Hava Durumu

#Dakika

Yeni Marmara Gazetesi - Dakika haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Dakika haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Deprem mi oldu?  Malatya’da Deprem mi oldu? Haber

Deprem mi oldu? Malatya’da Deprem mi oldu?

Bugün AFAD’dan gelen son dakika bilgisine göre Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde 4.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD ( Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanları) tarafından gelen bilgiye göre Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde saat 01.01 sularında 4.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem yer yüzeyinin tam 5.93 km derinliğinde oluştu. Malatya’ya halkı yaşanan büyük depremden sonra haliyle panik yaşadı ama hiçbir mal ve can kaybı yaşanmadı. Deprem anında ne yapmak gerekir? Depreme nerede yakalandıysanız orda kalmaya devam edin, ama o yer güvenliyse çünkü hareket ederseniz panikle yaralanma riskiniz çok fazla. Bundan dolayı araştırmacılar sarsıntı esnasında hızla dışarı çıkılmaması konusunda tavsiyelerde bulunuyorlar. Bu konu hakkında yapılan araştırmalara göre çoğu yaralanmaların bina içinde hareket halindeyken  ya da dışarı çıkmaya çalışırken yaşandığını göstermektedir. Deprem uzmanları, güvenliğinizi sağlayacak üç kelimeye dikkat çekmektedir bunlar; “ çök, kapan ,tutun “ olarak bildirildi. AFAD ve USGS’nin tavsiyeleri ise şu şekilde; Kafanızı iki elinizin arasına alın ya da bir koruyucu malzemeyle koruyu. Sarsıntı durana kadar bekleyin ve güvenli bir yere diz üstü çömelin. Ensenizi ve başınızı koruyacak şekilde kapanın, düşmemek içinde sabit her yerden tutun. Sarsıntı bitinceye kadar bulunduğunuz yerden kalkmayın. Ayrıca kapılardan pencere kenarlarında uzak bir yerde durun. Sarsıntı tamamen bittikten sonra dikkatli bir şekilde dışarıya çıkın. HABER:NURCAN ŞENER

Çalışmayı düşünen EYT'liye tazminat şoku Haber

Çalışmayı düşünen EYT'liye tazminat şoku

Emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmayı planlayanlara yönelik Yargıtay'dan çok önemli bir karar çıktı. Yüksek Mahkeme; emeklilik sebebiyle işten ayrılan çalışanın tekrar aynı işyerinde çalışmaya başlaması halinde, emekli olunan tarihte kıdem tazminatı ödendiği için çalıştığı 2. dönem için kıdem tazminatı ödenmemesi gerektiğine hükmetti. Uzmanlar, çalışmayı planlayan EYT'iler için kıdem tazminatı uyarasında bulunuyor. Bir kamu kurumunda taşeron firma bünyesinde çalışan işçi, emekliliğe ayrıldıktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam etti. İstifa eden işçi, tazminat alamadığını belirterek İş Mahkemesi'nin yolunu tuttu. Davacı işçi, kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının davalılardan müştereken müteselsilden tahsilini talep etti. Davalı şirket, talep edilen alacaklardan sorumlu tutulmalarının yerinde olmadığını ileri sürerek davanın reddine karar verilmesini talep etti. Mahkeme, kıdem tazminatını işçinin istifa ettiği aydaki aldığı ücret üzerinden hesaplanması gerektiğine hükmetti. Kararı taşeron şirket, kararı temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi. Kararda; davacının Sosyal Güvenlik Kurumundan yaşlılık aylığı almaya başlamasına rağmen asıl işverene ait işyerindeki çalışmasına kesintisiz çalıştığı, bu çalışmasının istifa ile sonuçlanması sebebiyle kıdem tazminatına hak kazanamayacağı hatırlatıldı. Kararda şöyle denildi: "Emeklilik tarihine kadar geçen süre için kıdem tazminatı alacağına hak kazandığı sonucuna varılmıştır. Mahkemece davacının emeklilik tarihine kadar olan çalışma süresi yönünden kıdem tazminatı alacağına hükmedilmesi yerinde ise de, tazminata esas ücretin belirlenmesinde hata yapıldığı anlaşılmaktadır. Hükme esas alınan bilirkişi raporunda, davacının 30.06.2012 tarihindeki ücreti ile o tarihteki yol yardımı toplamı dikkate alınmak suretiyle, tazminata esas ücretin 1.193,03 TL olarak belirlendiği anlaşılmaktadır. Davacının emeklilik tarihinden sonraki çalışması istifa ile sona erdiğinden bu döneme ilişkin çalışma süresi ile bu dönem sonundaki ücrete göre kıdem tazminatı hesaplanması yerinde değildir. Kıdem tazminatının hesaplanmasında esas alınması gereken (son) ücret, davacının emeklilik tarihindeki ücrettir. Gerek ücretin, gerekse ücrete ilave edilecek yardımların parasal değeri belirlenirken davacının emeklilik tarihi olan 25.07.2011 tarihi esas alınmalı, bu tarihteki tazminata esas ücret miktarı üzerinden hesaplama yapılmalıdır. Kıdem tazminatına esas ücretin belirlenmesinde hata yapılarak hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir." Öte yandan uzmanlar, EYT düzenlemesiyle emekli olup, aynı işyerinde çalışmayı planlayanlar için kıdem tazminatı uyarısında bulundu. Uzmanlar, "Yaşlılık aylığı bağlandığı andan itibaren kıdem tazminatınızı alın. Çalışmaya devam etseniz de Yargıtay'ın kararında olduğu gibi mağdur olabilirsiniz. İlerleyen yıllarda mağduriyet yaşamamak için emekliliğe ayrıldığınız tarihte tazminatınızı alın" dedi.

