Hava Durumu

#Asırdır

Yeni Marmara Gazetesi - Asırdır haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Asırdır haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Baba yadigarı mesleğini yarım asırdır sürdürüyor Haber

Baba yadigarı mesleğini yarım asırdır sürdürüyor

Zamana yenik düşen mesleklerden olan kalaycılık, teknolojinin gelişmesiyle son demlerini yaşıyor. Bursa’da yaşayan 59 yaşındaki kalay ustası Yılmaz Erişen, babasından öğrendiği mesleğini 47 yıldır özveriyle devam ettiriyor. Unutulmaya yüz tutmuş mesleğin son temsilcilerinden birisi olan Erişen, sabahın erken saatlerinde dükkanını açarak güne başlıyor. Müşterilerinin getirdiği bakır kaplarla özenle ilgilenen Erişen’in kalayladığı malzemeler, müşterilerinden de takdir topluyor. Mesleğe 12 yaşında başladı Çocuk yaşlarındayken, babasının yanında mesleğe adım attığını söyleyen Erişen, “Ben bu işe ilkokul 3. sınıfa giderken başladım, aşağı yukarı 47 sene oldu. Baba mesleğim, okulda dersimizi bitirip buraya çalışmaya geliyordum. Çalışmaya gelmeyince kızarlardı, ‘dükkanda iş var siz burada oturuyorsunuz’ derlerdi” şeklinde konuştu. “Bu mesleği öldürmek istemiyoruz” Elinden geldiğince mesleğini yaşatmaya çalışacaklarını söyleyen Erişen, “Sürdürebileceğimiz kadar sürdüreceğiz. Elimiz ayağımız tutana kadar devam edeceğiz. Yapamayacak gibi olursak biz de bırakırız. Çünkü kolay değil 47 senedir yapıyoruz bu mesleği. İş olduğu sürece yapmaya çalışacağız. 70 senelik dükkan burası, bu mesleği öldürmek istemiyoruz” dedi. Gençler tercih etmiyor Gençlerin genellikle aile yadigarı antikaları getirip dekor yapmak için parlattıklarını belirten Erişen, “Evde yaşlı insanlar varsa, genellikle onlar bakır kullanıyor. Gençler pek tercih etmiyor. Gençler de genellikle yumurta tavaları ve bakır cezve kullanıyor. Yemek yapmaya bakır tencere kullanmıyorlar. Olursa ailesinden kalmış antikaları getiriyor, parlatıp dekor yaptırıyor” diye konuştu.

İznik’te yarım asırdır traktörlere hayat veriyor Haber

İznik’te yarım asırdır traktörlere hayat veriyor

Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının ustaları ile mesleklerinde yarım asrı devirmiş kişilerin hayatları İznik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Biriminin“Yaşayan İznik Hazineleri” projesi çerçevesinde belgeselleştirilmeye devam ediyor. Bu çerçevede yarım asırdır İznik’te traktör ustalığı yaparak geçimini sağlayan Mehmet Eren icra ettiği mesleğini 70’li yıllardan bu yana aynı heyecanla devam ettiriyor. 1958 yılında Karasu da dünyaya gelen Mehmet Eren İlkokulu burada okuduktan sonra babasının isteğiyle 1975 yılında ailecek İznik’e taşınırlar. 1977’de İznik’te üç kardeş olarak traktör bakım, tamir servisini kurarlar. Yarım asra yakındır yaptığı çalışmalarla tarım sektörüne ve çiftçilere hizmet eden Eren hala işini aşkla devam ettiriyor. “BAĞ BAHÇE TİPİ TRAKTÖRÜN ÇIKMASINA VESİLE OLDUK” Esnaflıkta geçirdiği yarım asrı o günleri yaşarcasına anlatan Mehmet Eren (65) konuşmasında “Çiftçilerimize çok emeğimiz oldu. Fabrikaların ürettiği traktörler ilk başlarda İznik’te bağ ve bahçelere uymadı. Bizlerde buna bir formül geliştirdik ve uygulamaya başladık. Bu formülü biz uyguladıkça fabrika bunu fark etti. Bizlere mühendisler gönderdiler, çalışmalarımızı incelediler. Bizler fabrikaya giderek bunları anlattık. Bağ ve bahçe tipi traktörlerin çıkmasına vesile olduk. Gençlerimize tavsiyem büyüklerinin öneri ve söylediklerini dikkate alsınlar. Bir işi ehline danışsınlar. On düşünüp bir karar versinler. Ellerinde muhakkak bir zanaatları olsun. Ne iş yaparlarsa yapsınlar yedekte bir zanaat olsun. İşleri gider ama o zanaat her zaman elinde kalır” diye konuştu. Eren konuşmasında ayrıca İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta’ya ve ekibine bu çalışmalar ile gelecek kuşaklara aktarılan tecrübeler ve meslekler dolayısıyla teşekkür etti.

