Hava Durumu

#Hasat

Yeni Marmara Gazetesi - Hasat haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Hasat haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

"Tarlada soğanın fiyatı 15 TL ile 20 TL iken marketlerde 25 TL ile 30 TL arasında değişiyor" Haber

"Tarlada soğanın fiyatı 15 TL ile 20 TL iken marketlerde 25 TL ile 30 TL arasında değişiyor"

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde bereketli Amik Ovası'nda yılın ilk soğan hasadı başladı. İhracat yoluyla Rusya başta olmak üzere Balkan ülkelerine ihraç edilen soğan, tarladan 15 TL ile 20 TL arasında alıcı buluyor.  Türkiye'nin en bereketli topraklarından olan ve birçok ürünün yetiştiği Hatay'ın Amik Ovası'nda baharın gelmesiyle ürünler hasat edilmeye başlandı. Reyhanlı ilçesi Bükülmez Mahallesi'nde 45 dönümlük tarlada ekimi yapılan soğanda da hasat başladı. Kuraklığa rağmen rekoltenin yüksek olduğu soğan, tarladan 15 TL ile 20 TL’yi bulan fiyatlarla alıcı buluyor. Hasat edilen soğanların ihracat yoluyla Rusya gibi Balkan ülkelerine gönderildiğini ifade eden üretici Reşit Kaya, Eylül ayına kadar soğan hasadının devam edeceğini söyledi.  "Tarlada soğanın fiyatı 15 TL ile 20 TL iken marketlerde 25 TL ile 30 TL arasında değişiyor"  Amik Ovası'nda yılın ilk soğan hasadının başladığını ifade eden Reşit Kaya, "Burası Reyhanlı ilçesi Amik Ovası'ndayız. Amik Ovası ve Çukurova bölgesinde soğan hasadına başladık. Soğan hasatları daha tam başlamadan fiyatlarda değişiklikler başladı. Yetkililerden ihracat yollarını açık tutmalarını rica ediyoruz. Soğan hasadı Eylül ayına kadar devam edecek. Soğan hasadında tonajlarımız ve rekolte bu yıl iyi gidiyor. Bazı çeşitlerimizi de don vurdu ama genel olarak rekolte yüksek. Tarlada soğanın fiyatı 15 TL ile 20 TL iken marketlerde 25 TL ile 30 TL arasında değişiyor. Hasat çoğaldıkça fiyatlarda azalmalar görülebilir. Rusya pazarına soğanları gönderiyoruz. Rusya'ya soğan giderse ve fiyatı 10 TL'nin aşağısına düşmezse üretici üretime devam eder. 10 TL'nin aşağısına düşerse üretim yapacak kazanç elde edemez. Bütün çiftçilerimizin en büyük sorunu kuraklıktır. Her yıl Amik Ovası'na ortalama 700 kilogram yağmur yağarken bu yıl ise 100 kilogram yağdı. Bu durum da kuraklığa sebep oldu. Üreticimiz gece gündüz durmadan üretimi yaptı. Ülkemizin hizmetine soğanları sunuyoruz" dedi.  "45 dönümlük tarlada soğan hasadı yapıyoruz ve bu yıl rekoltemiz bayağı yüksek"  Zor şartlarda 45 dönümlük tarlada soğan hasadı yaptıklarını söyleyen tarım işçisi Hüseyin Elmaslı, "Burada 45 dönümlük tarlada soğan hasadı yapıyoruz. Hasat çok iyi gidiyor ve bu yıl rekoltemiz bayağı yüksek. Sabahları erken kalkmak bizleri zorluyor. Soğanlar toplanıp boyutlarına göre üçe ayrılıyor" ifadelerini kullandı. 

