Hava Durumu

#Azerbaycan

Yeni Marmara Gazetesi - Azerbaycan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Azerbaycan haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

SOCAR Türkiye’den Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel gösteri: Asrın Destanı Haber

SOCAR Türkiye’den Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel gösteri: Asrın Destanı

Türkiye’nin entegre endüstri grubu SOCAR Türkiye, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılını ve Azerbaycan’ın Ulusal Lideri Haydar Aliyev’in doğumunun 100’üncü yıl dönümünü Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen Asrın Destanı dans gösterisiyle kutladı. Gösteride; aynı dili konuşan, aynı kültürel mirasa sahip Türkiye ve Azerbaycan’ın geçmişi çok eskilere dayanan birliktelikleri, dostluk ve kardeşliklerini vurgulayan bir hikâye anlatıldı. Asrın Destanı; her iki ülkenin omuz omuza çarpıştığı savaşları, cesur, fedakâr, vatansever halkları, Orta Asya’dan göçle başlayan Türk akınları, iki Ulu Önderin verdiği mücadeleleri göstererek izleyicilerini geçmişe götürdü. Dans gösterisinde Azerbaycan ve Türkiye başta olmak üzere Türk devletlerinin görkemli tarihleri, kültürel zenginlikleri sergilendi. Azerbaycan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Narmina Mustafayeva, İstanbul Valisi Davut Gül, iş dünyasından temsilciler, özel konuklar, SOCAR Türkiye çalışanları ve medya mensuplarını bir araya getiren gösteride 80 dansçı sahne alarak davetlileri 90 dakika boyunca unutulmaz bir yolcuğa çıkardı. “Sanata her zaman önem veren bir şirketiz” 2023 yılının önemli bir yıl olduğunu ifade eden SOCAR Türkiye CEO’su Elchin Ibadov, “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı aynı zaman çağdaş Azerbaycan’ın Ulusal Lideri Haydar Aliyev’in 100’üncü doğum yıl dönümünü nedeniyle bu yıla önem verdik. Aynı zamanda bu yıl SOCAR Türkiye’nin 15’inci yılıdır. Bu etkinliğe o yüzden özel olarak hazırlandık. Sanata her zaman önem veren ve bu alandaki faaliyetleri destekleyen bir şirketiz. Bu akşam sergilenecek gösteri de Azerbaycan ve Türkiye başta olmak üzere bütün Türk halklarının tarihsel gelişimini, kültürel zenginliklerini, köklerine kurucu liderlerine olan bağlılığını daha da önemlisi Türk’ün mayasında olan egemenliğe olan inancını simgeleyen bir dans gösterisi olacak” şeklinde konuştu. “Teatral gösteri de hem o sancıyı hem de gelecekle ilgili umudu simgeliyor” Dans gösterilerinin tarihsel gelişimin hikayelerini anlattığını vurgulayan Ibadov, “Azerbaycan ve Türkiye tarihinde de sancı ve umudu hep aynı anda dengede yaşadık. Teatral gösteri de hem o sancıyı hem de gelecekle ilgili umudu simgeliyor. 6 aydır hem Azerbaycan’dan hem de Türkiye’den gelen aslında birbirini tanımayan 80 dansçının uzun saatler fedakarca yaptığı çalışmalar neticesinde ortaya çıkan bir gösteriyi izleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Türk Dünyası'ndan Bursa'ya önemli bir görev Haber