Öğrenciler 40 dakika hareketsiz durarak mesaj verdiler Haber

Öğrenciler 40 dakika hareketsiz durarak mesaj verdiler

40 dakika hareketsiz durdular Okulunun girişinde düzenlenen sergi açılışında konuşan lise müdürü Fatma Doğlar Dağ, "Bu serginin amacı, özellikle gelişen teknolojinin hayatımıza çok fazla yansıması ve doğru olarak kullanıldığında faydalı olan bu teknolojinin bizi bir anlamda esir almasını biraz ironik bir şekilde gözler önüne sermek istedik. Özellikle öğrencilerimizi ve gençlerimizi hedefledik. İnşallah beğenirsiniz. Emek ve gerçekten büyük bir çaba var üstünde. Umarım amacına ulaşacak bir sergi olacak. Sergimizin en büyük özelliklerinden birisi öğrencilerimiz bu şekilde kıpırdamadan 45 ila 60 dakika arasında durabilmeleri. Gözlerini dahi kırpmadan, gülmeden. Bununla ilgili de daha önce egzersizler yaptılar. Her 40 dakikada bir molayla gün içerisinde diğer öğrencilerimizin de sergiyi gezmelerini sağlayacağız. Bu da epeyce bir emek ve çaba istedi gerçekten" dedi. Önemli bir konu Milli Eğitim Müdürü Ali Doğru ise, "Benzer bir çalışmayı yapmıştı Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz. Ben arkadaşlarımızı kutluyorum, tebrik ediyorum. Çok önemli bir konuya değiniyorlar ve farklı bir perspektiften bakmamızı sağlıyorlar. Ben hem öğrencilerimizi kutluyorum hem Fatma hanımı ve ekibini tebrik ediyorum. Geçtiğimiz günlerde kitapla ilgili bir çalışmamız oldu. Okullarımızdaki 110 bin olan kitap sayısını 305 bine çıkardık. En büyük desteği de yine bu okulumuz, Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz verdi. Aynı zamanda teknoloji bağımlılığının da önüne geçecektir inancıyla biz hareket etmiştik. Ben ayrıca kendilerine bu konuda teşekkür ediyorum" diye konuştu. Fazlası zarar Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit ise, "Malum teknoloji bir hastalık boyutuna gerçekten ulaşmak üzere. Hepimizin evlatları, bazen de kendimiz günlerce teknolojiyle alakalı kendimizi işin içine verip gidebiliyoruz. Günde 5-6 saatimizi geçirebiliyoruz. Teknolojiden faydalanmak güzel bir durum ama bunun fazlası her şeyde olduğu gibi zarar. Özellikle çocuklarımızla alakalı son zamanlarda iş hastalık boyutuna geldi. Umarım bu yapılan çalışmayla birlikte çocuklarımız biraz daha farkına varırlar. Ben emeği geçen tüm öğrenci ve öğretmenlerimizi kutluyorum, tebrik ediyorum. Bu tarz güzel çalışmaların da devamını diliyorum" dedi.

Son Dakika: MEB duyurdu! Haber

Son Dakika: MEB duyurdu!

