Hava Durumu

#Ekonomi

Yeni Marmara Gazetesi - Ekonomi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ekonomi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türk Metal Sendikası’ndan MESS’e ret Haber

Türk Metal Sendikası’ndan MESS’e ret

Türk-Metal Sendikası, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'nın ücret zammı teklifini yüzde 60'a çıkarmasına rağmen revize teklifi reddetti. Türk-Metal Sendikası yaptığı açıklamada şu cümlelere yer verdi: "Bildiğiniz üzere işveren sendikası MESS, uyuşmazlık tutanağı öncesi yürütülen müzakere sürecinde ilk teklif olarak, 1 Eylül 2023'ten geçerli olmak üzere saat ücretlerine ilk 6 ay için yüzde 35 zam teklif etmiş, yine 1 Eylül 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere sosyal haklara ilk yıl için yüzde 65 zam teklifinde bulunmuştu. Arabulucu toplantısı sonrası gerçekleşen ilk toplantıda ise, 1 Eylül 2023'ten itibaren geçerli olarak ücretler için zam teklifini ilk 6 ay için yüzde 50'ye, sosyal haklar için yıllık zam teklifini ise yüzde 80'e çıkardığını tarafımıza iletmişti. MESS tarafından yapılan davet üzerine bugün MESS Merkez Ofisi’nde gerçekleşen toplantıda işveren tarafı 1 Eylül 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere saat ücretlerine ilk 6 ay için en son yaptığı yüzde 50 zam teklifini yüzde 60'a, sosyal haklara ise geçerli olmak üzere ilk yıl için en son yaptığı yüzde 80'lik zam teklifini yüzde 85 çıkardığını belirtti. Sonraki 6 aylar için ücretlere ilgili altı ayın enflasyonu oranında, sosyal haklara ise yıllık enflasyon oranında artış teklifini revize etti. Ayrıca MESS, sözleşmenin 3 yıllık olması, tamamlayıcı sağlık sigortası uygulamasının tamamen kaldırılması, ikramiyelerin ise gelinemeyen günler için kesilmesi başta olmak üzere, kazanılmış haklarımızı geriye götürecek tekliflerinin hepsini masada tutmaya devam etmiştir. Heyetimiz gerek kazanılmış haklarımızı geriye götürmek isteyen işveren taleplerinin devam etmesini kabul etmeyerek, gerekse yapılan zam tekliflerinin yetersiz olduğunu ifade ederek, yapılan teklifi kabul etmemiş ve görüşmeyi sonlandırmıştır. Türk Metalli metal emekçileri başta olmak üzere, tüm kamuoyuna duyurulur.”

