Hava Durumu

#Buldu

Yeni Marmara Gazetesi - Buldu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Buldu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

BUÜ’nün hak sahibi olduğu patent sayısı 60’ı buldu Haber

BUÜ’nün hak sahibi olduğu patent sayısı 60’ı buldu

BUÜ Yönetimi, görev süresi içerisinde akademisyenlerin projelerine odaklanarak patentleştirilmesi mümkün olan çalışmaları mercek altına aldı. 12 Mart 2020 yılında çalışmalarına başlayan Fikri Sınai Mülkiyet Hakları Değerlendirme Komisyonu ile birlikte Teknoloji Transfer Ofisi vasıtasıyla yapılan araştırmalar neticesinde 3 yıl içinde Üniversitenin hak sahibi olduğu patent sayısı 60’a çıkarıldı. Ulusal ve uluslararası patentleri alınan projelerin hak sahipliğini üstlenen Üniversite, iş dünyasından gelen talepler üzerine bazı patentlerin hak sahipliğini satarak hem akademisyenlere hem de öz gelirine katkı sağlamayı başardı. Üniversitenin akademik ve bilimsel değerinin arttırılması hedefiyle bu çalışmaya odaklandıklarını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, “50 yıla yaklaşan bir akademik bilgi birikimine sahibiz. Elimizdeki bilimsel çalışmaların katma değere dönüştürülmesi ülkemiz ve üniversitemiz açısından büyük bir önem taşıyor. Son derece kıymetli çalışmalar yürüten akademisyenlerimiz var. Bu akademisyenlerimizin çalışmaları bir süre sonra kendilerine sıradan gibi geliyor. Teknoloji Transfer Ofisimiz vasıtasıyla hocalarımızın projelerini inceleyince anladık ki son derece kıymetli çalışmalar yapılmış. Bunların patentini almak istediğimizi belirtiyoruz. Onların da izin ve desteği ile üniversitemizin hak sahibi olduğu patent sayımızı 3 yılda 60’a çıkardık. Üniversite tarihi boyunca da başvurulan ulusal ve uluslararası patentlerin sayısı 346 iken, bunların 143 adeti tescil edilerek belge almıştır. Bu verileri de büyük yatırımlar yaparak devreye aldığımız AVESİS veri tabanı sayesinde ortaya çıkardık. Yakın zamandaki hedefimiz de 1 yıl içerisinde üniversitemizin hak sahibi olduğu patent sayısını 100’e ulaştırmak ve hatta mümkünse geçmek” dedi. Patenti alınan projeleri iş dünyası ile paylaştıklarını ve ilgilenen olduğu takdirde hak sahipliğini belli bir ücret karşılığında devrettiklerini de açıklayan Rektör Kılavuz, “Sürekli gelişen ve yenilenen dijital bir çağda yaşıyoruz. Sektör fark etmeksizin teknolojiyi en iyi şekilde kullanmaya gayret eden bir iş dünyası var. İşte burada bizim patentlerimiz devreye giriyor. Akademisyenlerimizin patentli projelerini sanayicilerimiz ve iş dünyası temsilcilerine iletiyoruz. Uygun görülen olursa hak sahipliğini alıyorlar. Buradan üniversitemiz kazanıyor, akademisyenimiz kazanıyor, iş dünyası kazanıyor. Büyük resme baktığınız zaman ülke ekonomisi ve bilim dünyasının kazançlı çıktığını da görebilirsiniz. 3,5 yıllık görev süresi içinde 5 patentimizin hak sahipliğini devrederek ticarileştirdik. Yeni patentler almaya devam edeceğiz. Çok büyük bir akademik birikime sahibiz. Bu birikimin değerlendirilmesi için çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Yeşim’de kıdem ödülleri sahiplerini buldu Haber