Türkiye’nin Ceviz Bahçesi Denizli’de Ceviz Fidanı Dağıtımı Başladı Haber

Türkiye’nin Ceviz Bahçesi Denizli’de Ceviz Fidanı Dağıtımı Başladı

Türkiye’nin ceviz bahçesi olan Denizli’nin üretimdeki yerinin ilk sıraya çıkartılması hedefiyle bu yıl üreticilere 50 bin adet ceviz fidanı dağıtılacağı belirtildi. 8 yılda 600 bin fidanın dağıtıldığı ve borsa kurma hedefine ilerleyen kent, "Cevizin Başkenti" olmak istiyor.  Denizli’de üreticilerine daha ekonomik ve kaliteli fidan temin edilmesini sağlamak, Denizli'nin Türkiye ceviz üretimindeki yerini ilk sıraya çıkartarak “Ceviz Borsası”nın Denizli’de kurulmasına imkan hazırlamak hedefiyle yürütülmekte olan “Ceviz Üretim Alanlarını Geliştirme” projesi kapsamında bu yıl da ceviz fidanı dağıtımlarına başlandı. Denizli’de 2017 yılında başlatılan ve geçen yıl 536 bin adetle rekor bir sayıya ulaşan projede, bu yıl dağıtımı yapılacak olan 50 bin adet fidanla birlikte Denizli’de 8 yılda dağıtılan ceviz fidanı sayısı toplamının 600 bini bulacağı kaydedildi.  Denizli’de 12 bin 771 hektar alandan 15 bin 83 ton ceviz üretimi gerçekleştirildiğini belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir Çınar, yaptığı açıklamada; “Meyve veren 998 bin 894 adet, meyve vermeyen yaşta ise 977 bin 895 adet ceviz ağacı bulunmaktadır. Uygulanan proje sayesinde bu sayı her yıl artarak devam etmektedir. Denizli, Türkiye ceviz üretiminin yüzde 4.19'unu karşılamakta olup kapama bahçe alan bakımından Türkiye’de 1. sırada, üretim bakımından 4. sırada yer almaktadır. Dağıttığımız ceviz fidanları dünyada kabul görmüş çeşitlerden oluşmakta, kurulan kapama bahçelerin kontrolleri teknik personelimiz tarafından her yıl düzenli olarak yapılmaktadır. Tutma oranları yüzde 80-90 arasındadır. Hedefimiz; alan bakımından Türkiye'de ilk sırada olan Denizli'yi, üretim bakımından da en yukarılara taşıyıp ‘Cevizin Başkenti’ , ‘Ceviz Markalı Şehir’ yapmaktır" dedi.  Temin edilen fidanların 17 ilçede dağıtılacağını kaydeden Çınar, “2025 yılı fidan dağıtım ve dikim dönemi için Balıkesir’in Bandırma ilçesindeki fidan üreticileri ve üretim parselleri gezilerek ceviz fidanlarının gelişimi ve bitki sağlığı yönüyle kontrolleri yapıldıktan sonra temin edilmiştir. Bakanlığımız tarafından uygulamaya başlayan Tarımsal Üretim Planlaması kapsamında ekili ve dikili alanlara getirilen şartlara uygun olarak yapılan tespitler sonucunda, ilimize getirilen 50 bin adet Chadler çeşidi ceviz fidanının 17 ilçede üreticimize dağıtılması planlanmaktadır. Serinhisar, Acıpayam, Çameli, Kale, Beyağaç ve Pamukkale ilçelerine verilmek üzere toplam 22 bin 650 adet fidanın dağıtımı gerçekleştirilecektir” diye konuştu. 

Çiçekçilerde Tanesi 40-50 TL: Üretici Mutlu Haber

Çiçekçilerde Tanesi 40-50 TL: Üretici Mutlu

Adana'nın Yüreğir ilçesinde hasadına başlanan gül, Öğretmenler Günü'ne hazırlanan üreticisinin yüzünü güldürdü. Serada dalında 15-17 liraya satılan gül, kentteki çiçekçilerde tanesi 40-50 liradan alıcı buluyor.  24 Kasım Öğretmenler Günü'ne sayılı günler kala çiçekçiler satış potansiyelinin büyük olduğu gün için hazırlıklarını yapıyor. Adana'nın Yüreğir ilçesindeki gül seralarında ise hasat yoğunluğu yaşanıyor. Yurt içindeki siparişlere yetişmeye çalışan çiçekçiler, talebin yoğunluğundan dolayı oldukça memnun olurken fiyatlar ise çiftçiyi sevindiriyor.  Dönümden ortalama 8 bin adet gül verimi alınırken serada dalında 15-17 liraya satılan gül, kentteki çiçekçilerde tanesi 40-50 TL arasında alıcı buluyor.  Üretici Ogün Sever Okur, 24 Kasım Öğretmenler Günü'ne hazırlandıklarını anlatarak, “Hasattan ve şu andaki fiyatlardan çok memnunuz. Verimimiz gayet iyi. 20 adeti 300-350 liradan satılıyor. Şu anda sezonun ilk hasadını yapıyoruz. Şubat ve mayıs aylarında da hasat yaparak sezonu kapatacağız” dedi.  “Sıcak hava hasadı erkene çekti”  Havaların sıcak gitmesi nedeniyle güllerin erken olgunlaştığını vurgulayan Okur, “Genelde özel günlere yakın güllerin hasat edilmesi için çabalıyoruz ancak havaların ısınması güllerin erken olgunlaşmasına neden oldu” diye konuştu.  Ersen Okur ise fiyattan ve verimden memnun olduklarını, İstanbul, Ankara, Gaziantep, Sivas, Samsun ve birçok ile gül gönderdiklerini söyledi. 