İznik’te yarım asırdır ahşaba şekil veriyor Haber

İznik’te yarım asırdır ahşaba şekil veriyor

Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının ustaları ile mesleklerinde yarım asrı devirmiş kişilerin hayatları İznik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Biriminin“Yaşayan İznik Hazineleri” projesi çerçevesinde belgeselleştirilmeye devam ediyor. 53 yıldır ahşap ustalığı yaparak geçimini sağlayan İsmail Güneş icra ettiği mesleğini 1970 yılından buyana aynı heyecanla devam ettiriyor. 1945 yılında İznik’e bağlı Tacir Mahallesi’nde dünyaya gelen İsmail Güneş gençlik yıllarından bu yana meraklı olduğu ahşap işlerine başladı. İşine olan merakı ve heyecanı onu mesleğini geliştirmeye itti. 1970 yılında Tacir’de başladığı mesleğini 1992 yılında İznik’e taşıdı. Halen İznik’te bulunan iş yerinde bu mesleğini icra ediyor. “Meslekleri dürüstlük devam ettirir” Meslekte geçirdiği 53 senelik serüvenini o günleri yaşarcasına anlatan 78 yaşındaki İsmail Güneş, “Benim hiç ustam olmadı. Mesleğe olan merakım sayesinde görerek, izleyerek öğrendim. Ahşap işi yapanlardan ne kapabilirim diye uğraştım hep. İlk başladığım yıllarda küfe ve sepette yaptım. Sonraları doğrama işleri derken bu günlere geldik. Allah’a şükürler olsun. Hiç boş durmadan 53 yıldır çalışıyorum. Bir mesleğin devam etmesini dürüstlük sağlar. Siz işinizde dürüst ve doğruysanız o meslek ömür boyu devam eder” dedi. Güneş konuşmasında ayrıca İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta’ya bu çalışmalar ile gelecek kuşaklara aktarılan tecrübeler ve meslekler dolayısıyla teşekkür etti. Yaşayan İznik Hazineleri projesi önümüzdeki süreçte de ustaları ekranlara yansıtmaya devam edecek.

