Hava Durumu

#Dolandırıcılık

Yeni Marmara Gazetesi - Dolandırıcılık haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Dolandırıcılık haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Gözaltına alınan 8 emlak dolandırıcısından 2'si tutuklandı Haber

Gözaltına alınan 8 emlak dolandırıcısından 2'si tutuklandı

Kütahya’da emlakçı ve bankacı olduğunu söyleyerek ev satmak ve kredi vermek bahanesiyle çok sayıda kişiyi dolandırmaktan gözaltına alınan 8 kişiden 2’si tutuklandı.   Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliğince dolandırıcılık olaylarının tespiti ve önlenmesine yönelik 2 aylık projeli çalışma sonucu iş yeri adı altında sosyal medyadan da ilanlar vererek gayrimenkul alım satım işi yapan ve ev sahiplerinden habersiz bazı evleri satışa sunup 'kapora' adı altında ve 'evde ipotek ya da icra var, ödemesi yapıldıktan sonra satış olur' bahanesiyle defalarca para istedikleri, ancak bu paraları ev sahiplerine göndermedikleri, iş yerinde çalışanları ve kendileri ev sahibi rolüne girip, müşteriyle görüşmeler yaptıkları, bununla birlikte yine bankacı rolüne girerek düşük faizli krediler verebileceklerini söyleyerek, talep edenler için başvuruda bulunduklarını, sonucu beklemeleri gerektiğini söyleyip müşterilerini dolandırdıkları tespit edilen S.A.A.(33), A.A. (23), M.Ş. (31), E.Ş. (25), E.Y.E. (20), E.B. (22), A.U. (19), T.S. (19) isimli 8 şüpheli düzenlenen operasyonla adreslerinde yakalandı. Adreslerde yapılan aramalarda 1 adet tabanca, bir miktar para, çeşitli dijital materyaller ile birçok senet, tapu ve ajanda ele geçirildi. Şüphelilerden S.A.A. ve A.A. emniyetteki işlemlerinin ardından çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

Bursalı vatandaş Sazan sarmalı yöntemiyle dolandırıldı Haber

Bursalı vatandaş Sazan sarmalı yöntemiyle dolandırıldı

Bursa'da yaşayan A.A., otomobilini satmak için bir internet sitesine 2 milyon TL'lik ilan verdi. A.A. ile iletişime geçip, kendisini mühendis olarak tanıtan kişi, aracı satın almak istediğini söyleyerek, 20 bin lira kapora gönderdi. Cihan ismini kullanan şüpheli, A.A.'nın kaldırdığı ilandaki fotoğrafları kopyalayıp, aynı otomobili 1 milyon 765 bin liraya satılığa çıkardı. Bu kez aracı satın almak isteyen Y.Ö. (35), şüpheli ile iletişime geçti. Şüpheli, A.A.'ya şehir dışında mühendislik yaptığını söyleyip, otomobili kuzeninin devralacağını belirtti. Şüphelinin yönlendirmesiyle A.A. ile Y.Ö. noterde buluştu. Y.Ö., telefonda konuştuğu şüphelinin verdiği banka hesabına, araç satış bedelini gönderdi. 22 AYRI DOLANDIRICILIK SUÇUNDAN ARANIYORMUŞ Noter katibinin devir işlemini yapacağı sırada A.A., Y.Ö.'den parayı hesabına göndermesini söyledi. Y.Ö. ise parayı telefonda verilen hesaba gönderdiğini söyleyince dolandırıcılık ortaya çıktı. Y.Ö.'nün şikayeti üzerine İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, konuyla ilgili çalışma başlattı. Ekipler, dolandırıcılığı Z.B. ile A.Ö.'nün yönettiği 6 kişilik şebekenin gerçekleştirdiğini tespit etti. Soruşturmayı derinleştiren ekipler, şebekenin farklı illerde 100 milyon liraya yakın vurgun yaptığını, Z.B.'nin 22 ayrı dolandırıcılık suçundan arandığını saptadı. PARAYI ALTIN VE KRİPTO PARAYA ÇEVİRMİŞLER Bu tespitler üzerine harekete geçen siber polisi, Adana merkezli Batman ve Mersin'de belirlenen adreslere 18 Ekim'de eş zamanlı operasyon düzenledi. Baskınlarda Z.B. ve A.Ö. ile birlikte İ.T. (23), M.K. (22), R.K. (23) ve T.Ö. (23) gözaltına alındı. Adreslerde yapılan aramalarda 9 Cumhuriyet altını, 1 çeyrek altın ile çok sayıda dijital materyal ele geçirildi. Şüphelilerin, suçtan elde ettikleri paranın bir kısmını kripto para, kalanını da altına çevirdiği belirtildi. Emniyete götürülen şüphelilerin, haklarındaki suçlamaları reddettiği bildirildi. İşlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 6 şüpheli, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Bursa'da bir avukatın adını kullanarak dolandırıcılık yapıldı Haber

