Hava Durumu

#Gebe

Yeni Marmara Gazetesi - Gebe haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Gebe haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Gebelikte aşırı bulantı ve kusma hayati tehlike oluşturabilir! Haber

Gebelikte aşırı bulantı ve kusma hayati tehlike oluşturabilir!

Daha ileri boyutları hastanede tedavi gerektiren şiddetli bulantı-kusma durumu hiperemezis gravidarum olarak adlandırıldığını ifade eden Medicana Bursa Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Arık, "Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte gebeliğe bağlı yükselen hormonların oluşturduğu aşırı reaksiyonlara bir de duygusal sebepler eklenirse klinik tablolar ortaya çıkabiliyor. Genellikle gebeliğin ilk üç ayında ortaya çıkan hiperemezis gravidarum durumunun dördüncü aydan sonra yavaş yavaş azalarak kaybolmaktadır. Tedavide alınabilecek basit önlemlerin başında stresten mümkün olduğunca uzak durmak geliyor. Gün içinde dinlenmek ve sık sık az az beslenmek gerekiyor. Çünkü uzun süreli açlık bulantı ve kusmayı tetikliyor. Bulantı ve kusma genelde sabah saatlerinde meydana geldiğinden sabah yataktan kalkmadan beyaz leblebi ya da çubuk kraker yemek tavsiye ettiğimiz yöntemlerden, yemek aralarında sıvı alımını artırmak ve bulantıyı tetikleyen ağır kokulara örneğin; parfüm, yemek, sigara gibi kokulara maruz kalmamaya çalışmak gebeler için önem arz ediyor" dedi. Anne adaylarının bulantı-kusma şikayetlerini dindirmek adına zaman zaman antiemetik denen, kusma sinir merkezlerini etkileyen ilaçlara başvurduklarını söyleyen Arık, annenin genel yaşantısı bulantı ve kusmalara bağlı olarak bozuluyorsa, durum kilo kaybına sebep oluyorsa, hayatı tehdit edecek bir duruma mahal vermemesi açısından hastanede serum tedavisi uyguladıklarını söyledi. Hastanede serumlarla anne adayına şeker ve b vitamini gibi takviyeler yapılarak süreci daha kolay atlatmaları sağlandığını ifade eden Arık, "Gözden kaçan bir durum olarak diş temizliğine de önemli. Annelerimizin çürük oluşumu gibi durumlarla karşılaşmamaları için dişlerine her zamankinden daha iyi bakmasını öneriyoruz, ayrıca kusmalardan sonra dişlerini fırçalayıp, ağızlarını çok iyi çalkalamaları yeni bir bulantı sebebi oluşturmaması bakımından çok önemli" diye konuştu.

Uzman doktor gebe kadınları uyardı Haber

Uzman doktor gebe kadınları uyardı

Gebeliğin uzun süreli bir yolculuk olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Hakan Çoksüer, gebeliğin ilk 3 ayında beslenmenin çok önemli olduğunu söyledi. Nelerden beslenilmesi ve nelerden kaçınılması gerektiğin iyi bilmek gerektiğinin altını çizen Çoksüer, ilk 3 ay, gelişimin en fazla olduğu dönemde bebeğin organ gelişimi bu dönemde gelişmekte olduğunu dile getirdi. “Bu dönemde yaptığımız en ufak bir yanlış, bebeğin engelli doğmasına neden olabilmektedir” diyen Çoksüer, “Gebeliğin ilk 3 ayında doktor kontrolü dışında kesinlikle ilaç kullanımı olmaması gerekiyor. Özelikle antibiyotik kullanımından uzak durmak lazım. Ya da nezle, grip gibi çok sık görülen hastalılar nedeniyle çok sık ilaç kullanmaktan kesinlikle bunlardan uzak durmak lazım. Kadınlarımız mümkün olduğu kadar saç boyalar ve makyaj malzemelerinden gebeliğin ilk 3 ayında bunlardan uzak durması gerekiyor. Çünkü bunlardaki bazı kimyevi maddeler bebeğin etkilenmesine neden olabilmektedir.” Gerek sebzelerde, gerek meyvelerde çok aşırı olarak tarım ilacı kullanabilmekte olduğuna dikkat çeken Prof. Çoksüer, “Tarım ilacı kullanıldığı için bu dönemde çocuklar üzerinde olumsuz etki göstermekte. Meyve ve sebzeleri çok iyi bir şekilde yıkamak gerekiyor. Nasıl yıkamaları gerekiyor? Bir litre suya bir kaşık karbonat koymaları lazım. Sonra meyve sebzeler iyi bir şekilde yıkamak gerekiyor. Ya da bir litre suyun içerisine bir kaşık elma sirkesi koyup o şekilde de temizlenebilmekte. Bu dönemde vücudun tarım ilacını almasını engellemek. Bu, önemli bir detay, vurgulamak isterim” dedi. “Bebeğimizi korumak istiyorsak bu gıdalardan mümkün olduğu kadar uzak durmamız gerek” Gebeliğin ilk 3 aylık sürecinde yeşil sebzeleri çok önerdiklerini ifade eden Dr. Çoksüer, “Diğer bir nokta hazır gıdalar. Artık evde yemek pişirme işlemleri biraz azaldığı için fastfood türevi, hamburger, pizza ya da konserve türü gıdalardan uzak durmak gerekiyor. Bebeğimizi korumak istiyorsak bu gıdalardan mümkün olduğu kadar uzak durmamız gerek. Sigaranın içerisinde çok toksik maddeler var. Gebelik esnasında toksik maddelere maruz kalmaması gerekiyor. Bunun içerisinde en az 250’ye yakın toksik maddeler var. Bu toksik maddelerin içerisinde fare zehrinden tutun, tuvalet temizliğinde kullanılan deterjanlara kadar kimyevi bileşenleri söz konusu” diye konuştu. Özelikle Doğu ve Güneydoğu bölgesinde pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri tüketilmekte olduğunu dikkat çeken Prof. Dr. Çoksüer, “Bunlardan mutlaka ve mutlaka uzak durulması gerekiyor. Yine aynı şekilde sakatat türü çok fazla tüketmemelerini öneriyoruz. Midye, karides gibi gıdalardan da uzak durması gerekiyor. Annelerin, anne adaylarının gazlı içeceklerden uzak durması gerekiyor. Çünkü gazlı içeceklerin içerisindeki glikoz yükü yüksek olduğu için gebeliğe aşırı derece de zarar verebilmektedir. Mümkün olduğu kadar uzak durulması lazım” şeklinde konuştu.

