Hava Durumu

#Borsa

Yeni Marmara Gazetesi - Borsa haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Borsa haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Borsa haftaya yükselişle başladı Haber

Borsa haftaya yükselişle başladı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,46 yükselişle 9.139,11 puandan başladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 41,96 puan ve yüzde 0,46 değer kazanarak 9.139,11 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 0,41 ve holding endeksi yüzde 0,50 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,86 ile gıda içecek olurken, en çok kaybettiren yüzde 1,10 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı oldu. Cuma günü, alıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,05 değer kaybıyla 9.097,15 puandan tamamladı. Analistler, küresel pay piyasalarının, ABD'de istihdam raporu başta olmak üzere yoğun veri takviminin takip edileceği haftaya temkinli bir seyirle başladığını ifade ederek, bugün yurt içinde gözlerin enflasyon verilerine çevrildiğini söyledi. Öte yandan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir TV programında, "KDV, kurumlar ve gelir vergisi oranlarında genel bir artış olmayacak. Motorlu taşıtlar vergisine ilişkin yeni bir üzenlemeyi aklımızın ucundan bile geçirmedik." dedi. Piyasaları tedirgin edecek bir adım atmayacaklarını ifade eden Şimşek, "Şu an itibarıyla borsaya ya da başka bir alana yönelik piyasayı bozacak herhangi bir vergi düzenlemesi gündemimizde değil." değerlendirmesinde bulundu. Bugün yurt dışında veri gündeminin sakin olduğunu, yurt içinde ise enflasyonun yanı sıra finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlıkları ve yükümlülükleri verilerinin takip edileceğini belirten analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.200 ve 9.300 seviyelerinin direnç, 9.100 ve 9.000 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Borsa güne yükselişle başladı Haber

Borsa güne yükselişle başladı

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 22,21 puan ve yüzde 0,29 değer kazanarak 7.570,05 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 0,11 ve holding endeksi yüzde 0,16 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,84 ile bilişim, en çok gerileyen ise yüzde 0,28 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı oldu. Dün, alış ağırlık bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,83 değer kaybıyla 7.547,84 puandan tamamladı. Analistler, küresel piyasalarda ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz indirimlerine ne zaman başlayacağına ilişkin belirsizlikle karışık bir seyir izlendiğini ifade ederek, bugün ABD'de açıklanacak istihdam raporundaki verilerinin yatırımcıların odağına yerleştiğini söyledi. Dün ABD'de açıklanan verilerin iş gücü piyasasının gücünü koruduğuna işaret etmesinin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in mart toplantısında faiz indirimlerine başlama ihtimali hafta başına göre 20 baz puan azalarak yüzde 65'e geriledi. Öte yandan, dün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin not görünümünde iyileşmenin başladığını ve not artışının da olacağına inandıklarını belirterek, şunları kaydetti: "(İş dünyasına) Mal ve hizmetlerde muazzam teşvikler getirdik, devam edeceğiz. Eğer ihracat yapmıyorsanız, lütfen '2024 ve sonrasında ihracat yapacağız' diye planlama yapın. Çünkü sizi destekleyeceğiz. Rekabet gücünüzü, istihdamı ve çalışanları desteklemek için 2024 yılında 630 milyar liradan fazla bir gelirden vazgeçeceğiz." Analistler, bugün yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise ABD'de istihdam raporu başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini aktararak, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.600 ve 7.700 puanın direnç, 7.500 ve 7.400 seviyelerinin destek konumunda olduğunu bildirdi.

Borsada halka arz kaybettirmeye başladı! Haber

Borsada halka arz kaybettirmeye başladı!

