Hava Durumu

#Gol

Yeni Marmara Gazetesi - Gol haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Gol haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

İznik Gölü Sevindirdi Haber

İznik Gölü Sevindirdi

Türkiye genelinde yaşanan kuraklıktan etkilenen İznik Gölü'nde su seviyesi tekrar yükselmeye başladı. Ekim ayında kuraklık sebebiyle gölün içindeki tarihi bazilikanın ortaya çıktığı İznik Gölü'nde kar sularının erimesiyle birlikte seviye istenen duruma geldi.  Türkiye’nin 5. Marmara Bölgesi'nin en büyük gölü olan İznik Gölü'nde sular yükselmeye başladı. Türkiye genelinde yaşanan kuraklıktan nasibini alan göllerden biri de İznik Gölü oldu.  2014 yılında keşfedilen dünyanın en önemli 10 buluşu arasında gösterilen Bazilika kilisesi yaşanan kuraklıktan nasibini alarak, adeta bir kara parçası haline gelmişti. Geçtiğimiz kış aylarında yağan kar ve yağışlar sonrası İznik Gölü'ndeki su seviyesinin tekrar yükselmesiyle bazilika tekrar sular altında kalıp derin ve sessiz bir uykuya dalması en güzel örneği oldu. Su seviyesinin tekrar yükseldiği İznik Gölü'nde sazan, yayın, akbalık, gümüş balığı gibi bir çok balık türü yaşıyor.  Göl, turizm, balıkçılık ve ilçenin yüzde 85'i çiftçi olan halkın tarım açısından bölgenin geçimi için önemli bir kaynak olarak biliniyor  Su seviyesi yükselmeye başlayan gölde, yazın gelmesiyle yeniden sıkıntılı bir döneme girileceğini öngördüklerini anlatan bölge sakinlerinden turizmci ve çevre dostu Ali Karaman, "İznik Gölü'ndeki su seviyesi yükselmesi hepimiz için sevindirici oldu. Geçtiğimiz yıllarda aşırı şekilde suların çekilmesi bizleri endişe ve kaygı içinde bırakıyordu. Bazilika kilisesinin üstünde insanlar yürüyerek geziyordu, tekrar sular altında kalması hepimiz için sevindirici oldu. Hazır sular yükselmişken, böyle bir tablo ile karşı karşıya gelmişken yetkililere de büyük görevler düştüğünü ifade etmek istiyorum. İznik Gölü'nden su çeken bazı fabrikaların da denetlenmesi konusunda yetkililer hassas olmalıdır. Bu konuda da Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'e de görev düşüyor" şeklinde konuştu. 

Trabzon’un turizm merkezi gölleri sinsi tehlikenin tehdidi altında Haber

Trabzon’un turizm merkezi gölleri sinsi tehlikenin tehdidi altında

21 Şubat 1950 tarihinde Derecik Vadisi yamaçlarından kopan büyük kayaçların vadi tabanını tıkaması sonucu oluşan Sera Gölü, son yıllarda çamurlu ve kötü görüntüsü ile dikkat çekiyor. Hem Trabzon il merkezine hem de Akçaabat’a yakın mesafede olması nedeniyle her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ederek, tabiatla iç içe vakit geçirdiği Sera gölü, berraklığına bir türlü kavuşamıyor. 2019 yılında DSİ tarafından yapılan kapsamlı çalışmada 37 bin 500 metrekarelik bir alanda 180 bin metreküp malzemenin çıkartıldığı Sera Gölü, aradan geçen 4 yılın ardından tekrar yoğun teresubat ile dolmaya başladı. Turizm potansiyelinin arttırılması ve suyun temiz kalması için son yıllarda milyonluk yatırımların da yeterli olmadığı göl artık doğal güzelliğiyle değil de kirliliğiyle anılmaya başladı. Trabzon’un Uzungöl’den sonra önemli turizm destinasyonlarından ve özellikle Arap turistlerin uğrak yerlerinden biri olan Sera Gölü’nde tabanının balçıktan korunması için yapılan bentler de çare olmazken, çamur deryasına dönen göl dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl gibi giderek sığ bir göl haline gelmeye başladı. “Gölün eski hali yok; Çamur olmuş” Gölün eski halinin güzel olduğunu belirten Oğuz Kaan Sağlam, “Sık sık buraya geliyorum. Göl daha önceden yeşildi. Şuan önceki halinden eser yok. Eski hali çok güzeldi. Şu durumda pek iç acıcı değil. Benim için bu görüntü biraz sürpriz oldu. Bu kadar çamur olmasını beklemiyordum” derken, Erzincan’dan ailesi ile birlikte Trabzon’a gelen Atilla Varlık, daha öncede geldiği Sera Gölünün bu halini hiç beklemediklerini dile getirerek “Gölün eski hali yok, çamur olmuş. 5-6 ay önce gelmiştim ama o güzelliği şuanda yok. İnşallah esik haline döner. Burası Trabzon’un bir değeri. Bu halini ilk kez görüyorum. Pırıl pırıl beklerken çamur vaziyette sürpriz oldu” ifadelerini kullandı.

