Hava Durumu

#Depremzede

Yeni Marmara Gazetesi - Depremzede haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Depremzede haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Depremzede Öğrenciler Beton Sahadan Madalyaya Uzandı Haber

Depremzede Öğrenciler Beton Sahadan Madalyaya Uzandı

Depremin vurduğu Hatay’da ortaokul öğrencileri, okullarının bahçesindeki beton sahada hazırlanarak katıldıkları voleybol turnuvasında tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye 4.'sü oldu ve evlerine madalyayla döndü.  Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay’da, birçok bina yerle bir olmuş ve yaklaşık 25 bin insan vefat etmişti. Asrın felaketi, her yaştan bireyin hayatını olumsuz etkiledi. Hatay’ın Defne ilçesi Toygarlı Mahallesi’nde bulunan Koçören Cemalettin Tınaztepe Ortaokulu öğrencileri, deprem sonrasındaki süreci voleybolla aştı. Depremzede öğrenciler, okullarının bahçesindeki beton sahada azimle başladıkları voleybolda umutlarını Türkiye Şampiyonası’na taşıdı. Turnuvada başarı elde etmek isteyen afetzede öğrenciler, haftanın 4 günü yağmur çamur demeden çalıştılar ve Sivas’ta düzenlenen Voleybol Okul Sporları Türkiye Birinciliği turnuvasına katıldılar. Azimle yola çıkan depremzede öğrenciler; psikolojik şartlara, zemin koşullarına aldırış etmeden turnuvada başarı göstererek Türkiye 4’üncüsü oldu. Depremzede öğrencilerin başarısı okul arkadaşlarına ve bölge halkına moral oldu.   “Yağmurlu günlerde çocuklar ellerinde paspas ve çek pas ile sahayı temizleyerek çalıştı"  Deprem sonrası süreci sporla aşmaya çalıştıklarını belirten Beden Eğitimi Öğretmeni Derya Bahan, “Bu çocuklar deprem görmüş çocuklardır. Kısıtlı malzemelerle çalıştılar. Toplarımızın bazıları yamuk ve patlaktı. Saha ve koşullara rağmen çocuklarımız yılmadı. Depremzede çocuklarımız, hiç yılmadan çalışarak Türkiye 4.'lüğü getirdi. Haftanın 4 günü çalıştık. Yağmurlu günlerde çocuklar ellerinde paspasla ve çekpas ile sahayı temizleyerek çalıştılar. Ellerinden geleni yaptılar ve bize Türkiye 4.'lüğünü getirerek bu gururu yaşattılar” dedi.  “Bizim beton sahaya karşın onlar spor salonlarında oynuyorlardı”  Emek vererek hak ettikleri başarıya ulaştıklarını ifade eden 13 yaşındaki voleybolcu Kadir Çalıcı, “Daha iyi olabilirdik ama olamadık. Biraz şansızdık. Bizden uzun rakiplerimiz vardı. Bizden daha avantajlı ve antremanlılardı. Bizim beton sahaya karşın onlar spor salonlarında oynuyorlardı. Ama biz ne şansımız varsa oynadık ve hak ettiğimizi aldık” şeklinde konuştu.  “Depremi unutmak ve deprem psikolojisinden kurtulmak için voleybol oynuyorum”  Depremi unutmak ve psikolojiden kurtulmak için voleybol oynadığını dile getiren 13 yaşındaki voleybolcu Feyzi Çalıcı, “Rakiplerimizin hepsi 1.80 ve 1.90 boylarındaydı ve bizimkilerin de hepsi 1.60 boylarındaydı. Ona rağmen bu başarıyı elde ettik. Depremi unutmak ve deprem psikolojisinden kurtulmak için voleybol oynuyorum” ifadelerini kullandı. 

Konteyner kentlerde buruk bayram yaşanıyor! Haber

Konteyner kentlerde buruk bayram yaşanıyor!