Borsa İsanbul'da halka arzlardaki düşüş yatırımcıyı endişelendirmeye başladı. Bazı şirketlerin payları arz oldukları fiyatlarında altına düşmesi dikkat çekti. Özellikle küçük yatırımcıların ilgi gösterdiği ve borsadaki yatırımcı sayısının 8.5 milyonun üzerine çıkmasında rol oynayan halka arzlar cazibesini kaybediyor. Son dönemde halka arz olan şirketlerde getiriler neredeyse sıfırlanırken, bazı halka arzlar ise yatırımcılarına kaybettirmeye başladı. Borsada son bir ayda halka arz olan 6 şirket arasında en çok kazandıran hisse yüzde 46 yükseldi. Halka arz furyasının zirveye ulaştığı yaz aylarında ise borsada işlem görmeye başlayan neredeyse her şirket bir ay içerisinde fiyatını ikiye katlıyordu. Ancak halka arzlar ile para kazanma devrinin sonuna yaklaşılmış gibi gözüküyor. YATIRIMCI ZARAR ETMEYE BAŞLADI Sözcü'den Tolga Uğur'un haberine göre, bu ay arz olan şirketlerden 2'si, yatırımcısına zarar ettirmiş durumda. 7 Aralık'ta borsada işlem görmeye başlayan bir enerji şirketi, haber yazıldığı sırada halka arz fiyatının 4 lira altı olan 53 liradan fiyatlanıyordu. 14 Aralık perşembe günü borsada işlem görmeye başlayan bir gayrimenkul şirketinde ise ikinci günden tavan bozulmuştu. Gayrimenkul şirketi yalnızca 5 işlem gününde yatırımcılarına yüzde 20 zarar ettirerek 40 lira seviyesine çekildi. 26 Ekim'de borsada işlem görmeye başlayan ve halka arzına 5 milyonu aşan rekor katılımın gerçekleştiği bir gıda şirketi de yatırımcılarına yüzde 6 kaybettirmiş durumda. Son 15 halka arz arasında getirilerin üç haneli değerlerde olduğu 3 şirket bulunuyor. Her ne kadar getiriler azalsa da da son dönemdeki halka arzlara katılım 3-4 milyon arasında değişmeye devam ediyor. 2023'ün ilk 11 ayında toplam 49 şirket halka arz oldu. Halka arzlara 99.1 milyon yatırımcı katılırken, toplanan tutar 66.30 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. BORSA 8000 BARAJINI AŞAMIYOR Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, Merkez Bankası'nın faiz kararının beklendiği haftanın ikinci gününü de düşüşle tamamladı. BIST 100, salı gününü yüzde 0.83'lük kayıpla 7.725 puandan kapattı. Borsa, haftaya 7.993 puandan başlamıştı. En çok kaybettiren alt endeks yüzde 4.86'lık düşüşle spor endeksi oldu. En büyük yükseliş ise yüzde 3.3 ile menkul kıymetler endeksinde görüldü. Bankacılık endeksi yüzde 2.4 oranında kaybettirirken, holding endeksi de yüzde 1.4 düştü.

Borsa günün ilk yarısında yükseldi Haber

Borsa günün ilk yarısında yükseldi

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 70,60 puan artışla 7.599,92 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 30,2 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 2,49, holding endeksi yüzde 1,13 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 3,11 ile iletişim, yüzde 1,35 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı oldu. Analistler, küresel pay piyasalarında, Fed'in gelecek yıl faiz indirimlerine başlayabileceğinin sinyalini vermesinin ardından pozitif bir seyir izlendiğini ifade ederek, bugün Avrupa ve İngiltere merkez bankalarının faiz kararlarının, yatırımcıların odağına yerleştiğini söyledi. Kararın ardından Fed Başkanı Jerome Powell, sıkılaştırma döngüsünde politika faizinin muhtemelen zirvede veya zirveye yakın olduğuna inandıklarını belirterek, banka yetkililerinin ise faiz oranlarının daha da artırılmasını uygun bulmamasına rağmen bu olasılığı masadan kaldırmak da istemediğini aktardı. Bugün yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise İngiltere ve Avrupa merkez bankalarının faiz kararlarının yanı sıra ABD'de perakende satışlar ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları verilerinin takip edileceğini aktaran analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.700 ve 7.800 seviyelerinin direnç, 7.600 ve 7.500 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Borsa güne düşüşle başladı Haber

Borsa güne düşüşle başladı

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 29,89 puan azalışla ve yüzde 0,39 değer kaybıyla 7.718,96 puana indi. Bankacılık endeksi yüzde 0,34 ve holding endeksi yüzde 0,33 azalış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,06 ile orman, kağıt, basım, en çok gerileyen ise yüzde 1,12 ile kimya, petrol, plastik oldu. Dün dalgalı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,26 değer kazancıyla 7.748,85 puandan tamamladı. Analistler, küresel pay piyasalarında, ABD'de enflasyonun yavaşlamaya devam etmesinin ardından pozitif bir seyir izlendiğini ifade ederek, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün açıklayacağı yılın son faiz kararı ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın toplantı sonrası yapacağı açıklamaların yatırımcıların odağına yerleştiğini söyledi. Fed'in art arda üçüncü toplantıda politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutmasına kesin gözüyle bakıldığını aktaran analistler, Fed Başkanı Jerome Powell'ın sözle yönlendirmelerinde Banka'nın gelecek dönem para politikasına ilişkin ipuçları aranacağını dile getirdi. Analistler, bugün yurt içinde perakende satışlar, yurt dışında ise İngiltere'de sanayi üretimi ve GSYH, Avro Bölgesi'nde sanayi üretimi, ABD'de Fed'in faiz kararı ve Powell'ın açıklamalarının yanı sıra Üretici Fiyat Endeksi verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.660 ve 7.590 seviyelerinin destek, 7.760 ve 7.860 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.

