Hava Durumu

#Gübre

Yeni Marmara Gazetesi - Gübre haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Gübre haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bursa'da budama atıkları kompost gübre oluyor Haber

Bursa'da budama atıkları kompost gübre oluyor

30 Mart 2022 tarihine kadar düzenli bir şekilde toplanacak olan budama atıkları, toprağa kazandırılmak üzere kompost gübre yapılacak. Nilüfer Belediyesi, ev, site ve bahçelerden çıkan budama atıklarını düzenli bir şekilde topluyor. 1 Kasımdan itibaren toplanmaya başlanan budama atıkları, 30 Mart 2022 tarihine kadar belirlenen programa göre şehrin birçok mahallesinden toplanacak. Budama atıklarının düzenli bir şekilde toplanabilmesi için vatandaşların, taşınabilir, araca yüklenebilir boyut ve ağırlıkta hazırlamaları gerekiyor. Atıkların bir gün öncesinden özel mülkiyetlerin dışına çıkarılması ve Nilüfer Belediyesi’ne bildirilmesi gerekiyor. Vatandaşlardan gelen talep doğrultusunda Nilüfer Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, budama atıklarını bulunduğu yerden alarak, atık sahalarına bırakacak. Toplanan budama atıkları, geçen yıl başlatılan uygulama kapsamında Alaaddinbey Mahallesi’ndeki atık sahasında bulunan yonga makinesinden geçirilip, organik içeriğe sahip kompost gübreye dönüştürülecek. Elde edilen kompost gübreler, kent genelindeki park, bahçe ve çeşitli alanlarda kullanılacak. Bahçe ve budama atıklarının toplanacağı gün ve mahalleler şu şekilde belirlendi: Pazartesi: Altınşehir, Ertuğrul, Balat, Ahmet Yesevi, Minareliçavuş, Beşevler, Alaaddinbey. Salı: Yüzüncüyıl, 23 Ekim, 19 Mayıs, Çamlıca, Odunluk, Gümüştepe, Özlüce Çarşamba: Cumhuriyet, 23 Nisan, Fethiye, Üçevler, Çalı, Demirci. Perşembe: Ataevler, Işıktepe, Barış, Kültür, Kayapa, 30 Ağustos, Hasanağa Cuma: İhsaniye, Karaman, Esentepe, Konak, Ürünlü. Cumartesi: Görükle, Dumlupınar, Balkan, Kurtuluş, Akçalar, Kızılcıklı.

Bursa’da kimyasal ve suni gübre kullanmadan üretilen buğdaylar çiftçiye örnek oluyor Haber

Bursa’da kimyasal ve suni gübre kullanmadan üretilen buğdaylar çiftçiye örnek oluyor

Bursa'da 70 parselde domates, biber, patlıcan ve 35 çeşit türün denendiği ve üretildiği Nilüfer Belediyesi Kent Bostanlarında, 16 çeşit buğday denemesi yapılıyor. Siyez, karakılçık, Dumlupınar, Atay85, Ceyhan99, Harmankaya, Es26, antik Suriye ve Güneydoğu Anadolu kökenli buğdaylar 7 parselde denenirken, belediyeye ait 120 dönüm tarlada da 4 çeşit ata tohumundan unluk buğdaylar üretilerek Nilüfer Bostan satış noktalarında vatandaşla buluşturuluyor. Buğdaylar kimyasal ve suni gübre kullanılmadan üretiliyor. Nilüfer Kent Bostanları Sorumlusu Selin Gürsan, “70 parselde yerel tohumlardan domates, biber, patlıcan denemeleri için çimlemelerimizi tamamladık. 7 parselde buğday üretimi gerçekleştiriyoruz. Burada yaptığımız 16 çeşit buğdayımız var. Bu buğdaylardan 7 çeşidi antik Suriye ve Güneydoğu kökenli buğdaylar. Hemen her yer bunların devamını getirmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda Nilüfer Bostan satış yerlerimizde de belediyenin 120 dönüm arazisinde buğday üretimi yapıyoruz. 4 çeşit ata tohumundan unluk buğdaylar üretiliyor. Burada yaptığımız buğdaylar yeşerdi, sonra da hasat edeceğiz. 120 dönüm arazide yaptığımız 4 çeşit buğday üretiminden herhangi bir kimyasal kullanılmıyor. Suni gübre kullanılmıyor ve beklenenin üzerinde verim alıyoruz. Aynı zamanda çevredeki çiftçiye de örnek oluyoruz" diye konuştu.

