Hava Durumu

#Etmeyin

Yeni Marmara Gazetesi - Etmeyin haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Etmeyin haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Sahurda sofranızdan eksik etmeyin! Haber

Sahurda sofranızdan eksik etmeyin!

Ramazan ayında oruç tutan vatandaşlar, gün boyu bir şey yiyip içmedikleri için sahur ve iftarda sağlıklı beslenmenin yollarını arıyor. Uzmanlar da her sene olduğu gibi bu sene de Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin ve orucu kolaylaştırmak için uzak durulması gereken besinleri açıklıyor. Sağlıklı beslenme üzerine açıklamalarla sık sık adından söz ettiren Prof Dr. Canan Karatay da Ramazan ayı için süper besinini açıkladı. Vücuda inanılmaz etkileri olduğu bilinen bu besinin günde 2 tane tüketilmesini tavsiye ediyor. İşte o mucizevi besin… Canan Karatay'ın süper besini! Canan Karatay, daha önceki açıklamalarında da yumurtanın faydalarından bahsediyordu. Ramazan ayında yumurta yemenin oldukça önemli olduğunu vurguladı. Özellikle haşlanmış yumurtanın birçok hastalığa kalkan oluşturduğunu söyledi. Ayrıca yenilen yumurtanın haşlanma süresi ve derecesi de büyük önem taşıyor. Haşlanma derecesi önemli! Canan Karatay, yüksek oranda kalsiyum ve protein barındıran yumurtanın orta miktarda haşlanması gerektiğini belirtti. Karatay, sağlıklı yaşamın sırrı olarak yumurtayı işaret etti. “Sahurda 2 tane yumurta yenmeli…” Canan Karatay, sahurda yumurta tüketmenin önemli olduğunu şu sözlerle ifade etti: "Sahurda yumurta yemeli. Süper bir besindir. Omlet yapıldığında ya da tereyağına kırıldığında, menemen yapıldığında güçlü ve gerçek bir besindir. Bütün günün enerjisini, minerallerini, yağlarını sağlayabilir. Yağsız protein hiçbir işe yaramaz. Onun için bol tereyağlı yumurtayı öneriyorum. Kolesterolümü yükseltir diye korkmayın. Çünkü yumurtanın sarısındaki kolesterol hiçbir zaman kana geçip kolesterolü yükseltmez." Yumurtanın faydaları · Kemikleri güçlendirir · Kandaki demir miktarını düzenler · Kilo vermeye yardımcı olur · Kolesterolü düşürür · Beyin sağlığına katkı sağlar · Göz hastalıklarından korur · Saçları ve tırnakları güçlendirir · Bağışıklık sistemini güçlendirir · Haşlanmış yumurta mineral bakımından zengindir

İkinci doz aşınızı ihmal etmeyin Haber

İkinci doz aşınızı ihmal etmeyin

Bursa’da yürütülen aşı çalışmaları hakkında açıklama bulunan İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, birinci doz aşılarını yaptıran vatandaşları, ikinci doz aşılarını ihmal etmemeleri konusunda uyardı. Bursa’da şu ana kadar 430 bine yakın birinci doz, 300 bine yakın da ikinci doz aşı uygulaması yapıldığı bilgisini veren Dr. Yavuzyılmaz, aşılamada 750 bin rakamına yaklaştıklarını belirtti. Aşı sırası geldiği halde aşı yaptırmaktan kaçınan kişilerin olduğunun altını çizen Dr. Yavuzyılmaz “Bu süreçte aşıdan kaçmak için hiçbir bahanenin olmaması gerekiyor. Çünkü bağışıklama, en önemli toplum sağlığı müdahaleleri arasında yer alırken, aşılama çalışmalarının en temel kavramı toplum bağışıklığıdır. Maalesef, aşı konusu çeşitli spekülasyonlara maruz kalıyor. Şu an bağışıklama için elimizdeki en iyi ve en bilinen yöntem aşıdır. Aşı sırası gelip, randevu almayanlar ve randevu aldığı halde aşısını yaptırmaya gelmeyenler var. Özellikle vaka sayılarının tekrar artışa geçtiği bu dönemde aşı sırası gelen vatandaşlarımız, mutlaka aşılarını olmalılar” diye konuştu. İlk aşılarını yaptıran vatandaşların ikinci doz aşılarını ihmal etmemeleri gerektiğini vurgulayan Dr. Yavuzyılmaz, “İlk doz aşısını olan bazı vatandaşlarımız, bunun rehaveti ile ikinci doz için randevularını alıp, aşılarını yaptırmıyor. Hiç kimse böyle bir rehavete kapılmamalıdır. Aşının etkinliğini ancak ikinci doz uygulandığı takdirde tam anlamıyla görebiliyoruz” şeklinde konuştu. Sağlık Bakanlığı talimatları doğrultusunda halen 60 yaş üzeri vatandaşların aşılanmasına devam edildiğini vurgulayan Dr. Yavuzyılmaz, “Vatandaşlarımızın aşı için mutlaka randevu alması gerekiyor. Bu kişiler, Alo 182 veya MHRS uygulaması üzerinden randevu oluşturduktan sonra tüm kamu, özel ve üniversite hastanelerinde veya aile hekimliklerinde aşılarını olabilmektedirler” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.