Nilüfer’de ağaç dallarından gübre elde ediliyor Haber

Nilüfer’de ağaç dallarından gübre elde ediliyor

 Elde edilen organik gübre park ve bahçelerde kullanılıyor, çiftçilere ücretsiz dağıtılıyor, topraktan gelen yine toprağa dönüyor. Sıfır atık hedefiyle çalışmalar yürüten Bursa Nilüfer Belediyesi’nin Budama Atıkları Dönüştürme Merkezi’nde budanan ağaçlardan günde 1,2 ton organik gübre elde ediliyor. Park ve bahçelerde kullanılan organik gübre, talepte bulunan vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtılıyor. Yılda 12 bin ton budama atığının toplandığı Nilüfer’de hem belediyenin hem de vatandaşların budama faaliyetleri sonucu elde edilen atıklar, Nilüfer Belediyesi’nin hizmete açtığı Budama Atıkları Dönüştürme Merkezi’ne getiriliyor. Yaklaşık 16 bin metrekare alana kurulan tesiste budama atıkları tamamen kapalı gübre fermantasyon sistemleriyle işlenerek herhangi bir koku sorunu oluşturmadan 24 saat içinde organik gübreye dönüşüyor. Budama atıklarının geri kazanılmasıyla elde edilen günlük 1.2 ton organik gübre toprağı hem zenginleştiriyor hem de daha fazla su tutmasını sağlıyor. “EKONOMİ VE ÇEVREYE KATKI” Budama Atıkları Dönüştürme Merkezi ile hem ekonomiye hem de çevrenin korunmasına katkıda bulunduklarına dikkat çeken Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, “İklim krizine karşı pek çok ülkede karbon ayak izinin azaltılması yönünde çalışmalar yapılıyor. Nilüfer Belediyesi olarak bizler de bu bakış açısıyla atık yönetimi konusunda çaba gösteriyoruz. Çevreye ve ekonomiye büyük katkı sağlayan bu uygulamadan elde ettiğimiz organik gübreyi hem kendi parklarımızda, yeşil alanlarımızda, tarım alanlarımızda kullanıyoruz, hem de vatandaşlara dağıtıyoruz. Amacımız topraktan gelen bitkisel atıkları tekrar toprağa kazandırmak” diye konuştu. Kompost kültürünü yaygınlaştırmaya yönelik çabalarıyla dikkat çeken Nilüfer Belediyesi gıda atıklarının ürettiği sera gazlarının, plastik atıklardan daha fazla doğaya zarar verdiği gerçeğinden yola çıkarak pazar yerlerindeki meyve-sebze atıklarını da organik gübreye dönüştürüyor. Vatandaşlara yönelik eğitim çalışmaları da yapılarak evlerdeki gıda atıklarını nasıl komposta dönüştürecekleri öğretiliyor. Nilüfer Belediyesi’nin çevrenin korunması açısından çok değerli çalışmalar yürüttüğünü ifade eden vatandaşlar, uygulamadan oldukça memnun. Kimi Nilüferliler dönüşüm tesisinden ücretsiz temin ettikleri gübreyi, kimi de belediyenin verdiği bokashi kompost kovasında, evlerinde organik atıklardan kendi hazırladıkları kompostu bahçelerinde kullanıyor.

Bursa Ticaret Borsası’ndan Bursa İl Emniyet Müdürlüğü’ne araç desteği Haber

Bursa Ticaret Borsası’ndan Bursa İl Emniyet Müdürlüğü’ne araç desteği

Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Bursa’yı ekonomik yönden geliştirmeye devam ederken, kent güvenliğine de büyük önem verdiklerini söyledi. Bursa TB olarak Bursa İl Emniyet Müdürlüğü’nün daha etkin ve hızlı bir şekilde hizmet vermesine yardımcı olmak adına araç hibe desteği kararı aldıklarını açıklayan Başkan Matlı, “Şehrimizin güvenliği ve huzuru için fedakârca çalışan emniyet güçlerimize destek olmak, toplumsal sorumluluğumuzun bir gereğidir. Bu meyanda,Türk Polis Teşkilatı Güçlendirme Vakfı Bursa İl Şubesi tarafından yürütülen kampanya doğrultusunda, üyelerimizin de katkılarıylaİl Emniyet Müdürlüğümüze 10 araç bağışlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz.Amacımız, şehrimizin güvenliğine katkı sağlamak ve toplumumuzun refahını artırmaktır” dedi. Başkan Matlı’dan destek çağrısı Kampanya kapsamında yapılan bağışların 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu`na göre vergi indirimine tabi tutulacağını hatırlatan Başkan Özer Matlı, hayırsever iş insanlarına destekte bulunmaçağrısı yaparak, “Bursa iş dünyası, sosyal ve kültürel değerlerine sahip çıkma konusunda her zaman duyarlı olmuştur. Yaşadığı şehre vefa noktasında büyük bir hassasiyet gösteren üyelerimiz ve hayırsever iş insanlarımızın katkılarıyla bağışlanan araç sayısını kısa sürede 30'a çıkarmayı hedefliyoruz. Bursa Ticaret Borsası olarak şehrimizin ticari hayatına katkı sağlarken, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kültürel ve sosyal gelişimine destek olacak her türlü çalışmada yer almayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Topladığı mantarları satarak ayda yaklaşık 90 bin lira kazanıyor Haber