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremler sonrası binlerce depremzede oluşturulan konteyner kentlere yerleştirildi.  Depremin birinci yıl dönümünü konteynerlerde yaşayan vatandaşlar bayramı buruk yaşıyor. Yaklaşık 7 bin kişinin yaşadığı Dulkadiroğlu İlçesi Karacasu Konteyner Kent’te yaşayan depremzedeler bayramın bir gün öncesinde bayram telaşı yaşadı. Konteynerlerde yaşayan depremzede kadınlar yemek ve tatlı telaşına girdi. Yapılan yiyecekler konteyner kentlerdeki komşularla paylaşıldı.  Ramazan Bayramı nedeniyle yüzlerce depremzede vatandaş konteyner kentteki mescitte bayram namazını kıldı. Tekbir ve dualarla namazı eda eden müminler namaz sonrası hep birlikte bayramlaştı.  Depremzede Hatice Çokyiğit, “Burası çok güzel bir birimize ikramlarda bulunduk. Bayramı idrak edeceğiz. Büyüklerimizin ellerini öpeceğiz. Bayramda pek gezeceğimiz yer yok buralardaki komşularımız ile bayramı geçireceğiz” dedi.  Depremzede kadın, “Orucumuzu tuttuk Ramazan güzel geçti. Çocuklarımız ile bayramı burada geçireceğiz” dedi.  Depremzede Ramazan Arıkcan, “Enkazda kaldım belim kırıldı bayrama çıktık Allah razı olsun” diye konuştu.  Depremzede Erkan Parlak, “Depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Bir yıl geçti konteyner kentteyiz” ifadesini kullandı.  Depremzede Galip Yılmaz, “Bir yıldır konteyner kentte kalıyoruz bir an önce evlerimizin yapılmasını ve yerleşmeyi istiyoruz” diye konuştu.

Depremzedelerin Aylardır Aşamadığı Travma Haber

Depremzedelerin Aylardır Aşamadığı Travma

Asrın felaketi sonrası deprem bölgesinde afetzede vatandaşlarda sıklıkla görülen uyku bozukluğuna karşı Psikolog Cansu Güler Aksoy, vatandaşlara sadece uykunuz geldiğinde 'yatağa girin' diyerek tavsiyede bulundu.   Kahramanmaraş merkezli depremlerde en büyük yıkım Hatay’da yaşanmış ve 25 bine yakın insan vefat etmişti. Asrın felaketi sonrası afet bölgesinde binlerce insanın hayatı olumsuz etkilenmişti. Depremi yaşayan vatandaşlar, yaşadıkları acı ve üzüntüden dolayı psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Bu sorunlarla başa çıkmak isteyen afetzedeler, bölgede hizmet veren psikologlardan destek alıyorlar. Psikolog Cansu Güler Aksoy, afetzede vatandaşlara dağınık ve parça parça uyumamaları gerektiklerini belirterek, uyku geldiğinde yatağa girilmesi gerektiğini söyledi.  “Deprem sonrası en çok görülen rahatsızlık uykuda yaşanan bozukluklardır”  Asrın felaketi sonrası insanların yeniden deprem olacağı psikolojisiyle yaşadıklarını ve bu yüzden uyku bozuklukları yaşadıklarını belirten Psikolog Aksoy, “Çaresizlikle dolu bir gündü. Deprem sonrası başvurulan en çok şikayetlerden biri de uykuda yaşanan bozukluklardır. Deprem gece yaşandığı için sanki aynı depremi tekrardan yaşayacakmışız gibi aynı yoğun kaygıyla hayatına devam etmeye çalışıyor. Bu durum kişinin uyku kalitesini bozduğu gibi günlük hayatını da kötü etkiliyor. Bu durum için en büyük önerimiz bunlarla baş etme konusunda sorunlar yaşıyorsa uzman doktorlardan destek alınmalıdır” dedi.  “Sadece uykunuz geldiğinde yatağa girin”  Dağınık ve parça parça uyumanın uyku kalitesini bozduğunu söyleyen Psikolog Aksoy, “Bu sorunları uzman doktorlar dışında çözmek için birçok yöntem var. Mutlaka kendinize uyku rutinleri oluşturmalısınız. Gece yapabileceğiz duş ve fiziksel aktiviteler gibi uykunuz gelmeden hiçbir şekilde yatağa girmemenizi öneriyorum. Örneğin yatağa girdiniz ve yarım saat sonra uykunuz kaçtı. Yataktan çıkıp bir kitap okuyabilirsiniz. Erken işiniz olmasa dahi yatağınızdan erken kalkın ve gün içinde uyumamaya özen gösterin. Gün içinde yapacağınız tempo çok önemli. Bunları deneyebilirsiniz. Beyin aslında kendini şartlıyor. Uyku, yatağa girildiğinde olabilecek bir şey. Dağınık ve parça parça uyumak, uyku kalitesini bozan bir yöntemdir. Sadece uykunuz geldiğinde yatağa girin” şeklinde konuştu.  “Depremi yaşayan herkes geceleri uyuyamıyor ve uyku problemi yaşıyoruz”  6 Şubat gecesi yaşadıklarının ardından uyumakta zorluk çektiğini dile getiren Medine Alkan, “Eşim uyandırdı, deprem şiddetini artırdı. Çocuklarımıza kimse yerinden kalkmasın dedim. Uykuya daldığımda çok uyanıyoruz. Ses çok korkutuyor. Herhangi bir sese çok duyarlıyız. Depremi yaşayan herkes geceleri uyuyamıyor. Uyku problemi yaşıyoruz. Deprem gecesi uykudan uyandığımız için aynı şeyleri yaşayacağımız hissi hiç geçmiyor. Uzun yıllarda geçse bu hissin değişeceğini zannetmiyorum” ifadelerini kullandı.   