Yeşim’de kıdem ödülleri sahiplerini buldu

Bu yıl ilki organize edilen ve gelenekselleşmesi hedeflenen tören çerçevesinde 30 ve 40 yıl aralığında kıdemi olan Yeşimliler, etkinliğe özel olarak hazırlanan plaketlerle ödüllendirildi. Geçtiğimiz aralık ayında planlanmasına rağmen pandemi koşulları sebebiyle 2022 yılı bahar dönemine ertelenen ödül töreni, 2021 yıl sonu verileri dikkate alınarak organize edildi. Törenin açılışında konuşan Yeşim Grup CEO’su Şenol Şankaya, 30 yıl ve daha uzun süredir birlikte yol aldıkları Yeşimlilerin kıdemlerini kutlamak adına bir arada olmaktan dolayı son derece mutlu olduğunu ifade etti. Kıdem yıllarını Nergis Holding’ten bu yana Yeşim’e gönül ve emek veren ve şu anda Yeşim bünyesindeki tüm çalışanları içine alacak şekilde belirlediklerini ifade eden Şankaya, “Hepinizin bildiği üzere Yeşim, 1983 yılında üretime başlayan, geldiğimiz nokta itibarı ile 40. yılına doğru yol alan bir grup. Biz çok büyük bir aileyiz. Yeşim’in daha uzun yıllar varlığını sürdürebilmesi adına bizimle birlikte olan ve bugünlere gelmemizde emeği olan başta siz kıdemli çalışma arkadaşlarımız olmak üzere tüm Yeşimlilere ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diye konuştu. Şankaya şöyle devam etti: “Sizler Yeşim Ailesi’nin bir parçası olarak çok uzun yıllar bizimle birlikte oldunuz. Grubumuzun tüm başarılarında hepinizin ayrı ayrı büyük katkıları var. Kıdem kutlama törenlerimiz bundan sonra da bir gelenek halini alarak uzun yıllar boyu sürecek. Yeşim Grup’un değerlerimiz ışığında daha nice uzun yıllar mevcut tüm lokasyonlarında var olmasını, üretmeye devam etmesini ve daha nice yıllar bu kıdem törenlerinde bir arada olabilmeyi diliyorum.” Şankaya’nın açılış konuşmasının ardından ödül törenine geçildi ve 30 yıldan başlayarak 40 yıla kadar uzanan kıdemleriyle emektar Yeşimliler plaketlerini aldı. 40 yıldan uzun süre Yeşim Grup’a emek verip geçtiğimiz yıl vefat eden merhum Macit Safi de törende unutulmadı. Hatırasını yaşatmak adına aile üyelerine teslim edilmek üzere merhum adına da bir kıdem plaketi hazırlandı. Gecenin sürprizi, geçtiğimiz yıl Yeşim’de 35. yılını kutlayan CEO Şenol Şankaya’ya da plaket takdim edilmesi oldu. Şankaya plaketini, Boyahane Terbiye Şardon Makinisti Nuri Alapınar’ın elinden aldı. 2021 yılına ait 5, 10, 15, 20 ve 25 yıllık diğer kıdem ödülleri de Nisan ayı içerisinde firma bünyesinde organize edilecek törenlerle sahiplerini bulacak. 2022 yılı Kıdem Ödülleri Töreni de, yıl sonu itibarı ile 30. yılını dolduran Yeşimlilere yönelik olarak önümüzdeki aralık ayında gerçekleştirilecek.

Çorumlu çiftçi tarlasını sürerken buldu! Haber

Çorumlu çiftçi tarlasını sürerken buldu!

