Hava Durumu

#Hasadi

Yeni Marmara Gazetesi - Hasadi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Hasadi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Nilüfer’in ekolojik buğdayının hasadı başladı Haber

Nilüfer’in ekolojik buğdayının hasadı başladı

Halkı sağlıklı gıdayla buluşturmak amacıyla üretilen buğdayların hasadını yakından takip eden Başkan Turgay Erdem, buğdayların taş değirmende tam buğday ununa dönüştürüleceğini ve bu un ve unlu mamullerin de Nilüfer Bostan’da halkla buluşturulacağını söyledi. Ekolojik tarım koşullarında üretim yaparak halkı sağlıklı gıdayla buluşturan Nilüfer Belediyesi, bu yıl toplam 140 dönüm arazi üzerine buğday ekimi yaptı. Nilüfer Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü’nün bölge şartlarında yaptığı denemeler sonucunda en yüksek verim alınan Rumeli ve Ceyhan 99 cinsi buğdaylar, S.S. Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (NİLKOOP) tarafından Nilüfer’in çeşitli kırsal mahallelerine ekildi. Kimyasal gübre ve zirai ilaç kullanılmadan üretilen buğdaylarda, hasat dönemi başladı. Konaklı Mahallesi’nde 7 dönüm arazide yapılan buğday hasadını, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem de yakından takip etti. Sağlıklı gıdayı herkes için erişilebilir kılmak hedefiyle 2018 yılından bu yana ekolojik tarım koşullarına uygun büyük ölçekli üretim yaptıklarını vurgulayan Başkan Erdem, bu yıl da verimli bir sezon beklediklerini söyledi. Hasat yapılan buğdayların büyük bir bölümünü taş değirmende öğütülüp, tam buğday ununa dönüştüreceklerini söyleyen Başkan Erdem, “Tam buğday unlarını ve bu undan elde edilmiş mamulleri, Nilüfer Bostan satış noktalarında vatandaşlarımızla buluşturacağız” dedi. Nilüfer’in çeşitli bölgelerinde yaptıkları buğday üretim denemeleri sonucunda en yüksek verimi Rumeli ve Ceyhan99 buğday çeşitlerinden aldıklarını söyleyen Nilüfer Belediyesi Kırsal Alan Danışmanı Arca Atay da, bu yıl yaklaşık 140 dönüm araziye bu çeşit buğdayın ekildiğini ifade etti. Ekolojik tarım koşullarında yetiştirdikleri buğdaydan bu yıl iyi bir rekolte beklediklerini söyleyen Atay, “Bu koşullarda bir dönümden alınan 150-200 kilogram buğday, iyi bir rakamdır. Biz, bunu geçmiş dönemde 350 kilograma kadar çıkartmıştık. Bu yıl da 250-300 kilogram kadar verim bekliyoruz. Kimyasal gübre, tarım ilacı kullanmıyoruz. Ekolojik tarım koşullarında üretimlerimiz devam edecek” şeklinde konuştu.

Ekinezya hasadı 'bayram sevinci' yaşattı Haber

Ekinezya hasadı 'bayram sevinci' yaşattı

Çiftçilere kazanç sağlamak hedefiyle yeni bitkilerin üretilmesine destek sağlayan İnegöl Belediyesi, geçtiğimiz yıl yaptığı araştırmalar sonrası her derde şifa Ekinezya bitkisinin Tekkeköy Mahallesi bölgesinde fayda sağlayacağını tespit etti. Burada gönüllü 3 çiftçiye yapılan 30 bin fide desteği ile 7 dönümlük alanda ekimi yapılan Ekinezya bitkisinin bu kez de ikinci hasadı gerçekleşti. Tarımın bacasız sanayi olduğunu vurgulayarak hem sanayi hem de tarım sektörünün eşdeğer olarak ilerlediğini ileten İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, Ekinezya bitkisinin ikinci hasadının bereketli olmasını diledi. Başkan Alper Taban, "Geçtiğimiz yıl verdiğimiz destekler ile Tekkeköy Mahallemizde ekimi yapılan Ekinezya bitkisinin bu yıl ikinci hasadı gerçekleştirildi. İnegölümüzün toprakları verimli topraklar. Bu şehirde hem sanayideki üretim hem de bacasız sanayi olan tarımdaki üretim eşdeğer şekilde ilerliyor. Çok şükür tarıma verdiğimiz desteklerin de meyvesini topluyoruz" dedi. İnegöl’ün bereketli topraklarında yetiştirilmek üzere yeni bitki arayışlarının devam ettiğini söyleyerek konuşmasına devam eden Başkan Alper Taban, "Sürekli yeni arayış içerisindeyiz. Bu topraklarda daha farklı hangi bitkiler yetişebilir, çiftçilerimiz hangi bitkilerden kazanç sağlayabilir bunları araştırmaya devam ediyoruz. İnegöl yeniliklere açık bir şehir. Bu sayede hem İnegölümüz, hem de çiftçimiz kazanıyor. Emeği geçen başta çiftçilerimiz olmak üzere tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Her derde şifa Ekinezya’nın ikinci hasadı bereketler getirsin. Şehrimiz için de tekrardan hayırlı olsun" diye konuştu.

