Hava Durumu

#Depresyon

Yeni Marmara Gazetesi - Depresyon haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Depresyon haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bulunması zor, yemesi yasak, faydası çok! Haber

Bulunması zor, yemesi yasak, faydası çok!

Doğada sihirli mantar olarak bilinen mantarlarda bulunan halüsinojen madde ileri seviyede depresyon hastalığı ile savaşan hastaların iyileşmesine katkı sağlıyor. London'da bilim insanlarının yürüttüğü bir araştırmada 19 hastaya tek doz halinde psilosibin isimli bir madde verildi. Maddeyi alan hastalar yarısından fazlası bir zaman sonra depresif hislerinin olmadığını söylediler. Aynı zamanda beyin fonksiyonlarında değişmelerin olduğu gözlemlendi. Psilosibin'in olumlu etkilerinin 5 hafta olduğu saptandı. Bu mantarlar hem çiğ hem de besinlere karıştırılarak tüketilebiliyor. Bu çalışmayı yapan uzman ekip, depresyonla mücadele eden insanların bu yöntemi kendi başlarına göre denememeleri gerektiği hakkında özellikle uyarıda bulundu. Daha önce de Psilosibin'in insanların ''zihni yağlayarak'' depresif ruh hallerinden çıkmasına yardımcı olduğu şeklinde bir araştırma yapılmıştı. Bu madde beynin iki tarafına da etki ediyor. Seratonine benziyor Bu madde beyinde amigdala bölgesinin aktifliğini azaltıyor. Bu bölgede hareket kısıtlandıkça buna bağlı olarak depresyon semptomları da azalıyor. Psilosibinin yapısı, beyinde önemli etkiye sahip olan seratonine benzemektedir. Bu durumlar ne kadar ortada olursa olsun beynin ve vücudun üzerindeki etkileri tam olarak belirlenemediği için insanların doktora danışmadan tüketmesini onaylamıyor. Peki siz hiç bu sihirli mantarlardan yediniz mi veya gördünüz mü? Tadının nasıl olduğunu bilmiyoruz fakat sihirli etkisi her insanın dikkatini çekmede önemli bir etkiye sahip. Bilim dünyası sihirli mantarlar için ortaya net veriler koyduğunda belki de depresyon hastalığına net çözüm gelecek...

Eskişehir'de bir üniversite öğrencisi daha hayatına son verdi! Haber

Eskişehir'de bir üniversite öğrencisi daha hayatına son verdi!

Eskişehir Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü öğrencisi S.N.R. kaldığı Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurdunda yaşamına son verdi. Eskişehir'de önceki hafta R.A. isimli öğrenci yaşamını sonlandırmış ve cebinden çıkan notta ekonomik sorunlar yaşadığını belirttiği iddia edilmişti. Üst üste gerçekleşen intiharlar nedeniyle dikkatler KYK yurtlarına ve öğrencilerin koşullarına çevrildi. Uzmanlar, "Ulaşılabilecek kriz merkezleri oluşturmak ve merkezin telefonlarının bilinmesini sağlamak gerekir" diyerek uyardı. "Yurt yönetimi öğrencilerin odasından çıkmasını yasakladılar Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Eskişehir'deki öğrenciler çarpıcı iddialarda bulundu. Anadolu Üniversitesi Hukuk fakültesi öğrencisi İbrahim Demiryürek "Olay üzerine biz yurtta kalan arkadaşlarımızla görüşmeye gittik. Ancak yurt yönetimi öğrencilerin odasından çıkmasını yasakladılar" dedi. Demiryürek şunları söyledi: "Emniyet görevlileri 'erkek arkadaşından ayrıldığı için' intihar ettiğini belirtti. Ancak o arkadaşımızın yakınları erkek arkadaşı olmadığını söyledi." "Depresyon ve psikolojik rahatsızlıklarla karşı karşıya kalıyoruz" Osmangazi Üniversitesi Samet Kır ise öğrencilerin ekonomik sorunlarına işaret ederek "Başta barınma sorunumuz var. Toplu taşıma, yemekhane ücretleri, kırtasiye ürünleri sorunumuz var. Çoğumuz çalışıyoruz" dedi. Kır, öğrencilerin psikolojik olarak zorlandıklarını vurgulayarak "Depresyon ve psikolojik rahatsızlıklarla karşı karşıya kalıyoruz. Dileyen tüm öğrencilere psikolojik destek sağlanmasını talep ediyoruz" şeklinde konuştu. Uzmanı uyardı: Ulaşılabilecek kriz merkezleri oluşturmalı! Çocuk-genç ve erişkin Psikiyatristi Prof. Dr. Bengi Semerci intiharın önlenebilir bir sorun olduğunu belirterek şu önerilerde bulundu: "Ulaşılabilecek kriz merkezleri oluşturmak ve merkezin telefonlarının bilinmesini sağlamak gerekir. Yurtlarda aile desteğinin daha az olduğu da düşünülerek iyi bir psikolojik danışmanlık sisteminin olması önemlidir."

Psikoloji seminerlerinde depresyon ve anksiyete ele alındı Haber

Psikoloji seminerlerinde depresyon ve anksiyete ele alındı

Kadın ve Çocuk Akademileri tarafından düzenlenen psikoloji seminerleri çevrim içi olarak devam ediyor. Psikolog Uğur Kartum, ‘Ankisiyete ve depresyonla baş etme yolları’ konusunda bilgiler verdi. Pandemi sürecinin anksiyete ve depresyon rahatsızlıklarını artırdığını ifade eden Uğur Kartum, “Uzun süren pandemi süreci anksiyete ve depresyon rahatsızlıklarını artırdı. Kadınlar bu süreçten daha fazla etkilendi. Kısıtlamalar hayatı olumsuz etkiledi. Anksiyete yani kaygı bozukluğu psikolojik bir hastalıktır. Günlük hayatımızda duyduğumuz kaygı ve üzüntüler bu rahatsızlığı tetikler. Psikolojik tedavi ve ilâçlar ile bu rahatsızlık tedavi edilebilir. Uzmanlardan destek almak ileride çözümü olmayan hastalıkları önler. Kendinizi meşgûl etmek, derin nefes egzersizleri, yürüyüş yapmak, içinde bulunduğunuz âna konsantre olmak kaygılarınızı hafifletebilir” dedi. Anksiyete ve depresyonlar arasında büyük fark olduğuna da değinen Uğur Kartum, “Pandemi süreci depresyon etkilerini de önemli şekilde artırdı. Depresyon sadece bir keyifsizlik veya ânlık zayıflık değildir. Depresyon aynı zamanda çözülebilecek kadar basit bir mesele de değildir. Tedavi gerektiren tıbbî bir durumdur. Ağır alkol, sigara, uyuşturucu kullanımı, fizikî veya cinsel istismar, ölüm, travmatik olaylar depresyona yol açan ana sebeplerdir. Bu hastalıkla baş etmek için de açık havada yürümek, dışarıda vakit geçirmek, düzenli uyku rahatsızlığı hafifletir. Mutlaka uzman desteği almak gerekir” diye konuştu. Önümüzdeki haftalarda da devam edecek olan psikoloji seminerlerine katılmak isteyenlerin 452 78 71 ya da 482 30 03 numaralı telefonu arayarak kayıt yaptırması gerekiyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.