, koşullu salıverilme için gerekli sürenin beşte üçünü ceza infaz kurumlarında geçirdikten sonra denetimli serbestlikten yararlanabilecek.   Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yargısal Düzenlemeler Kadına Şiddetle Mücadelede Hukuki Yenilikler Kadına şiddetle mücadelede, zorlama hapsine itiraz yoluna ilişkin yeni düzenlemeler yapılacak. Bu değişiklikler, kadına yönelik şiddetle mücadelede hukuki süreçlerin daha etkin hale getirilmesini amaçlıyor.   Mükerrer Suçlar ve Arabuluculuk Sisteminde Değişiklikler Mükerrer Suçta Yeni Kurallar ve Kıdemli Hukukçulara Arabuluculuk İmkanı Pakette ayrıca, mükerrer suçlarda yeni düzenlemeler yer alıyor. İkinci kez mükerrer suç işleyen hükümlüler, cezalarının dörtte üçünü infaz kurumunda geçirdikten sonra koşullu salıverilmeden yararlanabilecek. Mesleğinde 20 yıl kıdeme sahip hukukçular ise sınavsız olarak arabulucu olabilecek. HABER:HANDAN EFE

Zam anlaşmazlığı artık arabulucular sayesinde anlaşmayla sonuçlanıyor! Haber

Zam anlaşmazlığı artık arabulucular sayesinde anlaşmayla sonuçlanıyor!

Arabulucu Avukat Umut Metin milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Kira davalarında çok önemli oranda bir azalma var. Öyle ki aylık 20 bin kira davası sayısı artık geride kaldı. Arabuluculuğun yürürlüğe girdiği 01 Eylül tarihinden itibaren ülkemizde açılan dava sayısı toplamı 3015'tir. Bu sayıya 6 haftada ulaştığımız düşünülürse kira sorunlarında arabuluculuk öncesi ayda 20 bin olan dava sayısının 2 bine düştüğü görülür. Kira davalarında yüzde 90 oranında bir azalma yaşandı. '10 BİN UYUŞMAZLIK DAHA ÇÖZÜLEBİLİR' Toplam anlaşma rakamı 6 haftada 7 bine geldi. Arabuluculukta toplantı süresi 4 haftadır. Bu nedenle şu an toplantıları devam eden binlerce kira sorununda da anlaşma yaratılacağını öngörmekle, önümüzdeki 2 hafta içinde 10 bin kira uyuşmazlığını arabuluculuk sayesinde anlaşma ile sonuçlandırabileceğimize inanıyorum. 'ANLAŞMA VARSA DAVA OLMAZ' Yeni sistemi "Türk Modeli Arabuluculuk" olarak isimlendiriyorum. Toplumumuzda aslında var olan anlaşma isteğini, sorunları dava dışında çözüm kültürünü var eden bir bakış bu. Böylelikle taraflar iletişim kuramayınca veya kendi görüşmelerinde anlaşamayınca sadece davaya başvurmak şeklindeki tek çare yerine artık arabulucular sayesinde hukuken güvenilir bir ortam yaratılıyor. Dikkat etmek gerekir ki arabuluculukta anlaşma varsa artık dava olmaz. 'ANLAŞMA ORANI YÜZDE 70' Ülkemizde arabuluculukta anlaşma oranı ortalaması %70 civarındadır. İhtiyarı arabuluculukta bu oran çok daha yüksektir. Yani taraflar arabulucuya gitmek için dava şartı olması dışında kendileri başvuruyorsa, burada anlaşma ihtimali artmaktadır. İşçi-işveren uyuşmazlıkları, kira uyuşmazlıkları, ticari uyuşmazlıklarda, alacak-verecek tartışmalarında örnek anlaşmalar yaratmaktayız.  'DAVA SAYILARINDA DÜŞÜŞ DEVAM EDER' Dava sayılarındaki düşüş yıl sonuna kadar da gelecek yılda devam eder. Özellikle kira sorunlarında sorunun temeli ekonomik olsa da, çözümünü adliyede aramak yerine, kiracı ve ev sahibini anlaştırmak kıymetlidir. DAVALARDA DİKKAT ÇEKEN DÜŞÜŞ! En çok kira uyuşmazlığı görülen adliyeler İstanbul - Çağlayan Adliyesi ve Ankara Adliyesi'dir. Buralarda dava sayıları arabuluculukla dikkat çeker düzeyde düşmüştür. Ekim ayında İstanbul - Çağlayan Adliyesi'nde açılan dava sayısı 400'den az ve Ankara Adliyesi'nde açılan dava sayısı ancak 250 kadardır. Bu durum arabuluculuğun yüksek başarısını ve toplumun da arabuluculuğu benimsediğini ortaya koymaktadır."

