Hava Durumu

#Hayat

Yeni Marmara Gazetesi - Hayat haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Hayat haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

BTÜ'de Atatürk'ü anlama söyleşisi Haber

BTÜ'de Atatürk'ü anlama söyleşisi

Şiirlerin okunduğu, Atatürk’ün sevdiği türkülerin seslendirildiği etkinlikte, Dr. Onur Uzer Atatürk’ün az bilinen yanlarını anlattı. Yıldırım Bayezid Yerleşkesi Kırmızı Salon’da düzenlenen etkinlik öncesi BTÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Beyhan Bayhan ve Sinan Uyanık’ın da katılımıyla tüm öğrenciler saat 09.05’de Ata’ya saygı duruşunda bulundu. Ardından Genç Fikirler Topluluğu tarafından düzenlenen “85 Yıldır Sönmeyen Işık; Atatürk’ü Anlama” etkinliğine geçildi. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Beyhan Bayhan, “Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim duygularımı ve benim fikirlerimi anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu yeterlidir’ diyen Mustafa Kemal Atatürk, tam 85 yıl önce bugün aramızdan ayrılmış olsa da firikleri, hayat gözlemleri, ilkeleri, idealleri ve düşünceleriyle yaşamaya devam edecektir. Atatürk’ün emaneti Cumhuriyetimizin, okuyan, sorgulayan, fikri hür ve vicdanı hür siz gençlerimizle ayakta kalacağına inancımız tam. Atamızın en büyük emaneti olan Türkiye Cumhuriyetine her yönüyle sahip çıkacağımıza söz veriyorum” dedi. “ATATÜRK’ÜN HAYAT MÜCADELESİNİ ANLAMAK ÖNEMLİ” Açılış konuşmasının ardından Sosyolog Dr. Onur Uzer’in söyleşisine geçildi. Onur Uzer, Atatürk’ün az bilinen yönlerini çeşitli hatıralarla paylaştı. Atatürk’ün hem savaşlarla hem hastalıklarla mücadele eden bir lider olduğunu kaydeden Uzer, “Kaburgası kırıldıktan sadece 5 gün sonra cepheye koşan bir liderden bahsediyoruz. Bunun gibi pek çok sorunla karşı karşıya kalıyor ama geride kocaman bir Cumhuriyet, kocaman bir millet bırakıyor. Atatürk’ü anlamak hayat mücadelesini iyi bilmekten geçiyor. 85 yıldır sönmeyen ışığın bize çok ciddi öğretileri var. Onun fikirlerini, öğretilerini benimsememiz gerekiyor. Bunu yaparken de hem milli mücadeledeki tam bağımsız ülke ruhunu hem de yurtta ve dünyada barış felsefesini iyice idrak etmemiz gerekiyor” diye konuştu. Atatürk’ün hayatı boyunca bilime, sanata, kültüre, Türk kadınına ayrı bir önem verdiğini vurgulayan Uzer, “Atatürk bilimsel çalışmaların yanında Anadolu medeniyetlerinin araştırılmasına çok önem veren bir liderdi. Çok fazla kitap okuyan biriydi ve bakıldığında 3 bin 997 kitap okumuş, 2 binden fazla kitabın altını çizerek okumuş. Kendisi 9 kitap yazdı ve 12’ye yakın da katkı verdiği kitabı bulunuyor. Ve bakıldığında günümüze ışık tutan eşsiz öngörüsü mevcut. O gün dünyaya, bilime dair söylediği ne varsa bugün aynı şekilde yaşandığını görüyoruz” ifadelerini kullandı. Uzer’in söyleşinin ardından öğrenciler tarafından şiirler okundu, türküler seslendirildive belgesel gösterimi yapıldı. Program, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sinan Uyanık ve Prof. Dr. Beyhan Bayhan’ın Dr. Onur Uzer’e teşekkür belgesi takdim etmesiyle sona erdi.

‘Halk Üniversitesi’ hayat boyu öğretiyor Haber

‘Halk Üniversitesi’ hayat boyu öğretiyor

Bursa’da hizmetleriyle adeta bir halk üniversitesine dönüşen Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (BUSMEK), anaokulundan başlayarak hayat boyu öğrenme felsefesi ile toplumun tüm kesimlerini kucaklamaya devam ediyor.  Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 2006 yılında 5 kurs merkezinde ücretsiz sanat ve mesleki eğitim kurslarıyla eğitim yolculuğuna başlattığı BUSMEK, bugün 13 ilçedeki 25 farklı mekânda 541 farklı branşta yılda yaklaşık 20 bin kursiyerin eğitim aldığı dev bir kuruma dönüştü. Geçtiğimiz yıl toplam 23 bin 837 kişinin sanat ve meslek eğitimlerinden ücretsiz yararlandığı BUSMEK, 2023-2024 eğitim döneminin de startını verdi. Ücretsiz üniversite hazırlık kursları için halen 2 bin gencin ön kayıt yaptırdığı BUSMEK’te yeni dönem mesleki ve sanat eğitimleri ise 142 branşta yaklaşık 12 bin 500 kursiyerle başladı. HAYATLARA DOKUNUYORUZ Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da yeni döneme, 11 farklı alanda, 54 branşta, yaklaşık 650 kursiyerle başlayan Yenikaraman Kurs Merkezi’ni ziyaret etti. Bünyesinde 18 sınıf bulunan 3 katlı kurs merkezini gezen Başkan Aktaş, merkezin en fazla rağbet gören yemek ve pasta alanlarındaki branşların uygulandığı geniş revizyondan geçirilen endüstriyel mutfağı da inceledi. Farklı branşlardaki kursiyerlerle sohbet eden Başkan Aktaş, “Hayat boyu öğrenme felsefesiyle Bursa’da yılardır hayatlara dokunmaya devam ediyoruz. Burada iş bulanlar oldu, kendi işini kuranlar veya işini geliştirenler oldu. Bu yıl da eğitimlerimiz aynı heyecanla başladı. Yenikaraman Kurs Merkezi’miz de özellikle bölge halkı tarafından yoğun ilgi görüyor. Tüm kursiyerlerimize başarılı bir eğitim dönemi diliyorum. Yeni eğitim dönemi hayırlı olsun” dedi.

