Hava Durumu

#Karayolları Trafik Kanunu

Yeni Marmara Gazetesi - Karayolları Trafik Kanunu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Karayolları Trafik Kanunu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Hız tutkunlarına sıkı takip: Radar sayısı artırıldı Haber

Hız tutkunlarına sıkı takip: Radar sayısı artırıldı

Yapılan tüm denetim ve uyarılara rağmen özellikle bayram tatillerinde trafik kaza bilançolarında büyük artış yaşanıyor. İçişleri Bakanlığı, Kurban Bayramı tatili boyunca kural çiğneyen sürücülerin ensesinde olacak. Hız yaparak bir an evvel memleketine gideceğini zanneden sürücülere kötü haber Emniyet Genel Müdürlüğü’nden (EGM) geldi. Yollardaki radar sayıları sürücülerin korkulu rüyası olacak cinsten çünkü; geçtiğimiz aylarda yapılan düzenlemelerle aşırı hıza 30 bin liraya varan cezalar geliyor. Kurban Bayramı'nda birçok insan büyüklerinin elini öpmek için çoluk çocuk memleketin yolunu tutarken bazıları da 9 günlük izni fırsat bilip tatil için yollara düştü. EGM de ocaklara kara haber gelmesin diye trafikte denetimleri artırdı. Özellikle kazaların büyük bölümünün aşırı hızdan kaynaklandığını göz önünde bulunduran trafik ekipleri radar sayılarını bayram öncesi artırdı. Yoğunluğa göre ve saatlik değişecek olmakla birlikte EGM İstanbul’dan Ankara’ya gidecek sürücülerin hız kurallarına uymalarını sağlamak amacıyla tam 51 noktada sürücüler takip altında olacak, 16 noktada radarlı hız kontrolü yapılacak. İstanbul - İzmir arasında ise 40 ayrı noktada ekipler denetimde olacak, 12 noktada ise radarlı hız kontrolü yapılacak. Bursa’dan Ankara’ya kadar tam 14 ayrı noktada radarla hız kontrolü yapılacak. Aynı güzergahta 12 hız koridoru ve 9 ayrı kontrol noktasında sürücüler takip edilecek. Bursa’dan İstanbul’a gidecek olanlar da 31 ayrı noktada denetimden geçirilecek, 3 hız koridoru ve 3 radar kontrolüne tabi tutulacak. Bursa’dan İzmir’e gidecek sürücüler de 5 hız koridoru ve 4 radar kontrolüne tabi tutulacak. Cezalar cep yakıyor Geçtiğimiz mart ayında Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan değişiklikle trafikte saldırgan ve kurallara uymayan sürücülere rekor cezalar getirildi. Makas atan, yolu kasıtlı olarak kapatan, plakasını gizleyen, kırmızı ışık ihlali yapan, aşırı hız yapan veya alkollü araç süren sürücülere yalnızca yüksek para cezaları değil; ehliyete el koyma, ehliyet iptali ve araçların trafikten men edilmesi gibi ağır yaptırımlar da uygulanacak. Aşırı hız yapan sürücüler için cezalar 30 bin TL’ye kadar yükseltildi. Hız ihlalinin derecesine göre ehliyete 30, 60 ve 90 gün el koyma uygulanacak. Hız ölçen teknik cihaz veya çeşitli teknik usullerle yapılan tespit sonucu yönetmelikte belirlenen hız sınırlarını yerleşim yeri içinde 6-10 kilometre/saat aşanlara 2 bin lira, 11-15 kilometre/saat aşanlara 4 bin lira, 16-20 kilometre/saat aşanlara 6 bin lira, 21-25 kilometre/saat aşanlara 8 bin lira, 26-35 kilometre/saat aşanlara 12 bin lira, 36-45 kilometre/saat aşanlara 15 bin lira, 46-55 kilometre/saat aşanlara 20 bin lira, 56-65 kilometre/saat aşanlara 25 bin lira, 66 kilometre/saat ve daha fazlasını aşanlara 30 bin lira idari para cezası veriliyor.

