Hava Durumu

#Ediyor

Yeni Marmara Gazetesi - Ediyor haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ediyor haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Yarım asırdır tarım sektörüne hizmet ediyor Haber

Yarım asırdır tarım sektörüne hizmet ediyor

Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının ustaları ile mesleklerinde yarım asrı devirmiş kişilerin hayatları İznik Belediyesi 'Yaşayan İznik Hazineleri' projesi çerçevesinde belgeselleştirilmeye devam ediyor. Bu çerçevede 52 yıldır zirai alet ustalığı yaparak geçimini sağlayan Cemalettin Değirmenci, icra ettiği mesleğini 1971 yılından buyana aşk ve şevkle devam ettiriyor. 1948 yılında İznik’e bağlı Elbeyli Mahallesi'nde dünyaya gelen Cemalettin Değirmenci, ilkokulu da burada okudu. 1968’de gittiği vatani görevinin ardından 1971’de ustası babasının yanında bu mesleğe başlayan Değirmenci, Elbeyli’de başlayan meslek aşkını 1976 yılında İznik’e taşıdı. 52 yıldır devam ettiği bu mesleğinde üretmeye ve yeniliğe olan merakı onu tasarım ve kendisine ait makinelere itti. 75 yaşındaki Değirmenci, "Üretmeye ve yeniliğe olan merakım başladığım günden beri hiç azalmadı. Bu merakım bana kendi tasarladığım ve ürettiğim makineler yapmamı sağladı. Zeytin tasnif makineleri, tarım ilaçlama makineleri, ot parçalama, ara çapalama ve tespih üretim makineleri bunlardan bazıları" diye konuştu. "Mesleğe başladığım ilk yıllardaki heyecanım hala devam ediyor" Meslekte geçirdiği 52 yıllık serüvenini o günleri yaşarcasına anlatan Değirmenci, "Mesleğe başladığım ilk yıllardaki heyecanım hala devam ediyor. Hala üretmek, yenilik katmak için çaba sarf ediyorum. İşe geldiğim zaman hiçbir şey yapmasam dahi makinelerimi açıp sesini dinliyorum. Elimin yağ pas olmasından mutluluk duyuyorum. Fakat bugünlerde artık çırak bulamıyoruz. Çıraklık bitti artık. İznik’te birkaç yıl sonra insanlar kaynak yaptıracak insan bulamayacaklar. Gelin el birliğiyle bu çıraklığı yeniden hayata geçirelim, yetiştirelim. Bu kültür yok olmasın. Bu çıraklık ile büyüyen gençler toplumda saygılı ve saygın olarak büyüyorlar" şeklinde konuştu. Değirmenci, konuşmasında ayrıca İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta’ya bu çalışmalar ile gelecek kuşaklara aktarılan tecrübeler ve meslekler dolayısıyla teşekkür ederek, bu çalışmanın devamını diledi.

İznik’te bir uçtan bir uca çalışmalar devam ediyor Haber

İznik’te bir uçtan bir uca çalışmalar devam ediyor

39 taşra ve 7 merkez mahallede planlanan çalışmalar kesintisiz sürüyor. İznik Belediyesi tarafından merkezden en ücra mahallelere kadar uzanan çalışmalar vatandaşlar tarafından da takdirle karşılanıyor. Son olarak Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri ilçe merkezindeki sanayi dükkânlarında çatı yenilemesi gerçekleştiriyor. Ayrıca parke taşı ekibi ilçenin üç noktasında taş işleme çalışmalarına devam ediyor. Bunların yanı sıra taşra mahallelerde taş duvar çalışmaları ve ihtiyaç alanları inşaatları da sürüyor. Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri ilçenin yeşil alanlarında kış mevsimlerinin de yaklaşmasıyla ağaç budama, ot biçme ve yeşil alan temizliği çalışmalarını sürdürüyor. Merkezden taşraya kesintisiz hizmet ağı oluşturduklarını belirten İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta, “39 taşra ve 7 merkez mahallede planlanan çalışmalarımız kesintisiz sürüyor. Hizmette uzak veya yakın kavramını kabul etmeden en yakın mahallemize ne yapıyorsak en uzak mahallemize de ihtiyaçları doğrultusunda aynı çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Merkezde sanayi dükkânlarımızın çatısını yenileyen ekiplerimiz yine merkezde üç nokta da parke taşı işleme çalışması gerçekleştiriyor. Birçok taşra mahallemizde taş duvar çalışmaları sona erdi ve Ömerli ile Süleymaniye Mahallelerimizde ise devam ediyor. Bunun yanında bazı mahallelerimizde ihtiyaç alanları inşası devam ediyor. Nerede ne eksiğimiz, ihtiyacımız varsa muhtarlarımız koordinasyonuyla bir bir gerçekleştirmeye devam ediyoruz” diye konuştu.

Öğrenciler serada yetiştirdikleri ürünlerden gelir elde ediyor Haber

Öğrenciler serada yetiştirdikleri ürünlerden gelir elde ediyor

Nilüfer Belediyesi, Türkiye’de örnek bir çalışmaya imza attı. Nilüfer Özel Eğitim Meslek Okulu’nda atıl durumda bulunan 480 metrekare alana sahip sera, Nilüfer Belediyesi’nin katkılarıyla işlevsel hale getirildi. Serada ekolojik tarım koşullarına uygun ürün yetiştiren öğrenciler hem mesleki anlamda kaliteli eğitim alma imkanı bulurken, hem de ürettikleri ürünlerin satışından gelir elde etmeye başladı. Öğrencilere, toprak ve tohum desteğinde bulunan Nilüfer Belediyesi, serada verimli ürün yetiştirilmesi amacıyla da sera düzeni, gölgelendirme ve sulama aşamalarında eğitim verdi. Nilüfer Özel Eğitim Meslek Okulu’nun Tarım Atölyesi öğrencileri bu sayede, eğitimlerini uygulamalı bir şekilde almaya başladı. Seranın işlevsel duruma gelmesinde de büyük emek harcayan öğrenciler, Nilüfer Belediyesi Kırsal Alan Koordinatörü Arca Atay’ın yönlendirmesi ve Nilüfer Özel Eğitim Meslek Okulu Tarım Teknolojisi Öğretmeni Ziraat Yüksek Mühendisi Meryem Bayrak Yurtsever eşliğinde marul, havuç, brokoli gibi mevsime uygun sebze fidelerini toprakla buluşturdu. Tarım kimyasalı kullanmadan, ekolojik koşullarda yetiştirilen ürünlerde sıra, hasat dönemine geldi. İlk hasat deneyimini yaşayan öğrencilerin heyecanı, gözlerinden okundu. Katılımcılarla birlikte seraya giren Nilüfer Özel Eğitim Meslek Okulu öğrencileri, yetiştirdikleri marulların hasadını gerçekleştirdi. Arca Atay, öğrencilerle birlikte seradaki diğer ürünlerin gelişim sürecini de yakından inceledi. Süreç hakkında bilgi veren Nilüfer Belediyesi Kırsal Alan Koordinatörü Arca Atay, Nilüfer Özel Eğitim Meslek Okulu’ndaki serada yetiştirilen ürünlerin en büyük özelliğinin, herhangi bir tarım kimyasalının kullanılmaması olduğunu vurguladı ve çalışmanın sürdürülebilir olması gerektiğine dikkat çekti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.