Hava Durumu

#Kat

Yeni Marmara Gazetesi - Kat haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kat haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Erkekler 3 kat fazla horluyor Haber

Erkekler 3 kat fazla horluyor

Uyku apnesi sendromu, uyku sırasında nefes almada güçlük, solunum durması daha sonra solunum çabasıyla tekrar normale dönme, uykuya dalma ve uykudan uyanmaların gece boyunca tekrarlarıyla giden bir hastalık olduğunu belirten Hayat Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, “Basit horlamadan farklıdır. Haftada en az 5 gün ve diğer odalardan hatta diğer dairelerden de duyulabilecek kadar şiddetlidir. Horlama aniden kesilir, nefes alma durur sonra tekrar başlar. Hastalar genellikle solunumlarının durduğunun farkında olmazlar. Fakat yanındaki kişiler gürültülü ve düzensiz horlamanın aralıklarla kesildiğini, ağız ve burunda solunumun durduğunu ve bu sırada göğüs ve karında hareketin devam ettiğini fark edebilirler. Bu hastalarda gece uzun süre uyumalarına rağmen, gündüz aşırı uyku hali ve sabah yorgunluğu vardır. Otobüste, toplantılarda, hatta araba kullanırken uykuya dalma olur. Bunun sebebi de sık tekrarlayan solunum durmaları ve uykuda sık bölünmeler sebebiyle asıl dinlenmeyi sağlayan derin uykuya ulaşamamalarıdır. Beynin oksijenlenmesinin bozulması ve solunum için harcanan çabanın vücutta aşırı yorgunluk oluşturmaktadır. Uyku apne sendromu, erkeklerde kadınlara göre 3 kat daha fazla görülmektedir. En sık 40-65 yaşları arasında ve şişman kişilerde, boyun ve göbek çevresi geniş kişilerde daha fazla görülmektedir” dedi. Uyku apne sendromunun tedavi edilmezse sağlığı tehdit edici sonuçlar ortaya çıkabileceğini de ifade eden Gürkan, “Bu hastaların yüzde 30-50’sinde yüksek tansiyon tespit edilmiştir. Kalp krizi, kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı ortaya çıkmaktadır. Erkeklerde iktidarsızlık, kadınlarda adet düzensizlikleri olabilir. Konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık, sinirlilik, depresyon, endişe, kişilik değişiklikleri artar. Sabah baş ağrısı ve bulantı ile uyanırlar. Gece boyunca sık idrara çıkma veya yatağını ıslatma meydana gelebilir” diye konuştu. Uyku apne sendromu düşünülen hasta bir ya da iki gece uyku laboratuvarında yatırılıp uyku testi yapıldığını ifade eden Gürkan, uyku testinde gece boyunca beyin aktiviteleri ve vücutla ilgili farklı fonksiyonlar ve bunların arasındaki ilişki değerlendirilerek teşhisin konularak tedaviye başlanıldığını sözlerine ekledi.

