Hava Durumu

#Artvin

Yeni Marmara Gazetesi - Artvin haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Artvin haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Yapımı 9 yıl süren Türkiye’nin en yüksek barajı yeni yıla enerji üretimiyle girecek Haber

Yapımı 9 yıl süren Türkiye’nin en yüksek barajı yeni yıla enerji üretimiyle girecek

Artvin’de Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen, kemer baraj sınıfında 275 metreyle Türkiye’nin birinci, dünyanın beşinci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nde (HES) su seviyesi yükselmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle geçen yıl 22 Kasım’da su tutmaya başlayan baraj, Yusufeli ilçe merkezi ile Yeniköy, Tekkale, Irmakyanı, Çeltikdüzü, Çevreli, İşhan ve Meşecik köylerini sular altında bıraktı. Su tutma işlemine başlamasıyla birlikte baraj gölünde depolanan su miktarı yükselmeye devam ederken, dev baraj yeni yıla elektrik üreterek girecek. 2013 yılında temeli dualarla atılmıştı Dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2013 yılında Yusufeli Barajı’nın temel atma törenine katılarak, ardından barajın yapılacağı Çoruh Vadisi’nde incelemelerde bulunmuştu. Barajın gövdesinin yer aldığı alanı gezen Eroğlu, ardından da baraj için dua etmişti. Barajın gövdesinin yapılacağı alanda duran ve ’Hayırlı olsun inşallah" diyen Eroğlu, "Yarabbi, projemizi hayırlı eyle, kısa zamanda bitmesini bize nasip eyle, helalinden firmalara bol kazanç ihsan buyur. Ayrıca kazasız belasız bitmesini de lütfeyle. Burada emeği geçen herkese sağlık, sıhhat ver. Projeyi bu memleket için bereketli kıl" ifadelerini kullanmıştı. 4 bin personel gece gündüz çalıştı Türkiye’nin prestijli projeleri arasında yer alan, tamamen milli sermayeyle Türk mühendis ve işçisinin alın teriyle inşa edilen Yusufeli Barajı’nın yapımı, 4 bin personelin gece gündüz yoğun mesaisi sonucunda 9 yıl sürdü. Deriner Barajı 14 yılda tamamlanmıştı Artvin’de Çoruh Nehri üzerinde yapımına 1998 yılında başlanan, 249 metre gövde yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek, dünyanın ise 6. yüksek gövdeli barajı olan Deriner Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) de 12 Aralık 2012 tarihinde düzenlenen törenle su tutmaya başlamıştı. 2012 yılı sonu itibarıyla işletmeye alınan kendi sınıfında temelden 249 metre yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek barajı olan Deriner Barajı, bu ünvanı Yusufeli Barajı’na devretti. 4 milyon metreküp betonla Artvin’den Edirne’ye 13 metre platform genişliğinde beton yol yapılabiliyor Çoruh Nehri üzerinde 275 metre gövde yüksekliğiyle çift eğrilikli beton kemer kategorisinde Türkiye’nin birinci, dünyanın beşinci en yüksek barajı olacak Yusufeli, 2 milyar 130 milyon metreküp su depolama hacmine sahip. Üretime geçtiğinde 558 megavat kurulu gücüyle yıllık ortalama 1 milyar 888 milyon kilovatsaat enerji üreterek ekonomiye yılda 1,65 milyar lira katkı sağlatacak olan Yusufeli Barajı, havzadaki diğer barajların enerji üretimini de yüzde 10 artıracak. Baraj gövdesinde kullanılan 4 milyon metreküp beton, Artvin’den Edirne’ye 13 metre platform genişliğinde beton yol yapılmasını sağlayacak kapasiteye sahip bulunuyor. Projeyle üretilen enerji sayesinde yaklaşık 600 bin kişinin enerji ihtiyacı karşılanabilecek.