Milli Eğitim Bakanlığınca, yüz yüze eğitim döneminde alınan önlem ve tedbirlere ek olarak, öğrenciler ile ilgili yeni bir genelge gönderildi. Bakan Mahmut Özer imzasıyla 81 İl Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderilen genelgeye göre kronik rahatsızlığı olan veya Covid-19 hastası ya da temaslısı olduğu için karantina sürecinde olan öğrenciler e-Nabız sistemi üzerinden alacakları belgeyi okul müdürlüğüne iletmeleri halinde mazeretli sayılacak. Bakan Özer imzasıyla 81 İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderilen ‘Kronik Rahatsızlığı Bulunan Öğrenciler’ konulu genelgede şu ifadeler yer aldı: “Resmi ve özel tüm okul ve eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerden Sağlık Bakanlığı e-Nabız Sistemi’nde kronik hastalıklar listesinde yer alan hastalığa ait raporu olan öğrenciler ile Covid-19 hastası ya da temaslısı olduğu için tedavi ya da karantina sürecinde olan öğrenciler mazeretlerine ilişkin e-Nabız Sistemi’nden alacakları belgeyi okul müdürlüklerine iletmeleri halinde mazeretli sayılacaktır. 1) Öğrencilerin okula devam edemedikleri günlerde işlenen derslere yönelik ilgili öğretmenler tarafından velilere ve öğrencilere gerekli rehberlik yapılacak, öğrencilerin TRT EBA TV ve www.eba.gov.tr portalında yer alan içerikleri takip etmeleri sağlanacaktır. 2) Covid-19 hastası ya da temaslısı olduğu için tedavi ya da karantina sürecinde olan öğrenciler ile kronik rahatsızlığını belgelendiren öğrenciler okula devam edemedikleri günlerde ilgi (a), (b) ve (c) Yönetmelik hükümlerine göre devamsız sayılmayacaktır. 3) Öğrencilerin sınavları yüz yüze ve salgın tedbirleri dikkate alınarak; a)Kronik hastalığı bulunan öğrencilerin sınavları okul ortamında yüz yüze Covid-19 salgını kapsamında gerekli tedbirler alınarak, b)Covid-19 testi pozitif olan veya temaslı durumda olan öğrencilerin sınavları ise karantina bitiminde okul müdürlüklerince belirlenen tarihlerde kayıtlı bulundukları okullarda yapılacaktır. Evde/hastanede eğitim hizmeti verilen öğrenciler evde/hastanede yüz yüze eğitim almaya devam edecek olup bu öğrencilerden okula devam zorunluluğu aranmayacaktır. Bu öğrencilerden Covid-19 hastası ya da temaslısı olduğu için tedavi ya da karantina sürecinde olanlara evde/hastanede eğitim hizmetinde görevlendirilen öğretmenler tarafından uzaktan canlı ders yapılacaktır. Ayrıca bu öğrencilerin TRT EBA TV ve www.eba.gov.tr portalında yer alan içerikleri takip etmeleri sağlanacaktır.”

Son dakika: Kabil Havaalanı'nda izdiham! Yaralılar var Haber

Son dakika: Kabil Havaalanı'nda izdiham! Yaralılar var

Reuters'ta yer alan habere göre NATO'nun bir güvenlik yetkilisi Afganistan'ın başkenti Kabil'de yer alan Uluslararası Hamid Karzad Havalimanı'nda çıkan arbedede 17 kişinin yaralandığını açıkladı. Yapılan açıklamada aynı zamanda ülkeden ayrılmak isteyen vatandaşlara pasaport ve vizeleri olmadığı sürece havaalanı çevresinde toplanmamaları konusunda çağrı yapıldığı bildirildi. Afganistan yönetimini ele geçiren Taliban yetkilileri Afgan vatandaşlara korkmalarına gerek olmadığını, kendilerine eziyet edilmeyeceğini ve ülkeden kaçmaya çalışmalarının gerekli olmadığını duyurmuştu. HAVALİMANI ÇEVRESİNDEKİ GERGİN BEKLEYİŞ SÜRÜYOR Öte yandan Kabil'den kaçmak isteyen Afganistanlıların havalimanı çevresindeki gergin bekleyişi sürüyor. Kabil Havalimanı'na girmek isteyen Afganistan vatandaşlarını engellemek amacıyla havalimanının güvenliğini sağlayan askerler zaman zaman havaya ateş açıyor. Havalimanı önünde bekleyen bazı Afganistan vatandaşları da sıcak hava ve yorgunluğun etkisiyle baygınlık geçirdi. Fenalaşan bazı kadınlara güvenliği sağlayan askerler tarafından ilk müdahale yapıldı. GÖRÜNTÜLER TÜM DÜNYAYI DEHŞETE DÜŞÜRMÜŞTÜ Taliban'ın pazar günü Kabil'e girmesiyle birlikte çok sayıda Afgan ülkeden kaçmak için Kabil Havaalanı'na akın etmiş, ortaya çıkan görüntüler tüm dünyayı dehşete düşürmüştü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.