Topraktan halka zeytin hasadı başladı Haber

Topraktan halka zeytin hasadı başladı

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, “Kara Kış Fonu” ile bu yıl üreticiye ve ihtiyaç sahiplerine daha fazla destek olacaklarını söyledi. Sosyal belediyecilik faaliyetlerinde örnek uygulamalara imza atan Mudanya Belediyesi, ilçe genelindeki ihtiyaç sahibi ailelere zeytinyağı olarak dağıtılmak üzere belediyeye ait alanlarda yetişen zeytinlerin hasadına başladı. Mudanya Belediyesi Fen işleri Müdürlüğü Park ve Bahçeler Birimi ile Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü Zeytin Dalı Birimi’nden oluşan ekip, ilçe merkezindeki parkların hasatlarını gerçekleştirdi. Toplanan zeytinler, işlenmek üzere zeytinyağı üretim tesislerine gönderilecek. Elde edilen zeytinyağı, Zeytin Dalı ekibi tarafından Mudanya’daki ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılacak. Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, “Her gramında alın teri olan zeytinyağımızı sevgiyle üretip, emeğimizi sevgiyle besliyoruz. Ürettiklerimizi de Zeytin Dalı birimimize kayıtlı ailelerimizle adil bir şekilde paylaşıyoruz” dedi. Kara Kış Fonu ile bu yıl üreticiye ve tüketiciye daha fazla destek olacaklarına vurgu yapan Türkyılmaz, “Hem ihtiyaç sahibi ailelerimize hem de üreten çiftçimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Yardımlarımız ve desteklerimiz artarak devam edecek” diye konuştu. Kamuya ait alanlardaki ağaçlardan ticari amaç için zeytin toplayanlara da seslenen Türkyılmaz, “Bu ağaçlardaki zeytinler, ilçemizdeki ihtiyaç sahibi ailelerin soflarına gidiyor. Bu sebeple kamu alanlarındaki ağaçlardan ticari fayda güderek zeytin toplamayın” çağrısı yaptı. Yeni hasadın bereketli olmasını da dileyen Türkyılmaz, “İnsanlarımızın kış ayını huzurlu geçirmeleri için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Bin 200 rakımda yetişen cevizlerin hasadı başladı Haber

Bin 200 rakımda yetişen cevizlerin hasadı başladı

Uludağ'ın arka yüzünde bulunan Keles ilçesine bağlı Sorgun köyünde ceviz hasadı başladı. Havası ve yüksek rakımda yetişmesiyle lezzetinin ünü Türkiye'nin her yerine yayılan cevizlerin siparişini köylüler bir yıl önceden alıyor. Yağlı yapısıyla çok lezzetli olan cevizi köylüler bir yıl önceden satıyor. Lezzetli dağ cevizleri, piyasadaki cevizlerin üzerinde fiyata satılmasına rağmen büyük rağbet görüyor. Eylül ayının sonlarında başlayan ceviz hasadı 15 gün sürüyor. Cevizlerinin hasadını yapan Sorgun köyü sakinleri, bir yıl önceden aldıkları siparişlerini müşterilerine ulaştırıyor. Kimi üretici ceviz silkeleme makinesiyle cevizlerini hasat ederken, kimisi ise uzun sırıklarla cevizleri düşürüyor. Ceviz ağaçları büyüklüğüne göre 30 ila 100 kilo mahsûl veriyor. Bu yıl ceviz hasadına başladıklarını ifade eden Sorgun Köyü Derneği Başkanı Muharrem Ulutaş, "Bizim köyün cevizleri çok lezzetli. Bir yiyen bir daha vazgeçemiyor. Bin 200 rakımda yetişen cevizlerimizin yağ oranı fazla. Bu da cevize lezzet katıyor. Buradan ceviz alıp tadına bakan vatandaşlar her yıl alıyor. Hatta bir yıl önceden sipariş veriyorlar. Kilosunu, büyüklüğüne, küçüklüğüne bakılmadan 25 ila 30 liraya satıyoruz" dedi. Ceviz siparişlerini bir yıl önceden aldıklarını belirten çiftçiler, "Ceviz hasadına başladık. Cevizleri kimi üreticiler makineyle, kimi ise sırıklarla düşürüyor. Bizim köyün cevizleri çok lezzetli. Bunu bilen vatandaşlar her yıl köyümüzden ceviz alıyor. Buradan ceviz yiyen bir daha vazgeçemiyor. Sorgun cevizleri pazara düşmeden dalında satılıyor" şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.