Hava Durumu

#Caminin

Yeni Marmara Gazetesi - Caminin haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Caminin haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Yol ortasındaki bu caminin yolu yok Haber

Yol ortasındaki bu caminin yolu yok

Çatalfırın semtinde 15. yüzyılda inşa edilen Veled-i Saray Camii'nin günümüzde dört bir yanından yol, üzerinden ise köprü geçiyor. Trafiğin bir saniye bile durmadığı bölgedeki camiye sadece alt geçidin içinden merdivenlerle ve Altıparmak istikametindeki geniş ve işlek yolu aşarak ulaşılabiliyor. Diğer cephelerden ise caminin çevresi bariyerlerle çevrili. Güvenli olan alt geçidin içindeki merdivenleri ise hem yabancılar bulamıyor hem de yaşlılar ve engelliler kullanamıyor. Dikkatli olanlar veya esnafa soranlar alt geçidin içinden geçerek caminin kapısını bulabilirken, bulamayanlar ise hızla akan trafiği ve demir bariyerleri aşmaktan başka çare bulamayarak, ezilme tehlikesine rağmen kendilerini araçların arasına atıyor. Her gün birçok vatandaş ezilme tehlikesi atlatırken, sık sık yaralananlar da oluyor. Vatandaşlar, "İnsanlar bu camiye girebilmek için bayağı bir çevreyi dolanıyor. Dolanma sırasında da trafikte sıkıntılar oluyor. İki ay önce bir arkadaşımıza karşıdan karşıya geçerken araba çarptı, ayağı sakatlandı. Buraya düzgün bir yol açılmasını rica ediyoruz" dedi. Cemaatten Ali Hakyemez, "Bu caminin devamlı cemaatiyim. Öğle ve ikindi namazları için buraya devamlı gelmekteyim. Fakat caminin yolu yok. Şimdiye kadar kazasız belâsız geldik ama bundan sonra ne olacak bilemeyiz. Her ân araba çarpabilir, çünkü yaya geçidi yok. Burada alt geçitte merdivenler olan bir yer var, oradan da tekerlekli sandalye ile gelen engelli veya yaşlı cemaat buraya gelip namaz kılamıyor. Karşıdan karşıya geçiyoruz, bariyerlerin üzerinden atlıyoruz. Arabaların bize çarpma korkusu ile camiye ulaşıyoruz. Sıkıntıdayız ve yetkililerden bir çözüm bekliyoruz" dedi. Başka bir vatandaş, "Camimizdeki asıl sıkıntı, alt geçidi yaşlı insanların kullanamaması. Bastonlarla yürümek çok zor oluyor. Demirlerden atlamak daha zor. Alt geçitten geçmek de çok zor. Ayrıca camimizin ısınma problemi de var. Merkezde olmamıza rağmen sorunlarımız halledilmiyor. Yetkililerden yardım bekliyoruz’’ dedi.

Bursa'da, ezan sesi duyulmayınca caminin minaresini yüksek binanın çatısına yaptılar Haber

Bursa'da, ezan sesi duyulmayınca caminin minaresini yüksek binanın çatısına yaptılar

Bursa'nın Yıldırım ilçesi Yeşilyayla Mahallesi'nde bulunan Mevlana Camisi'nin 1989 yılında yapımına başlandı. Yaklaşık 3 yıl süren inşaat çalışmalarının ardından cami, 1992 yılında hizmet vermeye başladı. Gittikçe artan nüfus ve yeni yapılaşmalar ile birlikte cami yüksek binaların arasında kaldı. Minaresi binalardan daha alçakta kalan camiden ezan okunduğu sırada mahallenin tamamına sesin gitmemesi ve şehre yabancı olan insanların cadde üzerinden geçerken caminin minaresini görememesi üzerine cami yönetimi harekete geçti. Mevcut minare yıkılarak, caminin karşısındaki Kur'an Kursu binasının çatısına yapıldı. 'CADDEDEN GEÇENLER DE MİNAREYİ GÖREMİYORDU' Görenlerin ilk etapta şaşkınlık yaşadığını belirten Mevlana Cami imamı Cemil Sancar, "Camimizin yapımına 1989 yılında başlandı. 2-3 yıl içerisinde yapımı bitti. Mahalle kalabalık olunca kıblenin sağ tarafına doğru camiye yeni bir ekleme yaptık. Şu anda alt ve üst kısmı cemaatimize yetmektedir. Camimiz büyük, yüksek binaların arasında kalmış durumda. Mahallenin içinde kalmış, caddeden görünmüyor. Ses sistemi de mahallemize yeterince ulaşmıyordu. Camimiz ilk yapıldığında yan tarafında minaresi vardı. Daha sonra bu sebeplerden dolayı bu minareyi Kur'an kursumuzun üstüne aldık. Minare yüksekte kalınca ses sistemini daha da güçlendirdik ve mahallemizin her tarafına ses gitmeye başladı. Amacımız, ses sisteminin sesten dolayı az olması ve dışarıdan herhangi bir yerden caminin görünmemesiydi. Şimdi cadde üzerinde minareyi gören, caminin burada olduğunu anlıyor ve buraya geliyor. Görenler ilk etapta şaşırıyor ama sebebini söyledikten sonra olumlu bir şekilde karşılıyorlar. Yeni bir projemiz var. Eski minarenin olduğu yere, yeniden yapılması gündemde. Bunları istişare ederek ne zaman ve nasıl yapılması gerektiğini kararlaştıracağız" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.