Hava Durumu

#Kestane

Yeni Marmara Gazetesi - Kestane haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kestane haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kestane severler dikkat! Keyfiniz zehir olmasın! Haber

Kestane severler dikkat! Keyfiniz zehir olmasın!

Çin'de hayvan yemi olarak kullanılan Türkiye'de ise yılbaşı öncesi her köşe başındaki bir tezgahta yer bulan Çin kestanesi vatandaşların sağlığını tehdit ediyor. Pazarda Aydın kestanesi olarak vatandaşlara satılan normal kestaneden hem ebat hem de şekil olarak farklılık gösteren Çin kestanesi normal kestanenin neredeyse yarı fiyatından satılıyor. Çiğ yenildiğinde içeriğindeki maddeler sebebiyle insan sağlığına zararlı olduğu belirtilen Çin kestanesi ateş üzerinde pişirildiğinde ise dışarıya köpük salıp bambaşka bir görünüm alıyor.  Bursa Tuz Pazarında yıllardır kestane satan Orhan Çağlayan vatandaşları "Herkes dikkat etsin, kimse kestane almıyor, hem paralar çöpe gidiyor, hem de sağlıklarından oluyorlar" diyerek uyarıyor.   Havaların soğuması ve özellikle yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte pazarlarda yerine alan kestane vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor.  Soğuk gecelerin vazgeçilmez lezzeti olan kestanenin fiyatı pazarda 140 liradan başlıyor. Pazar esnafı Çin’den ithal edilen kestanenin hayvan yemi olarak ülkeye getirildiğini söyleyerek, vatandaşların dikkat etmelerini konusunda çağrıda bulundu.  Nasıl ayırt ediliyor  Tuzpazarı esnaflarından Orhan Çağlayan vatandaşların kestaneyi günlük bulunan tezgahlardan almamalarını gerektiğini belirtti. Çağlayan, “Çin kestanesi topuzları geniş ve büyüktür. Çok iridir. Fiyatı 100-150 lira civarında olur. Kestaneciler olarak böyle irilikteki kestaneyi bu sene toptan 150 liraya alamıyoruz. Kestane bu sene mahsul olarak yok. Bu yüzden Çin kestanesi daha çok rağbet gördü. Her sene vardı ama bu kadar çok yoktu. Vatandaşların dikkat etmesi gereken nokta cami çıkışları, sokak ve caddelerde günlük bulunan yerlerden almasınlar. Her zaman yeri belli olan şikâyet ve isteklerimizi iletebileceğimiz yerlerden alsın. İthal kestaneyi pişirdiğiniz zaman koyu sarı olur, içi çıkmaz, kabuklarından açmaz, tadı olmaz, kokusu olur ve pişirdiğiniz zaman köpük ile sulanma yapar. İthal kestaneler yurtdışından buraya hayvan yemi olarak geliyor. Hayvan yemi olarak geldiği için ülkeye girişi serbest ama satışı yasak. Yetkililerin buna müdahale etmesi için yerinde tespit etmesi lazım. Bunun içinde vatandaşların böyle satanları şikâyet etmesi lazım. Vatandaşlar dikkat etsin kestane almıyorlar parasını çöpe atıyorlar” dedi. 