Çorum'da bir çiftçi, tarlasında çalışırken bir bilezik buldu. Çiftçi bileziği yetkililere teslim ederken yapılan incelemeler sonucunda bileziğin Hitit dönemine ait olduğu ve dünyada eşi benzeri bulunmadığı ortaya çıktı. BİLEZİK MÜZE KOLEKSİYONUNA ALINDI Çorum'un Mecitözü ilçesine bağlı Çitli köyünde yaşayan bir çiftçi, tarlasında çalışırken bir bilezik buldu. Tarlada işlerini yarım bırakan çiftçi, bilezik ve parçalarını Çorum Müzesi’ne getirerek teslim etti. Çorum Müzesi'nde yapılan incelemeler neticesinde bileziğin Hititler dönemine ait olduğu tespit edildi. Müze Müdürlüğü tarafından teslim alınan bileziğin uzmanlar tarafından restorasyonu yapıldı. Envantere kaydı yapılan bilezik, müze koleksiyonuna alındı. Bronz, nikel, gümüş ve altın gibi değerli madenlerden yapılmış tasvirli bilezik, Hitit takı sanatının önemli bir örneğinin de ortaya çıkmasını sağladı. "BENZERİ OLMAYAN BİR ESER" Çorum Müzesi arkeologlarından Resul İbiş, 2022 yılında gerçekleştirdikleri teşhir tanzim çalışmalarında bu yıl ilk kez literatüre “Çitli bileziği” olarak geçen Hitit bileziğini ziyaretçilerin beğenisine sunduklarını söyledi. Bileziğin 2012 yılında bir çiftçi tarafından tarla sürülürken bulunarak Çorum Müzesi’ne getirildiğini anlatan İbiş, “İlk yapılan değerlendirmede daha önce görmediğimiz, benzeri olmayan bir eser olduğunun farkına vardık. Bu eser milattan önce 13. yüzyıl Hitit İmparatorluğu dönemine ait bir bilezik olduğu ortaya çıktı” dedi. PARÇALAR BİR ARAYA GETİRİLDİ, FİGÜRLER ORTAYA ÇIKTI Bileziğin tarla sürülürken bulunduğu için zarar gördüğünü, deforme olduğunu ve bir takım parçalarının kaybolduğunu belirten İbiş, “Kalan parçaları restorasyonla bir araya getirerek üzerindeki figürleri ortaya çıkardık. Bu bilezik bronz, nikel, gümüş ve altın gibi değerli madenlerden yapılmış tasvirli bir Hitit bileziği. Hitit takı sanatının önemli bir örneğinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Anadolu’da milattan önce 2. binde takılar hakkındaki bilgilerimiz fazla değildir. Kazıları yapılan Hitit şehirlerinden ele geçen takıların sayısı da yok denecek kadar azdır. Bu nedenle de özgün olan eserin getirdiği bir diğer yenilik, milattan önce 13. yüzyılda Hitit kaya kabartmaları ve mühür baskılarından tanıdığımız İtar/auka ve yardımcıları Ninatta ve Kulitta betimlerini içermesidir” ifadelerini kullandı.

Uludağ’da yarı yıl tatiline bir hafta kala doluluk oranları yüzde 90’ları buldu Haber