Türk Dünyası'ndan Bursa'ya önemli bir görev

Bursa'nın ev sahipliğinde 2022 yılı Kasım ayında yapılan TÜRKSOY Üye Ülkeler Kültür Bakanları 39. Daimi Konsey toplantısında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Türk Dünyası Kültür Başkentleri Birliği’nin kurulmasını teklif etmişti. Türk Dünyası Kültür Başkenti sürecinde edinilen tecrübelerin bu görevi üstlenecek tüm şehirlere aktarılabilmesi, Türk Dünyası Kültür Başkentliği süreçlerinin kurumsallaştırılabilmesi, aynı zamanda var olan şehircilik ve belediyecilik tecrübelerinin de karşılıklı olarak aktarılabilmesini amaçlayan teklif, Daimi Konsey tarafından kabul görerek, üye ülkelerin Kültür Bakanları tarafından imza altına alınmıştı. Alınan karara istinaden 30 Haziran 2023 tarihinde Türkmenistan’ın Arkadağ şehrinde Türk Dünyası Kültür Başkentleri yerel yöneticileri çalışma toplantısının ilki yapılmıştı.  Aktaş, TÜRKBİR başkanı oldu  Türk Dünyası Kültür Başkentliği unvanını Bursa'dan alan Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde yapılan 2023 Türk Dünyası Kültür Başkenti kapanış programında, Uluslararası Türk Dünyası Kültür Başkentleri Birliği'nin (TÜRKBİR) kuruluşuna yönelik mutabakat zaptı imzandı. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Şuşa Özel Temsilcisi Aydın Kerimov, Kültür Bakanı Adil Kerimli, Türkmenistan Kültür Bakanı Atageldi Şahmuradov, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve TÜRKSOY'a üye ülkelerin temsilcilerin katıldığı toplantıda, TÜRKBİR Başkanlığı'na ise oy birliğiyle Alinur Aktaş getirildi. Birliğin ilk genel kurulunun 2024 yılının ilk yarısında Bursa'nın ev sahipliğinde yapılması kararlaştırıldı.  Hayırlı olsun  Türk dünyası adına önemli bir sorumluluk üstlenin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "Öncelikle şahsıma ve şehrime tevdi edilen başkanlık görevi nedeniyle herkese teşekkür ediyorum. 2024'ün ilk yarısında bir araya gelip, bu süreci en işi şekilde devam ettireceğimizi de buradan ifade etmek istiyorum. Kültür Başkenti sorumlusu yetkili valilerimizle, başkanlarımızla, temsilcilerimizle yapılacakları konuşacağız. Kültür başkentliği sadece bir yıl, bir ülkede kalıp, bir daha hiçbir organizasyonun yapılmadığı süreçten çıkarıp, hem kültürel, hem sanatsal, hem kadim medeniyetimizin kodlarının işleneceği ama beraberinde ekonomik ve turizm anlamında da etkileşimin olacağı, şehirleşmeyle alakalı tecrübelerin paylaşılacağı bir iklimi bu vesile ile oluşturmaya çalışacağız. Dolayısıyla bundan 8-10 yıl önce bile kültür başkenti olmuş bir şehrimizin bu aktivitelerle bunu daha fazla hissetmesini ve hissettirmesini sağlamış olacağız.Hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum" dedi. 

Kahramanmaraş’ta ikinci ’saçma yapı’ yıkılıyor Haber

Kahramanmaraş’ta ikinci ’saçma yapı’ yıkılıyor

Azerbaycan tarafından finanse edilen Azerbaycan Mahallesi yapım çalışmaları çerçevesinde proje alanı içerisinde kalan Kültür Park’ta yıkım çalışmasına başlandı. Yeni Kahramanmaraş’ın imarı ve inşası noktasında tüm alanlarda çalışmalar sürerken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde hayata geçirilen Kentsel Tasarım Projesi hayata geçirildi. Şehir merkezinde 5 farklı noktada şantiyeler kurulurken, Azerbaycan Devleti tarafından Onikişubat ilçesi Hayrullah Mahallesi’nde yapımına başlanan Azerbaycan Mahallesi’nde çalışmalar ilerliyor. Konut, iş yeri, okul, sosyal donatı ve yeşil alanlarıyla 2 binin üzerinde bağımsız bölümün inşa edileceği 60 dönümlük alan içerisinde kalan Kültür Park’ın yıkımına başlandı. Alandaki tesisin yerinde konut ve iş yerleri yükselecek. Proje kapsamında farklı bir noktaya yeni nesil kültür merkezi kazandırılacak. Vatandaşlardan Ali Çam, “Burası öncesinde hal olarak hizmet veriyordu ondan önce de otogardı. Burası için bu alan ölü bir yatırımdı ve farklı bir proje çıkabilirdi. Bu alan bu şekilde yapılmıştı. Memlekete gelen hizmet çöpe atıldı diyorum. Buraya otopark yine yapılabilir ihtiyaç var ve üzerine de iş merkezleri yapılabilir” dedi. Esnaf Veli Kel ise, “Bu yeri yapan kişiden buranın parasının karşılanması gerekir. 5-6 yıllık bir yer. Parayı toprağa gömdüler yazık. Yapılacaksa bu alana esnaflar için güzel bir iş hanı yapılsın. İstediğimiz bu” diye konuştu. 6 Şubat depremlerinde hasar almayan Kültür Park, halk arasında ’dünyanın en saçma binası’ olarak adlandırılan Özel İdare İş Merkezi’nin ardından ikinci ’saçma yapı’ olarak adlandırılıyordu.