Yarım asırdır tarım sektörüne hizmet ediyor Haber

Yarım asırdır tarım sektörüne hizmet ediyor

Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının ustaları ile mesleklerinde yarım asrı devirmiş kişilerin hayatları İznik Belediyesi 'Yaşayan İznik Hazineleri' projesi çerçevesinde belgeselleştirilmeye devam ediyor. Bu çerçevede 52 yıldır zirai alet ustalığı yaparak geçimini sağlayan Cemalettin Değirmenci, icra ettiği mesleğini 1971 yılından buyana aşk ve şevkle devam ettiriyor. 1948 yılında İznik’e bağlı Elbeyli Mahallesi'nde dünyaya gelen Cemalettin Değirmenci, ilkokulu da burada okudu. 1968’de gittiği vatani görevinin ardından 1971’de ustası babasının yanında bu mesleğe başlayan Değirmenci, Elbeyli’de başlayan meslek aşkını 1976 yılında İznik’e taşıdı. 52 yıldır devam ettiği bu mesleğinde üretmeye ve yeniliğe olan merakı onu tasarım ve kendisine ait makinelere itti. 75 yaşındaki Değirmenci, "Üretmeye ve yeniliğe olan merakım başladığım günden beri hiç azalmadı. Bu merakım bana kendi tasarladığım ve ürettiğim makineler yapmamı sağladı. Zeytin tasnif makineleri, tarım ilaçlama makineleri, ot parçalama, ara çapalama ve tespih üretim makineleri bunlardan bazıları" diye konuştu. "Mesleğe başladığım ilk yıllardaki heyecanım hala devam ediyor" Meslekte geçirdiği 52 yıllık serüvenini o günleri yaşarcasına anlatan Değirmenci, "Mesleğe başladığım ilk yıllardaki heyecanım hala devam ediyor. Hala üretmek, yenilik katmak için çaba sarf ediyorum. İşe geldiğim zaman hiçbir şey yapmasam dahi makinelerimi açıp sesini dinliyorum. Elimin yağ pas olmasından mutluluk duyuyorum. Fakat bugünlerde artık çırak bulamıyoruz. Çıraklık bitti artık. İznik’te birkaç yıl sonra insanlar kaynak yaptıracak insan bulamayacaklar. Gelin el birliğiyle bu çıraklığı yeniden hayata geçirelim, yetiştirelim. Bu kültür yok olmasın. Bu çıraklık ile büyüyen gençler toplumda saygılı ve saygın olarak büyüyorlar" şeklinde konuştu. Değirmenci, konuşmasında ayrıca İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta’ya bu çalışmalar ile gelecek kuşaklara aktarılan tecrübeler ve meslekler dolayısıyla teşekkür ederek, bu çalışmanın devamını diledi.

Yarım asırdır insanları giydiriyor Haber

Yarım asırdır insanları giydiriyor

Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının ustaları ile mesleklerinde yarım asrı devirmiş kişilerin hayatları İznik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Biriminin“Yaşayan İznik Hazineleri” projesi çerçevesinde belgeselleştirilmeye devam ediyor. Terzilikle geçimini sağlayan Ahmet Turhan (68), icra ettiği zanaatı ile yarım asırdır mesleğini aşkla devam ettiriyor. 1953 yılında Yenişehir’in Çiçeközü köyünde dünyaya gelen Ahmet Turhan, 1957 yılında İznik'e yerleşerek çocukluk yıllarından itibaren ustası babasının yanında çalışmaya başladığını dile getirdi. Turhan “1968 yılından bu yana terzilik mesleğiyle uğraşıyorum.İlkokuldan sonra okula devam etmeyeceğim deyince babam doğru dükkana dedi. Bende o gün dükkana bir girdim 53 yıldır dükkanda, makinenin başındayım” diye konuştu. Mesleğe başladığı çocuk yıllardan itibaren hayatını belgeselde anlatan Ahmet Turhan, “Yaptığınız işte başarılı olmanız ve gönlünüzün rahat olması için sebat ve kanaat sahibi olmanız lâzım. Ben yarım asrı geçen çalışma hayatında bunu gördüm, bunu öğrendim. Rahmetli babamın vasiyeti vardı. Oğlum, elinin emeğini al, hakkını al. Elinin emeğine acıma derdi. Müşteriyi memnun edebilirsek biz de huzurlu oluyoruz. Gönül rahatlığıyla yapılan bir işte zevk olur. Eğer gönül rahatlığıyla yapmıyorsanız hep kahır olur” diye konuştu. Turhan, İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta’ya bu çalışmalar ile gelecek kuşaklara aktarılan ve tarihe not düşülen belgeseller dolayısıyla teşekkür etti.