Topladığı mantarları satarak ayda yaklaşık 90 bin lira kazanıyor

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde tarım ve hayvancılıkla geçimini sürdüren Halit Kaya, orman sahalarında yetişen mantarları toplayıp satarak ev ekonomisine katkı sağlıyor. Topladığı mantarların kilosunu 100 TL’den satan Kaya, günlük 3 bin TL ile 5 bin TL arasında kazanç elde ediyor.  Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde, orman köylüsünün sezonluk geçim kaynaklarından olan mantar sezonu devam ediyor. Gazipaşa’da kızılca mantarı olarak bilinen ve bölgeden bölgeye ismi; kanlıca, kızılca, çıntar ve kızıl mantar olarak bilinen mantar çeşidi, köylülere ve yöre halkına ekonomik katkı sağlıyor. İlçeye bağlı Göçük Mahallesi’nde yaşayan Halit Kaya isimli vatandaş, orman sahalarında yetişen mantarları toplayıp satarak ev ekonomisine katkı sağlıyor.  Tarım ve hayvancılıkla geçimini sürdüren Kaya, günlük 4-5 saat çalışmayla 3 bin TL ile 5 bin TL arasında kazanç sağladığını belirtiyor. Mantar sezonunda sabah saatlerinden öğle saatlerine kadar ormanda mantar arayan Kaya, “Günlük 30-50 kilo mantar topluyorum. Bölgemizde kızılca mantarı olarak bilinen bu mantarları, müşterilerimize ve köy halkına kilosunu 100 TL’den satıyorum. Günlük 4-5 saat çalışmayla 3 bin TL ile 5 bin TL arasında para kazanıyorum” dedi.  Mantara yoğun ilgi var  Gazipaşa’da kızılca mantarı olarak bilinen mantara halkın yoğun ilgi gösterdiğini söyleyen Kaya, “Bu mantar, diğer mantar çeşitleri arasında en çok bilinen ve en çok tercih edilen mantar. Halkımız bu mantarı hem bulmayı hem de tüketmeyi çok seviyor. Ormandan soframıza gelen bu lezzet, sulu yemek, kavurma, kızartma ve közde bütün olarak pişirilerek tüketilebiliyor. Mantarı hem severek tüketiyoruz, hem de satarak maddi kazanç sağlıyoruz” ifadelerini kullandı. 

''Türkiye sağlık alanında önemli bir ivme yakaladı'' Haber

''Türkiye sağlık alanında önemli bir ivme yakaladı''

Bu alana yatırımların artması gerektiğini vurgulayan İş insanı Altuğ Adanur, konu hakkında değerlendirmelerde bulundu.   Türkiye'nin sağlık sektöründeki başarı grafiğinin her geçen gün yükseldiğini ifade eden A2 Şirketler Grubu’nun Kurucusu Altuğ Adanur, Türkiye'nin son yıllarda sağlık alanında elde ettiği önemli ivmeyi vurgulayarak, bu olumlu gelişmenin devam edebilmesi için 2024 yılında da sağlık yatırımlarına desteklerin devam etmesi gerektiğini belirtti.  İş İnsanı Altuğ Adanur, yaptığı açıklamada Türkiye'nin sağlık sektöründeki hızlı gelişmeye işaret ederek, "Ülkemiz, sağlık alanında son yıllarda önemli bir başarıya ulaştı. Bu, ciddi çabaların ve stratejik adımların bir sonucudur. Ancak, bu pozitif ivmenin devam edebilmesi için 2024 yılında da bu yıl olduğu gibi sağlık yatırımlarına desteklerin devam etmesini bekliyoruz" dedi.  Sağlık sektöründeki gelişmelerin sürdürülebilir olabilmesi için yapılacak yatırımların önemine de vurgu yapan Adanur, "Sağlık, toplumların en temel ihtiyaçlarından biridir. Herkesin erişebileceği kaliteli sağlık hizmetleri, bir ülkenin kalkınmasında önemli bir rol oynar. Bu nedenle, sağlık sektörüne yapılan yatırımların devam etmesi, ulusal kalkınmamızın anahtarı olacaktır" ifadelerini kullandı.  İş insanı Adanur son olarak, sağlık alanındaki başarıların devamı için sadece bugün değil, gelecek yıllarda da stratejik planlamalar ve yatırımların öncelikli olarak ele alınması gerektiğini, Türkiye'nin sağlık sektöründeki bu ivmenin sadece ulusal değil, aynı zamanda uluslararası alanda da ilgi ve takdirle izlendiğini belirterek, “Türkiye için sağlık sektöründe bir yere kadar varılıp hedefe ulaşıldı demek doğru olmaz. Dünyada en iyilerin içine girip, bu standardımızı hiçbir zaman düşürmemeliyiz.” diye konuştu. 