Paşinyan'dan Azerbaycan'a mesaj: Ermeni esirleri takas etmeye hazırız Haber

Paşinyan'dan Azerbaycan'a mesaj: Ermeni esirleri takas etmeye hazırız

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 2023 yılı biterken yıl sonu değerlendirmesi yaptı. Ermeni halkının internet üzerinden sorduğu sorulara yanıt veren Paşinyan, Azerbaycan'ın elindeki Ermeni esirlerin durumuna da değindi. Paşinyan, "Esirler sorunu dikkatimizin merkezinde yer almaktadır. Tamamen insani olan bu konunun siyasi amaçlar için kullanılmasından üzüntü duyduğumu ifade etmeliyim" dedi. AZERBAYCAN'A MESAJ Bu konuda esnek davranacaklarını ve esirlerin geri dönmesi için Azerbaycan ile birlikte çalışmaya hazır olduklarını belirten Paşinyan, "Müzakereler bu yollardan biridir. Ayrıca, Ermenistan'da hüküm giymiş Azerbaycanlıları bizim esirlerimizle takas etmeye hazır olduğumuzu ifade ettik ve bu konuya insani bir nitelik kazandırdık" ifadelerini kullandı. Bu durumla ilgili daha önce uluslararası mahkemelere ve kuruluşlara başvuru yaptıklarını kaydeden Paşinyan, "Esirlerin iadesiyle ilgili durumdan memnun değiliz. Ancak 2020'den bu yana 100'den fazla Ermeni esiri geri almayı başardık" şeklinde konuştu. Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'daki topraklarını geri almasından sonra burada yaşayan nüfusun Ermenistan topraklarına göçüyle ilgili konuşan Paşinyan, "Bu insanları topraklarımıza kabul ediyoruz. Eğer Dağlık Karabağ'a geri dönüş mümkün görünmüyorsa onların Ermenistan'da kalmaları ve ülkemizden göç etmemeleri için her şeyi yapacağız" ifadelerini kullandı. "ÜLKEMİZİN DEVLET ÇIKARLARI DOĞRULTUSUNDA KARAR VERECEĞİZ" Son günlerde Ermenistan'ın, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nden (KGAÖ) çekilip çekilmeyeceği ile ilgili soruya da yanıt veren Paşinyan, "Ermenistan'ın devlet çıkarları temelinde bu ve diğer kararları almak için siyasi iradeye sahibiz. Aynı şey KGAÖ ile ilişkiler için de geçerlidir. Sadece ülkemizin devlet çıkarları doğrultusunda karar vereceğiz" şeklinde konuştu.

ASELSAN AZERBAYCAN’DA! Haber

ASELSAN AZERBAYCAN’DA!

HABER / NURCAN ŞENER Azerbaycan’ın başkenti olan Bakü’de yapılan “ IAC (74. Uluslararası Uzay Kongresi)” fuarda, ürünlerini ve hizmetlerinin tanıtımını yapan ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Yaman, 30 senedir ASELSAN firması olarak burada yer aldıklarını ve bu sürecin 25 senesinde ise ASELSAN Bakü adlı firma ile faaliyet sürdürdüklerini dile getirdi. Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, Uluslararası Uzay Federasyonunun (IAF) tarafından organize edilen ve Türkiye Uzay Ajansının ( TUA) da sponsorluğunu üstlendiği “ 74. Uluslararası Uzay Konferansa (IAC)” hala devam etmektedir. Söz konusu olan kongre kapsamında düzenlenen fuarda, Ülkemizin ek büyük ve kapsamlı savuma elektroniği kuruluşu olan ASELSAN’da verdikleri hizmetleri ve ürettikleri ürünleri tanıtmak için yer almaktadır. ASELSAN Azerbaycan’ın başkenti olan Bakü’de yapılan “ IAC (74. Uluslararası Uzay Kongresi)” fuarda, ürünlerini ve hizmetlerinin tanıtımını yapan ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Yaman, 30 senedir ASELSAN firması olarak varlıklarının olduğunu ve bu sürecin 25 senesinde ise ASELSAN Bakü adlı firma ile faaliyet sürdürdüklerini dile getirdi ve Mustafa Yaman, “ Ülkemizde biz ne kullanıyorsak Azerbaycan da o ürünü kullansın istiyoruz. Azerbaycan da özelliklede savunma, haberleşme ve elektronik alanlardaki pek çok sistemimizi yoğun olarak kullanıyorlar” ifadelerine yer verdi. Türkiye Uzay Ajansının önderliğinde kurulan Türkiye standında ASELSAN olarak yer aldıklarını söyleyen Mustafa Yaman, hem fuarda hem de kongrede ilginin yoğun olduğunu söyledi. #aselsan #savunma sanayi #türkiye #bakü #azerbaycan #silah sanayii #TUA #uzay ajansı #Mustafa Yaman #haberleşme #san dakika #gündem #haber #haberler #azerbaycan türkiye #azerbaycan haberleri #gazete

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.