Hava Durumu

#Aşti

Yeni Marmara Gazetesi - Aşti haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Aşti haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

KOZA HAN’DA KAHVENİN HATIRI 40 YILI DA AŞTI Haber

KOZA HAN’DA KAHVENİN HATIRI 40 YILI DA AŞTI

Bursa’yı gastronomi turizminde de öne çıkarmak amacıyla Türk Mutfağı Haftası’nı birbirinden farklı etkinliklerle geçiren Büyükşehir Belediyesi, etkinlikler çerçevesinde ipeğin zarafetini kahvenin lezzeti ile buluşturdu. Yaklaşık 6 asır önce 2. Bayezid tarafından yaptırılan, Osmanlı döneminde ipek ticaretinin merkezi olan Koza Han da etkinlik çerçevesinde kapılarını Bursalılara açtı. Normalde geceleri kapalı olan Koza Han’ın tarihi atmosferine geç saatlerde eşlik etme imkanı bulan vatandaşlar, kahvelerini yudumladı, Büyükşehir Belediyesi Orkestra Şube Müdürlüğü Türk Halk Müziği Bölümü saz sanatçıları eşliğinde Ayaz Toprak’ın seslendirdiği türkülerle keyifli bir akşam geçirdi. Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Fethi Yıldız ile Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ulaş Akhan da vatandaşların tarihi mekandaki kahve sohbetine ortak oldu. Bursa’nın adeta kalbinin attığı tarihi Koza Han’da vatandaşlarla bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Başkanvekili Yıldız, “Anadolu’da ‘Kahve bahane, sohbet şahane’ derler. ‘Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı var’ derler. Ancak maalesef bugün yabancı hayranlığının had safhaya çıktığı, yabancı markalara, gıdalara özenildiği bir durumu yaşıyoruz. Oysa dünyanın en güzel yemekleri ülkemizde, dünyanın en güzel, en çalışkan insanları ülkemizde. Bu nedenle değerlerimize sahip çıkmalıyız. Gelenek, görenek ve adetlerimize, tarihimize sahip çıkmalıyız” dedi. Etkinlikte, bir dönem ipek ticaretinin merkezi olan Koza Han’da o günlerle ilgili bir de nostalji yaşatıldı. Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi ekipleri tarafından geleneksel yöntemlerle kozadan ipek iplik oluşturulması, uygulamalı olarak gösterildi. Büyükşehir Belediyesi turizm rehberleri de hem Bursa’nın hem de Koza Han’ın tarihi hakkında vatandaşlara bilgi verdi.

Bursalı minikler ‘duygu sanatıyla’ sınırları aştı Haber

Bursalı minikler ‘duygu sanatıyla’ sınırları aştı

Pandemi süreciyle birlikte Türkiye’deki eğitim hayatında önemli bir yer edinen ‘uzaktan eğitim modeli’, yüz yüze eğitime geçilmesine rağmen uluslararası ortaklı projeler sayesinde öğrencilere farklı öğrenme metotları da sunuyor. Uzaktan eğitimle mekan kavramının dışına çıkan öğrenciler, farklı şehirler hatta farklı ülkelerdeki yaşıtlarıyla aynı projede yer alarak hem öğreniyorlar hem de farklı kültürleri tanıyor. Avrupa Komisyonu’nun öğrenme programının ana hareketi olarak 2005 yılında başlatılan ve özellikle son yıllarda Türkiye’den de öğretmenlerin önemli bir katılım gösterdiği eTwinning Topluluğu’nda uygulanan, EmotionArt (Duygularla Sanat) projesi de Türkiye’nin yanı sıra İspanya, İtalya, Bulgaristan, Arnavutluk ve Romanya’dan öğretmenlerin katılımıyla gerçekleştirildi. Projede Türkiye’yi Bursa'dan İlknur Kıldan, Serap Yılmaz, Filiz Derin, Rabia Duran, Gülşah Güre, Ayşegül Eken, Fatma Şengün, Ankara'dan Büşra Sivren, Kütahya'dan Betül Fidan Yalçın ve Bilecik’ten Sevda Öztürk adlı öğretmenler temsil etti. Duygular sanata dönüştü Sekiz hafta süren projeye Bursa’dan katılan ilkokul öğrencileri, mutluluk, üzüntü, öfke, korku, sakinlik, aşk ve can sıkıntısı gibi duygu durumlarını bazen sulu boya ile bazen de farklı malzemeler kullanarak sanata yansıttı. Projede yer alan yabancı öğrencilerin çalışmalarını da internet üzerinden gözlemleme fırsatı bulan minikler, aynı zamanda farklı kültürlerin sanata bakış açısını da öğrenme imkanı buldu.

