Hava Durumu

#Hastanın

Yeni Marmara Gazetesi - Hastanın haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Hastanın haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

"Bağımlılıktan kurtulmak için hastanın kararlığı çok önemli" Haber

"Bağımlılıktan kurtulmak için hastanın kararlığı çok önemli"

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bağlı AMATEM’de görev yapan Psikiyatri Uzmanı Dr. Eralp Türk, bağımlılıkla mücadelede konusunda açıklamalarda bulundu. Kişinin, bağımlılık yapıcı maddelerle mümkünse hiç karşılaşmaması, karşılaşsa dahi hiç denememesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Türk, “Hayır diyebilme becerisinin edinilmesi çok önemli. Kişilerde hayır diyebilme becerisi iyi gelişirse bağımlılık riski sıfır oluyor” dedi. Merak ya da arkadaş etkisi sonucu ilk deneme söz konusu olursa her maddede ve alkolde farklı olmak üzere bağımlılık gelişme riski oluştuğunu dile getiren Dr. Türk, “Bazı maddelerde bu risk çok daha yüksek. Çoğunlukla ilk denemeyi takiben, madde etkisiyle kişilerin vücutlarında bazı değişiklikler görüyoruz. Vücuttan atılması esnasında beynimiz, aşina olduğu maddeyi tekrardan aramaya başlıyor. Bu aşermeyle birlikte kişinin vücudunda kişiyi rahatsız eden belirtiler ortaya çıkıyor. Bu defa bu belirtileri söndürmek için kişi tekrardan madde kullanmaya mecbur hissediyor. Her bir kullanım bir sonraki kullanıma davetiye çıkıyor” şeklinde konuştu. Sosyal Hayattan Soyutlanıyor Bağımlılık geliştiğinde kişinin özel hayatında değişiklikler olduğunu ifade eden Dr. Türk, “ Madde hayatın büyük bir kısmında yer edinmeye başladığında, bireyin hayatında esas önem vermesi gereken aile hayatı, iş hayatı, arkadaşları ve çevresiyle ilgili ciddi aksaklıklar başlıyor. Onlara zaman ayıramamaya başlıyoruz. Maddi güçlüklerle boğuşmaya başlıyoruz. Bunu takriben işten ayrılma ya da atılma durumu yaşanabiliyor. Bu da hastamızı olumsuz bir kısır döngüye sokuyor” ifadelerini kullandı. Bağımlılıktan Birlikte Kurtulalım Bağımlı bir bireyin kendi rızası ile tedavi edilebileceğinin altını çizen Dr. Türk, sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Bağımlılık hastalığının öncelikli iyileşme şartları, kişinin kendi isteği ve mücadele yeteneği olduğunu düşünüyoruz. Ne yazık ki dünyada ve ülkemizde bu hastalığı iyileştiren olağanüstü tedavi henüz bulunmadı. Halen hastanın mücadelesi, kararlılığı ve isteği çok önemli. Zorla yapılan bir tedavinin, daha az faydasını görüyoruz. Ancak henüz karar vermemiş, bırakmak isteemeyen ama kafasında ufak bir ışık yanmış, ‘Acaba bırakabilir miyim? Arkadaşım bırakmış, ben de onun gibi olabilir miyim?’ diye düşünenler, bize başvurabilirler. Akıllarındaki ufak ışık üzerinden yürüme şansımız olur. Ama faydalı olabilmemiz için o ufak ışığı yakalamamız gerekiyor” Uzak Durun Madde bağımlılığından yaklaşık 5 yıl önce kurtulduğunu ifade eden 27 yaşındaki Z.T. ise, arkadaş ortamında merak sonucu denediğini ve bağımlı olduğunu dile getirdi. Bağımlılıktan kurtulmak için birçok yolu denediğini vurgulayan Z.T. “Kalbimde problem çıkmasıyla kurtuldum ancak sağlığımı kaybettim. Genç nesillere bağımlılık yapıcı maddelere özenmemelerini ve uzak durmalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu.

