Ev sahibi ve kiracılar dikkat
Konut, iş yeri ve arazi kiraya veren mükellefler için 2025 takvim yılına ilişkin gelir vergisi beyan dönemi başlıyor. Beyannameler 1–31 Mart 2026 tarihleri arasında Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Hazır Beyan Sistemi (intvrg.gib.gov.tr/hazirbeyan) üzerinden verilebilecek. Tahakkuk eden verginin ilk taksiti ve damga vergisi 31 Mart 2026’ya, ikinci taksiti ise 31 Temmuz 2026’ya kadar ödenecek.
KİMLER BEYANNAME VERECEK?
2025 yılı içinde 47 bin TL’yi aşan konut kira geliri elde edenler,
Tevkifata tabi iş yeri kira gelirinde 330 bin TL’yi aşan brüt gelir elde edenler,
Kesinti ve istisnaya konu olmayan kira gelirinde 18 bin TL’yi aşanlar,
Tutarına bakılmaksızın tevkifata ve istisnaya tabi olmayan kira geliri elde edenler beyanname vermekle yükümlü olacak.
KONUT KİRA GELİRİNDE İSTİSNA
Sadece konut olarak kiraya verilen taşınmazlardan elde edilen gelirler için 2025 yılına ait 47 bin TL istisna uygulanacak. Gelirin bu tutarı aşması halinde, beyan edilen toplam kira gelirinden istisna düşülecek. İstisna tutarının altında kalan konut kira gelirleri için beyanname verilmeyecek.Birden fazla konuttan kira geliri elde edilmesi durumunda istisna toplam gelir üzerinden bir kez uygulanacak. Taşınmazın birden fazla ortağı bulunması halinde ise her ortak istisnadan ayrı ayrı yararlanabilecek.
İSTİSNADAN YARARLANAMAYACAK OLANLAR
Ticari, zirai veya mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar ile konut kira geliri istisna tutarını aşanlardan; ücret, menkul ve gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarının toplamı 2025 yılı için 1 milyon 200 bin TL’yi aşanlar istisnadan faydalanamayacak. Ayrıca kira gelirini süresinde beyan etmeyen veya eksik beyan ettiği tespit edilen mükellefler de istisna hakkını kaybedecek.
KİRA GELİRİ NEDİR?
Gelir İdaresi Başkanlığı’na göre; konut, iş yeri, arsa, arazi, motorlu araç ve benzeri mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler kira geliri olarak kabul ediliyor. Belirlenen sınırların aşılması halinde bu gelirlerin yıllık gelir vergisi beyannamesiyle beyan edilmesi gerekiyor.