Ticaret Bakanlığı Damping ve Sübvansiyona Karşı! Haber

Ticaret Bakanlığı Damping ve Sübvansiyona Karşı!

Bu adımlar, uluslararası ticarette haksız rekabetin önlenmesine yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.     Damping ve Sübvansiyona Karşı Alınan Önlemler -   Mevcut Önlemler:   Halihazırda 126 adet dampinge ve sübvansiyona karşı önlem uygulanmakta. -   Devam Eden Soruşturmalar:   15 üründe 26 adet nihai gözden geçirme ve 3 üründe 6 adet damping soruşturması sürdürülüyor.     Önlemlerin Süresi ve Yeniden Değerlendirme -   Önlemlerin Süresi:   Dampinge karşı önlemler, yürürlüğe giriş tarihlerinden veya son gözden geçirme soruşturmasının sonlandığı tarihten itibaren 5 yıl sonra yürürlükten kalkıyor. -   Yeniden Değerlendirme Süreci:   Yerli üreticilerin başvurusu üzerine, önlemin sona ermesiyle dampingin ve zararın devam edeceği iddiası doğrultusunda, gerekli şartların sağlanması halinde nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor.     Güncel Soruşturma Örneği -   Paslanmaz Çelikten Boru İthalatı:   Çin ve Tayvan menşeli "paslanmaz çelikten boru" ithalatı konusunda yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemin gözden geçirilmesine yönelik olarak nihai gözden geçirme soruşturması başlatıldı.     Katılım ve Süreç -   Katılım:   Soruşturmaya taraf olarak katılmak isteyenlerin, belirtilen süreler içerisinde Ticaret Bakanlığı'na başvurmaları gerekiyor. -   Mevcut Önlemin Süresi:   Soruşturma tamamlanana kadar mevcut dampinge karşı önlem yürürlükte kalacak.     Bakanlık Açıklaması -   Haksız Rekabete Karşı Koruma:   Bakanlık, firmaların haksız rekabete karşı korunması noktasında ithalat politika araçlarının kullanımını etkin bir şekilde sürdüreceğini belirtiyor. Bu önlemler, yerli üreticilerin haksız rekabet ve dampingli ithalatın zararlarından korunmasını hedefliyor ve uluslararası ticarette adil bir rekabet ortamının sağlanmasına katkıda bulunuyor. HABER:HANDAN EFE

Atık ve iklim değişikliğinin önemi anlatıldı Haber

Atık ve iklim değişikliğinin önemi anlatıldı

Osmangazi Belediyesi, liselerde verdiği eğitimlerle doğal kaynakların ve çevre sağlığının korunması, iklim değişikliği ve sıfır atık konusunda öğrencilerin daha duyarlı olmasını sağlıyor. Yıl boyunca ilçedeki çeşitli okullarda yasa ve yönetmelikler çerçevesinde geri dönüşümü mümkün olan bitkisel atık yağ, atık pil, ambalaj atıkları, atık elektronik eşyalar ve diğer atıkların toplanması, çevre yönetim sistemlerinin oluşturulması, geliştirilmesi, plastik poşet kullanımının sınırlandırılması, iklim değişikliği ve enerji yönetimi konularında eğitimler veren Osmangazi Belediyesi, bu eğitimlerden birini Engin Ağaç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde verdi. Osmangazi Belediyesi, öğrencilerin geri dönüşüm konusunda ilçelerdeki okullarda eğitim sezonu boyunca eğitimler vermeye devam edecek. Yaptığı çalışmaların daha temiz ve çevreci dünya için olduğunu ifade eden Osmangazi Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Lütfiye Dilek Yosun, “Osmangazi Belediyesi olarak sıfır atık mevzuatımız çerçevesinde, geri dönüşebilen nitelikte atıkların ülke ekonomisine kazandırılması çevreye olumlu etkileri konusunda eğitim ve öğretim yılımızın başladığı andan itibaren okullarımızda bu eğitimleri müdürlüğümüz bünyesindeki arkadaşlarımızla veriyoruz. Verdiğimiz eğitimlerin sonucunda öğrencilerden güzel geri dönüşler alıyoruz. Öğrencilerin çevreye karşı daha duyarlı olduğunu gözlemliyoruz. Verdiğimiz eğitimlerin güzel sonuçlar verdiğini görmek bizleri mutlu ediyor” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.