Hava Durumu

#İftar

Yeni Marmara Gazetesi - İftar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, İftar haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Uzmanlardan İftar ve Sahur Uyarısı Haber

Uzmanlardan İftar ve Sahur Uyarısı

Ramazan ayının son günlerinde özellikle dikkat edilmesi gereken belli başlı kuralların olduğunu belirten Diyetisyen Gamze Söylemez, “Ramazan Bayramı'na girmeden bireylerin yavaşlayan metabolizmalarını hızlandırmaları için en çok önereceğimiz kural sahura kalkmalarıdır. Sahura kalkamıyorsanız bile en azından bir şeyler yiyip yatmanızı tavsiye ederim. Sahurda daha çok sağlıklı kahvaltılıklardan tercih edebilirsiniz. Yumurta, peynir, zeytin, biraz pekmez veya bal tercih edip tam buğday ekmeğiyle güzel bir sahur tercih edebilir. Kabızlık problemi yaşayanlar, şekersiz komposto veya kayısı hoşafı tarzı şeylerde sahurda tercih edebilirler. İftar sofralarının özellikle doğuda en çok kullanılan besinlerden biri kırmızı et. Kırmızı et tüketimini kronik olanlara dikkat etmeli. Özellikle iftara başlamadan bir bardak su içmeliyiz. Ardından bir kase kadar çorba içip beş on dakika kadar ara verirseniz sindirim sistemimizin çalışmasına yardımcı olacaktır. Ardından daha çok eti yemeklerin içine kullanmalarını tavsiye ederiz” dedi.  “Bolca yeşillik tüketmeye çalışın”  Parça et tüketiminin Ramazan'ın son zamanlarında kişilerde kolesterol miktarında artış sağlayabileceğine dikkat çeken Diyetisyen Gamze Söylemez, “Bu yüzden Ramazan Bayramı'ndan sonra da herkese bir kan tahlili vermelerini tavsiye ederim. Yemeklerin içerisinde kullanılan etlerde, yemeklerin suyunu tüketmemek gerekiyor. Çünkü et direkt yağını suya veriyor. Bu yüzden yemeklerin yağını, suyunu süzerek daha çok tane kısımlarını tercih edebilirler. Ardından bolca koyu yeşil yapraklı sebze tüketiminde de fayda var. Bunlar da sindirimi ve aynı zamanda dolaşım sistemini yardımcı olacaktır. Yemek esnasında sıvı tüketimini tavsiye etmem. Yemeklerden yarım saat önce veya yarım saat sonra sızı tüketimi sindirim sistemimi ve emilim konusunda da çok daha fayda sağlayacaktır” şeklinde konuştu.  “Bayrama hazırlıklı olun”  Yemeklerden sonra tüketilen tatlılara da dikkat çeken Söylemez, sözlerine şöyle devam etti:  “Özellikle yemeklerden hemen sonra tüketilen Erzurum'da kadayıf dolması tarzı şerbetli tatlılar. Kan şeker çok hızlı yükselttiği için daha çok iki saat verdikten sonra parçalara bölerek birkaç birim şeklinde eşlik edebilirsiniz. Burada biz diyetisyenlerin en büyük önerisi daha çok sütlü tatlılar ve meyveli tatlılar tercih etmeniz ya da sütlü kahvenin yanına alacağınız bir iki kare çikolata da sizlerin tatlı ihtiyacını yeterli oranda düzenleyecektir. Bu yüzden lütfen psikolojik olarak kendinizi son haftalara hazırlayıp daha sonra bayramda tüketeceğiniz ufak tefek kaçamakları da göz önünde bulundurarak son haftalar daha dikkatli olun diyoruz.” 

Nilüferliler İftar Sofralarında Buluşuyor Haber

Nilüferliler İftar Sofralarında Buluşuyor

Nilüfer Belediyesi, her akşam farklı bir mahallede kurduğu iftar sofralarıyla kentte, ramazan ayının birliktelik ve dayanışma geleneğini yaşatıyor. Binlerce kişinin katıldığı iftar programlarının ardından çocuklar için de ikramlar ile Hacivat-Karagöz gösterisi yapılıyor.   Ramazan ayının geleneklerini en güzel şekilde yaşatan Nilüfer Belediyesi, her akşam farklı mahallede iftar sofraları kuruyor. Ramazan ayının bereketi, Nilüfer Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nün kurduğu iftar sofralarında paylaşılıyor. 7’den 77’ye herkesin katıldığı iftar programlarında birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu yaşatılıyor. Nilüfer Belediyesi din görevlisi Mehmet Çelebi’nin duaları eşliğinde iftar saatini bekleyen vatandaşlar, ezanın okunmasıyla hep birlikte oruçlarını açıyor. İftar yemeğinin ardından hem yetişkinlere hem de çocuklara çeşitli ikramlar yapılıyor. Çay, patlamış mısır, Osmanlı macunu gibi ikramların yapıldığı iftar programlarında, Hacivat-Karagöz ile sihirbaz gösterisi de çocuklara keyifli anlar yaşatıyor.  Nilüfer Belediyesi’nin mahalle iftarları 26 Mart Çalı, 27 Mart Kızılcıklı Pazar Alanı, 28 Mart Balkan Pazar Alanı, 29 Mart 30 Ağustos Zafer Kapalı Pazar Alanı, 30 Mart Karaman Kapalı Pazar Alanı, 1-2 Nisan İhsaniye Agora Kapalı Pazar Alanı, 3-4 Nisan Üçevler Kapalı Pazar Alanı, 5 Nisan Konak Kapalı Pazar Alanı, 6 Nisan Fethiye Kapalı Pazar Alanı, 7 Nisan Fadıllı, 8 Nisan Görükle Kapalı Pazar Alanı, 9 Nisan Gümüştepe’de verilecek.  Mahalle iftarlarının yanı sıra Nilüfer Belediyesi Hacı Remziye Bakgör Aşevi’nde de, ramazan ayı boyunca her akşam iftar yemeği veriliyor. 