Çin kestanesi operasyonu: Satarken yakalandı Haber

Çin kestanesi operasyonu: Satarken yakalandı

İzmir'in Tire ilçesinde, pazarda denetim yaparken satılan kestanelerden şüphelenen zabıta ekipleri, kestanelerin Çin kestanesi olduğunu belirledi. 200 kilo kestaneye imha edilmek üzere el konulurken, Tire Belediyesi Zabıta Müdürü Tarık Bolpaça, "Bu kestanenin zehirleme riski var" diyerek uyardı.  Tire Belediyesine bağlı zabıta ekipleri, Tire Salı Pazarında denetim yaparken, bir kamyonet kasasında kestane satıldığını fark etti. Seyyar satıcının yanına giden ekipler, kestanelerin normalden daha büyük olduğunu, çuvallarında da Çin etiketi olduğunu belirledi. Bunun üzerine hemen satışı durduran zabıta ekipleri, son günlerde gündeme gelen 200 kilogramlık Çin kestanesine imha edilmek üzere el koydu. Seyyar satıcı İzzettin A.’ya, Kabahatler Kanununa göre para cezası uygulandı.  "Bu kestanenin zehirleme riski var"  Tire Belediyesi Zabıta Müdürü Tarık Bolpaça, Tire ilçesinin kestane açısından zengin olduğunu ve Çin kestanelerine karşı dikkat edilmesi gerektiği uyarısını yaptı. Çin kestanelerinin zehirleyebileceğini ifade eden Bolpaça, "İlçemiz, kestane bakımından zaten zengin bir bölge. Pazarımıza dışarıdan gelip Çin kestanesi satmaya çalışıyorlar. Tire Belediyesi olarak salı pazarında denetimlerimiz sürüyor. Yaptığımız denetimde 200 kilogram Çin kestanesine imha etmek üzere el koyduk. Bu kestanenin zehirleme riski var. Vatandaşlarımızdan ricamız; kestane alırken bilindik yerlerden almaları, şüphelendikleri durumlarda 153 alo zabıtayı arayarak ihbarda bulunmalarıdır. Vatandaşlarımızın sağlığı noktasında denetimlerimiz devam edecek" dedi.  İlçede kaç kişinin kestaneyi satın aldığı bilinmezken, bir vatandaş ise kestanenin Çin kestanesi olduğunu son anda fark edince seyyar satıcıya geri iade etti. Seyyar satıcı İzzettin A. da, kestanelerin Çin kestanesi olmasından haberinin olmadığını iddia etti. 

Kestanenin kilosu 400 TL'yi buldu Haber

Kestanenin kilosu 400 TL'yi buldu

Kışın sokak tezgâhlarında ve evlerde sıkça tüketilen kestane, bu yıl fiyatıyla el yakıyor. Geçen yıl kilosu 80-90 lira iken bu yıl kalitesine göre 200-250 liraya kadar çıktı. Öte yandan közde pişirilen kestane kebabının kilosu 400 lira seviyelerini görüyor. Kestane ülkemizde Aydın, İzmir, Bartın, Sinop ve Bursa'da üretiliyor. Bu beş il toplam üretimin yüzde 80'ini karşılıyor. Yağışların azlığı ve gal arısı olarak adlandırılan zararlılar sebebiyle rekolte düştü. Buna karşın maliyet ve nakliye masraflarının arttığına dikkat çeken üreticiler önümüzdeki yıl kestanenin daha pahalıya yeneceğini ifade ediyor. BİYOLOJİK MÜCADELE VERİYORUZ Kestaneler yıllardır bir hastalıkla karşı karşıya. Kestanelerin sayısı gün geçtikçe azalıyor. Yeni kapalı kestane bahçeleri Sinop bölgesinde henüz yok gibi görünüyor. Belki yeni yeni kurulmakta. Bu yıl kestaneler üzerinde gal arısı olarak adlandırılan bir zararlı türün etkisi görülüyor. Şu an için kimyasal mücadelesi henüz mevcut değil; sadece biyolojik mücadele yöntemleri kullanılıyor. Çukurova Üniversitesi tarafından avcı böceklerin üretildiği ve bu böceklerle tedavi yöntemlerinin geliştirildiği belirtiliyor. Aslında genel bir sorun var. Kestane ağaçlarının meyve ağacı mı, yoksa orman ağacı mı olduğu konusunda yaşanan belirsizlik. Kestane ağaçları, insanların tapulu arazilerinde bulunmuyor. Bu sebeple bir kestane ağacına bakım yapmak için ormandan izin almak gerekiyor. İlk olarak, kestane ağacının meyve ağacı mı, yoksa orman ağacı mı olduğunun ayrımının yapılması gerektiği bir sorun olarak ortaya çıkıyor. UCUZU YA KÜFLÜ YA DA BOŞ ÇIKIYOR Sokak tezgâhlarında kilosu 400 lirayı bulan kestaneler olgun ve büyük iken, marketlerde satılan ucuz kestanelerin çoğu bozuk çıkıyor. Marketlerde kilosunun 120 liraya kadar bulunabildiği bu kestane türlerin; küflü, kurtlu ya da içini boş olduğu belirtiliyor. Sokak satıcıları ürünlerin kalite kalite olduğunu belirterek, en iyi kestanenin sokakta olduğunu, marketlerde satılan ürünlerin en düşük kalite olduğunu belirtiyor. Kestane çürüğünün ağaca bulaşan zararlı böceklerden ve hastalıktan kaynaklandığı ifade ediliyor.