Depremzedeler Teslim Aldıkları Köy Evlerinden Oldukça Memnun Haber

Depremzedeler Teslim Aldıkları Köy Evlerinden Oldukça Memnun

6 Şubat depremleri sonrası yapılan ve teslim edilen köy evlerine yerleşen depremzedeler deprem olduğu zaman herkesin dışarıya kendilerinin de ev içerisine kaçacaklarını vurgulayarak evlerin sağlamlığını dile getirdi.  6 Şubat depremlerinde ağır hasar alan iller arasında bulunan Adıyaman’da, 8 Şubat tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı program ile kura çekimleri yapılan 2 bin 798 konut hak sahiplerine teslim edildi. Bu çerçevede, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Akpınar Köyü kırsalında inşa edilen iki etaplı köy konutlar tamamlandı. Evlerine yerleşen ve evlerinin oldukça lüks bir şekilde yapıldığını dile getiren vatandaşlar, evlerinde depreme karşı oldukça güvenli olduğundan bahsetti. 3+1 Olarak yapılan ve teslim edilen köy evlerine yerleşen depremzedeler, emeği geçen herkese teşekkür ettiklerini vurguladı.  Evlerinin depreme karşı oldukça güvenli olarak yapıldığını vurgulayan depremzedelerden Nuh şahin ise, “Evler oldukça güzel bu konuda devletimize minnettarız. İki katlı evim vardı ve yıkıldı, yıkımdan sonra çadırlarda kaldık ve şimdi de böyle güzel bir yerde kalıyoruz. Hatta o kadar sağlam yapmışlar ki deprem olsa bizler içeriye kaçacağız. Bu evler oldukça güzel, sağlam ve lüks” ifadelerine yer verdi.  Depremzedelerden Hanife Şahin ise, “Çok şükür evimiz iyi ve güzel. Komşularım iyi, güzel hepsinden Allah razı olsun” diye konuştu.  Evlerinden oldukça memnun kaldığını söyleyen depremzedelerden Cemil Şahin, “Devletimizden Allah razı olsun bizi buraya getirip yerleştirdiler. Evlerimiz depremde yıkılmıştı, çok şükür devletimiz yardımcı oldu. Şuan konutlarına yerleşen herkes oldukça memnun, 3+1 olarak yapılmış evler. Herkes şuan çok mutlu, devletimizin yaptığı bu konutlardan herkes çok memnun, evet çok beğendim ve çok güzel” dedi. 

1,2 milyon depremzedeye destek sağlanacak! Haber

1,2 milyon depremzedeye destek sağlanacak!