22 yıllık hayat! Ömer reisin kısa film  hikayesi hayranlık uyandırdı Haber

22 yıllık hayat! Ömer reisin kısa film hikayesi hayranlık uyandırdı

Mustafakemalpaşa’da 22 yıldır aralıksız gölden balık tutarak geçimini sağlayan Ömer Bilgi’nin yaşam dolu hikâyesi hayranlık uyandırıyor. Mustafakemalpaşa’nın Kumkadı Mahallesi’nden, Uluabat Gölü’nün ganimetlerinden yararlanan 63 yaşındaki Ömer Bilgi gölden geçimini sağlayarak 2 çocuğunu üniversitede okuttu. Sabahın ilk ışıklarında güne başlayan Ömer Reis kayığıyla çarşaf gibi olan göle açılarak, ağ atıyor. Gölde sazandan, turnaya, karabalıktan yılan balığına ara ara kerevite denk geldiğini ifade eden Bilgi, “22 senedir aralıksız gölden para kazanıyorum. Hava şartlarına göre kimi zaman 300 kimi zaman 100 kilo balık tutuyorum. İki evladımı bu gölden sağladığım kazançla üniversiteye gönderdim. Bereketli olsun” ifadelerini kullandı. 22 yıldır özveriyle sürdürdüğü mesleğinde her gün gün doğmadan göle açtıkları ağı, ertesi gün topladığını belirten Bilgi, avladıkları balıkları, mahalle kahveleri, lokantalara satarak geçimini sağlıyor. Hem kendi geçimini sağlayan aynı zamanda çevresinde ki can dostlarını düşünen Ömer Bilgi, hem göldeki pelikanları hem de mahallesinde ki kedileri de besliyor. Ömer Reis’in en büyük sitemi ise doğa kirliliği, “Gölleri kirletmeyin. Daha birçok genç bu gölden çok ekmek yiyecek” dedi. Balıkçı Ömer Bilgi’nin 22 yıllık yaşam dolu hikâyesini kayıt altına alınmasını sağlayan Başkan Kanar, “Başta Ömer Bilgi olmak üzere tüm balıkçıların gününü kutluyorum. Mustafakemalpaşa’mız Türkiye’nin tüm güzelliklerini içerisinde barındırıyor. Doğasıyla tarım ürünleriyle, yöresel lezzetleriyle misafirlerimize adeta turizm şöleni oluşturuyoruz. 22 yıldır geçimini Uluabat Gölü’nün nimetlerinden yararlanarak, geçimini sağlıyor. Mustafakemalpaşa’mızın verimli topraklarından geçimini sağlayan tüm üreticimize, çiftçimize selam olsun” diye konuştu.