 Bursa'nın eşsiz tarihini ve kültürel mirasını yansıtacak Haber

 Bursa'nın eşsiz tarihini ve kültürel mirasını yansıtacak

Bursa’nın kültürel mirasları olan Yeşil Türbe, Kozahan, Irgandı Köprüsü, Kara Mustafa Hamamı, Tophanedeki Saat Kulesi ve tarihi top figürleri bu özel ambalajı süslüyor. Yeni ambalajları hakkında bilgi veren Kardelen Kestane Şekeri'nin üreticisi İlka Şekerleme Dijital Pazarlama Müdürü Tolga Akgün, kestane şekerinin Bursa'ya özgü bir lezzet olduğunu vurgulayarak, bu ürünün Türkiye ve dünya genelinde büyük bir hayran kitlesi kazandığını ifade ediyor. Akgün, Kardelen'in yıllardır Bursa Temalı özel ambalajları ile şehrin tarihini ve kültürel mirasını tanıttığını ve bu ambalajların büyük beğeni topladığını yeni büyük ambalajları ile çıtayı biraz daha yükselttiklerini söylüyor. Tolga Akgün, Bursa Nilüfer Yaylacık Mahallesi’ndeki tesislerinde üretilen Kardelen Kestane Şekeri’nin üretim sürecinin hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olduğunu ve bu süreci uluslarası sertifikalar ile taçlandırdıklarını vurgulayarak, müşterilerinin sağlık ve güvenliğini her şeyin önünde tuttuklarını belirtiyor. Akgün ayrıca, ürünlerinin yurt içi ve yurt dışında büyük ilgi gördüğünü ve bu sayede Bursa'nın tanıtımına da katkı sunduklarını da belirtiyor. Yeni büyük boy ambalajlarıyla tarih ve lezzetin muhteşem bir birleşimini sunmaya devam ettiklerinin altını çizen Tolga Akgün, kestane şekeri tutkunlarını Bursa'nın zengin mirasını keşfetmeye ve bu özel lezzeti denemeye davet ediyor. Tolga Akgün, her bir alışverişin, Bursa'nın tarihi ve kültürel mirasının tanınmasına ve korunmasına katkı sağladığını belirtip, “Sizde Kardelen Kestane Şekeri ile tatlı bir yolculuğa çıkın ve tarihi lezzetin tadını çıkarın” diyor.