Kahramanmaraş depremlerinin ardından yardım çalışmalarıyla afetzedelere destek olan Kızılay, mevsim şartları zorlaşmadan önce kış yardımları programını başlattı. Kızılay, kışlık giyimden, gıdaya, hijyenden nakdi yardıma uzanan bir planla depremzedelere yönelik yeni bir yardım programı başlattı. Kış yardımları programının Genel Başkan Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz ile başlatıldığını belirten Türk Kızılay Afet Yönetimi ve İklim Değişikliği Genel Müdürü İbrahim Özer, yardım seferberliğinin planlanan takvime göre yürütüldüğünü bildirdi.  "Kışa yönelik ihtiyaçlarına çözüm için yardım programımızı başlattık"  Türk Kızılay Afet Yönetimi ve İklim Değişikliği Genel Müdürü İbrahim Özer, deprem bölgesindeki iyileştirme çalışmaları kapsamında geçim kaynağı oluşturma, gıda, giyim, su ve barınma malzemeleri gibi yardımların devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:  "Yaşadığımız mevsim şartları daha da ağırlaşmadan depremzedelerimizin kışa yönelik ihtiyaçlarına çözüm için yardım programımızı başlattık. Kızılaycılar ve kendilerinde depremzede olan gönüllülerimiz en başından bu yana olduğu gibi yine depremzedelerimizin ihtiyaçlarını karşılamak için köylere ve konteyner kentlere gidiyorlar. Kızılaycılar, her gittiği yerde depremzedelere beraberlerindeki kışlık giyim, gıda, hijyen, ısıtıcı, battaniye ve izolasyon malzemelerini ulaştırıyor. Bunun yanında yine en çok etkilenen Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Malatya ve Osmaniye olmak üzere 6 ilimizde hem sosyal güçlendirme hem de psikososyal destek ve eğitim çalışmaları için Türk Kızılay Toplumsal Hizmet Merkezlerimiz depremzedelerimizin ihtiyaçlarına çözüm sunmak için çalışıyor. Yine deprem bölgesinde hizmete aldığımız ve bağışçılarımızın da desteğiyle sayılarını artırmayı hedeflediğimiz 100. Yıl Türk Kızılay Kütüphaneleri kuruyoruz. Bu kütüphanelerimiz yavrularımızın ders çalışabilmeleri için özel alan oluşturuyor. Kış yardımları programıyla 1,2 milyon depremzedeye destek sağlayacağız. 607 dükkanın yeniden açılmasını sağlayan esnaf destek projemizle ilk etabı tamamlanan sosyal güçlendirme programımız çiftçi destek projesiyle devam ediyor."  Öte yandan, Kızılay, depremin başından bu yana yaptığı yardım çalışmaları kapsamında 2,6 milyondan fazla afetzedeye 3,2 milyar TL’yi aşan yardımlarla destek sağladı. 

Depremzedeler yeni yıla yeni evlerinde girecek! Haber

Depremzedeler yeni yıla yeni evlerinde girecek!

     Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar alan Hatay’da depremin yaraları sarılmaya devam ediyor. Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın liderliğinde kentte devam eden afet konutları çalışmalarında, 25 köy evi yaklaşık 1 buçuk ay önce Altınözü ilçesi Babatorun Mahallesi sakinlerine teslim edilmişti. Evlerinde aileleriyle birlikte yaşamaya başlayan afetzede vatandaşlar, buruk bir mutluluk yaşıyor. 2023 yılında yaşanan depremde yuvalarını ve yakınlarını kaybeden vatandaşlar, yeni yıla bacası tüten sıcak yuvalarında girecekler.  “Yeni bir evimiz olduğu zaman ayrı bir heyecan ve mutluluk yaşadık”  Yeni evinin teslim edilmesiyle ayrı bir heyecan ve mutluluk yaşadığını dile getiren Emin Sözer, “Keşke deprem yaşanmasaydı. Bu şekilde afet olmasaydı, 2023’de mutluyduk. Depremden sonra dünyamız değişti. Evimiz yıkıldı, akrabalarımız vefat etti. Yeni bir evimiz olduğu zaman ayrı bir heyecan ve mutluluk yaşadık. Yeni yıla yeni evimde giriyorum. Yeni yıldan; sağlık, huzur ve mutluluk bekliyorum. Rabbim bir daha böyle bir afet yaşatmasın” dedi.  “Rabbime şükür, evlerimizin bu kadar erken yapılabileceğini tahmin etmiyorduk”  Afet konutlarının bu kadar kısa sürede yapılabileceğini tahmin etmediğini belirten Emine Kartopu, 2023’de deprem yaşadık evimiz yıkıldı. Daha sonra konteynerde çok zahmet çektik. Rabbime şükür, evlerimizin bu kadar erken yapılabileceğini tahmin etmiyorduk. Çok şükür çok memnunuz ve rahatız. Hava soğuktu, sobayı yaktım. Çok şükür mutluyum” ifadelerini kullandı.  “Evimdeyim ve o kadar mutluyum ki anlatamam”  Yeni evinde mutluluk içerisinde yaşadığını belirten Fatma Tüfek, 2023’ neler yaşamadık ki. Görmediğimiz bir şey kalmadık. Ne çektiğimizi anca rabbim bilir. Bu yaz nasıl geçti anlamadım. Evimdeyim ve o kadar mutluyum ki anlatamam. Misafirimi evimde karşılıyorum, huzurla ve mutlulukla” dedi.  Babatorun Mahallesi Muhtarı Ahmet Özer, 25 evin tamamının dolu olduğunu belirterek, “Öncelikle devlet yetkililerimize çok teşekkür ediyoruz. Bu insanlar yeni yıla, yeni evlerinde girdiler. 25 evin tamamı şuanda dolu ve insanlar yaşıyor” şeklinde konuştu. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.