Coğrafi İşaret Belgeli 'Ordu Kivisi'nde Hasat Devam Ediyor Haber

Coğrafi İşaret Belgeli 'Ordu Kivisi'nde Hasat Devam Ediyor

Türkiye'nin ‘coğrafi işaret belgeli' ilk kivisi olan 'Ordu kivisi'nde hasat devam ediyor. Bu yıl 6 bin tondan fazla rekolte beklenen kivinin Ordu iline yaklaşık 300 milyon TL ekonomik katkı sağlaması hedefleniyor.   Ordu'da 1993 yılında fındığın yanında ek gelir sağlaması amacıyla dikilen kivi üretimi yaygınlaşıyor. 30 yıl önce hobi amaçlı başlanan kivi, 2019 yılında coğrafi işaret belgesi aldı. Geçen yıllarda il genelinde yaklaşık 9 bin ton kivi üretimi yapılırken, hava şartları, hastalıklar ve zararlılar nedeniyle bu yıl rekolte 5-6 bin tona geriledi. Buna rağmen, büyük kısmı yurt dışına ihraç edilen kivinin Ordu ili ekonomisine yaklaşık 300 milyon TL katkı sunması hedefleniyor.  “Fiyatlar geçen yıla göre yüzde 100 arttı”  Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar, “Ordu'da ürün güzel, kalitede de sıkıntı yok. Türkiye'de ilk defa coğrafi işaret belgesi alan Ordu Kivisi. Geçen yıl fiyatımız birinci sınıf kivide 20 liraydı, bu yıl 40 lira, yüzde 100 artış var. Bu üretici ve bizim adımıza sevindirici bir durum. Rekolte olarak tam tahmini rekolte elimizde yok ancak 5-6 bin ton rekolte olacaktır diye tahmin ediyoruz. Bu da ilimize 250-300 milyon TL girdi sağlayacaktır. Kivinin güzel yanı peşin para satılması, işçiliği yok, 10 ton kiviyi 10 kişi bir günde toplayabiliyor. Kivide şuan sorun yok ancak ilerleyen günlerde kuraklıkla ilgili sorun olabilir diye düşünüyorum” dedi.  “Raf ömrü uzun, aroması güzel”  Ordu Kivisi'nin raf ömrü uzun olduğu gibi tadının da güzel olduğunu kaydeden Uzunlar, “Aroması da iyi bu nedenle tercih ediliyor. Düzgün bir yerde muhafaza edildiği takdirde nisan ayına kadar bekletilebilir. Toplama yapılırken de dikkat edilmesi lazım, kasada bir kivi bile ezildiği zaman diğer kivileri de olgunlaştırıyor. Alıcının sıkıntıya düşmemesi adına dikkatli toplamamız lazım” şeklinde konuştu.  "Fındık hasadından daha kolay"  Kivi hasadında çalışan işçiler ise fındık hasadına göre daha kolay olduğunu, eğlenceli bir şekilde hasat yaptıklarını söyledi. Ordu Kivisi'nin kalite ve aroma olarak güzel olduğunu söyleyen işçiler, hasattan memnun olduklarını belirttiler. 