Kira davalarında sert düşüş Haber

Kira davalarında sert düşüş

Kira uyuşmazlıklarında 1 Eylül itibariyle yeni döneme geçildi. Ev sahibi-kiracı uyuşmazlıkları mahkemeden önce arabuluculuk faaliyetiyle giderilmeye başlandı. Arabuluculuk sisteminin kira davalarına sayısal olarak etkisi 6 haftada net olarak görüldü. 1 Eylül öncesinde Türkiye'de bir ayda ortalama 20 bin kira davası görülüyordu, bu rakam 3 bine düştü. Kira anlaşmazlıklarında arabuluculuk başarısı ise yüzde 60 seviyesine ulaştı. "Kira davaları yüzde 90 azaldı" Türkiye'de kira uyuşmazlıklarının arabuluculuk ile kolaylıkla ve hızlı bir şekilde çözüldüğünü vurgulayan Avukat Arabulucu Umut Metin, "1 Eylül 2023 tarihinden önce Türkiye'de bir ayda ortalama 20 bin kira davası görülüyordu. Arabuluculuk yürürlüğe girdikten sonra geçen 6 haftada açılan dava sayısı sadece 3 bin 15 oldu. Ayda hemen hemen 2 bin dava görülür duruma gelindi. Kira davalarında yüzde 90 oranında bir azalma yaşandı" dedi. Türkiye'de kira davalarının en fazla görüldüğü iki adliye olan İstanbul Çağlayan Adliyesi ve Ankara Adliyesi'ndeki azalışına dikkat çeken Metin, "6 hafta içerisinde Ankara Adliyesi'nde Ekim ayında açılan kira davası sayısı yaklaşık 250, Çağlayan Adliyesi'nde 400 civarında. Türkiye'nin en önemli iki adliyesine bakıldığında dava sayılarında çok büyük oranda bir azalma gözlemliyoruz" diye konuştu. "Anlaşma sayıları artıyor" Arabuluculukta şu ana kadar yaklaşık 7 bin anlaşmayla sonuçlandığını belirten Metin, "Arabuluculukta anlaşma oranları yüzde 60 seviyesine yaklaştı. Bu oran Eylül ayının ortalarında yüzde 49'lar seviyesindeydi. Toplum anlaşmak istiyor. Onları barıştıracak, anlaşma sağlatacak kurumu arıyorlardı ve buldular. Arabuluculuk topluma çok fayda sağladı. "Arabuluculuk etkisiyle ev sahibi kiracı kavgaları azaldı" Kiracı-ev sahibi uyuşmazlıklarında arabuluculuk faaliyetinin 4 haftada tamamlandığını anlatan Metin, devam eden görüşmeler olduğunu ve ay sonuna kadar anlaşma oranlarının daha da artmasını beklediğini söyledi. Metin, "Şu an yaptığımız görüşmelerde yakın dönemde anlaşma sağlayacağız. Bu da anlaşma sayımızın her geçen gün katlanarak artıyor. Artık kiracı ve ev sahibi arasında şiddete dönüşen kavgaların sorunların azaldığını gözlemliyoruz. Bu durum sayılarla da anlaşılmış durumda" diye konuştu. "Arabuluculuğun toplumsal etkisini yakın dönemde daha fazla hissedeceğiz" Yüksek anlaşma oranından dolayı adliyelerdeki dava yükünün azaldığını anlatan Metin, hakimlerin ve avukatların adaletin daha iyi sağlanması daha etkin çalışır vaziyete geldiğinin altını çizdi. Metin, "Yıl sonunda arabuluculuğun toplumsal faydasını göreceğiz. Bugüne kadar 7 bin anlaşma yapıldığını hesaba katarsak; iki taraf var ve 14 bin kişinin anlaştığını düşünebilir. Onların ailelerini de katarsak çarpan etkisiyle yaklaşık 100 bin kişinin arabuluculuk sayesinde kira sorunlarını geride bıraktığını anlamış oluruz. Arabuluculuğun toplumsal olarak birbirini anlayan bir hâl oluşturduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.