APP Plakalara 1 Nisan’a kadar ceza uygulanmayacak Haber

APP Plakalara 1 Nisan’a kadar ceza uygulanmayacak

Standartlara aykırı Avrupa Press Plaka (APP) kullanan araçlara yönelik denetimlere ilişkin yeni bir düzenleme yapıldı. İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi’nin talimatıyla, APP plaka denetimlerinin 1 Nisan’a kadar bilgilendirme ve rehberlik amacıyla gerçekleştirileceği, bu süre içinde sürücülere cezai işlem uygulanmayacağı açıklandı.Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan değişiklik kapsamında, 27 Şubat’tan itibaren standart dışı plaka kullanan sürücülere 140 bin lira para cezası uygulanması, sürücü belgelerine 30 gün süreyle el konulması ve aracın 30 gün trafikten men edilmesi öngörülmüştü. Aynı ihlalin bir yıl içinde tekrar edilmesi durumunda ise cezanın iki katına çıkarılacağı duyurulmuştu.Yeni talimat doğrultusunda, mart ayı sonuna kadar kolluk kuvvetleri tarafından yapılacak denetimlerin eğitim ve bilgilendirme kapsamında yürütüleceği belirtildi. Bu süreçte sürücülerden plakalarını standartlara uygun hale getirmeleri istendi. Düzenlemeye göre, güvenlik özellikleri bulunmayan APP plakaların en geç 1 Nisan’a kadar standart plakalarla değiştirilmesi gerekiyor. Standart plakalarda yer alan güvenlik hologramı, yetkili kuruluş mührü ve belirlenmiş yazı tipi gibi unsurların elektronik denetim sistemleri ve şehir güvenlik kameraları tarafından doğru şekilde okunabilmesi amaçlanıyor.Plaka değişikliği yapmak isteyen sürücülerin öncelikle polis merkezi amirliklerine veya jandarma karakol komutanlıklarına kayıp ihbarında bulunmaları gerekiyor. Ardından noterden plaka basım talep belgesi alınarak Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na bağlı plaka basım yetkisi bulunan odalara başvuru yapılması gerekiyor.

Trafik cezalarını artıyor 6 madde daha kabul edildi Haber

Trafik cezalarını artıyor 6 madde daha kabul edildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, trafik cezalarının artırılmasını da içeren Karayolları Trafik Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 6 maddesi daha kabul edildi. Kabul edilen maddelerle birlikte, kara yolu güvenliğini tehdit eden ihlallere yönelik idari para cezalarında önemli artışlar yapıldı. Düzenlemeye göre, ağırlık ve boyutları nedeniyle özel izne tabi olan yüklerin izin alınmadan taşınması yasaklanırken, yükün uygun şekilde bağlanmaması, aracın dengesini bozması veya kara yoluna zarar verecek şekilde taşınması halinde çeşitli para cezaları uygulanacak. Taşıma sınırı üzerinde yolcu alan araçlara 1 bin lira, tehlikeli şekilde yükleme yapanlara ise 3 bin lira idari para cezası kesilecek. Tehlikeli madde ve konteyner taşımacılığında bu ceza 20 bin liraya çıkacak. Azami yüklü ağırlığın aşılması durumunda, aşım oranına göre 10 bin liradan başlayıp 60 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak. Ağırlık ve boyut denetimlerinden kaçan araç sürücüleri ile işletenlere ise 60 bin lira ceza kesilecek. Uluslararası taşımacılık yapan yabancı plakalı araçların, cezalar tahsil edilmeden Türkiye’den çıkışına izin verilmeyecek. Kabul edilen maddeler arasında kış lastiği zorunluluğu da yer aldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, il ve iklim şartlarına göre yılın belirli dönemlerinde kış lastiğini zorunlu tutabilecek. Bu yükümlülüğe uymayan araç işletenlerine 6 bin lira idari para cezası verilecek. Ayrıca karlı ve buzlu havalarda kamyon, çekici ve otobüs sürücülerinin kar zinciri bulundurması zorunlu olacak. Zincir kullanmaması nedeniyle trafiği aksatan sürücülere 24 bin liraya kadar ceza uygulanacak. Kanun teklifiyle, kamuoyunda “drift atmak” olarak bilinen ve sürüş güvenliğini tehlikeye sokan hareketler de ağır yaptırımlara bağlandı. Drift yapan sürücülere 140 bin lira idari para cezası verilecek, sürücü belgeleri geçici olarak geri alınacak ve araçlar trafikten menedilecek. Tekrarlanan ihlallerde sürücü belgeleri iptal edilecek. Bisiklet, motosiklet ve elektrikli skuter kullanımına ilişkin düzenlemeler de kabul edildi. Yaya yollarında bu araçları kullanan sürücülere 5 bin lira ceza uygulanacak. Paylaşımlı elektrikli skuter işletmeciliği yapmak isteyenlerin yetki belgesi alması zorunlu olacak; belgesiz faaliyet gösterenlere 86 bin 900 lira idari para cezası kesilecek. Genel Kurul’da kabul edilen maddelerin ardından Meclis Başkanvekili Tekin Bingöl birleşime ara verdi. Danışma Kurulu önerisi doğrultusunda, Genel Kurul’un yarın 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremleri görüşmek üzere toplanacağı, siyasi parti gruplarına 20’şer dakika söz verileceği ve başka bir gündem maddesinin ele alınmayacağı açıklandı. Birleşim, yarın saat 14.00’te toplanmak üzere kapatıldı.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.