“Adana muz üretiminde 3'üncü sırada” Haber

“Adana muz üretiminde 3'üncü sırada”

Adana'da hasadına başlanan muzun kilogram fiyatı serada 27 liradan alıcı bulurken çiftçinin yüzü gülüyor.   Mersin ve Antalya'dan sonra en fazla muz üretilen il olma özelliğini taşıyan Adana'da, üreticilerin yeni gözdesi muzun yetiştirildiği sera sayısı günden güne artıyor. Adanalı çiftçiler, 2017 yılından bu yana verilen devlet destekleri sayesinde muz ekim alanını 5 yılda 75 dönümden 7 bin 558 dönüme çıkardı. Ülke genelinde üretilen 850 bin ton muzdan, yaklaşık 45 bin tonu Adana'da hasat ediliyor.  Muz ekim alanlarının artması ve yüzde 145.8'lik gümrük vergisi sayesinde ithalatın da önüne geçildi.  Öte yandan kentte 7 bin 558 dönüm alanda ekim yapılan ve hasadı başlayan muzdan yaklaşık 45 bin ton rekolte hedefleniyor. Muz hasadı sırasında İhlas Haber Ajansı'na konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, son yıllarda ise özellikle Akdeniz'e kıyısı bulunan illerde muz üretiminin oldukça arttığını ve ülke ihtiyacının büyük bölümünün yerli üretimle karşılanmaya başlandığını söyledi.  “Muzun kilogram maliyeti 20 lira”  Doğan, “Devlet teşvikleri muz üretiminin artmasına çok katkı sağladı. 2024 1 Ocak itibariyle muz üretimine kota konuldu. Biz şu anda ülkemizde muzda kendi kendine yeten ülkelerden biriyiz ve ihtiyacımızın tamamını karşılıyoruz. Eğer gümrük vergisi konulmasaydı muz üretimi bu kadar artmayacaktı. Fiyatlar 10 gün önce 35-36 lirayken şu anda muzun kilogram fiyatı 27 liradan alıcı buluyor. Maliyet 20 lira ve bazı muz seralarında 5 ton, bazılarında 6-8 ton verim alıyoruz” dedi.  “Adana muz üretiminde 3'üncü sırada”  Tarımsal planlama kapsamında artık muz serası kurulmadığını anlatan Doğan, “Adana'da 7 bin 558 dönüm alanda muz üretimi var. Adana ili olarak muz üretiminde 3'üncü sıradayız. Üretim planlaması yapıldığı için ve şu anda Türkiye'de üretilen muzun ülke ihtiyacını karşıladığı için muz üretimi yasaklandı. Devletimizin de desteğiyle Adana'yı yerli muz üretiminde marka ve lider bir kent haline getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı. 

Zeytin Sezonu Açıldı Haber

Zeytin Sezonu Açıldı

Zeytinde önemli üretim merkezlerinden biri olan Kilis'te, hem sofralık hem de yağlık olarak değerlendirilen zeytinin hasadına başlandı.   Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağı üretim merkezlerinden olan Kilis'te asırlık ağaçlardan toplanan zeytinlerin yağa ve sofralara dönüşmesinin zahmetli yolculuğu başladı. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte zeytin tarlalarının yolunu tutan çiftçiler tarım işçileriyle birlikte asırlık ağaçlardan olgunlaşmış zeytinleri tek tek topluyor. 300 bin dekar alanda 4 milyon zeytin ağacında hasadın başladığını söyleyen Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, ‘‘Oylum Hüyük'te yapılan kazı çalışmalarında 4 bin 500 yıllık zeytin çekirdeğinin bulunduğu Kilis'te hasat başladı. Almanya'da düzenlenen Uluslararası zeytinyağı yarışmasında Kilis yağı altın madalya almıştı. Kilis'in zeytinyağı tadı ve aroması diğer yağlara göre polifenol oranının yüksek, asit oranının düşük olması kaliteli olmasını öne çıkartıyor. Bu sezon kent genelinde hasadına başlanılan zeytinde 10 bin ton zeytinyağı bekliyoruz'' dedi.  3 kuşaktır zeytin üreterek hem yağlık hem de sofralık olarak ürettiği ürünleri dünyanın dört bir tarafına gönderdiğini söyleyen genç girişimci Enes Kaplan, ‘‘ Büyüklerimizden bizlere kalan 3 kuşaklık tarlalarda geçimimizi sağlıyoruz. Devletimizden destek alarak hem üretim yapıyoruz hem de yağa dönüştürerek dünyanın dört bir tarafına gönderiyoruz. Hasadını yaptığımız bahçelerde 3 kuşaktır geçimimizi sağlıyor. Sabahın ilk ışıklarından tarım işçileriyle birlikte topladığımız zeytinleri fabrikamıza götürüp kendimiz sıkmaktayız. Geleneksel yöntemlerle sıkılan ve son aşamasına başında beklediğimiz zeytinyağını paketleyip alıcısına gönderiyoruz'' diye konuştu. 