Havalar soğudu! Satışları 10 kat arttı Haber

Havalar soğudu! Satışları 10 kat arttı

Günlerdir Eskişehir’de yoğun şekilde hissedilen soğuk hava, hayatı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Gece saatlerinde sıfırın altında 15 dereceye kadar düşen hava sıcaklıkları, vatandaşı farklı çözüm yolları arayışına yöneltti. Birçok kişi kış aylarının vazgeçilmez yiyeceği turşulara yöneldi. Özellikle acı turşularda talepler hat safhaya yükseldi. Yaz aylarında günde 5 kilogram kadar satılan acı biber turşusuna talep günde 50 kilograma yükseldi. "YAZ AYLARINDA GÜNLÜK 5 KİLOGRAM SATIYORDUK, ŞUAN 50 KİLOGRAM SATIYORUZ" Eskişehir’de turşuculuk yapan Ünal Atalay, havaların soğumasıyla acı turşuya talebin arttığını söyledi. Satışı yaz aylarına göre 10 kat artan acı biber turşusunun yanı sıra acı sos ve acı turşu suyuna da talebin olduğunu belirten Atalay, şu ifadeleri kullandı: “Kış aylarında turşuya talep arttı. Son haftalardaki aşırı soğuk havalardan dolayı talep her geçen gün yükseliyor. Özellikle iç ısıttığı için insanlar acı ürünlere yoğunlaştı. Acı biber turşuları, acı soslar ve acı turşu suyu inanılmaz talep görüyor. Yaz aylarına göre satışlarımız çoğaldı. Yazın insanlar acıyı çok tercih etmiyor. Acı biber turşularından yaz aylarında günlük 5 kilogram satıyorduk, şuan günlük 50 kilogram satıyoruz. Şuan günde 100 litre turşu suyu satıyorsak 80 litresi acı oluyor. Vatandaş soğuk havadan korunmak için acı turşuya hücum etti diyebiliriz.” (İHA)

Varsayımların iki kat fazlası çıktı! Haber

Varsayımların iki kat fazlası çıktı!

Gidişat ile ilgili yapılan araştırmalarsa korkunç tabloyu gözler önüne seriyor. Son açıklamalara göre dünya, yüzyıl içinde beklenenden neredeyse 2 kat fazla ısınacak. Yaşanan artış ise kıtlık gibi felaketleri ve aşırı hava olaylarını beraberinde getirecek. Yeni bir analiz, Glasgow’daki iklim zirvesi COP26'da verilen taahhütlere rağmen, dünyanın hala küresel sıcaklık artışını sınırlama hedeflerine yakın olmadığını gösterdi. 2,4 DERECE ISINACAK! Climate Action Tracker'a (CAT) adlı kuruluşa göre, dünya ülkelerin taahhüt ettiği bir buçuk derece sınırından çok daha fazla olan 2,4 derece ısınmaya doğru gidiyor. Climate Action Tracker'a göre COP26, "büyük bir güvenilirlik, eylem ve taahhüt boşluğuna sahip". 1 MİLYAR İNSANI ETKİLEYECEK Bununla birlikte çalışma, İngiltere Meteoroloji Ofisi’nin küresel ortalama sıcaklığın sanayi öncesi seviyelerin 2 derece üzerine çıkması halinde bir milyar insanın ölümcül ısı ve nemden etkilenebileceği konusunda uyarmasının ardından geldi. HÜKÜMETLERİN ÇABALARI YETERLİ DEĞİL Climate Action Tracker tarafından hazırlanan raporda, hükümetler tarafından COP26 öncesinde ve sırasında verilen sözler incelendi. Araştırmacılar, 2030 yılında, gezegeni ısıtan sera gazı emisyonlarının, sıcaklık artışını 1,5 derecenin altında tutmak için gerekenden iki kat daha yüksek olacağı sonucuna vardı. Uzmanlar, küresel ısınmayı bir buçuk derece ile sınırlandırmanın iklim değişikliğinin en tehlikeli etkilerinin gerçekleşmesini önleyeceğini söylüyor. DÜNYA YÜZYILIN SONUNA KADAR 2,4 DERECE ISINACAK Diğer taraftan, 2015 yılında Fransa’nın başkenti Paris'te düzenlenen iklim zirvesi, ısınmayı 1,5 derecenin altında tutmaya yönelik bir plan ortaya koymuştu. Ancak, Climate Action Tracker, hükümetlerin taahhütlerinden ziyade fiili politikaları analiz edildiğinde, 2100 yılına kadar dünyanın öngörülen ısınmasının 2,4 derece olduğunu hesapladı. Greenpeace adlı çevre örgütünün global direktörü Jennifer Morgan, "Bu yeni hesaplama, Dünya'ya doğru gelen asteroitin fotoğrafları çeken bir teleskop gibi. Glasgow'daki liderlerin farklılıklarını derhal bir kenara bırakıp dünyanın geleceğini kurtarmak için anlaşmaya çalışması gerekiyor” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.