Bursa'da bir avukatın adını kullanarak dolandırıcılık yapıldı

Avukat Mustafa Çetin,  yaptığı açıklamada, yaklaşık 6 ay önce kendisini uzlaştırmacı avukat Mustafa Çetin olarak tanıtan kişiler tarafından haklarında suç duyurusu dilekçesi hazırlandığını belirten vatandaşların kendisine ulaştığını söyledi. Vatandaşlara adının söz konusu olayda kullanıldığını, dolandırıldıklarını ve suç duyurusunda bulunmaları gerektiğini söylediğini anlatan Çetin, bazılarını duruma inandırmakta zorlandığını ifade etti. Olayın detaylarını öğrenen vatandaşların bir kısmının suç duyurusunda bulunduğunu belirten Çetin, son zamanlarda Türkiye'nin her yerinden günde 10'dan fazla aramaya maruz kaldığını kaydetti. Dolandırıcıların vatandaşlara kendi sosyal medyasında yayımladığı fotoğrafını kullanarak hazırladıkları sahte avukatlık kimliğinin fotoğrafını da attıklarını anlatan Çetin, şöyle devam etti: "Tabii vatandaşlar dolandırdıklarının farkında olmadan bu sohbeti ilerletmişler. Daha sonra sohbet ilerleyince telefon numaralarını birbirlerine verdikten bir süre sonra görüşme kesiliyor. Birkaç gün sonra kendisini uzlaştırmacı avukat Mustafa Çetin olarak tanıtan şahıslar, vatandaşı arayıp hakkında şikayet olduğu, 18 yaşından küçük kişilerle cinsel içerikli görüşmelerinden dolayı, sözde kızın babası tarafından savcılığa şikayette bulunulduğunu ve bu sebeple de uzlaştırmacı olarak dosyaya görevlendirildiğinden bahsediyor. Tabii vatandaşlar tedirgin olmuş ve uzlaşmayı kabul etmiş. Tarafımıza ulaşan kişiler 60 bin ila 150 bin lira arasında dolandırıldıklarını söylediler. Bugüne kadar 100'den fazla kişi gerek ofisimizi ve şahsımı arayarak gerek sosyal medya hesaplarım üzerinden tarafıma ulaştı. Hatta dolandırıcılara kredi çekip para gönderen dahi olmuş. Özellikle son dönemde çok ciddi bir artış söz konusu." Kimliğinin ve isminin kullanılmasından dolayı suç duyurusunda bulunduğunu ifade eden Çetin, "Vatandaşlara bu kişilerle ilgili hızlıca savcılığa suç duyurusunda bulunmaları gerektiğini ifade ettik. Uzlaştırmacı avukat olarak arayan kişilere kesinlikle para göndermemeleri gerekir insanların. Haklarında bir soruşturma olup olmadığını en yakın adliyede öğrenebilirler. Yine mutlaka ve mutlaka böyle bir durum olduğunda hızlıca bir avukata danışmaları gerekir." diye konuştu.

Bursa İznik'te 'Altın Bulduk' mesajıyla dolandırıcılık Haber

Bursa İznik'te 'Altın Bulduk' mesajıyla dolandırıcılık

İznik ilçesinde çinicilik işiyle uğraşan Emin Çil'in (49) cep telefonuna, bilmediği bir numaradan "Süleyman abi, ben Hasan. Şu an teyzemlerin köyündeyim. Teyze ağzından bir şey kaçırdı. Zeytinliğin içinde eski bir çeşme varmış, bunu yıkmışlar. Temelinden eski deriye sarılı çömleğin içinde 1 TL ebadında Arapça yazılı altın paralar çıkarmışlar. Bunu el altından çıkarma imkanımız varsa ara" diye yazılı bir mesaj geldi. Bu durumdan şüphelenen Çil, konuyu kendi imkanlarıyla araştırmaya başladı. "20 BİN TL AYARLA, MANİSA'YA GEL KONUŞALIM" Kendisine mesaj atılan numarayı arayan Çil, telefon görüşmesinde  şüpheliyi tanıyormuş gibi davrandı, konuyu anlatmasını istedi. Şüpheliden  'Telefonda konuşulmaz' yanıtını alan Çil, paranın hesapta  hazır olduğunu söyledi. Şüpheli Çil' e kendisini Manisa' da yaşadığını bu konuların telefonda konuşulacak konular olmadığını  belirterek," Paraların üzerinde Arapça yazılar var. Abdulhamit dönemine aitmiş galiba. 1533 tane altın sikke var. Şu an teyzemin fazla beklentisi yok, onu sen gelince konuşacağız. Ben sana 'alıcı' diye hitap edeceğim. O'na kendi imkanımızca bir şeyler verelim." dedi. Altın paraları ortaklaşa alacaklarını belirten şüpheli kendisinde 20 bin lira olduğunu, Çil'den de 20 bin lira ayarlamasını istedi ÇİL'İN İŞİNİ BİLEMEYİNCE GERÇEK ANLAŞILDI  Çinicilik işiyle uğraşan Çil'in, telefondaki dolandırıcılık şüphelisine karton toplayarak geçimini sağladığını belirtmesinin ardından, şüpheli, "Biliyorum biliyorum ben seni. Sen beni tanımadın mı? Hasan ben. Pazarlama işindeydim, bal, pekmez, zeytinyağı satıyordum. Nakliyatçı olan. Tanıdın mı şimdi beni, ben Hasan Y. (Yıldız)." dedi. Böylelikle telefondaki dolandırıcılık şüphelisinin kendisini tanımadığını anlayan Emin Çil, "Siz bu şekilde insanların duygularını nasıl sömürüyorsunuz? Hiç mi vicdan azabı yok sizde? Yazıklar olsun, sizi Allah'a havale ediyorum. Bunların hepsi yalan dolan." diye tepki gösterdi. Telefon görüşmesini kaydeden Çil, polise giderek şikayette bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.