76 yaşındaki hastanın safra kesesinden bin 284 taş çıktı Haber

76 yaşındaki hastanın safra kesesinden bin 284 taş çıktı

Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde yaşayan 76 yaşındaki Ayşe Durmaz, şiddetli karın ağrısı şikâyeti başlayınca kızının yaşadığı Bursa’ya geldi. Gemlik Devlet Hastanesi’nde tetkikler yaptıran Durmaz’ın, safra kesesinde taş olduğu tespit edildi. Laparoskopik kapalı yöntemle ameliyata alınan Durmaz’ın safra kesesinden 1284 adet taş çıkarıldı. Durmaz’ın operasyonunu başarıyla gerçekleştiren Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Karakaya, “Hastamız, Polikliniğimize karın ağrısı bulantı kusma şikâyetleriyle geldi. Hastaya ultrason çektik. Ultrasonda safra kesesinde çok sayıda taş tespit ettik. Daha sonra hastayla görüşüp, ameliyata karar verdik. Ameliyatı da laparoskopik dediğimiz kapalı yöntemle gerçekleştirdik. Operasyon sonrası safra kesesini açtığımızda 1284 tane taş gördük. Bu çok nadir görülen bir vakadaydı ve biz de ilk kez karşılaşıyoruz. Ancak operasyon çok başarılı geçti. Operasyondan bir gün sonra da hastamızı taburcu ettik” dedi. Safra taşlarının bazı durumlarda safra kesesini tıkayıp, sarılığa sebebiyet verdiğini dile getiren Op. Dr. Karakaya, erken tedavi ile hastanın sağlığına kavuşabileceğini vurguladı. Sağlığıma kavuştum Safra kesesinden 1284 taş çıkarılan hasta Ayşe Durmaz ise “3 ay önce rahatsızlığım başladı. Bilecik'in Pazaryeri hastanesine başvurdum. 3 ay sonra tekrar yeniden ağrılarım oldu. Bursa'ya geldik. Burada ameliyat oldum. 1284 tane taş çıktı. Doktorumuzdan çok memnum oldum. Şimdi iyiyim, hiçbir şikâyetim yok” ifadelerini kullandı. Op. Dr. Ahmet Karakaya tarafından son muayenesi yapılan hasta Durmaz, hastaneden taburcu edildi.

Bursa'da hastanın rahminden 21 miyom çıkarıldı Haber

Bursa'da hastanın rahminden 21 miyom çıkarıldı

Bursa’da 35 yaşındaki bir kadın hasta, çocuk sahibi olamama, sancılı ve yoğun adet kanama şikayetiyle Hayat Hastanesine başvurdu. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Op.Dr.Gonca Oğurlu Pakay tarafından muayene edilen hastanın rahimini büyüten birçok miyom tespit edildi. Gerçekleştirilen cerrahi operasyonla hastanın rahminden 21 adet miyom çıkartıldı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Gonca Oğurlu Pakay, 35 yaşındaki hastasının gebe kalamama ve sancılı yoğun adet kanaması şikayetiyle hastaneye başvurduğunu ifade ederek, “Muayene esnasında ultrasonda rahmi büyüten birçok irili ufaklı miyom tespit ettik. Hastanın rahmi korunarak bu miyomlar çıkartıldı ve hastamız ertesi gün taburcu edildi. Bu hastamızda artık sağlıklı bir şekilde çocuk sahibi olacağını düşünüyoruz. Çünkü bu miyomlar rahim duvarına çok ciddi baskı yaptığı için hasta gebe kalamıyordu” dedi. Miyom sayısından ve boyutundan bağımsız olarak rahmin korunabildiğinden bahseden Op.Dr.Pakay, “Miyomlar birkaç santimetreden 20-30 santimetreye kadar değişkenlik gösterebilmektedir. Bazı miyomlar gebe kalmayı zorlaştırabileceği gibi, düşük ve erken doğum riskini de arttırabilmektedir. Özellikle rahim içinde ve rahim duvarında yer alan miyomların çapı büyüdükçe ve sayıları arttıkça kısırlığa yol açma riski de artar.Dolayısı ile böyle bir miyomla karşılaşıldığında gebelik şansını artırmak adına miyomların cerrahi müdahale ile çıkarılması gerekir” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.