Hava Durumu

#Euro

Yeni Marmara Gazetesi - Euro haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Euro haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Dolar-Euro kuru bugün ne kadar? Haber

Dolar-Euro kuru bugün ne kadar?

Bankalararası piyasada dolar/TL 28,53, euro/TL 30,51 seviyesinde işlem görüyor. Doların yılbaşından bu yana ki yükselişi yüzde 52,68 oldu. Euro'nun yılbaşından bu yana ki yükselişi yüzde 52,38 oldu.  Euro ve dolar kurları yükselişini sürdürürken Türkiye'nin 5 yıllık CDS'si düşüşünü sürdürüyor. Türkiye'nin 5 yıllık CDS'si geçtiğimiz haftayı 365/370 seviyesinden kapattı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, geçtiğimiz gün dış ticaret rakamlarını açıkladı. Ekim ayında dış ticaret açığı yüzde 15 gerileyerek 6,7 milyar dolar oldu.  Reel efektif döviz kuru endeksi, geçen ay TÜFE bazında 0,44 puan artarak 55,90'a yükseldi. TCMB, sadeleşme konusunda bir adım daha attı. Şirketlerin nakdi kredilerini ve döviz pozisyonlarını TCMB'ye bildirme şartlarında değişiklik yapıldı. Değişiklik Ocak 2024'ten itibaren uygulanacak.  Önceki uygulamada söz konusu bildirim yükümlülüğü kriteri; şirketlerin 15 milyon dolar ve üstü yurt içi ve yurt dışından sağlanan "yabancı para nakdi kredileri ile dövize endeksli kredilerini" kapsıyordu. Bu kriter; "toplam nakdi kredi bakiyesi" 100 milyon TL ve üzerinde olan firmalar ile geçmiş bir yıllık hesap dönemindeki net satış hasılatı veya aktif büyüklüğü 500 milyon TL ve üzerinde olan firmalar şeklinde düzenlendi. Hükümet kanadından enflasyona ilişkin değerlendirmeler gelmeye devam ediyor. Dün Malatya'da sanayiciler ile buluşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin son 3 yılda reel olarak yüzde 20 büyüdüğünü söyledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Kademeli bir şekilde, belli bir süreç içinde enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek istiyoruz. Bunun programını, planını yapmış durumdayız" dedi.

Seçim sonrası ekonomide neler olacak? Dolar kaç TL olacak? Haber

Seçim sonrası ekonomide neler olacak? Dolar kaç TL olacak?

Yabancı yatırımcılar, Türk Lirası cinsinden devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) için, 2024 yerel seçimlerinin ardından oluşacak ekonomi politikalarını ve piyasa koşullarını yakından izliyor. Yatırımcılar, yüzde 40 civarındaki faiz oranları ve 33 TL seviyelerindeki dolar kurunun, Türkiye'nin tahvil piyasasını gelecek yıl için cazip bir yatırım haline getirebileceğini düşünüyor. Ancak yabancı fonlar, daha fazla faiz artışı ve TL'nin değer kaybını bekliyor. Bloomberg’in analistleri Uğur Yılmaz ve Beril Akman’a göre, yabancı yatırımcılar, 2024 seçimleri sonrası döneme ve Türkiye’nin ekonomik politikalarındaki potansiyel değişikliklere odaklandı. Bu dönemde, piyasalardaki hareketlenmenin ve geleneksel ekonomi politikalarına dönüşün, TL tahvillerini yeniden cazip hale getirebileceğini öngörüyorlar. Amundi gibi dünya çapında büyük fonlar yöneten kuruluşlar, Türkiye’nin faiz politikalarında ilerleme kaydetmesini ve TL'nin daha fazla değer kaybetmesini bekliyor. Seçimlerden sonra TCMB’nin faiz artırımlarının, enflasyon oranlarının altında kaldığını ve ek faiz artışının olabileceğinin sinyalleri verildiğini belirtiyorlar. Yabancı yatırımcıların DİBS'e olan ilgisi son on yılda düşük seviyelere gerilemişken, Türkiye'nin ekonomi yönetiminin, faiz oranlarını ve döviz kurunu uygun seviyelere çekmesi halinde yeniden artış gösterebilir. JPMorgan ve Abrdn gibi kuruluşlar, Türkiye'nin ekonomik durumunu ve potansiyel yatırım fırsatlarını değerlendirirken, piyasadaki riskler ve politik değişikliklere dikkat ediyorlar. Ayrıca, offshore TL swap piyasasındaki kısıtlamaların, yabancı yatırımcıların TL varlıklarındaki işlemlerini sınırladığı ve Türkiye’nin bu kısıtlamaları gevşetmesinin beklendiği belirtiliyor. Yerel seçimlerin ardından, yabancı yatırımcıların piyasaya girişinin ve Türkiye ekonomisine olan güvenin artması muhtemel görünüyor. Societe Generale ve Van Eck Associates gibi kuruluşlar, Türkiye’nin ekonomik politikalarında istikrarın sürdürülmesi halinde yatırım fırsatlarını değerlendirme konusunda umutlu olduklarını ifade ediyorlar. Önümüzdeki dönemde, politikalarda oluşabilecek olumlu adımlar ve istikrarlı bir ekonomik çevre, Türkiye’nin tahvil piyasasını yabancı yatırımcılar için daha çekici bir hale getirebilir. HABER:NURCAN ŞENER

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.