MUDANYALI ÇİFTÇİLERE ORGANİK GÜBRE TANITILDI Haber

MUDANYALI ÇİFTÇİLERE ORGANİK GÜBRE TANITILDI

Marmarabirlik bünyesinde kurulan ARGELAB şirketi tarafından üretilen organik gübreler Mudanya ilçesinde çiftçilere tanıtıldı.150 Sayılı Mudanya Zeytin ve Tarım Satış Kooperatifi üyelerinin bir araya geldiği tanıtım ve danışmanlık toplantısında bir araya gelen üyelere İlçe Tarım Müdürü Ergün Karadağ, Marmarabirlik Başkan Yardımcısı Şevket Karagöz eşlik etti. Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yıldız, 1960 yılında kurulan kooperatifin hangi şartlar ve fedakârlıklarla kurulduğunu anlatarak, 'Bugün zor şartlar altında bile üyelerimize zamanında ödeme yaparak, kredi verebilir durumda bir kurum varsa o günün fedakâr üyelerine borçluyuz. Kooperatifimizin kurulmasında emeği geçenlerden hayatta olmayanları rahmetle anıyorum, hayatta olanlara ise sağlıklı ömür diliyorum' dedi.Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haluk Başar ve AR-GE Müdürü Mustafa Fındık, üretimin yapıldığı fabrika ve imâlatta kullanılan teçhizat ve makinelerin tanıtımını yaptı. Başar, Marmarabirlik ile birlikte başlatılan organik gübre imâlatı çalışmalarını ve aşamalarını, hangi şartlarda yapıldığını ve ürettikleri gübrenin diğer gübrelerden olan farklarını açıkladı. Başar, koporganik adı altında üretilen organik gübrenin, organomineral gübre adı altında toz ve palet olarak üretildiğini söyledi. Başar, özellikle zeytin üreticisi için tasarlanan bu gübrelerin verimi artırmak, iri taneli zeytin üretimini çoğaltmayı hedeflediğini vurguladı.

MARMARABİRLİK, YİNE BİR İLKE İMZA ATTI Haber

MARMARABİRLİK, YİNE BİR İLKE İMZA ATTI

Son 10 yılda önemli projeleri hayata geçiren Marmarabirlik, Uludağ Üniversitesi iş birliğiyle 'Kop Organik' marka organik ve organomineral gübre üretimiyle bir ilke daha imza attı. Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, 'Ürettiğimiz gübre, toprak düzenleyici ve besin elementleri kaynağıdır. Ortaklarımıza uygun koşullarda gübre dağıtımıyla sübvanse etmeye devam ediyoruz' dedi. 2010 yılından bu yana üreticilerine gübre ve zirai ilaç desteği veren Marmarabirlik, hayvan gübresi ve organik maddelerle zenginleştirilmiş, toprak için son derece yararlı olan 'Kop Organik' ismi ile organik ve organomineral gübre üretimine başladı. Marmarabirlik AR-GE biriminin, TÜBİTAK destekli Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi işbirliği ile karşılıklı yürütülen çalışmalar neticesinde projenin tamamlandığını belirten Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, 'Kop Organik Marmarabirlik markasıdır. Yaklaşık 3 yıldır üzerinde çalıştığımız bir projeydi. Amacımız, zeytin ağaçlarında verimi artırmak ve üretim maliyetlerini düşürmektir. Toz ve pelet formunda üretilen organik ve organomineral gübreye, üreticilerimizden yoğun talep var' dedi. Güney Marmara Bölgesinde zeytin bahçelerinde organik madde ve bitki besin elementlerinin yetersiz olduğunu belirten Hidamet Asa, 'Proje, üreticilerimizin doğru gübreleme yapmasını teşvik etmek, aynı zamanda verimi artırmak ve üretim maliyetlerini azaltmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Organik gübrenin her yıl kullanılması halinde zeytin bahçelerinde kimyasal gübre kullanımının azaltılması hedeflenmektedir' ifadelerini kullandı. Organik gübrenin özellikleri hakkında bilgi veren Asa, şunları söyledi: 'Kop Organik gübre aerobik hijyenizasyon ilkelerine uygun olarak kompostlaştırma prosesine göre üretilmektedir. Üretimde herhangi bir kimyasal madde kullanılmamaktadır. Bu nedenle, kokusuz, koyu kahve veya siyah renklidir. Uygulanan prosesin sonucu olarak humik asit içeriği çok yüksektir' 'Kop Organik' gübrenin ilk etapta Marmarabirlik’e bağlı kooperatiflerde satışa sunulacağını bildiren Hidamet Asa, 'Gübrenin marka bilinirliğini ve satışını artırmayı hedefliyoruz. Organik ve organomineral gübre, piyasa şartlarının yüzde 30 altında bir fiyatla satılacaktır' dedi. Başkan Asa sözlerini şöyle tamamladı: 'Üretici tarafından toprakaltı kimyasal gübreler olarak bilinin D.A.P, ÜRE ve buna benzer ürünler, kooperatiflerimizde piyasa şartlarının altında bir fiyatla satılırken, bakır WP formülasyonu, bordo bulamacı, bakır sülfat (göztaşı) ve diğer ziraî ilâçlar, geçtiğimiz yıl fiyatlarının yüzde 6-7 altında fiyatla ortaklarımıza satışı yapılacaktır. Yaptığımız bu çalışmalar, ortaklarımızın girdi maliyetlerinin düşmesini sağlayacaktır.'

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.