Bu çorba 5 asırdır yılda bir defa pişiyor Haber

Bu çorba 5 asırdır yılda bir defa pişiyor

Anadolu'da yetişmiş büyük velilerden Abdal Mehmet Hazretleri'ni anmak için 500 yıldır yaşatılan gelenek çerçevesinde bu yıl da köfteli çorba dağıtıldı. Abdal Mehmet Hazretleri dağıtılan çorbanın ve okunan duanın ardından kabri başında yad edildi. Yılda bir kez pişirilen çorbadan içmek isteyen Bursalılar uzun kuyruklar oluşturdu. Vatandaşlar köfteli çorbadan içip Abdal Mehmet Hazretleri'nin kabri başında dua etti. İçinde pirinç ve köfte olan çorba ilk yapıldığı tarif olan 500 yıl önceki gibi yapılmaya özen gösteriliyor. Bu yılda pişen çorbadan içmek isteyen vatandaşlar Abdal Mehmet Hazretlerinin türbesinin bulunduğu alana geldi. Beş asırdır pişen çorbanın 80 yıllık aranın ardından bu yıl üçüncüsü düzenlediğini ifade eden Vatan Sevdalıları Platformu Başkanı Tarkan Gani, "Köfteli çorba geleneği yüzlerce yıl devam etmiş. 1940 yılından sonra ara verilmişti. Biz de 80 yıllık aradan sonra bu geleneği tekrar başlattık. Bu 5 asırlık bir gelenek, bu geleneği devam ettiriyoruz. Çok yoğun bir katılım var" dedi. Köfteli çorbadan yiyen vatandaşlar ise "Bu çorbayı içmek için buraya her yıl geliyoruz. Bu gelenek asırlardır devam ediyordu. 80 yıldır yapılmıyordu. 3 yıldır tekrar aslına tekrardan yapılmaya başlandı. Biz de yılda bir kez pişen köfteli çorbadan içmek için her yıl buraya geliyoruz" şeklinde konuştu.

Yarım asırdır radyo ve televizyonları onarıyor Haber

Yarım asırdır radyo ve televizyonları onarıyor

Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının ustaları ile mesleklerinde yarım asrı devirmiş kişilerin hayatları İznik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Biriminin 'Yaşayan İznik Hazineleri' projesi kapsamında belgeselleştirilmeye devam ediyor. Bu kapsamda radyo ve televizyon ustası Ekrem Sevim (69) icra ettiği zanaatı ile 1966 yılından buyana 55 yıldır mesleğini aşkla devam ettiriyor. 1952 yılında İznik’in Ömerli Mahallesi’nde dünyaya gelen Ekrem Sevim, “Çocuk yaşlarda çırak olarak başladığım yıllarda radyolar ile icra ediyorduk. Televizyon ilk çıktığında kurslara giderek eğitim aldık. Zamanla radyo, tüplü televizyonlar, plazma ve Lcd ekranlar olarak gelişti. Tüplü televizyonların tamirinde her noktasına müdahale ederek tamirini yapıyor ve değişiklik yapabiliyorduk. Fakat bugün gelişen ve değişen teknolojiye yetişmek zor. Yeni televizyonlarda çok fazla müdahale edemiyorsunuz. Ben 55 yıllık meslek hayatımda hiçbir müşterimin işini görmeden kapıdan çevirmedim. Bizler her işimizde dosdoğru olmayı şiar edindik. Yaptığın işte başarının sırrı dosdoğru olmaktır. Boş zamanlarımda doğa yürüyüşü, fotoğraf çekme ve resim yapmayı çok seviyorum. Özellikle İznik’in günbatımına hayranım. Esnaf ve zanaatkarlar olarak böyle güzel bir çalışma ile bizlere bu imkanı veren Belediye Başkanımız Kağan Mehmet Usta’ya teşekkür ediyorum” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.