Hayat Hastanesi Gebe Okulu sona erdi Haber

Hayat Hastanesi Gebe Okulu sona erdi

Bursa Özel Hayat Hastanesi’nin 3 ayda bir düzenlediği Gebe Okulu, ekim ayında anne adaylarıyla buluştu. 3 hafta süren Gebe Okulu’nda katılımcılara eğitimin sonunda sertifika verildi. Hastane konferans salonunda 20 anne adayının katılımıyla gerçekleşen Gebe Okulu’nda, anne adaylarına gebelik ve doğum süreci ile doğum sonrasında fiziksel ve psikolojik olarak yaşayacaklarına ilişkin bilgiler paylaşıldı. Özel Hayat Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Fatih Özkul, Gebe Okulu’nda 11. dönemi geride bıraktıklarını ifade ederek, gebelerin aldığı eğitimler sayesinde gebelik sürecini psikolojik ve fizyolojik olarak daha rahat geçirebileceğini söyledi. Özkul, “Başladığı günden bugüne yoğun ilgi gören Gebe Okulumuzun 2022 yılı son eğitimini tamamladık. 3 ayda bir 3 haftalık eğitim şeklinde düzenlediğimiz Gebe Okulu’nda 11. dönemde anne adaylarıyla buluştuk. Anne adaylarının yanında olmaktan mutluyuz. Hayat Hastanesi olarak anne adaylarımıza hamilelik süresince neler yaşayacaklarını, nelere dikkat etmeleri gerektiğini ve çocuğun doğumunun ardından yapılması gerekenleri uzman doktorlarımız 3 haftalık eğitimde anlattılar” dedi. Gebe Okulu’nun ilk haftasında Diyetisyen Fatma Hallaç “Gebelikte ve sonrasında doğru beslenme”, Diş Hekimi Büşra Düzen ‘’ Gebelikte diş problemleri’’, Ebe Halime Şahin ‘’Doğuma hazırlık - Doğum eylemi ve sonrasında anne ve bebeğin takibi‘’, Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Rıza Dediler ‘’Doğum eyleminde anestezi yöntemleri - Epidural - Spinal - Genel Anestezi” başlıkları altında anne adaylarına bilgi aktardı. Gebe Okulu’nun 2. haftasında Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Nazmiye Şentürk “Gebelik ve Doğum ”, Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Erol Comart ‘’Doğum sonrası yenidoğanın takibi’’, Klinik Psikolog Nida Biçen de “Normal doğum normal bir süreçtir”, Bebek Hemşiresi Ayşenur Kanat "Anne sütü ve emzirme eğitimi" hakkında bilgiler paylaştı. Gebe Okulu’nun son haftasında ise Fizyoterapist Merve Evis “Gebelikte doğru duruş ve nefes egzersizi teknikleri-Gebe pilatesi” ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Servet Yetgin ise ‘’Gebelikte ve sonrasında hemoroid - Safra kesesi - Meme rahatsızlıkları” başlığında bilgiler aktardı.