Bursa'da kestane hasadına başlandı Haber

Bursa'da kestane hasadına başlandı

Bursa'da kestane şekeri üreticileri olarak yılda yaklaşık 3 bin ton kestane aldıklarını belirten İlka Şekerleme Genel Müdürü Mümin Akgün, "Türkiye'nin rekoltesi yaklaşık 60 bin civarındadır. Bursa'da 2 bin ton civarında kestane üretiliyor. Bu yıl kestane, döllemeden dolayı az. Ege Bölgesi'ndeki kestaneler de az ama iri. 1 kilograma yaklaşık 55 adet geliyor. Kestaneler toplanmaya başlandı. Biz Kardelen Kestane Şekeri olarak yıllık 400 ton kestane alıyoruz. Bunlar soyulup işleniyor. İşlendikten sonra derin donduruculara koyuyoruz. Derin dondurucudan çıkararak şekerleme haline getiriyoruz" diye konuştu. Bursa'nın kestane şekeri coğrafi işaretini aldığını da belirten Akgün, "Avrupa'dan da alınması için başvurusu yapıldı. Marmara bölgesinde 15 Eylül tarihinden sonra kestaneler ağaçlardan dökülmeye başlıyor. Bursa, Balıkesir ve Yalova'da kestaneler Eylül sonunda toplanmaya başlıyor. Geç çeşitler ise kozaktan 15 Ekim tarihinden sonra ağaçtan dökülüyor. Bunlar toplama sırığı dediğimiz alet ile toplanıyor. Toplanan kestaneler kuyulara gömülüyor ve 1 ay çürümesi bekleniyor. 15 Kasım'da kuyulardan çıkarılan kozaklar dövme makinesinden geçiriliyor. Makineden geçen kestaneler, Nisan ayına kadar depolarda saklanıyor. Geçtiğimiz yıl 50 ile 60 liradan alımını yapıyorduk. Bu yıl da 60 ile 80 liradan alım yapılacağını umuyoruz" dedi. Piyasada kestane şekeri adı altında satılan birçok ürün olduğunu belirten Akgün, "Bunlardan en bilindiği çikolata kaplı kestane şekeridir. Ancak çikolata kaplı kestane şekerinin içerisinde un, nişasta kuru fasulye veya patates gibi ürünler koyarak çikolatalı kestane şekeri olarak satış yapıyorlar. Fakat bu üzerlerine kestane keki veya kestaneli mozaik pasta adı altında satış yapabiliyorlar. Bunlara tüketicinin dikkat etmesi gerekiyor. İçindekiler kısmında kestane, şeker ve su dışında madde bulunmaması lazım. Ucuz satılan ürünlerde para kazanmak için bir hile olması lazım. Bazen şurup miktarını oldukça fazla koyuyor, tüketicilerin süzme ağırlığına bakmalarını tavsiye ediyorum" şeklinde konuştu.

Kestane Şekeri üreticisi İlka Şekerleme, 2 yıl üst üste ihracatın yıldızları arasına girdi Haber

Kestane Şekeri üreticisi İlka Şekerleme, 2 yıl üst üste ihracatın yıldızları arasına girdi

İleri teknoloji ile donatılmış modern tesislerinde kestane şekeri üretimi geçekleştiren İlka Şekerleme, Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçılar Birliği’nin (UMSMİB) bronz ödülüne layık görüldü. İç pazara Kardelen ve Yaylacık, dış pazarlara ise Cardelion markasıyla kestane şekeri üreten İlka Şekerleme, UMSMİB’den 2019 yılında da aynı ödülü almıştı. UMSMİB’in ihracatı teşvik etmek, ülke ekonomisine katkıda bulunan firmaları teşvik etmek için her yıl gerçekleştirdiği İhracatın Yıldızları ödülünü alan İlka Şekerleme, 5 kıtada 33 ülkeye yaptığı kestane şekeri ihracatıyla Bursa’nın tanıtımına ve ülke ekonomisine katkıda bulunuyor. İlke Şekerleme Genel Müdürü Mümin Akgün, kestane şekerinin ihracatı hayli zor bir ürün olduğunu, ancak İlka Şekerleme olarak dünyanın önemli gıda ve fuarlarına katılarak ihracatı geliştirmeye çalıştıklarını söyledi. Paris’teki SİAL Fuarı’nın yanı sıra, ABD, Almanya ve Dubai’deki gıda ve şekerleme fuarlarında stant açtıklarını ve binlerce paket ürün dağıtarak tanıtım yaptıklarını kaydeden Akgün, fuarları, ürünlerin vitrine çıktığı çok önemli tanıtım mecrası olarak değerlendirdiklerini söyledi. Uluslararası düzeydeki fuarlarda hem ürün tanıtımı hem iş bağlantısı yaparak pazar paylarını genişletmeye çalıştıklarını dile getiren Mümin Akgün, “2020 yılında salgın sebebiyle birçok sektör gibi biz de sıkıntılı süreçler yaşadık. Zor döneme rağmen ihracatımızı sürdürülebilir kılarak bu başarıya ulaştık. İhracatın yıldızları değerlendirmesinde ikinci kez bronz ödülü almamız, bizim için büyük bir gurur kaynağı oldu. Bundan sonraki hedefimiz ihracatımızı daha da artırarak gümüş ödülü almak” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.