Hava Durumu

#Ekmek

Yeni Marmara Gazetesi - Ekmek haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ekmek haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türkiye'de 1 yılda çöpe giden ekmek 500 okul değerinde! Haber

Türkiye'de 1 yılda çöpe giden ekmek 500 okul değerinde!

Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına göre, Türkiye'nin de aralarında olduğu bazı ülkelerde son 10 yılda yaklaşık 10 milyar ton gıdanın çöpe gitmesi israfın boyutunu gösteriyor. Birleşmiş Milletler'in (BM) hazırladığı 2021 Gıda İsraf Endeksi Raporu'na göre, dünyada her yıl 931 milyon ton gıda israf ediliyor. Üretimden tüketime gelene kadar israf oranları BM Çevre Programı (UNEP) ve ortak kuruluşu WRAP tarafından hazırlanan Gıda İsrafı Endeks Raporu 2021'e göre evler, restorantlar ve dükkanlar arasında üretilen gıdanın yüzde 17'si çöpe atılıyor. Çiftlikler ile tedarik zincilerinde de gıda kaybı yaşanmasıyla toplamda gıdanın üçte biri hiç bir zaman tüketilmeden israf oluyor. Yoksul ülkelerde de israf oranı yüksek Gıda israfının genellikle zengin ülkeleri etkilediği düşünülse de rapor en yoksul ülkelerde veriler yeterli olmasa da hemen hemen her yerde gıda israfının benzer olduğunu gösteriyor. Çalışmaya göre tedarik zinciri içinde, tüketim aşamasında gıdanın yüzde 11'i evlerde, yüzde 5'i gıda hizmetlerinde ve yüzde 2'si de perakande satışlarında israf oluyor. Akut gıda güvensizliği yaşayan insan sayısı 238 milyona ulaştı Başka bir BM raporunda ise bu israfa karşı gıdaya ulaşamayan insan verileri yer aldı. Buna göre 48 ülkede acil gıda yardımına ihtiyaç duyan kişilerin sayısı geçen yıla göre yüzde 10 arttı. 2022'den beri yüksek düzeyde akut gıda güvensizliği yaşayan insan sayısının 48 ülkede 21,6 milyon arttığı ve toplam 238 milyona ulaştığı belirtildi. Türkiye'de yılda 7 milyon 700 bin ton gıda çöpe gidiyor Kişi başına en fazla gıda israfının yapıldığı ülkeler arasında Türkiye, üst sıralarda yer alıyor. Ülkemizde her yıl kişi başına 93 kilogram, toplamda ise 7 milyon 700 bin ton gıda çöpe atılıyor. Buna, gıdaların hazırlanma aşamasında harcanan su, enerji ve iş gücü de dahil olunca israfın boyutu giderek katlanıyor. Günde 4,9 milyon ekmek çöpe atılıyor UNEP 2021 raporuna göre 214 ülke arasında Türkiye ise 15. sırada gıda yer alıyor. Çöplerdeki atık miktarının yüzde 52'sini gıdanın oluşturduğu Türkiye'de, günlük 4,9 milyon ekmek israf ediliyor. 3 milyon ekmek fırından çöpe Günde 4,9 milyon adet ekmeğin israf edildiği Türkiye'de bu israfın 3 milyonu fırınlardan (yüzde 62,1), 1,4 milyonu hanelerden (yüzde 27,7), 0,5 milyonu personel ve öğrenci yemekhanelerinden, yüzde 10,2'si ise lokanta ve otellerden kaynaklanıyor. En çok kayıp ise meyve sebzede yaşanıyor. Türkiye'nin israf karnesinde üretilenin yaklaşık yüzde 50'sinin kayıp olduğu meyve ve sebze tüketiminden sonra yılda 2000 bin litre ile içecek sektörü, 4,2 ton kayıp ile de hizmet sektörü başı çekiyor. Yılda 500 okul yapılabilir Türkiye'de sadece 1 yılda israf edilen ekmeğin mali değeriyle 500 adet okul yapılabilecek olması israfın boyutuna dikkat çekiyor.

Buğday fiyatı rekor kırdı! Ekmek fiyatına zam mı yapılacak? Federasyon başkanı açıkladı Haber

Buğday fiyatı rekor kırdı! Ekmek fiyatına zam mı yapılacak? Federasyon başkanı açıkladı

Son dakika: Buğday fiyatlarında Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında ivme kazanan yükseliş rekor getirdi. Analistler buğdaya erişim için ilk etapta 3-4 ay ve devamında 18 aylık dönemin önemine vurgu yaptılar. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, dünya genelinde hububat fiyatlarında artışa yol açan Rusya-Ukrayna savaşının Türkiye'deki ekmek üretimine etkisine ilişkin değerlendirmede bulundu. Ekmek fiyatlarının hedeflenen seviyede devam ettiğini ifade eden Balcı, "Şu anda Türkiye genelinde 200 gram ekmek azami 3 liradan satılıyor. TMO'un ekmek üreticilerine sunduğu un sayesinde ekmek fiyatlarında bir değişiklik öngörmüyoruz. TMO'nun da destekleriyle hasat dönemine kadar piyasada ekmeklik buğday anlamında sıkıntı bulunmuyor. Rusya-Ukrayna savaşı sürüyor ancak olağanüstü bir durum olmadığı sürece ekmek fiyatları bu şekilde devam edecektir" diye konuştu. TMO'nun fırıncı esnafına un satışlarının hasat dönemine kadar devam edeceğini anımsatan Balcı, fırıncılar olarak ekmek fiyatını makul seviyede tutmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Balcı, ekmek fiyatlarında artış konusunun gündeme getirilmesini doğru bulmadığını vurgulayarak, "Bunu salgın sürecinde de çok iyi gördük. Ekmeğin siyasete alet edilmesi sektörümüze zarar veriyor" değerlendirmesinde bulundu. "RAMAZANDA DA MEVCUT SEVİYESİNDE KALIR" Balcı, bu yıl buğday rekoltesinin geçen seneye göre yüksek olmasını bekledikleri bilgisini vererek, şunları kaydetti: "Yılın ilk aylarında gelen yağışlar bu sene hasadın iyi olacağı öngörüsünü oluşturdu. Yaklaşık 60 gün sonra hasat zamanı geldiğinde buğday daha bol olacaktır ve bu fiyatlara da yansıyacaktır. Piyasada 'Ekmeklik buğdayda sıkıntı var' düşüncesi son bulacaktır." Yerel yönetimlerin de fiyat konusunda dikkatli davranması gerektiğini belirten Balcı, bu sürecin esnafı mağdur etmeden yürütülebileceğini dile getirdi. Balcı, bazı belediyelerin fırıncı esnafından ekmek alıp vatandaşa sunduğuna dikkati çekti. Balcı, ramazan ayının yaklaştığını anımsatarak, "Olağanüstü bir gelişme yaşanmadığı takdirde ekmek fiyatları o dönemde de mevcut seviyesinde kalır" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.