Adana'da Mandalina Hasadı Başladı Haber

Adana'da Mandalina Hasadı Başladı

Türkiye’nin en önemli tarım üretim merkezlerinden Adana’da mandalina hasadı başladı. Sıcak havanın verimi etkilediği ve kent genelinde 379 bin dönüm alanda ekilen mandalinadan 500 bin ton rekolte bekleniyor.   Türkiye’de üretilen mandalinanın büyük bir oranını karşılayan Adana’da erkenci Primasol, Eary-N, Okitsu Wase ve Miho Wase cinsi mandalinalarda hasat başladı. Kentte yaklaşık 379 bin dönüm alanda üretimi yapılan mandalinayı bahçelere giren işçiler el emeğiyle toplanıp kamyon ve tırlara yüklüyor. İç ve dış pazara gönderilen erkenci mandalinalar bahçede 15-18 liradan alıcı buluyor.  Sıcak hava verimi etkiledi  Öte yandan, sıcak havanın etkisini gösterdiği Adana’da bu sene birçok ürün gibi mandalina da etkilendi. Geçen sene 1 milyon tonun üzerinde verim alınan mandalinadan bu sene 500 bin ton rekolte bekleniyor.  “Çiftçinin yüzü gülmüyor”  Hasat sırasında İhlas Haber Ajansı’na konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Adana’da iklim şartları nedeniyle narenciyenin tamamında verim kaybı var. Geçen yıl 3 milyon 200 bin ton narenciye rekoltesi varken bu sene 1 milyon ton civarı narenciye bekliyoruz. Şuanda fiyatlar iyi ama verim alamadığımız için çiftçinin yüzü gülmüyor” dedi.  “500 bin rekolte bekliyoruz”  Fiyatların bahçede 15-18 lira arasında olduğunu belirten Doğan, “İlerleyen günlerde fiyatlar 20 lirayı da geçer ama yine çiftçimiz para kazanamayacak. Geçen yılın 3’te 1’i oranında anca verim var. Geçen sene kent genelinde 1 milyon 350 bin ton mandalina verimi alırken bu sene 500 bin ton mandalina rekoltesi bekliyoruz” ifadelerini kullandı.  Mandalina üreticisi Uğur Özgiray ise fiyatların iyi ancak verimin çok düşük olduğunu söyledi. 

