Hava Durumu

#İzmir

Yeni Marmara Gazetesi - İzmir haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, İzmir haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Şehrin Göbeğinde Can Çekişen Bir Tarih Haber

Şehrin Göbeğinde Can Çekişen Bir Tarih

Bir zamanlar İzmir’in gözbebeği olan ve ticaretin merkezinde bulunan Konak’taki tarihi Basmane semti, şimdilerde virane durumdaki konakları ve binaları ile eski günlerinden çok uzak durumda. Birçok yapıda asılı bulunan ‘Dikkat Yıkılabilir’ tabelalarıyla görenlerin içini acıtan semtin kültürel dokusu, gün geçtikçe yok olmaya bir adım daha yaklaşıyor.  Osmanlı döneminde, Basmane semti İzmir'in ticaret merkezlerinden biriydi. Limana yakınlığı ve demiryolu bağlantısıyla stratejik bir konuma sahip olan semtte, çeşitli dillerden, dinlerden ve ırklardan insanlar bir arada yaşardı. Ticaretin canlı olduğu dönemlerde semtte; Rumlar, Yahudiler, Türkler ve diğer etnik gruplar barış içinde bir arada yaşarlarken, Cumhuriyet döneminde ise Basmane semti, İzmir'in modernleşme sürecine paralel olarak gelişti ve demiryolu ulaşımının önemi nedeniyle de semtin ticari ve ekonomik hayatı da canlılığını korudu.  Yıllar içerisinde semtin önemi azaldı ve geçmişten günümüze kadar süregelen ihmaller ve plansızlık nedeniyle Basmane’nin tarihi dokusu adeta bir harabe haline geldi. Semt, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olmaktan çıktı, birçok tarihî konak ve bina her an yıkılacak duruma geldi. Sokaklarında dolaşırken geçmişin izlerini görebileceğimiz semt yok olma tehlikesiyle karşı karşıyayken, şimdilerde semtin en çok ağırladığı misafirleri ise kaçak göçmenler olmuş durumda.  “Burası böyle yüzüstü bırakılarak öksüz çocuk oldu”  Yıllardır İzmir’de yaşadığını ve bölgenin eski halini de çok iyi bildiğini belirten 81 yaşındaki Şemsettin Ülkümen, “İzmir’de belirli yerlerle ilgilenildi ancak burası böyle yüzüstü bırakılarak öksüz çocuk oldu. Buralar harika, çok güzel yerlerdi. Ama bugün bakıyorum yıkıntı haline gelmiş buralar, eski halini bildiğimiz için üzülüyor insan tabii. Burada görülen Paşa Oteli çok güzel eski, tarihi bir binaydı. Ama şimdi şu hale bak ‘yıkılır’ deniyor. İzmir'in kalbidir burası. Arka tarafta tarihi yerleri var. Zaten ismi ‘Agora’dır buranın. Ama eski durumu kalmadı” dedi.  “İzmir'in çok büyük bir ayıbı”  1960 yılında İzmir’e yerleştiklerinde 7-8 yaşında olduğunu ve hâtıralarını tazelemek için büyüdüğü bölgeye geldiğini ifade eden 73 yaşındaki Esin Ülkümen ise “Eskiden İzmir'in en güzel yeri, en seçkin semtlerinden biriydi burası. Çok keyifliydi, bütün İzmir'in kalbi burasıydı. Ama şimdi bakıyorsunuz içiniz acıyor. Buraya mutlaka bir an önce el atılması gerekiyor benim gördüğüm kadarıyla. Bu İzmir'in çok büyük bir ayıbı. Eski bina çok fazla ama bunların renove edilebilecek olanları bir defa renova edilmeli her şeyden önce. O eski doku muhafaza edilmeli. Eskimiş, çürümüş olanlar var, onlar bakımı belki olamayacak ama en azından daha farklı bir yapılar yapılabilir” diye konuştu. 