Borsa güne nasıl başladı? Haber

Borsa güne nasıl başladı?

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 9,81 puan artışla ve yüzde 0,12 değer kazanarak 7.988,63 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 0,36 ve holding endeksi yüzde 0,13 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,59 ile elektrik, en çok gerileyen ise yüzde 0,53 ile orman kağıt basım oldu. Dün, dalgalı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,58 değer kazancıyla 7.978,82 puandan tamamladı. Analistler, küresel piyasalarda, bugün ABD'de açıklanacak istihdam raporu verileri öncesinde karışık bir seyir izlendiğini ifade ederek, söz konusu verilerin piyasalarda oynaklığı artırmasının beklendiğini söyledi. Öte yandan, dün açıklanan verilere göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 1 Aralık haftasında bir önceki haftaya göre 3 milyar 656 milyon dolar artışla 140 milyar 149 milyon dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. TCMB'nin Haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri verilerine göre de yurt dışında yerleşik kişiler, geçen hafta 376,4 milyon dolarla 23 Haziran haftasından bu yana en güçlü hisse senedi alımını gerçekleştirdi. Böylece, yabancılar son 5 haftada yaklaşık 803,6 milyon dolarlık hisse senedi alımı gerçekleştirmiş oldu. Ayrıca, bugün, TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, "Temmuzda 10 kat artışla 3 milyar liraya yükselttiğimiz reeskont limitini daha da artıracağız, çalışmalarımız devam ediyor. Yatırım taahhütlü avans kredileriyle cari dengeye katkı verecek ve etkileri döviz kuru ve fiyat istikrarında hissedilecek alanlarda üretim artışı hedefliyoruz" açıklamasında bulundu. Analistler, bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olduğunu, yurt dışında ise Almanya'da enflasyon, ABD'de istihdam raporu ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.000 ve 8.100 seviyelerinin direnç, 7.900 ve 7.800 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

TCMB'nin politika faizinin Borsa'ya etkisi Haber

TCMB'nin politika faizinin Borsa'ya etkisi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 40'a çıkardı. TCMB'den yapılan açıklamada, Kurul'un, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirdiği kaydedilerek, parasal sıkılaştırma hızının yavaşlatılacağı ve sıkılaştırma adımlarının kısa bir zaman diliminde tamamlanacağı bildirildi. Yurt içinde, dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi günü yüzde 1,1 değer kaybıyla 7.898,59 puandan tamamladı. Uzmanlar Borsa'daki düşüşün nedenlerini şöyle sıraladı: Borsa faizi sevmiyor. Borçlu şirketler için faiz yükseltilmesi olumsuz bir gelişme olarak kabul ediliyor. Politika faizi yükselinde mevduat faizi de yükseliyor. Mevduat faizi, Borsa için yatırımcıların yöneleceği bir rakip konumunda. Mevduat faizinin güçlenmesi bankacılık sektörü hisselerine olumlu yansıyacağı için, bu hisseleri ayrı tutmak gerekiyor. Merkez Bankası güçlü bir mesaj verdi. Belki faiz artışını durduracağını ama sıkılaşmanın devam edeceğini bildirdi. Bu açıklama genel olarak satış baskısı yaşattı. Bugün haftanın son günü olması açısından kritik önem taşıyor. Diğer yönden geri çekilmeler bir yatırım fırsatı olarak algılanabilir. Alım yapanların şiketlerin üçüncü çeyrek bilançolarına dikkat etmesi öneriliyor. Türkiye'ye yabancı girişi bekleniyor ve yabancıların kurumsal şirketlere yatırım yapacağı düşünülerek bu hisselere yönelim olabilir. Çimento, gıda, havacılık şirketleri yatırım için önerilen sektörler arasında yer alıyor. BIST 100 endeksi güne yükselişle başladı Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,05 yükselişle 7.902,36 puandan başladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 3,77 puan artışla yüzde 0,05 değer kazanarak 7.902,36 puana çıktı. Bankacılık endeksi ve holding endeksi yüzde 0,06 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,79 ile sigorta, en çok kaybettiren yüzde 0,44 ile inşaat oldu. TCMB'den üst üste açıklamalar geldi Öte yandan, TCMB'den yapılan diğer duyurularda, kredi kartı azami faiz oranları ve üye iş yeri komisyon oranlarında yıl sonuna kadar değişim gerçekleşmeyeceği ve ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinde toplam faiz maliyetine üst sınır getirildiği aktarıldı. TCMB'nin toplam rezervleri son 9 yılın en yüksek seviyesinde Dün açıklanan verilere göre, TCMB'nin toplam rezervleri, 17 Kasım haftasında bir önceki haftaya göre 5 milyar 854 milyon dolar artışla 134 milyar 468 milyon dolara çıkarak son 9 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.