ANTALYA'YA EYLÜLDE GELEN TURİST SAYISI 1 MİLYONU AŞTI Haber

ANTALYA'YA EYLÜLDE GELEN TURİST SAYISI 1 MİLYONU AŞTI

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü verilerine göre Antalya, Eylül ayında turizmde 1 milyon rakamını aşmayı başardı. 1- 30 Eylül tarihleri arasında 995 bini yabancı, 21 bini yurt dışında ikamet eden Türk tatilciler olmak üzere Antalya'ya toplam 147 ülkeden, 1 milyon 17 bin 804 turist geldi. Geçen yıl eylül ayındaki 2 milyon 239 bin turist sayısına göre, koronavirüs sebebiyle yüzde 54 oranında düşüş yaşandı. EYLÜL TURİSTİNİN YARISI RUSYA'DAN Eylül ayında en çok turist gönderen ülke yüzde 51 paya sahip Ruslar oldu. Rusya'dan 517 bin 40 turist geldi. İkinci sıradaki Ukrayna yüzde 17 payla 169 bin 244 turist gönderdi. Üçüncü İngiltere'den 81 bin 615, dördüncü Almanya'dan 61 bin 267, beşinci Polonya'dan 28 bin 768 turist tatil için Antalya'yı seçti. TOPLAM TURİST 2.5 MİLYONU GEÇTİ 1 Ocak'tan itibaren bakıldığında ise Antalya'ya toplam 163 ülkeden turist geldi. Geçen yıl aynı dönemde 13 milyon turist sayısının aşıldığı Antalya'da koronavirüs nedeniyle mart ayından itibaren uçuşların durdurulması üzerine ciddi bir düşüş yaşandı. Bu yıl aynı dönemde yüzde 80 oran ve 10 milyon 429 bin kişi düşüşle toplam turist sayısı 2 milyon 576 bin 537 olarak gerçekleşti. Antalya'daki toplam turist trafiğinin 2 milyon 417 bin 592'si yabancı, 158 bin 945'i ise yurt dışında ikamet eden Türklerden oluştu. RUS TURİSTLER BU YIL DA İLK SIRADA En çok turist gönderen ülkeler sıralamasında Ruslar 2,5 milyonu aşan toplam turist sayısının yüzde 41,4'lük payına sahip oldu. İlk sıradaki Rusya'dan 1 milyon 831 turist gelirken, geçen seneye göre kayıp oranı yüzde 79, kişi sayısı ise 3 milyon 751 bin oldu. İkinci sırada ise Ukrayna'dan yüzde 38 düşüşle 448 bin 189 kişi, üçüncü Almanya'dan yüzde 87 düşüşle 272 bin 386, dördüncü İngiltere'den yüzde 68 düşüşle 196 bin 695 kişi, beşinci Polonya'dan yüzde 87 düşüşle 63 bin 790 kişi geldi. HAVALİMANI UÇUŞ SAYILARI Antalya'ya charter ve tarifeli seferlerle 1-30 Eylül tarihleri arasında iç hatlarda gelen-giden uçak sayısı toplamı 2 bin 635, dış hatlarda ise 9 bin 709 uçak oldu. Dış hatlarda Eylül ayında charter ve tarifeli toplam gelen uçak sayısı 4 bin 842 olarak açıklandı. 1 Ocak- 30 Eylül tarihleri arasında ise iç hatlarda 8 bin 676'sı gelen toplam 17 bin 272 uçuş gerçekleşirken, dış hatlarda ise 15 bin 25'i gelen toplam 30 bin 97 uçuş yaşandı. Aynı dönemde iç hatlarda 2 milyon 365 bin 592, dış hatlarda da 4 milyon 704 bin 276 yolcuya hizmet verildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.