Sınır hattında iftar telaşı Haber

Sınır hattında iftar telaşı

İhracat yüklerini Avrupa ülkelerine götüren tır şoförleri, iftarlarını kimi zaman Türkiye'de, kimi zaman Avrupa ülkelerinde tır kuyruklarında açıyor. Yurt dışına çıkmadan iftarlarını Edirne Kapıkule Sınır Kapısı'ndaki tır parkında yapmayı tercih eden tır şoförleri, ezanın okunmasına dakikalar kala tırın dorsesindeki dolapta bulunan iftarlıklarını hazırlamaya başlıyor. Meslektaşlarıyla birlikte iftar yapmayı tercih eden tır şoförleri, okunan ezanla oruçlarını açıyor. İftar sofralarındaki meslektaş sohbetleri, demlenen çayların içilmesiyle koyulaşıyor.  Kapıkule Sınır Kapısı'nda bir araya gelen tır şoförleri, birlikte iftar açtı. Ezanın okunmasıyla birlikte el birliğiyle hazırladıkları yemekleri yiyerek oruçlarını açan tır şoförleri, genellikle iftarlarını lokantada değil tırın dorsesinde bulunan dolaptaki iftarlıklarla gerçekleştirdiklerini söylediler. Şoförler, bazı zamanlarda oruçlarını yurt dışında açtıklarını ifade ettiler.  "Orucumuzu hep yollarda açıyoruz"  Tır şoförü Hüseyin Çaparuşağı, "Orucumuz genellikle yolda geçiyor. Sahur ve iftarı bugün Edirne'de yapmak kısmet oldu. Yola çıkmadan iftarımızı Edirne'de yapmak istedik. Tır şoförleri bir araya gelip iftar yaptık. Hep yollarda orucumuzu açıyoruz, lokantalara pek oturmuyoruz. Hangi ülkenin hangi şehrine denk gelirse iftarımızı orada yapıyoruz" dedi.  "Kimi zaman Almanya'da, kimi zaman Türkiye'de iftar yapıyoruz"  Tır şoförü Abdullah Yılmaz da, "Tüm zamanımız yollarda geçtiği için yolda açmak zorunda kalıyoruz orucumuzu. Yeri geliyor Edirne Kapıkule'de, yeri geliyor Almanya'da açıyoruz. Nerede kısmet olursa orucumuzu orada açıyoruz" şeklinde konuştu.  Tır şoförü Süleyman Çağlayan, "Yeri geliyor tek başına, yeri geliyor arkadaşlarla orucumuzu açıyoruz. Ramazan'ın güzelliğinden faydalanmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Aşçı öğrencilerden arkadaşlarına iftar Haber

Aşçı öğrencilerden arkadaşlarına iftar

Orhaneli Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından açılan, aşçılık kursuna katılan kadın ve öğrenci kursiyerler tarafından yapılan yemekler Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde kurulan sofralarla öğrenciler iftar yaptı. Orhaneli Halk Eğitim Merkezi Müdürü Bayram Yiğitbaşı, "Bursa Uludağ Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu öğrencilerine sınav haftaları boyunca Orhaneli Halk Eğitim Merkezi aşçılık kursumuzda pişirilen yemeklerden ikram ediyoruz. Aşçılık kursumuza üniversite öğrencilerimizden de katılanlar oldu. 24 öğrencimizden 8 tanesi üniversite öğrencisi. Aşçılık eğitimi alan kursiyer üniversite öğrencilerimiz sınav haftalarında arkadaşlarının yiyecekle ilgili sıkıntı yaşayacaklarını dile getirirlerken, yemek konusunda bizden talepte bulundular. Öğretmen arkadaşlarla bir araya gelip bir planlama yaptıktan sonra, bir hafta boyunca öğrencilerimize yemek hizmeti vermeyi uygun gördük. Öğrenci arkadaşlar mutlu oldu. Bunu gelenek haline getirip önümüzdeki yıllarda da devam ettirmeyi planlıyoruz” dedi. Üniversite öğrencilerinden aşçılık kursuna katılan Nisa Nur Avcı "Bazı boş derslerimiz var. Bizde o zamanlarda aşçılık kursuna geliyoruz. Aşçımız ve arkadaşlarımla beraber güzel yemekler yapıyor ve kendimizi geliştirmek için yemeklerin püf noktalarını öğreniyoruz. İleride işimize yarayacağını düşünüyorum. Öğrencilere faydalı olurken, sınav zamanında hem stresimizi hem de yükümüzü azaltmak için güzel bir ortam oluyor” diye konuştu. Bursa Uludağ Üniversitesi Orhaneli Meslek Yüksek okulu öğrencileri sınav haftaları boyunca Halk Eğitim Merkezi hizmet binasında gerekli hijyen koşulları altında aşçı usta öğreticiler ve kursiyer öğrenciler tarafından yapılan yemeklerle iftarlarını açacaklar.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.