Hava Durumu

#Bostanlarında

Yeni Marmara Gazetesi - Bostanlarında haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bostanlarında haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kent Bostanları’nda kabakların görsel şöleni Haber

Kent Bostanları’nda kabakların görsel şöleni

Nilüfer Belediyesi, Ürünlü Mahallesi’ndeki Küçük Ölçekli Kent Bostanları’nda farklı tür ve çeşitlerde yaptığı ürün denemeleri ile bölgedeki çiftçilere de öncü oluyor. Ekolojik tarımın sürdüğü Kent Bostanları’nda, mevsimine göre sebze, tahıl, baklagil gibi ürünlerin yanı sıra ekinezya, safran, lavanta gibi tıbbî aromatik bitkilerin de denemesi yapılıyor. Yılda yaklaşık 200’e yakın çeşit ve verim denemesi yapılan Kent Bostanları’nda, farklı türden kabaklar da yetiştirildi. Tohum Kütüphanesi’nde yer alan balkabağı, süs kabakları, lif kabakları, yılan ve ördek kabağı gibi 15 çeşit kabak tohumu, ekolojik tarım koşullarında yetiştirildi. Özenli bakımın ardından hasadı yapılan kabaklar renkleri ve ağırlıklarıyla dikkat çekti. Her gün onlarca ziyaretçiyi ağırlayan Kent Bostanları’nda bugünlerde en fazla ilgiyi bostanda görsel bir şölen oluşturan kabaklar topluyor. 100 gramdan yaklaşık 30 kilograma kadar ağırlığı ve 5 santimetreden yaklaşık 2 metreye yakın uzunluğu bulunan farklı türden kabaklar görenleri hayrete düşürüyor. Sergilenen kabaklar arasında yer alan turuncu rengi, iri boyutu ve 30 kilograma yakın ağırlığıyla en dikkat çeken Kuzey Amerika menşe’li dev balkabağını bir kişi güçlükle yerinden kaldırıyor. 1,70 santimetre uzunluğu bulunan “yılan kabağı” ile avuç içi büyüklüğündeki minik süs kabakları da dikkat çeken diğer türler arasında yer alıyor. Kent Bostanları’ndaki üretimi yerinde görmeye gelen ziyaretçiler, sergilenen kabaklarla bol bol fotoğraf çektiriyor.

Nilüfer'de Kent Bostanları’nda tohum alma zamanı Haber

Nilüfer'de Kent Bostanları’nda tohum alma zamanı

Ekolojik tarım koşullarında üretim yapan Nilüfer Belediyesi’nin Ürünlü Mahallesi’ndeki Kent Bostanları’nda yazlık ürünlerden tohum alma çalışmaları başladı. Kışlık ürünlerin tohum alma işlemlerini tamamlayan Kent Bostanları personeli, şimdi de domates, biber, karpuz, fasulye gibi yaz sezonu ürünlerinde tohum alma çalışması başlattı. Hasat edilen ürünlerin tohumları alındıktan sonra nem oranı azaltılıp, Tohum Kütüphanesi’nde kayıt altına alınıyor. Süreç ve çalışmalar hakkında bilgi veren Nilüfer Belediyesi Küçük Ölçekli Kent Bostanları Sorumlusu Selin Bıçakcıoğlu, “Yaklaşık bir buçuk ay önce lahana, brokoli, havuç gibi kışlık sebzelerin tohumlarını aldık. Şimdi de domates, biber, mısır, karpuz, fasulye gibi ürünlerin tohumlarını alıyoruz. Sonra nem oranını düşürüp kurumaları için kavanozlarda bekletiyoruz. Kuruma işleminin ardından da bu tohumları envantere alarak Tohum Kütüphanesi’ne kaldırıyoruz" dedi. Bıçakçıoğlu, tohumların bir kısmının Tohum Kütüphanesi’nde saklandığını, bir kısmının da vatandaşlara dağıtıldığını belirterek “Nisan ayında düzenlediğimiz Tohum Takas Şenliği’nde 16 bin 500 paket tohum dağıttık. Bu tohumların bir kısmını da gelecek yıl yine biz Kent Bostanları’nda üretim için kullanacağız” diye konuştu. Nilüfer Belediyesi Tohum Kütüphanesi’nde 500’ün üzerinde tohum çeşidi olduğunu belirten Selin Bıçakcıoğlu, tohum çeşitlerinin her yıl yapılan yeni üretim denemeleri ile arttığını da sözlerine ekledi.

Kent Bostanları’nda lavantalar hasat edildi Haber

Kent Bostanları’nda lavantalar hasat edildi

Nilüfer Belediyesi’nin çiftçilere alternatif ürün yetiştirebilmeleri amacıyla denemeler yaptığı Küçük Ölçekli Kent Bostanları’nda, 20’yi aşkın tıbbi aromatik bitkinin denemeleri yapılıyor. Bu bitkilerden biri olan ve yapılan çalışmalar sonucu bölge şartlarına uygunluğu tespit edilen Lavandula intermedia cinsi lavantalar, bu yıl da hasat edildi. Özenle toplanan lavantaların distilasyonu yapılarak, lavanta yağı ve hidrosolü elde edilecek. Lavanta yağının tıp ve kozmetik alanında kullanıldığına dikkat çeken Nilüfer Belediyesi Çevre ve Kırsal Alan Koordinatörü Arca Atay, Nilüfer Belediyesi’nin, çiftçilerin alternatif ürün yetiştirmelerine olanak sağlamak için 2016 yılından bu yana Kent Bostanları’nda lavanta denemeleri yaptığını belirtti. Yapılan çalışmalar sonunda lavantanın, bölge şartlarında kolaylıkla yetiştirilebileceğini gördüklerini ifade eden Atay, Karacaoba’da 15 dönümlük arazide lavanta ekimi yaptıklarını söyledi. NİLKOOP aracılığıyla Karacaoba ve Fadıllı mahallelerinde toplam 60 dönüm arazi üzerine angustifolia ve intermedia cinsi lavanta dikimi yapmayı hedeflediklerini dile getiren Arca Atay, “Tıbbi aromatik bitkiler dünya genelinde yükselen bir değer haline geldi. Bu bitkilerin başında da lavanta geliyor. Yapılan araştırmalar sonucunda lavantanın ruh, beden ve zihin üzerindeki olumlu etkileri olduğunu belirtiliyor. Geçen yıl Karacaoba Mahallemizde 15 dönüm lavanta ekimi yaptık. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Amacımız, çiftçilerimize nitelikli, ekonomik getirisi yüksek alternatif ürünlerin bölgemizde yetiştirilebildiğini göstermek ve onları bu yönde teşvik etmek” diye konuştu. Atay, geçen yıl elde edilen lavanta yağı ve hidrosolünden de, düzenlenen atölyelerde merhem, krem, yağ, sabun yapıldığını sözlerine ekledi. Arca Atay, Nilüfer Belediyesi olarak almayı tasarladıkları distilasyon makinesiyle de, lavanta başta olmak üzere tıbbi aromatik bitki üretimi yapan çiftçilere distilasyon sürecinde destek olacaklarını, çıkarılacak yağ ve hidrosolün pazarlanmasında yardımcı olacaklarını söyledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.