Hamza Dağ’dan ‘Yapay Zeka’ Göndermesi Haber

Hamza Dağ’dan ‘Yapay Zeka’ Göndermesi

Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, “Biz 30 ilçede Belediye Başkan Adaylarımızı belirlerken insan zekası kullandık. Yapay zekayı kullanmak aklımıza gelmedi. Hepsinde ince eledik, sık dokuduk. Siyasi reflekslerden biraz ayrıldığımızda, adayları kefeye koyduğumuzda bizim adaylarımızın o ilçelerde çok çok ötede olduklarını görürler” dedi.  Yaklaşık 70 gündür sürdürdüğü seçim çalışmalarına aralıksız bir şekilde devam eden Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, güne Gaziemir Önder Caddesi üzerindeki esnafı ziyaret ederek başladı. Hamza Dağ’a, AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, Cumhur İttifakı Gaziemir Belediye Başkan Adayı Deniz Doğan ve Gaziemir AK Parti İlçe Başkanı İsmail Yaşadı eşlik etti. Tüm esnafla tek tek tokalaşan Hamza Dağ, onların taleplerini dinledi.  “Çizmeleriyle işinin başında olan Belediye Başkanı görecekler”  Ziyaret sırasında gazetecilerin sorularını cevaplayan Hamza Dağ, sahada aynı hızla devam ettiğini belirterek, “18 Ocak’ta adaylığımız açıklandığında hangi heyecanla yol alıyorsak, aynı heyecanla yol alıyoruz. Seçime 3 gün kaldı, her gittiğimiz yerde yaşadığımız teveccüh bizim enerjimizi daha da artırıyor. İzmir’in sokaklarını adım adım gezdik. Bu süreçte bizi bağrına basan İzmirli hemşehrilerime şükranlarımı sunuyorum. 1 Nisan’dan sonra yine aynı hızla hiç durmadan çok çalışacağız. Çok çalışkan Büyükşehir Belediye Başkanı görecekler. Projelerin başında, çizmeleriyle işinin başında görecekler” ifadelerini kullandı.  “Aday belirlerken yapay zeka değil, insan zekası kullandık”  Hamza Dağ, İzmir’in 30 ilçesinde de çok kıymetli Belediye Başkan Adaylarının olduğunu belirterek, “Biz onları belirlerken insan zekası kullandık. Yapay zekayı kullanmak aklımıza gelmedi. Hepsinde ince eledik, sık dokuduk. Siyasi reflekslerden biraz ayrıldığımızda, adayları kefeye koyduğumuzda bizim adaylarımızın o ilçelerde çok çok ötede olduklarını görürler. Hem 30 ilçemizde hem de Büyükşehirde, Pazar günü hemşehrilerimizden bize bir şans vermelerini, daha fazla hizmet etmek için böyle genç bir ekibe bu imkanı sunmalarını bekliyoruz” vurgusu yaptı.  Hamza Dağ, çocuklara oyuncaklar hediye ederken ailelerle de hatıra fotoğrafları çektirdi. 

CHP Genel Başkanı Özel: "Partiyi bölen kimseyi kapıdan içeriye sokmam” Haber

CHP Genel Başkanı Özel: "Partiyi bölen kimseyi kapıdan içeriye sokmam”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir’in Buca ilçesinde vatandaşlarla bir araya geldi. Özel, “Atatürk'ün partisini bırakan, karşısına geçen yarışan ve AK Parti'ye seçim kazandırmak için umut olan, partiyi bölen, partiyi yoran kimseyi bir daha bu partinin kapısından içeri sokmam” dedi.   Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, bir dizi program yapmak için geldiği İzmir’de programlarını sürdürmeye devam ediyor. İlk olarak Şehit Yakınları ve Gaziler Buluşması gerçekleştiren daha sonra da Ege İhracat Birlikleri’ni ziyaret eden Özel, daha sonra da Havagazı Fabrikası Kültür Merkezinde düzenlenen Romanlar Buluşması etkinliğine katıldı. Buradaki programlarını bitiren ve Buca’ya geçen CHP Genel Başkanı, vatandaşlarla bir araya geldi. Buca Belediye Başkanı Adayı Görkem Duman ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay için oy isteyen Özel, “Büyükşehir Belediye Başkanımız şimdi Kiraz'da bir iftar programına gitti. Ben onun hem selamlarını size getirdim hem de Cemil Tugay için Görkem kardeşime oy veren herkesten bir oy istiyorum” dedi.  “Bu parti Atatürk’ten emanet”  Partinin bayrağının, adının, logosunun, Buca’daki adayının belli olduğunu ifade ederek Buca’da aday gösterilmeyen ve CHP'den istifa edip İYİ Parti’den aday olan Suat Nezir’e yüklenen Özel, “Birileri aday adayı olacak. Sonra parti bir aday belirleyecek. ‘Küstüm oynamıyorum’ diyecek. Atatürk'ün partisini bırakıp başka partiye gidecek. Ondan sonra ben de CHP'liyim. Gerekirse geri dönerim. Senin yaptığın o macerada AK Parti tehlikesi kapıdayken sanki Sosyal Demokrat Partiler ile yarışıyoruz. AK Parti tehlikesi varken partinin gidip oylarını bölen ondan sonra ‘kazanırsam dönerim’. Onlar eskidendi. Atatürk'ün partisini bırakan, karşısına geçen yarışan ve AK Parti'ye seçim kazandırmak için umut olan, partiyi bölen, partiyi yoran kimseyi bir daha bu partinin kapısından içeri sokmam. Partinin adı belli, kurucusu belli, bayrağı belli, genel başkanı belli, aha da adayı belli. Görkem Duman kardeşim. Bunu özellikle ifade edeyim. Cumhuriyet Halk Partisi kimliği, aday olunana kadar cepte duracak, aday olunmayınca çekmeceye atılacak. Daha sonra tekrar alınacak bir kimlik değildir. Atatürk'ten emanettir, bırakanla işimiz olmaz. Bir yandan elbette kentin kazanımlarını, Cumhuriyet’in kazanımlarını muhafaza edeceğiz. Bir yandan belediyecilikle ilgili mevcut belediye başkanımızın hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Bu hizmetleri arttırarak devam edeceğiz” dedi. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.