Trendyol 1. Lig Mücadelesi: Sakaryaspor - Adanaspor Haber

Trendyol 1. Lig Mücadelesi: Sakaryaspor - Adanaspor

HABER / NURCAN ŞENER Kabongo Kasongo ve Murat Cem Akpınar'ın attığı gollerle Sakaryaspor, puan cetvelinde yükselişe geçti. Trendyol 1. Lig'de süren rekabetin merkezindeki bu karşılaşmada Sakaryaspor, kendi sahasında Adanaspor'u ağırladı. Maç sonunda sahadan 2-0'lık galibiyetle ayrılan Sakaryaspor, puanını artırarak lig tablosunda üst sıralara tırmandı. Maç Özeti İlk yarıda nefes kesen anlar yaşandı. Maçın 18. dakikasında Adanasporlu Fernandes Da Silva, Sakaryaspor defansını aşarak kaleci Cihan'ı geçti, ancak topu boş kaleye gönderemedi. Erdi Dikmen, bu kritik anı kurtararak gole izin vermedi. 29. dakikada ise Sakaryaspor'dan Sinan Kurt, ceza sahası dışından sert bir vuruş denedi, ancak top az farkla dışarı çıktı. Sinan Kurt, 43. dakikada bir kez daha rakip kaleye şut çekti, ancak bu sefer top üstten dışarıya gitti. İkinci yarıda ise Sakaryaspor baskısını artırdı ve Adanaspor kalesinde gol arayışlarına devam etti. 60. dakikada Oğuz Yıldırım'ın sağ kanattan gönderdiği ortada Kabongo Kasongo, kafa vuruşuyla topu ağlarla buluşturmayı başararak takımını 1-0 öne geçirdi. Maçın uzatma dakikalarında ise Murat Cem Akpınar, savunmanın arkasına sarkıp kaleciyi çalımladı, topu filelere gönderdi ve skoru 2-0'a taşıdı. Böylelikle bu gol, maçın skoruna netlik kazandıran gol oldu. Anahtar Kelimeler: Trendyol 1. Lig, Sakaryaspor, Adanaspor, maç sonucu, gol, lig tablosu, futbol, spor haberleri.

Büyük tehlike kapıya dayandı: 20 günlük suyu kaldı Haber

Büyük tehlike kapıya dayandı: 20 günlük suyu kaldı

Keşan’a içme suyunun sağlandığı Kadıköy Barajı’nda incelemelerde bulunarak, su seviyesi ile ilgili Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürü Erhan Başaran’dan bilgi alan Belediye Başkanı Helvacıoğlu, barajdaki su seviyesinin düşüklüğünü göstermek için barajın ortasına kadar yürüdü. Barajın ortasından yaptığı açıklamada, kuraklığın had safhada olduğunu vurgulayan Mustafa Helvacıoğlu, "Suyumuz artık bitme aşamasında. Önlemler alıyoruz ama Kadıköy için üzgünüm. Barajın ortasına kadar yürüyerek geldim. 56 milyon metreküp su kapasitesi olan Kadıköy Barajı’nda su seviyesi şuanda 2-3 milyon civarında. Önümüzdeki günlerde su çekmek için platform kuracağız. Ölü hacim suyunu kullanmaya başlayacağız. Lütfen suyu dikkatli kullanalım. Suyun dibi göründü. Susuz kalacak halimiz yok, çözüm bulacağız. Ancak dikkat çekmek istiyorum; suyu tasarruflu kullanmalıyız. Su paradan kıymetli. Suyu bulamayacağımız günler geliyor. Yaz bitti ama kötü bir manzara var. Bu dünyanın sorunu. 3-7 kilometre yol eksik yapalım dedik, yatırımları durdurduk, 42 milyon TL’ye Kumdere’de kuyu açmak için çalışmalar başlattık” dedi. “Tedbirlerimizi almış durumdayız” Kumdere’deki tesisinin Aralık ayı başında çalıştırılmasının ve Keşan’a tek başına yetecek bir kaynak olacağına dikkat çeken Mustafa Helvacıoğlu şunları söyledi: “Aslında bu sevindirici bir haber değil. İnşallah yağışlar olacak ve Kadıköy Barajımız su ihtiyacımızı karşılamaya devam edecek. Biz kötü senaryoya hazırlandık. Yağışlar olmazsa yeraltı su kaynaklarımızı da bitireceğiz. Çözüm üretiyoruz ama tasarrufa davet ediyorum. Su bulsak da, tasarruf bizim yaşam tarzımız olmalı. Evlatlarımıza bunu öğretmeliyiz. Aksi takdirde susuz günler bizi bekliyor. 10 yıl sürmez deniz suyunu arıtmaya başlarız. Geçen yıldan beri sesleniyorum, burada çeltik ekenlere de seslendim, idarecilerime de seslendim; Keşan susuz kalacak. Ne olur suyu tedbirli kullanalım, önce içme suyu, önce yaşam suyu. Tabii ki tarımda su önemli. Tarımı yapan insan, insanın suyu yoksa tarımı nasıl yapacak. Gazze’de su yok, elektrik yok hayat bitmiş durumda. Kuraklığa beraber çözüm üreteceğiz. Suyu bulmak yetmiyor. Tasarruf ederek bize yardımcı olun." Erhan Başaran da, yaklaşık 20 günlük suyun kaldığını söyledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.