Yaş Çay Hasadında Sona Yaklaşıldı, Çay Tohumu Toplama Dönemi Başladı Haber

Yaş Çay Hasadında Sona Yaklaşıldı, Çay Tohumu Toplama Dönemi Başladı

Rize'de çay sezonunda sona yaklaşılınca müstahsillerin yeni gelir kapısı çay tohumu toplamak oldu.   Çay bitkisinin yaprağından beyaz çay, yeşil çay, matcha, oolong çayı, siyah çay üretilirken yemekler, tatlı atıştırmalıklar ve dondurma için çay pudrası üretiliyordu. Bunun yanı sıra Rize Belediyesi'nin kurduğu mangal kömürü fabrikası da çayın çöpünü değerlendirdi. Hizmete giren fabrika sayesinde çayın işlendikten sonra kalan çöpünden de pelet ve mangal kömürü üretimi başladı. Son olarak çay müstahsilleri çayın en eski bilinen kısmı, tohumu için çay bahçesine girmeye başladı.  Trabzon, Ordu, Giresun gibi çay bitkisinin az olduğu bölgelere gönderildiği bilinen çay tohumları sayesinde yeni alanlarda çay bitkisinin ekimi bu tohumlar ile gerçekleşiyor. Ayrıca Rize Ziraat Odası önceliğinde yapımı devam eden çay tohumu fabrikası faaliyete girdiğinde çay tohumu yağı ve bu yağdan sabun üretimi gerçekleşecek. Çay tohumunda kilogram fiyatının belirlenmesini bekleyen çay müstahsilleri topladıkları tohumlar için kilogram başına 12-14 TL bandında bir fiyat bekliyor.  3. sürgün yaş çay kampanyasının bitmesi ile çay tohumu toplamak için bahçeye girdiklerini dile getiren Fatma Akyar “Çay tohumu topluyoruz. Çay bitti şimdi çay tohumu başladı. Allah rızkımızı verdi topluyoruz bizde. Bin kere şükürler olsun” derken, komşularıyla birlikte çay bahçesine girerek imece usulü çay tohumu topladıklarını kaydeden Binnaz Köksal ise “Allah bize bir rızık verdi, çayımızı verdi. Çay sezonu bitti şimdide çay tohumunu verdi. Komşularla imece usulü topluyoruz. Çayımızı kahvemizi içiyoruz. Sonra giriyoruz çay bahçesine. Çok mutlu oluyoruz. Tabi toplaması biraz zor oluyor. Biraz güzel fiyat verirseler çok mutlu oluruz” şeklinde konuştu.  Topladıkları çay tohumlarını iyi bir fiyata satmak istediklerini dile getiren çay müstahsili Neriman Çomoğlu ise “Çayı bitirdik, hayırlısıyla kampanyayı kapattık. 3. sürgünü kapattık. Boş durmak yok. Eylül ayı memleketimizin en güzel zamanı. Bu güzel günleri çay tohumu ile değerlendirmeye çalışıyoruz. İyi bir fiyat verirseler bize çok memnun oluruz. Bu çay tohumları yeni çay bahçelerinin ekiminde kullanılacak. Ayrıca yeni fabrika yapılıyor, gıdada, boya sanayide kullanacak" ifadelerini kullandı. 

Çiftçilerden Halaylı Kutlama Haber

Çiftçilerden Halaylı Kutlama

Yozgat’ta hububat ekili arazisini 6 yıl önce badem bahçesine çeviren Seyit Erol isimli çiftçi, 10 dönüm alandan 2 tonu geçkin ürün elde edince hasadı halay çekerek kutladı.   Yozgat'ın Çekerek ilçesine bağlı Arpaç köyünde çiftçilik yapan Seyit Erol, daha önce hububat ekimi yaptığı 10 dönümlük kıraç arazisini 6 yıl önce badem bahçesine çevirdi. Arazinin kıraç olmasının yanı sıra sulama maliyetinin de yüksek olması nedeniyle hububattan beklediği verimi alamayan Erol, 2017 yılında 10 dönüm arazisini 600 badem fidanı ile buluşturarak ilk verimini 2020 yılında 300 kilograma yakın ürün elde ederek aldı. Verimin her yıl artarak devam ettiği badem bahçesinden Erol, bu yıl 2 tonun üzerinde ürün elde edince mutluluğunu badem hasadında halay çekerek gösterdi. "Badem hasadı bu yıl umduğumuzdan da daha bereketli oldu"  Bademin kabuklu fiyatının kilogramının bu yıl 200 lira olduğunu belirten Erol, verimin geçen seneye oranla bu sene yüksek olduğunu ifade etti. Erol, “Badem hasadı bu yıl umduğumuzdan da daha bereketli oldu. Bahçemizde 10 dönüm alandan 2 tonu geçkin ürün elde ettik. Şu an burada 600 ağaç var ve bu yıl verim çok iyi oldu” dedi.  "Diğer ürünlere nazaran zahmetli olsa da verimi çok iyi"  Daha önce 10 dönümlük alanda hububat ekimi yaptığını ancak badem kadar verim alamadığını da aktaran Erol, “Buraya daha önceleri arpa, buğday ekiyorduk ancak kuraklıktan dolayı fazla verim alamıyorduk. Ben de araştırma yaptım ve buraya badem dikmeye karar verdim. Şimdi de rabbimin izni ile iyi ürün almaya başladık. 6 yıl önce bu badem ağaçlarını diktim ve 4 yıldır da verim alıyorum. Diğer ürünlere nazaran zahmetli olsa da verimi çok iyi. İmece usulü gelip badem hasadımızı yaptık, gerek elimizle gerekse makine yardımıyla bademleri çırpıyoruz. Bizim gibi çiftçileri desteklemek için vatandaşlara günlük badem tüketmelerini tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu.  Badem hasadına katılan Arpaç köylülerinden Galip Aydan ise bu yıl bademde yüksek verim elde ettiklerini söyledi. 

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
Yeni Marmara Gazetesi En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.