Uludağ’da yarı yıl tatiline bir hafta kala doluluk oranları yüzde 90’ları buldu

Kayak ve kış turizminin gözde yerleri arasında gösterilen Uludağ’da bu yıl sezon aralık ayında açıldı. Geçen sene karın geç yağması sebebiyle ocak ortalarında sezonu açan otelciler, bu yıl yarı yıl tatiline dolu dolu girmeyi hedefliyor. Kışın haftanın her günü misafirlerini ağırlayan Uludağ’da kar yağışının yarı yıl tatilinde de yoğun olması bekleniyor. Uludağ'da kar kalınlığı 45 santimetre olarak ölçülürken, hava sıcaklığı en düşük eksi 15, en yüksek eksi 8 derece olarak kayıtlara geçti. Monte Baia Uludağ Hotel Genel Müdürü Erdem Başarır, “Bu sene erken kar gelmesinden dolayı çok sevinçliyiz. Muhteşem bir karla sezon geldi. Otel dolulukları sadece bizde değil herkeste aynı. Bizde yüzde 90 civarlarına geldi. Aynı şekilde bu doluluk oranlarıyla devam ediyoruz. Uludağ'daki otelcilerle yapmış olduğumuz görüşmelerde, aynı şekilde doluluk oranlarının olduğunu belirtiyorlar. Şimdilerde ise sömestre heyecanı sardı bizi. Çok güzel bir yarıyıl geçireceğimizi düşünüyorum. Çocuklarımız için değişik faaliyetlerimiz olacak. Onun içinde özel bir animasyon ekibi kurduk. Sömestre başlangıcında ekibimizle birlikte çeşitli etkinliklerle çocuklarımız eğlendirmeyi düşünüyoruz. Ebeveynleri de kayağa göndereceğiz” dedi. Başarır, “Dün itibariyle yoğun bir kar yağışı başladı. Önümüzdeki üç gün de bol şekilde kar yağışı olacak. Yarıyılın ilk günü itibariyle ortalama bir metre kalınlığında kar geleceğini düşünüyoruz. Sömestre dönemi başladığında fiyatlarımız kişi başı 3 bin liradan başlayacak. Gecelik oda fiyatlarımız 6 bin lira civarında olacak. Burada Uludağ'ın her şey dahil tek oteliyiz. Biz sezon başında Polonya ile bir anlaşma gerçekleştirdik. Yapmış olduğumuz anlaşmaya istinaden aralık ayının son haftasından başlayarak, martın 19'una kadar misafirlerimiz otelimize gelecek. Sömestre tatilinde de yine aynı şekilde Polonyalı turistlerimizi de misafir edeceğiz. Ayrıca Polonya'dan da 4 kişilik mini kulüp ekibi gelecek. Çocukları eğlendirmek için çeşitli faaliyetler yapacaklar. Bu eğlencelere bizim Türk misafir çocukları da katılabilecek” şeklinde konuştu.

Mantar avcısı minik kız 2 kiloluk dev mantar buldu Haber

Mantar avcısı minik kız 2 kiloluk dev mantar buldu

Mustafakemalpaşa ilçesinin Sünlük köyü ormanlarında çok çeşitli mantarlar çıkıyor. Bu bölgede yaşayan köylüler ise büyük çoğunluğu İtalya'ya ihraç olan ayı mantarını toplayarak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Diğer mantarlara oranla boyutları büyük olan bu mantarları İtalyanlar pizzalarında kullanıyor. Köylüler kilogramı 25 liradan satılan mantarı bulmak için günün ilk ışıklarıyla birlikte ormanın yolunu tutuyor. Sünlük köyünde yaşayan mantar avcısı Yağmur Uslu (10) ise her yıl olduğu gibi bu yıl da mantar sezonunun açılmasıyla birlikte mantar avına başladı. Uslu, ormanda gezerken karşısına 2 kiloluk dev mantar çıkınca sevinçten havalara uçtu. Şemsiye kadar büyük olan bu mantarı taşımakta güçlük çeken Uslu, tartıya koyduğu mantarın 2 kilo geldiğini gördü. 10 yaşındaki Yağmur 2 kilo gelen bu dev mantardan 50 lira kazandı. Köylülerin günde 50 ile 100 kilo arasında mantar topladığı oluyor ve mantar köylülere iyi bir kazanç sağlıyor. Bu işi babasından öğrendiğini ifade eden Yağmur Uslu, "Bu yıl mantar sezonu açıldı. Biz de ormanlarda mantar avına çıktık. Bol mantar topladık. Mantar toplarken karşımıza 2 kiloluk dev bir ayı mantarı çıktı. Neredeyse şemsiye kadar büyüktü. Koparttığım bu mantarı tartıya koyduğumda 2 kilo geldiğini gördüm. Küçük kardeşim kaldırmakta güçlük çekti. Bu mantarın kilosu 25 lira; dev mantar tek başına 50 lira etti. Bu topladığımız mantarlar İtalya'ya gidiyor. İtalyanlar bu mantarları pizzalarında kullanıyor" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.