İnegöl Kafkasspor maçında ortalık karıştı Haber

İnegöl Kafkasspor maçında ortalık karıştı

Artvin’de oynanan TFF 3. Lig müsabakasında Hopaspor’un son dakikada attığı golü veren hakem daha sonra iptal edince saha karıştı. Hakemin yaralandığı olaylar saha dışına taşınca polis müdahale etti.   Artvin’in Hopa ilçesinde haftasonu TFF 3. Lig 12. hafta müsabakasında Hopaspor, İnegöl Kafkasspor'la karşı karşıya geldi. Maç 0-0 berabere devam ederken 90+4. dakikada Hopasporlu futbolcu Batuhan Kurt’un vuruşuyla top filelerle buluştu. Golün ardından hakem orta sahayı gösterip golü veridi. Rakip takım oyuncuları ve yöneticileri hakeme itiraz ederken, hakem golü iptal etti. Bu kez Hopasporlu futbolcular itirazı sürdürürken saha karıştı. İki takım futbolcuları ve yedek kulübesi birbirine girdi. Sahaya giren bir taraftar hakeme saldırdı, yaralanan hakem hastaneye kaldırıldı. Tribünde devam eden olaylar saha dışına taştı. Polis biber gazı kullanarak olaylara müdahale etti.  Hopaspor, çıkan olaylar sonrası açıklama yayımladı  Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:  "TFF 3. Lig 1 Grup 12. hafta maçında karşı karşıya geldiğimiz İnegöl Kafkasspor maçında hakem tarafından alınan skandal kararlar hepimizi derinden etkilemiştir. Futbol mücadele ve emek oyunudur ama bugün sahada yaşananlar futbolun ruhuna aykırı bir takım olayların yaşanmasına neden olmuştur. İnegöl Kafkasspor karşılaşmasının son anlarında attığımız gol ile öne geçmenin sevincini yaşarken, karşı takımın teknik ekibinin sahaya inerek hakeme baskı yapması kabul edilemezdir. Daha da vahim olan durum ise hakemin bu baskıya boyun eğerek, daha önce vermiş olduğu gol kararını iptal edip, sonrasında da maçın süresi tamamlanmadan maçı bitirmesidir. Bu karar sadece Artvin Hopaspor'a yapılan bir haksızlık değil, Türk futbolu için kara bir leke olarak tarihe geçecektir. Saha da emek veren futbolcularımızın, teknik kadromuzun emekleri verilen skandal karar ile resmen çalınmıştır. Bu konuda tüm gerekli başvuruları yapacağımız ve skandal kararların peşini bırakmayacağımızı buradan duyurmak istiyoruz. Bugüne kadar Artvin Hopaspor'un hakkını yedirmedik bu saatten sonra da yedirmeyeceğiz. Hakkımız olan galibiyeti almak adına TFF'ye başvuracağımızı ve Türk futbolunda bir daha böyle bir durum yaşanmaması için her türlü gerekli adımı atacağımızı bildirmek isteriz." 

Kendi fındık atölyesini kurdu, kendi markasını oluşturdu Haber

Kendi fındık atölyesini kurdu, kendi markasını oluşturdu

Artvin’in Borçka ilçesinde yaşayan ünivresite mezunu Esra Zengin, atama bekleyip umduğu olmayınca boş durmadı kendi fındık atölyesini kurdu. Girişimci Esra Zengin, ailesiyle birlikte ürettiği fındığı kurduğu atölyede işleyerek kendi markasıyla pazarlıyor.   Karadeniz Teknik Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun olan 27 yaşındaki Esra Zengin, girdiği sınavlardan sonra uzun süre ataması yapılmayınca ürettiği fındığı ve üreticilerden satın aldığını atölyede işleyerek kendi markasını oluşturdu. Fındık üzerine iş kurmak için araştırmalara başlayan Zengin, fındığa katma değer sağlayan küçük bir işletmeyle yurt içinde pazar payını artırmayı hedefliyor.  Fındık kırma, kavurma ve paketle işleminin yanı sıra, ün yapmış ezmesiyle satışa hazır hale getiriliyor. Fındığı tek tek elden geçiren genç ve ekip arkadaşları, çürük fındıkları seçmenin yanı sıra, boyutlarına göre bile ayırıp paketliyor. Şimdilik iç piyasada satış yapan Zengin, hedefi atölyesini büyütüp, yurt dışına açılmak olduğunu söyledi.  Genç girişimci Esra Zengin yaptığı açıklamada, "Okuldan mezun olduktan sonra uzun süre ne yapabileceğimi araştırdık ve sonunda kendi yöremize ait bir işletme kurarak fındığa katma değer sağlayacak bu işletmeyi kurmaya karar verdik. Yaklaşık 700 bin liraya mal olan atölyemizde bir ton civarında fındığı işleyip kavrulmuş iç fındık ve fındık ezmesi olarak iç piyasada pazarlıyoruz. Fındık ezmemizin hiçbir katkı maddesi olmayıp tamamen organik ve doğal bir besin ürünüdür, işletmemize sipariş verenler ise tadında doyumsuz bir lezzet aldıklarında, tekrar ezme ve kavrulmuş sipariş alıyoruz" diye konuştu. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.