İznik’te yarım asırdır traktörlere hayat veriyor Haber

İznik’te yarım asırdır traktörlere hayat veriyor

Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının ustaları ile mesleklerinde yarım asrı devirmiş kişilerin hayatları İznik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Biriminin“Yaşayan İznik Hazineleri” projesi çerçevesinde belgeselleştirilmeye devam ediyor. Bu çerçevede yarım asırdır İznik’te traktör ustalığı yaparak geçimini sağlayan Mehmet Eren icra ettiği mesleğini 70’li yıllardan bu yana aynı heyecanla devam ettiriyor. 1958 yılında Karasu da dünyaya gelen Mehmet Eren İlkokulu burada okuduktan sonra babasının isteğiyle 1975 yılında ailecek İznik’e taşınırlar. 1977’de İznik’te üç kardeş olarak traktör bakım, tamir servisini kurarlar. Yarım asra yakındır yaptığı çalışmalarla tarım sektörüne ve çiftçilere hizmet eden Eren hala işini aşkla devam ettiriyor. “BAĞ BAHÇE TİPİ TRAKTÖRÜN ÇIKMASINA VESİLE OLDUK” Esnaflıkta geçirdiği yarım asrı o günleri yaşarcasına anlatan Mehmet Eren (65) konuşmasında “Çiftçilerimize çok emeğimiz oldu. Fabrikaların ürettiği traktörler ilk başlarda İznik’te bağ ve bahçelere uymadı. Bizlerde buna bir formül geliştirdik ve uygulamaya başladık. Bu formülü biz uyguladıkça fabrika bunu fark etti. Bizlere mühendisler gönderdiler, çalışmalarımızı incelediler. Bizler fabrikaya giderek bunları anlattık. Bağ ve bahçe tipi traktörlerin çıkmasına vesile olduk. Gençlerimize tavsiyem büyüklerinin öneri ve söylediklerini dikkate alsınlar. Bir işi ehline danışsınlar. On düşünüp bir karar versinler. Ellerinde muhakkak bir zanaatları olsun. Ne iş yaparlarsa yapsınlar yedekte bir zanaat olsun. İşleri gider ama o zanaat her zaman elinde kalır” diye konuştu. Eren konuşmasında ayrıca İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta’ya ve ekibine bu çalışmalar ile gelecek kuşaklara aktarılan tecrübeler ve meslekler dolayısıyla teşekkür etti.

Enkazdan hayat kurtaran madenci: Yorulduk ama bizim için hayat kurtarmak daha önemli Haber

Enkazdan hayat kurtaran madenci: Yorulduk ama bizim için hayat kurtarmak daha önemli

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden en çok etkilenen ve binlerce binanın yıkıldığı Hatay'ın Antakya ilçesinde arama-kurtarma çalışmalarına devam ediliyor. Çalışmalarda Zonguldak'tan gelen madenciler de yer alıyor. Yaşam belirtisi alınan enkaz alanında, tonlarca ağırlığındaki enkaz altında saatlerce çalışıp, depremzedeleri kurtarmaya çalışırken yorgun düşen madenciler, molalarda ise ateş başında dinleniyor; bazılarının ise yorgunluktan gözleri kapanıyor. 'YORGUNLUK BİZİM İÇİN ÖNEMLİ DEĞİL' Kurtarma çalışmalarını sürdüren ekibin amiri madenci Murat Çoban, 10 gündür devam edilen çalışmalarda yorulduklarını ancak kendileri için hayat kurtarmanın, yorgunluktan daha önemli olduğunu belirtti. 3 çocuk babası Çoban, ''11 yıllık madenciyim. Buraya yardıma geldik. 10 gündür buradayız. Gündüz çalışıyoruz. Akşam canlı haberi aldığımızda olay yerine gediyoruz. Biz buraya sabah geldik. Canlı olabilir, diye. İnşallah çıkar. Canlı varsa biz tahkimat yaparak giriyoruz. Madende yaptığımız gibi domuzdamı, sarma çekiyoruz. 3 kişi sağ olarak çıkardık. Yorulduk ama yorgunluk bizim için önemli değil. Hayat kurtarmak bizim için daha önemli. Ne kadar can kurtarabilirsek o kadar daha iyi. Hiç tereddüt etmeden bırakıp geldim. Onlarla görüntülü telefonla görüşüyoruz" diye konuştu. Mola sırasında ateş başında yorgunluktan gözleri kapatıp, dinlenmeye çalışan madenci Umut Üstünyer ise "2021 yılında madenciliği başladım. 10 gündür bölgede çalışıyoruz. Mola sırasında burada dinleniyoruz. Kendi ekibimizde 2 kişiyi sağ olarak kurtardık, diğer ekipler hariç. Ailem Bartın'da, annem ve babamın yanındalar. İster istemez ailemi özlüyorum, yapacak bir şey yok'' dedi. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.