Hayat Hastanesi Gebe Okulu sona erdi Haber

Hayat Hastanesi Gebe Okulu sona erdi

Bursa Özel Hayat Hastanesi’nin 3 ayda bir düzenlediği Gebe Okulu, mart ayında anne adaylarıyla buluştu. 3 hafta süren Gebe Okulu’nda katılımcılara eğitimin sonunda sertifika verildi. Hastane konferans salonunda 25 anne adayının katılımıyla gerçekleşen Gebe Okulu’nda, anne adaylarına gebelik ve doğum süreci ile doğum sonrasında fiziksel ve psikolojik olarak yaşayacaklarına ilişkin bilgiler paylaşıldı. Özel Hayat Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Fatih Özkul, Gebe Okulu’nda 9. dönemi geride bıraktıklarını ifade ederek, “Başladığı günden bugüne yoğun ilgi gören Gebe Okulumuzun 2022 yılı ilk eğitimini tamamladık. 3 ayda bir 3 haftalık eğitim şeklinde düzenlediğimiz Gebe Okulu’nda 9. dönemde anne adaylarıyla buluştuk. Anne adaylarının yanında olmaktan mutluyuz. Hayat Hastanesi olarak anne adaylarımıza hamilelik süresince neler yaşayacaklarını, nelere dikkat etmeleri gerektiğini ve çocuğun doğumunun ardından yapılması gerekenleri uzman doktorlarımız 3 haftalık eğitimde anlattılar” dedi. Gebe Okulu’nun ilk haftasında Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Nazmiye Şentürk “Gebelik ve Doğum”, Fizyoterapist Merve Evis “Gebelikte doğru duruş ve nefes egzersizi teknikleri-Gebe Platesi”, Emzirme Danışmanı Hemşire Elif Balcı “Anne Sütü” başlıkları altında anne adaylarına bilgi aktardı. Gebe Okulu’nun 2. haftasında Klinik Psikolog Nida Biçen, “Normal doğum normal bir süreçtir”, Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Erol Comart “Doğum sonrası yenidoğanın takibi”, Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Servet Yetgin “Gebelikte ve sonrasında hemoroid-safra kesesi-meme rahatsızlıkları” hakkında bilgiler verdi. Gebe Okulu’nun son haftasında ise Diş Hekimi Büşra Düzen “Gebelikte diş problemleri”, Diyetisyen Fatma Hallaç “Gebelikte ve sonrasında doğru beslenme”, Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Rıza Dediler “Doğum eyleminde anestezi eylemleri-Epidural-Spinal-Genel Anestezi”, Ebe Halime Şahin “Doğuma hazırlık-Doğum eylemi ve sonrasında anne ve bebeğin takibi” hakkında bilgiler paylaştı. Gebe Okulu’nun 10. dönemi, Haziran 2022 tarihinde yapılacak.

Hayat Hastanesi Gebe Okulu sona erdi Haber

Hayat Hastanesi Gebe Okulu sona erdi

Hastane konferans salonunda 20 anne adayının iştirâkiyle gerçekleştirilen Gebe Okulu’nda, anne adaylarına gebelik ve doğum süreci ile doğum sonrasında yaşayacakları hakkında bilgiler verildi. Özel Hayat Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Fatih Özkul, Gebe Okulu’nda 8. dönemi geride bıraktıklarını ifade ederek, “Gebe Okulu başladığı ilk günden bugüne büyük ilgi görüyor. 3 ayda bir 3 haftalık bir eğitim şeklinde düzenlediğimiz Gebe Okulu’nda 8. dönemi bitirdik. Anne adaylarının yanında olmaktan mutluyuz. Hayat Hastanesi olarak anne adaylarımıza hamilelik süresince neler yaşayacaklarını, nelere dikkat etmeleri gerektiğini ve çocuğun doğumunun ardından yapılması gerekenleri uzman doktorlarımız 3 haftalık eğitimde anlattılar” diye konuştu. Gebe Okulu’nun ilk haftasında Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Nazmiye Şentürk, “Gebelik ve Doğum”, Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Rıza Dediler “Doğum eyleminde anestezi eylemleri-Epidural-Spinal-Genel Anestezi”, Diş Hekimi Büşra Düzen “Gebelikte diş problemleri” ve Diyetisyen Fatma Hallaç ise “Gebelikte ve sonrasında doğru beslenme” hakkında bilgiler verdi. Gebe Okulu’nun 2. haftasında Klinik Psikolog Filiz Yakmaz Basılgan, “Normal doğum normal bir süreçtir”, Ebe Halime Şahin “Doğuma hazırlık-Doğum eylemi ve sonrasında anne ve bebeğin takibi”, Emzirme danışmanı hemşire Elif Balcı ise “Anne sütü” başlıkları altında anne adaylarına bilgi aktardı. Gebe Okulu’nun son haftasında ise Fizyoterapist Merve Evis, “Gebelikte doğru duruş ve nefes egzersizi teknikleri-Gebe Platesi”, Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Servet Yetgin “Gebelikte ve sonrasında hemoroid-safra kesesi-meme rahatsızlıkları”, Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Kocukoğlu Dündar da “Doğum sonrası yenidoğanın takibi” hakkında bilgiler paylaştı. Gebe Okulu’nun 9. dönemi, Mart 2022 tarihinde yapılacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.